ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009


Φωτογραφία του αδ. Αndrew Wallace της Σ...Σ... Tottenham No 467 του Καναδα όπου υπηρετεί στο Κανταχαρ του Αφγανιστάν.Η αγάπη του για τη συντεχνία τον οδήγησε να ζητήσει από τη σύζυγό του να του στείλει στο Αφγανισταν το περίζωμά του .

Τα Τεκτονικά Τυπικά


Ο τρόπος ενάρξεως και κλεισίματος των εργασιών μιας Στοάς , ο τρόπος απονομής βαθμών, της εκαταστάσεως και άλλων καθηκόντων ονομάζεται Τυπικό. Το μεγαλύτερο μέρος του Τυπικού είναι εσωτερικής φιλοσοφίας.
Όλες οι Τεκτονικές εργασίες ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο Τυπικό και αυτό δεν είναι κάποιο καινούργιο αλλά η χρήση τους ανάγεται στην αρχή λειτουργίας των Στοών.

Τα παλαιότερα Τυπικά εμφανίζονται τον 14ο αιώνα και είχαν τη μορφή κατηχήσεων και ερωτοαποκρίσεων΄΄ . Με την ένωση των Moderns και των Ancient (Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας) το 1813 θα λέγαμε ότι έγινε μια προσπάθεια τακτοποίηση των Τυπικών. Ενώ η ΗΜΣτΑ προχώρησε στην ενοποίηση των Τυπικών δεν πραγματοποίησε τον καθορισμό ενός επίσημου κειμένου. Το μόνο που έχει ορίσει ως απαράβατο κανόνα είναι να μην διαφέρουν σε ορισμένα βασικά στοιχεία. Έτσι σήμερα στην Αγγλία , και όχι μόνο, χρησιμοποιούνται διάφορα Τυπικά όπως το Emulation, Stability, Logic, Bristol κ.α. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως , πλην της Γαλλίας , οι Στοές καθορίζουν και εφαρμόζουν συγκεκριμένα μοναδικά Τυπικά.

Στην Ελλάδα η Μεγάλη Στοά εφαρμόζει Τυπικό με στοιχεία Γαλλικού και Ιταλικού Τυπικού του Σκωτικού, ενώ στην Εθνική Μεγάλη Στοά εφαρμόζεται το Emulation.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Νέο Site με Θέμα τον Ελευθεροτεκτονισμό

Αγαπητοί φίλοι

To e-Τεκτονισμός ( www.e-tektonismos.gr) είναι μια ιστοσελίδα που θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τον Τεκτονισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε θέματα που αφορούν το συμβολικό Τεκτονισμό, τα Παράπλευρα Σώματα, τις διάφορες σχολές, βιβλία, άρθρα κ.α.


Αξίζει να το στηρίξετε

Οι Ναΐτες και το μυστικό τους



Η Ιερά Σινδόνη βρισκόταν στα χέρια του Τάγματος και λατρευόταν για πάνω από 100 χρόνια

Σχεδόν επτά αιώνες μετά την καταδίκη των Ναϊτών ιπποτών από το Βατικανό και την εξόντωσή τους, η ιστορική έρευνα αποδεικνύει ότι οι κατηγορίες που άσκησε στη δίκη τους ο Πάπας για ειδωλολατρία είχαν βάση, καθώς οι Ναΐτες πράγματι λάτρευαν τη μορφή «γενειοφόρου άνδρα».

Ο γενειοφόρος αυτός άνδρας ήταν, όμως, ο Ιησούς και η μορφή του ήταν αποτυπωμένη στην Ιερά Σινδόνη, γνωστή και ως Σάβανο του Τορίνο, την οποία οι Ναΐτες έκρυψαν και φύλαγαν για περισσότερο από έναν αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Ιερά Σινδόνη εκλάπη από τους Σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας, μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204.

Σε άρθρο της, που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του Βατικανού «L’Osservatore Romano», η ιστορικός Μπάρμπαρα Φρέιλ, αναφέρει ότι ανακάλυψε τα χαμένα στοιχεία για την τύχη των Ναϊτών ιπποτών και της Σινδόνης, ερευνώντας σε αδημοσίευτα χειρόγραφα των μυστικών αρχείων της Αγίας Εδρας. Μεταξύ των χειρογράφων, η δρ Φρέιλ ανακάλυψε μαρτυρία του νεαρού Γάλλου ιππότη Αρνό Σαμπατιέ, που περιγράφει με λεπτομέρειες τη μύησή του στο μυστικιστικό τάγμα των Ναϊτών το 1287. Ο Σαμπατιέ διηγείται πώς οι Ναΐτες τον έβαλαν να ορκισθεί σε «μακρύ κομμάτι λινού υφάσματος, πάνω στο οποίο είχε αποτυπωθεί η μορφή ενός άνδρα». Από το νεαρό ιππότη ζητήθηκε να λατρέψει το σάβανο και να φιλήσει τα πόδια του ομοιώματος τρεις φορές.

Η ανακάλυψη της δρος Φρέιλ ενισχύει τη θεωρία του Βρετανού συγγραφέα και Ιστορικού Ιαν Ουίλσον, που το 1979 εξέφρασε πρώτος τη θεωρία που θέλει το σάβανο να περισυνελέγη από τους Ναΐτες, που ήθελαν με τον τρόπο αυτό να το προστατεύσουν από την αίρεση των Καθαρών.

Οι μονοφυσίτες Καθαροί υποστήριζαν ότι ο Ιησούς ήταν μόνο Θεός και δεν είχε ανθρώπινη υπόσταση και μορφή, ενώ για το λόγο αυτό αρνούνταν την Ανάσταση και θα ήθελαν να καταστρέψουν κάθε στοιχείο που θα συνηγορούσε στην ανθρώπινη υπόσταση του Ιησού.

Ιδρυση και διάλυση

Το μοναστικό τάγμα των Ναϊτών ιδρύθηκε την εποχή της Πρώτης Σταυροφορίας το 1119, από ιππότες που ορκίσθηκαν να προστατεύσουν τους Χριστιανούς προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Το τάγμα συνέλεξε μεγάλη περιουσία και βοήθησε στη χρηματοδότηση των πολέμων Ευρωπαίων ηγετών.

Οι Ναΐτες ίδρυσαν και κυριάρχησαν στην οχυρή πόλη του Σεν-Ζαν-Ντ’Ακρ, δίπλα στη σύγχρονη Χάιφα του Ισραήλ. Η ισχύς τους, όμως, καθώς και η άλωση του Σεν-Ζαν-Ντ’Ακρ από τους Μαμελούκους το 1291, είναι αυτή που τους καταδίκασε, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ΄ και ο Πάπας Κλήμης Ε΄ κατηγόρησαν το τάγμα για ειδωλολατρία, αλλά και ανήθικες ομοφυλοφιλικές πρακτικές το 1307. Η δίκη των Ναϊτών οδήγησε στην καταδίκη και διάλυση του τάγματος, αλλά και στο βασανισμό και εκτέλεση στην πυρά εκατοντάδων Ναϊτών ιπποτών.

Η Σινδόνη εξαφανίσθηκε για αιώνες, έως ότου βρέθηκε στην κατοχή του βασιλικού οίκου της Σαβοΐας στην Ιταλία, που τη δώρισε στο Βατικανό το 1983. Ο Πάπας Βενέδικτος έχει ανακοινώσει ότι η Σινδόνη θα εκτεθεί στο κοινό το 2010.

Πηγή ‘The Guardian’

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο έλληνας Ιλλουμινάτι 15.11.2009


Ο ισόβιος διεθνής πρόεδρος της Τεκτονικής Εταιρείας των Ιλουμινάτι είναι Ελληνας, με καταγωγή από την Αθήνα, χριστιανός στο θρήσκευμα που εκκλησιάζεται συχνά, νέος στην ηλικία, μόλις τριάντα πέντε ετών, με πολλές διακρίσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων των ιλουμινάτι, των απανταχού πεφωτισμένων δηλαδή, ανεξαρτήτως βαθμού, φύλου και ηλικίας.

Ο κύριος Νικόλαος Λάος τον Αύγουστο του 2008 εξελέγη παμψηφεί από το 12μελές συμβούλιο των μεγάλων αξιωματικών ισόβιος πρόεδρος «ενός παγκόσμιου οργανισμού που ανοίγει τις πύλες του σε άνδρες και γυναίκες που ζητούν να ασχοληθούν με τη μελέτη και την άσκηση του ιλουμινατικού ελευθεροτεκτονισμού σε συνάφεια με τα μεγάλα, φιλοσοφικά, επιστημονικά και πολιτικά προβλήματα», όπως ο ίδιος δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Espresso της Κυριακής», την πρώτη του σε ημερήσιο Τύπο, διευκρινίζοντας πως η εταιρεία δεν είναι θρησκευτικό ίδρυμα και είναι συνέχεια της βαυαρικής ιλουμινατικής εταιρείας.

Πώς αντιμετώπισαν οι ιλουμινάτι την εκλογή ενός Ελληνα στη θέση του ισόβιου προέδρου, ρωτάμε τον κ. Λάο: «Δεν υπάρχει πρόβλημα καταγωγής και μάλιστα η ελληνική ιδιότητα στους ιλουμινάτι είναι καθ’ όλα δημοφιλής. Η ιλουμινατική εταιρεία αφιερώνει και έναν από τους βαθμούς της στην αρχαία Ελλάδα δίνοντας έμφαση στην αναζήτηση της σοφίας και στο αθηναϊκό πολιτικό σύστημα. Είναι πολιτικοποιημένη και παιδαγωγημένη, δηλαδή με ελληνικές αξίες σαν σύστημα από την ίδρυσή της. Προτάσσει τον ελληνικό λόγο και όχι τον ανατολικό μυστικισμό. Επίσης, σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικότητας, η ιλουμινατική εταιρεία, αφού ολοκληρώσει κάποιος τους εννέα βαθμούς (σύνολο δεκατρείς), έχει και μία λέσχη περαιτέρω φιλίας μεταξύ των μελών της, η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και έχει έμβλημά της την Αθηνά Παλλάδα».

Σε ερώτησή μας πού έχει έδρα και παρουσία η εταιρεία, ο κ. Λάος αποκαλύπτει ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα: «Η κεντρική μονάδα οργάνωσης της εταιρείας είναι το Λονδίνο και η παρουσία της εταιρείας είναι στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, τη Γερμανία και φυσικά την Αγγλία. Επιπλέον, η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα είναι γεγονός. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός ανθρώπων ώστε να μπορούν να αποτελούν μια επίσημη περιφέρεια της ιλουμινατικής εταιρείας».

Οσοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο σκοπός της εταιρείας, η απάντηση είναι ότι η έρευνα και η αναζήτηση σε φιλοσοφικό και πολιτικό επίπεδο είναι ο σκοπός της. «Ασχολούμαστε με τη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην επιστήμη την πολιτική και τη φιλοσοφία και σκοπός μας είναι να εργαζόμαστε μεθοδικά σε αυτό το πεδίο και να προωθούμε τις δικές μας αρχές» διευκρινίζει ο Ελληνας πρόεδρος των ιλουμινάτι.

Ο κ. Λάος σημειώνει ότι η εταιρεία «δεν φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα μαζικό κίνημα, δεν ανήκει στον χώρο του εσωτερισμού και είναι περισσότερο ένα κλειστό think tank». Διευκρινίζει ακόμη ότι «δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά ένας οργανισμός φιλίας», που σημαίνει ότι το ένα μέλος βοηθά το μέλος εκείνο που έχει ανάγκη. «Η αλληλοβοήθεια είναι καταστατική μας αρχή» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάος.


Οι μασόνοι

Στη ερώτησή μας ότι οι μασόνοι μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τον χριστιανισμό και την Εκκλησία, απαντά: «Αυτό που λέγεται για τους μασόνους λέγεται γιατί πιθανόν να έχουν υπ’ όψιν τους την ελληνική μασονία ή άλλους μασόνους. Στην Αγγλία, όπου εγώ συμμετέχω επίσης και στον τεκτονισμό, όλες οι μεγάλες περιφερειακές στοές του τεκτονισμού μία φορά τον μήνα οργανώνουν ακόμη και ομαδικό εκκλησιασμό, όπου πηγαίνουν εν στολή πλήρη και με τα λάβαρά τους μέσα στην αγγλικανική εκκλησία την Κυριακή (σ.σ. να σημειωθεί ότι η Αγγλικανική Εκκλησία δείχνει ανοχή στον τεκτονισμό ή και τον αποδέχεται, κάτι που δεν συμβαίνει με την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία). Δηλαδή, σκέπτεστε να κάνετε το ίδιο και στην Ελλάδα, τον ρωτάμε. «Εμείς στην πλειονότητά μας εκκλησιαζόμαστε ατομικά, θεωρούμε μεγάλο αριθμό των μελών μας μέλη του χριστιανικού κόσμου και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια μεγάλη προκατάληψη και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά όμως πολλών τεκτόνων, οι οποίοι δυστυχώς εν Ελλάδι έχουν εγγράψει την τεκτονική κουλτούρα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι την έχω μάθει εγώ» μας απάντησε ο κ. Λάος.


Αναρχικός καπιταλισμός

Η συζήτησή μας με τον πεφωτισμένο ισόβιο πρόεδρο συνεχίζεται και μας αποκαλύπτει όσα του επιτρέπονται: «Το πολιτικό μας πρόταγμα είναι ο αναρχικός καπιταλισμός, αυτό που στην Αμερική ονομάζουν “ελευθεριακή πολιτική οικονομία” για να το αντιδιαστείλουν από τον φιλελευθερισμό. Η υφιστάμενη μορφή δημοκρατίας δεν μας αρκεί, διότι έχουμε πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις περί ανθρωπισμού και ελευθερίας» δηλώνει ο κ. Λάος, ο οποίος ήδη συγγράφει το 16ο βιβλίο του με τίτλο «Το κοσμοείδωλο της ελευθερίας» και εκεί θα αναλύεται η ιδεολογία του αναρχικού καπιταλισμού.


«Δεν είμαστε σατανιστές»

Η Τεκτονική Εταιρεία των Ιλουμινάτι δεν έχει σχέση με τον εωσφορισμό και τον σατανισμό. Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Λάος και διαθέτει ιστορικά στοιχεία που το αποδεικνύουν. Ακόμη, σε ερώτησή μας σε ποιον Θεό αναφέρονται, ποιον Θεό επικαλούνται οι μασόνοι ιλουμινάτι μας απαντά:

«Στον Θεό ως την πηγή που δίνει νόημα στην ύπαρξη. Την πηγή του νοήματος του κόσμου. Σε πρώτη φάση αναφερόμαστε σε ένα υπέρτατο ον, αλλά στη συνέχεια, επειδή ασχολούμαστε κυρίως με το πνευματικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ασχολούμαστε μεθοδικά με τον Χριστιανισμό όπως τον γνωρίζουμε μέσα από τις επίσημες χριστιανικές Εκκλησίες, διότι ο Χριστιανισμός είναι αυτός που βρίσκεται στο υπόβαθρο του ευρωπαϊκού ανθρωποτύπου».


Επιλογή Πεφωτισμένων με... e-mail

Εδώ οι ιλουμινάτι πρωτοτυπούν, αφού καμία άλλη μασονική εταιρεία, τάγμα ή στοά επιλέγει τα μέλη της με τον τρόπο αυτόν. Μέλος των πεφωτισμένων μπορεί να γίνει κάποιος αφού προταθεί από κάποιο ήδη μέλος, αλλά και γραπτώς αφού υποβάλει το αίτημά του ηλεκτρονικά, κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται από το 2008. «Θέλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο μας για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια παρουσία της εταιρείας, η οποία αποφασίστηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο σοβαρών ανακατατάξεων που έχουν συμβεί στην παγκόσμια τεκτονική οικογένεια». Πριν υποβάλετε ηλεκτρονικά το αίτημά σας, διαβάστε ποια προσόντα πρέπει να έχετε, όπως συνοπτικά μας τα αναφέρει ο Ελληνας ισόβιος πρόεδρος: «Δύο κατηγοριών είναι τα προσόντα: να ενστερνίζεται τους σκοπούς της εταιρείας και να έχει τις μίνιμουμ προϋποθέσεις συνεισφοράς σε αυτό. Δηλαδή, ένας καλώς σκεπτόμενος φίλος της ελευθερίας είναι ιδανικό. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι master-general@illuminati-freemasonry.org.

Το τυπικό
1ος Βαθμός: Νεόφυτος
2ος Βαθμός: Αθηναίος
3ος Βαθμός: Β Ιλουμινάτος
4ος Βαθμός: Μαθητής του Ιλουμινατικού Τεκτονισμού
5ος Βαθμός: Εταίρος του Ιλουμινατικού Τεκτονισμού
6ος βαθμός: Διδάσκαλος του Ιλουμινατικού Τεκτονισμού
7ος Βαθμός: Α Ιλουμινάτος
8ος βαθμός: Διευθύνων Ιλουμινάτος
9ος βαθμός: Επόπτης
10ος βαθμός: Πρίγκιψ Ιλουμινάτος
11ος βαθμός: Φιλόσοφος
12ος βαθμός: Κυβερνήτης Ιλουμινάτος
13ος βαθμός: Είναι τιμητικός

πηγή: Εφημερίδα espresso

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΕΑ






















Ιδιώτης προσφέρει ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο στο Δημοκρίτειο!
13.11.2009
Δικαιωματικά αναγορεύθηκε σε λιτή τελετή ως φίλος του Πανεπιστημίου Θράκης για το έμπρακτο ενδιαφέρον του και τις χειρονομίες στήριξής του
Το έργο 1.200 τετραγωνικών μέτρων θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο, σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το πανεπιστήμιο και θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και συνεδριακό κέντρο
Η τελευταία δωρεά που είχε κάνει μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Κλειώ, ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν προσέφεραν προσωπική συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης στην πινακοθήκη του Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμητρα Συμεωνίδου


Παραδίδοντας ολοκληρωμένο το φάκελο του έργου, ο δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Μανέας, ανακοίνωσε χθες από την Κομοτηνή μία μεγάλη δωρεά με αποδέκτη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την κατασκευή ενός κλειστού υπερσύγχρονου γυμναστηρίου. Ο δωρητής έκανε γνωστή αυτή του την πρόθεση, στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε φίλο του Δ.Π.Θ., που διοργάνωσαν οι πρυτανικές αρχές στο κτήριο διοίκησης. Η αναγόρευση αυτή ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης δωρεάς, που είχε κάνει ο κ. Μανέας μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Κλειώ, όταν παραχώρησαν στη πινακοθήκη του πανεπιστημίου μία σημαντική προσωπική συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης.
Ο Χρήστος Μανέας αυτή τη φορά όμως εξέπληξε τους παρευρισκόμενους με την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο που θα του παραχωρήσει το Δ.Π.Θ. «Δύο μήνες αφ ότου εκδοθεί η οικοδομική άδεια θα είναι έτοιμα θα πει χαρακτηριστικά». Φυσικά ο πρύτανης Κων. Σιμόπουλος και οι αντιπρυτάνεις Δημ. Σταματόπουλος, Αθανάσιος Καραμπίνης ήταν ενήμεροι για την απόφαση αυτή, αφού είχαν προηγουμένως συζητήσει για τις ανάγκες που έχει το πανεπιστήμιο.
«Η ψυχούλα της Κλειώς αγάλλεται με αυτή τη δωρεά», είπε συγκινημένος στην ομιλία του ο Χρήστος Μανέας, αφού μαζί με την σύζυγό του είχαν αφιερώσει μεγάλο μέρος της κοινής τους ζωής σε φιλανθρωπικό έργο. «Μη έχοντας παιδιά αποφασίσαμε να μην κατηγορηθούμε για ηθική αυτουργία στην τεμπελιά, χαρίζοντας την περιουσία μας στα ανίψια μας, τα οποία τίποτα δεν έκαναν για να βοηθήσουν να την αποκτήσουμε εμείς κι έτσι το οτιδήποτε είχαμε και θεώρησα υποχρέωση μας να τα επιστρέψουμε εκεί από όπου τα πήραμε τα χρήματα, από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις συνεργασίες τους, στις οποίες άλλοτε πέτυχα, άλλοτε απέτυχα» θα πει χαρακτηριστικά.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Μια συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο ο Χρήστος Μανέας συνεργαζόταν τα παλιά χρόνια της δικηγορίας, ο οποίος τους παρότρυνε να φροντίσουν τον χώρο της υγείας και μετά της παιδείας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το ζεύγος Μανέα τις δωρεές στους τομείς αυτούς. Ανάμεσα σ’ αυτές δωρεά εξοπλισμού σε νοσοκομείο Θεσπρωτίας, με πλήρη μονάδα ενδοσκοπήσεως, πλήρη μονάδα παθολογοανατομίας και τρείς τεχνητούς νεφρούς, προσφορά σχολικών λεωφορείων σε παραμεθόριες περιοχές για την μεταφορά των μαθητών, μηχανημάτων σε ειδικό σχολείο της Ξάνθης, χρηματοδότηση επισκευών στο γηροκομείο Καβάλας.

Η τελευταία δωρεά του ζεύγους, όταν ακόμα ήταν εν ζωή η Κλειώ Μανέα, έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Κομοτηνή και αφορούσε την παραχώρηση έργων τέχνης στην πινακοθήκη του Δ.Π.Θ. Την πράξη του αυτή ήρθε να συμπληρώσει ένα χρόνο σχεδόν μετά ο Χρήστος Μανέας με την ανακοίνωση κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου. Όπως είπε ο ίδιος, «στο Δ.Π.Θ. ένοιωσα ότι βρήκα ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ, ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, που να έχουν το θάρρος να παίρνουν αποφάσεις, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες και να έχουν φυσικά την ικανοποίηση ότι έκανα κάτι πάρα πολύ καλό. Δεν σας κρύβω ότι η εμπιστοσύνη που μου εξέπνευσαν οι κύριοι του πανεπιστημίου, ήταν εκείνη που μας ώθησε να προχωρήσουμε και προχωρήσαμε και φτιάξαμε σε χρόνο ρεκόρ την πινακοθήκη με ταχύτητα και κατανόηση και την ευρύτητα αντιλήψεως που διέπει τις πρυτανικές αρχές. Στόχος μου είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνονται σε αυτό το φιλόξενο πανεπιστήμιο, το οποίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πάρα πολλών γιατί προσφέρει πάρα πολλά. Έτσι αποφάσισαν την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστήριου, επιφανείας περίπου 1200 τετραγωνικά μέτρα, στο οποίο θα γίνονται όλων των ειδών οι γυμναστικές ασκήσεις για τους φοιτητές και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρους συνεδρίων, συναυλιών, χορών. Δεν σας κρύβω, ότι και εγώ κάποτε υπήρξα νέος, και ξέρω τις ανάγκες τους, αλλά τώρα με την πείρα που έχω αποκτήσει πλέον ξέρω ότι στους νέους μπορούμε να στηριζόμαστε γιατί αυτοί είναι η ελπίδα όλων των Ελλήνων».

Ο Χρήστος Μανέας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τελετής την κάτοψη του χώρου, που θα περιλαμβάνει, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ, γήπεδο χάντμπολ, και συνεδριακό κέντρο. Αυτό που απομένει είναι να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου για το χώρο ανέγερσης και φυσικά να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από τις τοπικές υπηρεσίες.

Η απονομή του τίτλου του «φίλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης» στον Χρήστο Μανέα έγινε από τον ίδιο τον πρύτανη Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, ο οποίος αιτιολόγησε την απόφαση να γίνει αυτή η τιμή στον δικηγόρο με τον εξής σκεπτικό. «Ο κ. Μανέας μ’ έναν τρόπο καθαρό, ιδιαίτερα αξιοπρεπή και λιτό, προσέγγισε την διοίκηση του πανεπιστημίου και με ένα τρόπο ιδιαίτερα γενναιόδωρο αποφάσισε να διαθέσει από τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία ένα κομμάτι για να προσφέρει στο πανεπιστήμιο, για να τονώσει το κύρος του και για να δώσει το μέτρο της λογικής της χορηγίας που δυστυχώς στον καιρό μας λείπει. Ο κ. Μανέας είναι ένας γνωστός πολίτης, ως δικηγόρος έχει δώσει πολλές και ενδιαφέρουσες μάχες στην καθημερινότητα των δικαστηρίων και να ότι τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο εδώ και καιρό, πριν από την πρόταση μου και την αποδοχή εκ μέρους της συγκλήτου να τον ανακηρύξουμε σε φίλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».
Ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. φόρεσε στον Χρήστο Μανέα το χαρακτηριστικά διάσημα που απαιτεί η τελετή και διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του πανεπιστημίου, να δημιουργηθεί μία κοινή πινακοθήκη με τον δήμο Κομοτηνής, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα έργα τέχνης που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο φορείς.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ο Πλάτων και οι Θεοί της Πόλεως






















Ένα εξαιρετικό πόνημα του Ιγνατίου Μοσχάκη σχετικά με τις θεωρίες του Πλάτωνα.
Σημ: Το βιβλίο προέρχεται από επίσημο site Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και δεν προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι φίλοί που επιθυμούν να το λάβουν σε ηλεκτρονική μορφή μπορούν να μας στείλουν το e-mail τους στο Gabmihgr@yahoo.gr.

Τεκτονική Στοά Ναυπλίου



Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η πρώτη Τεκτονική Στοά στην ελεύθερη Ελλάδα, λειτούργησε στο Ναύπλιο. Μέχρι την δημοσίευση των σχετικών στοιχείων από την Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά το 1958, θεωρείτο ότι η πρώτη Στοά με το χαρακτηριστικό όνομα «Πανελλήνιον» λειτούργησε στην Αθήνα το έτος 1863.


Από επιστολή του Ιωάννη Βαπτιστή Θεοτόκη κατοίκου Ναυπλίου, προς τον κόμη Διονύσιο Ρώμα* στην Ζάκυνθο, χρονολογημένη από 22 Μαΐου 1825, προκύπτει ότι από τότε ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ίδρυση Στοάς.

Στην επιστολή του γράφει:



Η σφραγίδα της Τεκτονικής Στοάς Ναυπλίου
Δια του αρχιμανδρίτου Ζένσου σας παρεκάλεσα να μοι αποστείλητε πάν ότι αναγκαιοί δια να φωτισθώμεν, δηλαδή όπως ιδρύσωμεν μίαν στοάν Μασονικήν ( Loggia M.) το μόνον μέσον ίνα ενθουσιάσωμεν και προσελκύσωμεν πατριώτας τινάς επί τω σωτηρίω σκοπώ να υπερασπίζουσι τα δίκαια της ημετέρας πατρίδος κτλ. Πάν άλλο σύστημα θα ήτο επικίνδυνον και θα εδημιούργει μεταξύ ημών διαφωνίας, τόσον περί της διατάξεως του ιδρύματος, όσον και περί του αποδεκτέου κανονισμού˙ ενώ το σύστημα του Μ. από αιώνων καθιερωμένον, δεν απαιτεί πολλήν εργασίαν, όταν δε τεθή εις ενέργειαν δυνάμεθα να τω δώσωμεν άλλην μορφήν˙ αλλ᾽ εις ημάς τους ενταύθα έλαχεν ο κλήρος να είμεθα πάντη ακατάλληλοι όπως αναλάβωμέν τοιαύτα, ήτοι διδαχάς, κατηχήσας κτλ.

Καθιστώ υμίν γνωστό, ότι ο φίλος κ. Γερακάρης θα επανέλθη εις Πελοπόννησον. Καλόν θα ήτο λοιπόν αν δι᾽ αυτού μοί αποστέλλοντο εν τάξει πάντα τα αναγκαιούντα, όπως, ανοίξωμεν την Μασονική Στοάν, την οποίαν πλείστοι Αδελφοί τοσούτον ποθούσι».

Η επιστολή βρήκε απόλυτη ανταπόκριση. Με τον Γ. Γερακάρη εστάλησαν στο Ναύπλιο από την Ζάκυνθο όλα όσα χρειαζόντουσαν. Τυπικά, συμβολικά εργαλεία και άλλα χρειώδη. Τότε στην Ζάκυνθο βρισκόταν σε μεγάλη ακμή ο Μασονισμός, κάτω από την ηγεσία του κόμη Δ. Ρώμα.

Βέβαια, περισσότερες πληροφορίες για την δράση της Τεκτονικής Στοάς στο Ναύπλιο δεν έχουμε. Πάντως, γεγονός είναι ότι το 1826 λειτουργούσε κανονικά η Στοά.

Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο εισδοχής νέου μέλους στην Μασονική Στοά του Ναυπλίου, το οποίο γραμμένο στα Λατινικά, βεβαιώνει την εγγραφή του και προτρέπει όλες τις άλλες Στοές να αναγνωρίσουν την ιδιότητά του, να συνεργάζονται μαζί του και να του παρέχουν όποια βοήθεια ζητηθεί από αυτόν.


Υποσημείωση

* Ο Διονύσιος Ρώμας, γιος του προξένου της Βενετίας στην Πελοπόννησο, Γεωργίου Κανδιάνου Ρώμα (1725-1796) και της Διαμαντίνας Καπνίση, γεννήθηκε το 1771. Σπούδασε νομικά στην Πάδοβα και όταν τελείωσε τις σπουδές του επέστρεψε στη Ζάκυνθο. Το 1794 ο Ρώμας διαδέχθηκε τον πατέρα του στη θέση του γενικού προξένου της Βενετίας στο Μοριά και στη Ρούμελη. Με αυτή την ιδιότητά του συνδέθηκε και καλλιέργησε σχέσεις με τους σημαντικότερους προκρίτους (Μαυρομιχάληδες, Ζαΐμηδες, Λόντους, Δεληγιάννηδες, Νοταράδες, Κρεββατάδες) και οπλαρχηγούς του τόπου. Από τους οπλαρχηγούς ξεχώρισε τον Θ. Κολοκοτρώνη με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία.

Το 1803 εκλέχθηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής για τη ψήφιση του Επτανησιακού Συντάγματος και το 1806 διορίστηκε στη θέση του Πρύτανη Κερκύρας, από όπου διαχειρίστηκε με απαράμιλλη ευθύτητα τις εγχώριες υποθέσεις. Το 1809 εξελέγη γερουσιαστής και το 1810 ταξίδεψε ως αντιπρόσωπος των Ιονίων Νήσων, μαζί με τους Ε. Θεοτόκη, Μ. Μεταξά, Σπ. Κονδό και Στάμο Χαλικιόπουλο, στο Παρίσι για να συγχαρεί τον Ναπολέοντα Α΄ για τη γέννηση του γιου του, βασιλιά της Ρώμης. Στη Γαλλία παρασημοφορήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Την άνοιξη του 1815 ο Ρώμας ως Μέγας Διδάσκαλος του τεκτονισμού ίδρυσε στη Ζάκυνθο Στοά με το όνομα “Αναγεννηθείς Φοίνιξ”. Το 1816 ήρθε σε σύγκρουση με τον άγγλο Ύπατο Αρμοστή Θ. Μαίτλαντ για την επιβολή απολυταρχικού καθεστώτος και έφυγε από την Κέρκυρα για τη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε και αφιερώθηκε ολόψυχα σε πατριωτικά και πνευματικά έργα.

Διονύσιος Ρώμας


Τον Απρίλιο του 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Αριστείδη Παπά. Το 1820 αγγλικό στρατιωτικό άγημα απέκλεισε το αρχοντικό του Ρώμα με σκοπό την ανακάλυψη μυστικών πατριωτικών εγγράφων, ενώ ο Ρώμας δικαιολογήθηκε στον τοποτηρητή Ross, τέκτονα χαμηλότερου βαθμού, ότι επρόκειτο για τεκτονικά έγγραφα και έτσι σταμάτησε κάθε ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά για να αποφύγει την καταδίωξη των Άγγλων και τη φυλάκιση, ο Δ. Ρώμας κατέφυγε στη Βενετία, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Επιστρέφοντας στη Ζάκυνθο ίδρυσε αμέσως την Επιτροπή Ζακύνθου με σκοπό την οικονομική και πολεμική ενίσχυση του Αγώνα. Το 1833 μετέβη στο Ναύπλιο για να υποδεχθεί τον Όθωνα, αλλά εκεί κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε συνομωσία εναντίον του μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Δ. Πλαπούτα , οι οποίοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όταν αναθεωρήθηκε η δίκη (από τους Γ.Τερτσέτη, Γ.Πολυζωΐδη) και αποκαλύφθηκε η σκευωρία και η ανυπόστατη κατηγορία, οι τρεις άνδρες αθωώθηκαν πανηγυρικά. Ο Όθωνας τίμησε τον Ρώμα με το ανώτερο παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρος και τον ονόμασε Σύμβουλο της Επικρατείας.
Ο Διονύσιος Ρώμας ήταν παντρεμένος με την Αδριάνα Σταυράκη Λοκατέλλι και είχε δύο γιούς: τον Γεώργιο Κανδιάνο (1796-1860) και τον Γεώργιο Δημήτριο (1805-1874). Πέθανε στη Ζάκυνθο, σε ηλικία 86 ετών, στις 26 Ιουλίου 1857.

Πηγή:
http://argolikivivliothiki.g

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ



Lon Milo DuQuette

Μετάφραση: Θανάσης Βέμπος
____________________________________________________________________

• ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2007 • ISBN: 978-960-421-104-3
• ΔΙΑΣΤΑΣΗ: 15 Χ 23 • ΣΕΛ.: 224 • ΤΙΜΗ: 15 €

Ο Lon Milo DuQuette είναι υψηλόβαθμος τέκτονας, ενεργό μέλος του Ordo Templi Orientis, ένας από τους πιο γνωστούς μελετητές παγκόσμια της απόκρυφης μαγικής παράδοσης και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων σχετικών βιβλίων.
Στο πολύ ενδιαφέρον τελευταίο του αυτό έργο, διεισδύει στο εσωτερικό της μεγαλύτερης και αρχαιότερης μυητικής αδελφότητας, του Τεκτονισμού, και αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό που φυλάσσεται εδώ και αιώνες κωδικοποιημένα στις τελετουργίες των διαφόρων βαθμών.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, πρόκειται για το περίφημο μυστικό που ανακάλυψαν οι Ναΐτες και υπήρξε η αιτία του αφανισμού τους, καθώς έβαζε φωτιά στα θεμέλια των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.
Η απαγορευμένη αυτή γνώση «πέρασε» στη συνέχεια στον Τεκτονισμό και «κρύφτηκε» μέσα στις μυήσεις και στα τυπικά του. Πρόσωπο-κλειδί όλης αυτής της ιστορίας είναι ο βασιλιάς Σολομώντας, που η μορφή του δεσπόζει στην τεκτονική μυσταγωγία και στην τελετουργική μαγεία.
Ο συγγραφέας δεν μένει όμως στις (σημαντικότατες) ιστορικές αποκαλύψεις, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα: με την παράθεση σπάνιου υλικού από το αρχαίο μαγικό κείμενο της Ελάσσονας Κλείδας του Σολομώντα δείχνει τον τρόπο για τη βίωση ανώτερων καταστάσεων συνείδησης και μαγικών δυνάμεων, που αναφέρονται τόσο στη μαγεία όσο και στον Τεκτονισμό...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ποίημα από τον Wayfarer

Στον Ύπνο της Ανατολής

Στον ύπνο της Ανατολής
Στη χαραυγής τη Δύσης
Πρωτάκουσες ανέκφραστος
Των Σοφιστών τις ρήσεις

Δεν είχαν ύφος διδαχής
Δεν ήταν αναλύσεις
Μονάχα σε προέτρεπαν
Όσο μπορείς να ζήσεις

Γιατί η ζωή μας δίνεται
Ως δώρο Θείο Μέγα
Από το άλφα της Ανατολής
Στης Δύσης το Ωμέγα

Το ποίημα έστειλε φίλος του Blog

Tα μυστικά του γιου της χήρας, Nτέιβιντ Σούγκαρτς


To βιβλίο αυτό γράφτηκε για να ικανοποιήσει τα εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο που περιμένουν με αδημονία το νέο βιβλίο του Nταν Mπράουν, με τον πιθανό τίτλο «Tο κλειδί του Σολομώντα». Bασισμένος σε
κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες του, ο έμπειρος δημοσιογράφος Nτέιβιντ Σούγκαρτς μας ξεναγεί στον μυστηριακό κόσμο του νέου μυθιστορήματος του
Nταν Mπράουν δίνοντας στον αναγνώστη ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την καλύτερη κατανόησή του: αναφέρεται στους πατέρες του αμερικανικού έθνους, τον Tζορτζ Oυάσινγκτον και τον Bενιαμίν Φρανκλίνο, που υπήρξαν γνωστοί μασόνοι, στα έγγραφα και στους μυστικούς κώδικες που φυλάσσονται
σε κρύπτες στην Oυάσινγκτον, στη συμβολική αρχιτεκτονική της Nέας Yόρκης, στα μεγάλα σύμβολα της μασονίας όπως «ο οφθαλμός ος τα πάνθ' ορά», οι πεντάλφες, τα ταρό, η εβραϊκή Kαβάλα, οι μαγικοί κύκλοι, τα μαγικά τετράγωνα, τα σύμβολα των μορμόνων κ.ά. Mέσα απ' αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, «Tα μυστικά του Γιου της Xήρας», ο αναγνώστης ενημερώνεται για έναν μυστικιστικό και άγνωστο σε αυτόν μαγικό κόσμο.
Kαστανιώτης 2005, Σελ. 256