Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

Τεκτονισμός και Προσκοπισμός

O προσκοπισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Τεκτονισμό πέραν του γεγονότος ότι διακατέχονται από κάποιες κοινές αρχές (πίστη στον θεό αγάπη για το συνάνθρωπο, αγαθοεργία, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο κτλ). Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιφανείς πρόσκοποι υπήρξαν Τέκτονες αλλά αυτό δεν αποδίδει στον προσκοπισμό την ιδιότητα ότι αποτελεί παρακλάδι του Τεκτονισμού. Εξάλλου πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί, κ.α είναι μέλη Τεκτονικών Στοών. Η ιδιότητα του μέλους όμως δεν χαρακτηρίζει ολόκληρο το σώμα (Θρησκεία, προσκοπισμός κτλ.)

Παρακάτω παρατείνονται κάποια γενικά στοιχεία για Προσκοπισμό.
ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ είναι μια διεθνής εθελοντική μη-πολιτική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, που είναι ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης.
Έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην ορθή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των νέων, ώστε
να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα και
να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων τους.
Χρησιμοποιεί ως πηγές των αρχών και της παιδαγωγικής μεθόδου που ακολουθεί
το Χριστιανισμό,
τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους (Πλάτωνα, Αριστοτέλη), και
τους Ευρωπαίους φιλοσόφους (Montessori, Rousseau, Pestalozzi, Decrolly, Froebel, Dewey, Ferriere κ.ά.).
Έχει ως αρχές
το καθήκον προς το Θεό,
το καθήκον προς το συνάνθρωπο, την κοινωνία, την Πατρίδα και
το καθήκον προς τον ίδιο τον εαυτό μας
Ο προσκοπισμός στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ίδρυσε προσκοπισμό. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης ομάδα Προσκόπων από μαθητές του Λυκείου Μακρή, ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης του Ελληνικού Προσκοπισμού με τον Αθ. Λευκαδίτη οι Κ. Μελάς, Νικ.Πασπάτης, Φ. Χρυσοβελόνης και ο Γ. Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται ιδρυτές της Κίνησης του Προσκοπισμού στην Ελλάδα.
Από το 1910 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έγιναν πρόσκοποι και μεγαλώνοντας διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής και της Ελληνικής Κοινωνίας. Πρωτοπόροι οι Έλληνες πρόσκοποι στην παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τα θύματα του πολέμου στην Ανατολική Μακεδονία, πρώτοι και εξαίρετοι συνεργάτες των Αρχών στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας έξι πρόσκοποι έχασαν τη ζωής τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές άλλων, στην επιδημία της χολέρας στην Κέρκυρα, στους σεισμούς της Κορίνθου, της Χαλκιδικής, της Καλαμάτας, του Πύργου, του Αιγίου της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Κόνιτσας.
Στη διενέργεια των εράνων, στη βοήθεια προς το στερούμενο παιδί και το χωριό, στις αναδασώσεις, στην προσφορά υπηρεσιών προς την εκκλησία και σε τόσες άλλες αλτρουιστικές εκδηλώσεις, πάντα οι Πρόσκοποι μας δίνουν το παρόν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι διακρίθηκαν σε σειρά εθνικών και κοινωνικών δράσεων σε δυσχερέστατες στιγμές για την πατρίδα και την Ελληνική Κοινωνία και προσφέροντας και τη ζωή τους ακόμα.
Αγγελιαφόροι, τραυματιοφορείς , παρασκευαστές συσσιτίων , εγκαταστάτες καταυλισμών και ακτοφύλακες, ήταν οι Πρόσκοποι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου αποσπάσανε επαίνους, εύφημες μνείες, Μετάλλια Ανδρείας και Εξαίρετων Πράξεων από τον Ελληνικό Στρατό, την κυβέρνηση και τις συμμαχικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που έπεσε στα βουνά της βορείου Ηπείρου, ήταν ο Δωδεκανήσιος Πρόσκοπος Αλέξανδρος Διάκος και η θυσία του αυτή έδωσε το σύνθημα της κινητοποίησης όλων των Ελλήνων Προσκόπων.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, οργανώθηκαν και έδρασαν κρυφά Ελληνικές Προσκοπικές Ομάδες, προσέφεραν βοήθεια στα συσσίτια του λαού, στις αντιστασιακές οργανώσεις, στους συγγενείς εκείνων που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και συνέβαλαν με σημαντικά σαμποτάζ στην απελευθέρωση της Πατρίδας.
Οι ελεύθεροι Έλληνες Πρόσκοποι της Αιγύπτου που αριθμούσαν τότε περίπου τις 3.000 μέλη , χρησιμοποιήθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές σε διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες. Οργάνωσαν τα παιδιά των Ελληνικών παροικιών σε Προσκοπικές ομάδες κα τους έδωσαν χαρά, αλλά και ελληνική αγωγή και ίδρυσαν τους "Ποντοπόρους Προσκόπους" που πολέμησαν στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Η θυσία του Αϊδινίου
Κορυφαία ομαδική θυσία, σ ένα παγκόσμιο συγκλονιστικό γεγονός που αποτέλεσε σταθμό παιδικής αυτοθυσίας "για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία", υπήρξε σφαγή των Προσκόπων των Σωκίων και του Αϊδινίου Μ. Ασίας, οι οποίοι προτίμησαν να σφαγούν από τους άτακτους Τούρκους, με τις στροφές του Εθνικού Ύμνου στα παιδικά τους χείλη, παρά να αλλάξουν την Πίστη τους.

Χρήσιμη Ιστοσελίδα http://www.proskopos.com/proskopismos.html
Πηγή " Το Εγκόλπιο του Προσκόπου", Αθήνα 1999
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ