ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ- Μια Διαφορετική Προσέγγιση (Τα σχόλια δικά σας)

Βασική τακτική διαφόρων ομάδων, κινήσεων, οργανώσεων κ.ά., όπου ο χαρακτήρας τους, οι διδασκαλίες και οι πρακτικές είναι απολύτως ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη μας, είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των ανθρώπων μέσω της παραπληροφόρησης. Τακτική η οποία κατ’ εξοχήν χρησιμοποιείται από τον Τεκτονισμό ή Μασωνία.
Μόνιμη επωδός των διαφόρων Τεκτόνων αποτελεί ο ισχυρισμός, ότι αποτελούν απλώς φιλοσοφική οργάνωση που αποβλέπει στην αναζήτηση της αλήθειας, στην κοινωνική και ατομική πρόοδο χωρίς να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα. Άποψη που προσπαθούν να τη διαδώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο και σε κάθε ευκαιρία. Θεωρούν μάλιστα ότι μπορεί κάποιος να είναι ταυτοχρόνως και χριστιανός και Τέκτονας. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν κάποιος να είναι χριστιανός ορθόδοξος και ταυτοχρόνως να είναι και Μασώνος;
Για την Ορθόδοξη πίστη μας κάτι τέτοιο είναι όχι μόνον αδύνατο αλλά και αδιανόητο. Εν προκειμένω είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι η Εκκλησία μας έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί για τον Τεκτονισμό κατά τρόπο σαφή, υπεύθυνο και συγκεκριμένο. Υπενθυμίζουμε χαρακτηριστικά:
Ι) Η Διορθόδοξος Επιτροπή που συνεδρίασε στη Μονή Βατοπαιδίου από 8-23/6/1930 στο Άγιον Όρος χαρακτηρίζει τον Τεκτονισμό «ως σύστημα αντιχριστιανικόν και πεπλανημένον».
ΙΙ) Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12-10 1933 συν τοις άλλοις υπογραμίζει ότι ο Τεκτονισμός «υπομιμνήσκει τας παλαιάς εθνικάς μυστηριακάς θρησκείας η λατρείας, από των οποίων κατάγεται και των οποίων συνέχειαν και αναβίωσιν αποτελεί» (Περ. Εκκλησία 48, (4-12-1933), σ. 1).
ΙΙΙ) Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1972 επαναλαμβάνει «ότι η Μασωνία είναι αποδεδειγμένως θρησκεία μυστηριακή, προέκτασις των παλαιών ειδωλολατρικών θρησκειών, όλως ξένη και αντίθετος προς την εξ αποκαλύψεως σωτηριώδη αλήθειαν της Αγίας ημών Εκκλησίας. Διαδηλοί κατηγορηματικώς ότι η ιδιότης του Μασώνου υπό οιανδήποτε μορφήν είναι ασυμβίβαστος προς την ιδιότητα του χριστιανού μέλους του Σώματος του Χριστού» (Περ. Εκκλησία 50, (1973), σ.17).
IV) Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1996 την θωρεί «παγανιστική θρησκεία» ασυμβίβαστη με το χριστιανισμό και τη χαρακτηρίζει «ως αντίχριστον σύστημα» (Περ. Εκκλησία 73 (1996), σσ .673-674).
Διάφοροι τεκτονικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι αδαμαντίνου διαύγειας Ορθόδοξες τοποθετήσεις είναι ανακρίβειες, αστήρικτες θεωρητικές διακηρύξεις και είναι, πάντα κατά τους ισχυρισμούς τους, καρπός μιας ισχυρής προκατάληψης. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Αναμφιβόλως όχι. Αντιθέτως αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια μασωνικής παραπληροφόρησης. Και τούτο γιατί αποδεικνύεται εύκολα και ο παγανιστικός και ο αποκρυφιστικός και ο αντιχριστιανικός χαρακτήρας του Τεκτονισμού από πλήθος μασωνικών κειμένων – μαρτυριών.
Ως αποδείξεις θα παραθέσουμε ενδεικτικά θέσεις από την Εγκυκλοπαίδεια της Ελευθέρας Τεκτονικής, αφ’ ενός μεν γιατί αποτελεί έκδοση της Μασωνικής Στοάς Όμηρος, αφ’ ετέρου δε γιατί ο συντάκτης των διαφόρων λημμάτων παραθέτει και απόψεις και άλλων Μασόνων Ελλήνων και ξένων, έτσι ώστε να καθίσταται το εν λόγω έργο πιο αντιπροσωπευτικό για το χώρο του.
α) Η παρουσία αποκρυφιστικών στοιχείων στον Τεκτονισμό.
Διαβάζουμε στην εν λόγω Μασωνική εγκυκλοπαίδεια σχετικά με τους ανώτερους βαθμούς του Τεκτονισμού ότι: «οι Ανώτεροι βαθμοί του ουδέν άλλο είναι η συμπύκνωσις των διαφόρων μορφών του "εσωτερισμού" προσφέρουσα εις τον Τέκτονα ευρύ πεδίον ερεύνης εις την σφαίραν του υπεραισθητού» (σ. 127).
Στην ίδια σελίδα επίσης αναφέρεται: «παραμένει αναντίρρητον ότι η όλη διάρθρωσις των πέραν του 3 βαθμών του περικλείει μέγιστον μέρος της Αποκρύφου επιστήμης και του μυστηρίου συγχρόνως. Άλλως θα ήτο αδύνατον να ερμηνευθούν και να κατανοηθώσιν οι βαθμοί ούτοι, τα σύμβολα και αι αλληγορίαι των» (σ. 127. Πρβλ. και σ. 103). Σταματούν όμως εδώ οι μαρτυρίες; Όχι.
Θα αναφέρουμε μια ακόμη χαρακτηριστική από τις πολλές. Σ' αυτή ομολογείται η παρουσία στον Τεκτονισμό της ιουδαϊκής αποκρυφιστικής παράδοσης της Καββάλα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εις πλείστους ανωτέρους Τεκτονικούς βαθμούς γίνεται χρήσις της Καββάλα, ολόκληρα δε Τεκτονικά δόγματα έχουν στηριχθή επί των αρχών της» (σ. 507). Και αλλού «Η προσεκτική μελέτη των διαφόρων Τεκτονικών βαθμών αποδεικνύει την αναμφισβήτητον επίδρασιν της καββαλιστικής παραδόσεως επί του Τεκτονισμού» (σ. 510).
β) Η παρουσία παγανιστικών στοιχείων στον Τεκτονισμό.Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι μαρτυρίες που υπάρχουν στην εν λόγω Μασωνική εγκυκλοπαίδεια για την παρουσία του παγανιστικού στοιχείου στον Τεκτονισμό. Αναφέρουμε ενδεικτικώς δύο: «Ουδείς όμως εξετάζων προσεκτικώς τους τρόπους, καθ' ούς η ανάστασις ή η επιστροφή εις την ζωήν εδιδάσκοντο δια συμβόλων και τελετών εις τα Αρχαία μυστήρια και διδάσκονται και σήμερον εις την τεκτονικήν μύησιν δύναται να αρνηθή, ότι ο Τεκτονισμός απέρρευσεν εκ των αρχαίων μυστηρίων» (σ. 93. Πρβλ. A.G. Mackey, An Encyclopaedia of Freemasony, Vol. 2, Chicago 1947, σ. 851).
Με την ίδια επίσης βεβαιότητα και σαφήνεια αλλού ομολογείται ότι «οι τρεις πρώτοι συμβολικοί βαθμοί δεν είναι τι άλλο η πιστή επανάληψις των περί "αθανασίας της ψυχής" διδαγμάτων των Αιγυπτιακών, των Διονυσιακών , των Ορφικών, των Ελευσίνιων και των Μιθραϊκών Μυστηρίων» (σ. 127. Βλ και σσ. 151, 633).
γ) Η παρουσία αντιχριστιανικών διδασκαλιών στον Τεκτονισμό. Από το πλήθος των πλανών που αποτελούν αντιλήψεις του Τεκτονισμού θα σταθούμε ενδεικτικά μόνο σε μία περίπτωση, στην αντιχριστιανική πλάνη της μετενσάρκωσης. Εξόχως διαφωτιστικά είναι όσα αναφέρονται για αυτήν στην Μασωνική εγκυκλοπαίδεια. Αναφέρονται, λοιπόν, τα εξής: «Ο Ελευθεροτεκτονικός εσωτερισμός πρεσβεύει επίσης, ως είναι φυσικόν, το δόγμα της μετενσαρκώσεως άνευ του οποίου δεν είναι δυνατόν να νοηθή και στηριχθή ο περί εξελίξεως νόμος. (...) Αθανασία ψυχής άλλως τε, ως την πρεσβεύει ο Ελευθεροτεκτονισμός, δεν θα ήτο νοητή άνευ της μετενσαρκώσεως» (σ. 607).
Οι Μασωνικές μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι οι θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας για τον Τεκτονισμό επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα και δεν αποτελούν αστήρικτες κατηγορίες που είναι καρπός προκατάληψης, όπως ισχυρίζονται διάφοροι τεκτονικοί κύκλοι. Ταυτοχρόνως όμως αποδεικνύουν και την απόπειρα παραπληροφόρησης που επιχειρείται από τον Τεκτονισμό σχετικά με τη φύση και τα χαρακτηριστικά της οργάνωσής τους.
Είναι νομίζουμε αυτονόητο ότι κάποιος που θέλει να είναι συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και Τέκτονας. Ποιά σχέση μπορεί να έχει το φως του Ευαγγελίου με την αποκρυφιστική και παγανιστική καταχνιά του Τεκτονισμού; Αναμφιβόλως καμμία. Η μύηση και η ένταξη κάποιου στη Μασωνία είναι επιστροφή από το χώρο της ζωής, από το χώρο της κατά Χριστόν "καινής κτίσης" (Β Κορ 5, 17 ) που είναι η Εκκλησία στο χώρο της σκιάς και του θανάτου (Ματθ 4, 16. Λουκ 1, 79).

Πηγή:ΕΦΗΜΕΡΙΟC, 4/2006Ὀρθόδοξος Τύπος, 23/6/2006"Στύλος Ορθοδοξίας", 10/2006"Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ"

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Λόγω του ότι αρκετοί φίλοι του Blog έστειλαν e-mail σχετικά με το Rotary σας παραθέτω απόσπασμα από το επίσημο site.


ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ

Το ΡΟΤΑΡΥ είναι μια παγκόσμια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1905 από το δικηγόρο Paul Harris και ξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η παρουσία του στην εποχή μας εκφράζεται από τις δραστηριότητες των ροταριανών σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι όλοι άνθρωποι που έχουν τάξει τον εαυτό τους στον αγώνα για το ιδανικό του Υπηρετείν, ένα ιδανικό που μετουσιώνεται σε πράξεις.
Το ΡΟΤΑΡΥ δεν έχει καθόλου μυστικό χαρακτήρα. Κηρύσσει ότι ο ροταριανός πρέπει να είναι πιστός στη θρησκεία του και νομιμόφρονας πολίτης της χώρας του. Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει ή να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε πολιτική ή θρησκευτική οργάνωση.
Το ΡΟΤΑΡΥ δημιουργήθηκε από το επιτακτικό αίσθημα της ανάγκης του ανθρώπου να συμμερίζεται με το συνάνθρωπο τη θέρμη της φιλίας και της συναδελφικότητας. Από την απλή αυτή αρχή ξεκίνησαν τα ροταριανά ιδεώδη και απλώθηκαν γρήγορα σε όλες τις ηπείρους.
Το ΡΟΤΑΡΥ είναι:
Η έκφραση ενός ιδανικού παγκόσμιας ειρήνης και ανθρωπιστικού έργου σε δράση.
Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπο, τη φιλανθρωπία και την αλληλοεξυπηρέτηση.
Η κοινή εμπειρία ανθρώπων από διαφορετικούς κόσμους, που μπορεί να έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά είναι ενωμένοι με πνεύμα φιλίας και συναδελφοσύνης οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.
Το ΡΟΤΑΡΥ περιλαμβάνει στις τάξεις του προσωπικότητες της κοινωνίας, της επιστήμης και της τέχνης, επιτυχημένους πολίτες από κάθε επάγγελμα και απασχόληση.
Το ΡOTARY αποβλέπει στο να ενθαρρύνει και να καλλιεργήσει : 1. Την ανάπτυξη των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών του κατά τρόπο που δημιουργεί ευκαιρίες για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος. 2. Την εφαρμογή υψηλών ηθικών αρχών στην άσκηση κάθε επαγγέλματος, την αναγνώριση της αρχής ότι κάθε ωφέλιμη απασχόληση είναι αξιοπρεπής και την εξύψωση από κάθε ροταριανό του επιπέδου της εργασίας του με την χρησιμοποίηση της σαν μέσον εξυπηρετήσεως του κοινωνικού συνόλου. 3. Την εφαρμογή από κάθε ροταριανό του ιδανικού της εξυπηρετήσεως στην προσωπική, την επαγγελματική και την κοινωνική του ζωή. 4. Την διεθνή αμοιβαία κατανόηση, την προαγωγή της καλής θελήσεως, την επιδίωξη της ειρηνικής συμβιώσεως, την δημιουργία και διατήρηση στον κόσμο εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων επαγγελμάτων ενωμένων με το ιδανικό της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πλησίον.
Το Διεθνές ΡΟΤΑΡΥ είναι ο κεντρικός σύνδεσμος όλων των ροταριανών ομίλων που λειτουργούν στον κόσμο. Συντονίζει και κατευθύνει τη δραστηριότητά τους και υποβοηθάει την εφαρμογή του ιδεώδους του Υπηρετείν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή σε παγκόσμια κλίμακα.
Σήμερα οι ροταριανοί όμιλοι «δένουν» την υφήλιο με ένα δίχτυ ανθρωπιάς, που αριθμεί περισσότερα από 1.200.000 μέλη, απλωμένο σε 165 χώρες και διαρθρωμένο σε περίπου 31.000 ομίλους.
Τα προγράμματα του ΡΟΤΑΡΥ, που υλοποιούνται μέσω των ομίλων, καταπολεμούν τη φτώχεια, την πείνα, τον αναλφαβητισμό. Ασχολούνται με σοβαρά προβλήματα της παγκόσμιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος. Η ευρύτερη συνεργασία των ομίλων επιτρέπει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και την επιμορφωτική εκπαίδευση νέων ανθρώπων με υποτροφίες, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Πρόσφατα, οι ροταριανοί όμιλοι πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε περιοχές της ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ που επλήγησαν από το φοβερό τσουνάμι.
Το μεγαλύτερο από ιδρύσεως πρόγραμμα του ΡΟΤΑΡΥ είναι το Polio-Plus. Πρόκειται για μία παγκόσμια εκστρατεία, που ξεκίνησε το 1985 σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη Unicef, με το φιλόδοξο στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από κάθε σημείο του πλανήτη μέχρι το 2005.

Πηγή:http://www.rotary-thessaloniki.gr/greek/purposgr.htm