Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

H Ιερά Βασιλική Αψίς

Η πρώτη αναφορά σε σύγχρονα γραπτά για την Ιερά Βασιλική Αψίδα βρίσκεται στο Γιούγκαλ της Ιρλανδίας το 1743. Το 1794 γίνεται πάλι λόγος για αυτή στο έργο του Δρ Δασσιγνύ <<Σοβαρά και αμερόληπτος εξέτασις περί αιτίας της παρούσης καταπτώσεως του Ελευθεροτεκτονισμού εν Ιρλανδία>>. Εκεί αναφέρει την ύπαρξη της Βασιλικής Αψίδος Τεκτόνων στην Υόρκη, απ ΄όπου ο βαθμός αυτός εισήχθη και στο Δουλβίνο. Ακόμη ότι ήταν γνωστός και ασκείτο στο Λονδίνο και ότι τα μέλη του ήσαν οργανωμένο σώμα ανθρώπων οι οποίοι είχαν διέλθει από την έδρα.

Έχουμε σημειώσει ήδη πως η Βασιλική Αψίδα συνδέονταν παλαιότερα με τον 3ο Βαθμό και ο Μαρκ με το 2ο. Και τα δύο αυτά τελετουργηκά τμήματα φαίνεται ότι περιλαμβάνοντο στο σώμα των παραδόσεων που έφθασε μέχρι τον Άντερσον το 1717, και ότι στους βαθμούς αυτούς εργάζοντο ιδιαίτερα μερικές στοές από πολλά χρόνια, αν και δεν φαίνονται και τυπικά εγκεκριμένοι από τη Μεγάλη Στοά. Η πρώτη εξωτερική μνεία για το βαθμό του Μαρκ γίνεται στο βιβλίο των πρακτικών ενός Περιστυλίου Βασιλικής Αψίδος στο Πόρτσμουθ το 1769. Η προσεκτική μελέτη των υπαρχόντων τυπικών και των δύο αυτών βαθμών δείχνει ότι παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις Αγγλικές , Σκωτικές και Ιρλανδικές εργασίες. Είναι φανερό ότι και εδώ πρόκειται για κληρονομιά πολλών γραμμών παραδόσεως. Ο Α.Ε Waite μνημονεύει ένα τυπικό της Αρχαίας Στοάς Μαρκ στην Υόρκη , που είχε στην κατοχή του, και που διαφέρει σχεδόν τελείως από όλα τα σημερινά τυπικά. Όταν όμως έχουμε υπ' όψη τον αριθμό και την ποικιλία των παραδόσεων τις οοποίες μας κληροδότησαν οι αιώνες, δεν δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο τυπικό των << Αρχαίων>> και των <<Νεωτέρων>>
Πηγή: C.W. Leadbeater H μυστική ιστορία του Τεκτονισμού

W.A. Mozart: Μικρή Γερμανική Καντάτα

Ρετσιτατίβο
Σεις που τιμάτε το Δημιουργό του απέραντου σύμπαντος,Είτε τον ονομάζετε Ιεχωβά είτε Θεό, Φου ή Βράχμα,Ακούστε ! Ακούστε ! Το κάλεσμα της σάλπιγγας του Παντοδύναμου !Δυνατά αντηχεί πέρα σε κάθε Γη, Σελήνη και Ήλιο ο αιώνιος ήχος της.Ακούστε, άνθρωποι, ακούστε τον,
άνθρωποι κι εσείς !

Αντάντε

Αγαπάτε με μέσα από τα δημιουργήματά μου !Αγαπάτε την τάξη, τη συμμετρία και την αρμονία !Αγαπάτε τους εαυτούς σας και τους αδελφούς σας !Ρώμη κι ομορφιά να είναι τα διάσημά σας,Διαυγής αντίληψη ο τίτλος ευγενείας σας !Απλώστε το αδελφικό χέρι της αιώνιας φιλίας,Που μόνο μια πλάνη, ποτέ η αλήθεια, σας στέρησε τόσον καιρό.

Αλέγκρο

Σπάστε τα δεσμά αυτής της πλάνης !Ξεσκίστε το πέπλο αυτής της προκατάληψης !Απαλλαχθείτε από το ένδυμα που διακρίνει την ανθρωπότητα,σε αντιμαχόμενες ομάδες !Σφυρηλατήστε υνία αντί για τα ξίφη,Που ως τώρα έχουν χύσει αίμα ανθρώπων, αδελφών !Ανατινάξτε βράχους με το μαύρο μπαρούτι,Που συχνά έριχνε φονικό μολύβι στις καρδιές αδελφών !

Αντάντε

Μην πιστεύετε πως υπάρχει αληθινή δυστυχία στη Γη μου,Μόνον η διδασκαλία, που κάνει καλό,Όταν σας παρακινεί να κάνετε καλύτερες πράξεις.Είναι αυτή - άνθρωποι, που περιπλανιέστε στη δυστυχία,Όταν ανόητα κι άκριτα σας ρίχνει ανάσκελα στ' αγκάθια -Η οποία θα έπρεπε να σας οδηγεί μπροστά.Να είστε μόνο σοφοί, δυνατοί και αδελφωμένοι !Τότε θα εναποτεθεί πάνω σας όλη μου η ευδοκίαΤότε μόνο θα νοτίσουν τα μάγουλά σας δάκρυα χαράςΤότε θα γίνουν οι θρήνοι σας κραυγές αγαλλίασηςΤότε θα γίνουν οι έρημοι κοιλάδες της ΕδέμΤότε θα σας χαμογελάσουν τα πάντα στη φύσηΑλέγκροΤότε θ' αποκτηθεί η αληθινή ευτυχία της ζωής !

RecitativeDie ihr des unermeßlichen Weltalls Schöpfer ehrt,Jehova nennt ihn, oder Gott, nennt Fu ihn, oder Brahma,Hört! hört Worte aus der Posaune des Allherrschers!Laut tönt durch Erden, Monde, Sonnen ihr ewger Schall,Hört Menschen, hört, Menschen, sie auch ihr!AndanteLiebt mich in meinen Werken,Liebt Ordnung, Ebenmaß und Einklang!Liebt euch, liebt euch, euch selbst und eure Brüder,Liebt euch selbst und eure Brüder!Körperkraft und Schönheit sei eure Zier,Verstandeshelle eür Adel!Reicht euch der ewgen Freundschaft Bruderhand,Die nur ein Wahn, nie Wahrheit euch so lang entzog!AllegroZerbrechet dieses Wahnes Bande,Zerreißet dieses Vorurteiles Schleier,Enthüllt euch vom Gewand, Das Menschheit in Sektiererei verkleidet!Zu Sicheln schmiedet um das Eisen,Das Menschen-, das Bruderblut bisher vergoß!Zersprenget Felsen mit dem schwarzen Staube,Der mordend Blei ins Bruderherz oft schnellte!AndanteWaehnt nicht, daß wahres Unglück sei auf meiner Erde!Belehrung ist es nur, die wohltut,Wenn sie euch zu beßern Taten spornt,Die Menschen, ihr in Unglück wandelt,Wenn töricht blind ihr rückwärts in den Stachel schlagt,Der vorwärts, vorwärts euch antreiben sollte.Seid weise nur, seid kraftvoll und seid Brüder!Dann ruht auf euch mein ganzes Wohlgefallen,Dann netzen Freudenzähren nur die Wangen,Dann werden eure Klagen Jubelt?öe,Dann schaffet ihr zu Edens Tälern Wüsten,Dann lachet alles euch in der Natur,AllegroDann ist's erreicht, des Lebens wahres Glück!
Πηγή http://www.xrysalogia.gr

Το Μεγάλο Μυστικό των Μασόνων

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην "Arkansas State Gazette", την 10η Μαΐου 1849 στο περίεργο ύφος της εποχής.
Δεν χρειάζεται πρόλογο, ούτε σχόλια.
Κατά την επίσκεψή μου τελευταία σε μια γειτονική πόλη, κατέλυσα στο σπίτι του φίλου μου Β., με τον οποίο με συνέδεε μακριά και στενή γνωριμία. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα τη γυναίκα του να διαβάζει ένα Μασονικό έντυπο. Τη ρώτησα τι είχε συμβεί, ώστε όχι μόνο να ανέχεται τέτοια εφημερίδα στο σπίτι της, μα και να την διαβάζει με τόση προσοχή. Γιατί γνώριζα ότι τα μέλη της οικογένειας του πατέρα της, ήσαν μεταξύ των πιο ζωηρών και φανατικών αντι - μασόνων, που υπήρξαν ποτέ στη Νέα Υόρκη. Μου απάντησε ότι είχε ανακαλύψει το μεγάλο μυστικό της Μασονίας κι αν ήθελα, θα μου αφηγείτο πώς έφτασε σ΄αυτή την ανακάλυψη. Την παρακάλεσα να προχωρήσει. Και να τι μου είπε:
"Λίγο καιρό μετά την αναχώρησή σου απ' εδώ την τελευταία φορά, έμαθα προς εξαιρετική μου αποσβόλωση, ότι ο σύζυγός μου είχε γίνει Μασόνος. Το απέδωσε στην επιρροή σου και δεν χρειάζεται να αναφέρω τι αισθήματα δοκίμασα απέναντί σου και του συζύγου μου. Κατάληξα στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η οικογενειακή μου ευτυχία έφτασε στο τέλος. Ωστόσο αποφάσισα να εξακολουθήσω, χωρίς να μιλήσω, την τέλεια εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως συζύγου και μητέρας. Τρεις ή τέσσερις μήνες αργότερα, συνέβη ένα περιστατικό που μ' έκανε ν' αμφιβάλλω για την ακεραιότητα του συζύγου μου. Ήταν μια απ' τις παγερότερες νύχτες του περασμένου χειμώνα, όταν ο σύζυγός μου επέστρεψε σε ώρα πολύ περασμένη και μου είπε: "Μάργκαρετ, μπορείς να κάνεις χωρίς το μάλλινο σάλι σου;" Απάντησα ότι μπορούσα. Μου ζήτησε τότε να του το φέρω, μαζί με μια κουβέρτα. Του τα έφερα και ξανάφυγε αμέσως. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τον ακολουθήσω. ΄Ετρεξα στο παράθυρο και στο φως του φαναριού είδα έναν άλλον άντρα, που κρατούσε ένα καλάθι και μέσα είχαν ριχτεί το σάλι και η κουβέρτα. Απομακρύνθηκαν αμέσως.
Ο σύζυγός μου γύρισε σε μισή ώρα περίπου. Περίμενα ότι το πρωί θα είχε ετοιμάσει κάποια ιστορία για να δικαιολογήσει τη μυστηριώδη διαγωγή του. Αλλά δεν του απέσπασα ούτε λέξη. Αποφάσισα να έχω τα μάτια μου τέσσερα μήπως ανακαλύψω πουθενά το σάλι μου, γιατί θα μπορούσα να λύσω το μυστήριο. Και δεν πέρασε πολύς καιρός, μια μέρα στο δρόμο, που είδα μια γυναίκα να φορά το σάλι μου! Με προσπέρασε βιαστικά.
"Την αδιάντροπη!", σκέφτηκα εκνευρισμένη και τάχυνα το βήμα μου για να την παρακολουθήσω. Από δρόμο σε δρόμο έφτασα σ' ένα διαμέρισμα, όπου την είδα να βγάζει το σάλι και να στρώνεται στη δουλειά της. Απ' την ακόρεστη δίψα μου να μάθω το μυστικό της απιστίας του συζύγου μου, έμαθα το όνομά της και τη διεύθυνσή της κι έφυγα αμέσως για κει. Δεν είχε γίνει λάθος, γιατί βρήκα εκεί και τη κουβέρτα μου.
Τότε όμως όλο το μυστικό έλαμψε στα μάτια μου σα να γράφτηκε με ηλιαχτίδες στον ουρανό. Βρήκα εκεί μια ηλικιωμένη χήρα στα τελευταία της, με τρία παιδιά γύρω της, αδελφάκια της κοπέλας που είχα παρακολουθήσει με τόση υποψία. Από την ετοιμοθάνατη πήρα ένα μάθημα που δεν το είχα ονειρευτεί σ' όλη τη φιλοσοφία μου, όταν μου αφηγήθηκε την ιστορία της ελεημοσύνης που είχε γίνει αφορμή τόσης δυστυχίας μου. "Δεν ξέρω, μου είπε, πώς θα ζούσαμε, αν δεν είχαν την καλοσύνη ν' ασχοληθούν με μας δυο κύριοι, που ήρθαν μια νύχτα και μας άφησαν ένα καλάθι με προμήθειες, μια κουβέρτα, ένα σάλι και πέντε δολάρια. Μόλις άνοιξε η πόρτα έσπρωξαν μέσα το καλάθι λέγοντας: "Δεχθείτε και μη ρωτάτε". Κι έφυγαν, πριν προλάβουμε να ρωτήσουμε ποιοι ήσαν. Δεν γνωρίζω ποιοι ήσαν, αλλά προσεύχομαι να τους φυλάει ο Θεός, αυτούς και τους δικούς τους, μακριά από κάθε θλίψη.
Έφυγα από κείνο το σπίτι καλύτερη από ότι το είχα επισκεφθεί"
"Καλά, είπα, μα το μεγάλο μυστικό της Μασονίας, που είπες πως θα μου έλεγες;".
Μου απάντησε: "Είναι αυτό: Κάνε το καλό και μη μιλάς γι αυτό".
Πηγή:(Από το California Freemason, Σαν Φρανσίσκο, 1958)(Περιοδικό "ΙΛΙΣΟΣ" τεύχ. 247)
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ