ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το Droit Humain

Το Droit Humain (Το Ανθρώπινο Δίκαιο) είναι ένα Διεθνές και Μικτό Τεκτονικό Τάγμα. Η καταγωγή του ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη βελγική Στοά ιδρύθηκε το 1912. Περισσότερες από ογδόντα Στοές, ανά τη βελγική επικράτεια, είναι σήμερα οργανωμένες υπό την ονομασία Βελγική Ομοσπονδία του Droit Humain. Η Βελγική Ομοσπονδία εδρεύει στις Βρυξέλλες. Είναι αυτόνομη εντός του διεθνούς Τάγματος, το οποίο εδρεύει στο Παρίσι.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι μέλη του «Droit Humain» επιθυμούν την ανάπτυξη του ατόμου και προσυπογράφουν τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης καθώς και την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εργαζόμενοι από κοινού και ισότιμα, δεν κάνουν καμμία διάκριση χρώματος, φύλου ή γλώσσας. Αποδέχονται όλες τις πεποιθήσεις υπό την προϋπόθεση να μην είναι δογματικές αλλά ανεκτικές, με σεβασμό των άλλων.
 
Ουσιαστική  μέριμνα των συνεδριάσεων είναι η διαβούλευση σχετικά με τα μέσα πραγματοποίησης των τεκτονικών  ιδεωδών. Οι ανταλλαγές απόψεων γίνονται με μια ειδική μέθοδο. Βασισμένη πάνω στα τυπικά και τα σύμβολα, επιτρέπει την ενεργή ακρόαση της γνώμης του άλλου, αρκεί αυτή να διακατέχεται από ανοχή, να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ελεύθερης αυτοεξέτασης και να είναι απαλλαγμένη προλήψεων.
 
Τα τυπικά της μυητικής μεθόδου ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και δημιουργούν θετικό κλίμα εργασίας. Μια τέτοια μέθοδος δεν διδάσκει αλλά διαφωτίζει και αφυπνίζει, ενισχύει το πνεύμα και δημιουργεί συγκίνηση, δίνει ώθηση στον συλλογισμό και τον διαλογισμό.
 
Τα μέλη της βελγικής Ομοσπονδίας του Διεθνούς Μικτού Τεκτονικού Τάγματος "Le Droit Humain" είναι ευαίσθητα στους μεγάλους κοινωνικούς διαλόγους. Ομως, κατά κανόνα, η βελγική Ομοσπονδία δεν παίρνει μία και μοναδική θέση διότι ο τεκτονισμός καλλιεργεί την ποικιλότητα. Είναι ετερογένεια, πηγή πραγματικης ανοχής, Ελευθερίας Συνειδήσεως, Αδελφοσύνης, Ισότητας, μεταξύ ατόμων διαφορετικών απόψεων.
Η βελγική Ομοσπονδία επιθυμεί να βελτιώσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές αλλά επαφίεται, για τον σκοπό αυτό, στις ατομικές πρωτοβουλίες των μελών της για την ακτινοβολία των αξιών της. Από την άποψη αυτή, διακρίνεται από τα πολιτικά κόμματα και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

πηγή: http://www.droit-humain.be/el/conv.htm

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Διαδρομή Αχαρνών - Ερεσού


  Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε βρεθεί σε κάποια Τεκτονική συντροφιά και θα έχετε ακούσει να μιλούν για αναγνωρίσεις από ξένες Τεκτονικές δυνάμεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις τους γίνεται έμμονη ιδέα το πώς θα καταφέρουν να αποκτήσουν περισσότερες αναγνωρίσεις και φαντάζει αυτός να είναι ο κύριος στόχος τους αποκλίνοντας  από το πραγματικό έργο που πρέπει να παράγει ο Τεκτονισμός.

 Προβάλλουν έτσι (οι Μεγάλες Στοές) ως απόδειξη της κανονικότητάς τους αλλά και της <<αξίας>> τους τις αναγνωρίσεις από άλλες Μεγάλες Στοές. Οι Μεγάλες Συνελεύσεις κρίνονται το πόσο πετυχημένες είναι από τις ξένες αντιπροσωπείες που θα παραβρεθούν. Το κύρος και η αξία κάποιων αδελφών , που συνήθως κατέχουν και τα ανώτερα αξιώματα, εξαρτώνται από τις επαφές και φιλίες που έχουν στο εξωτερικό ξεχνώντας να αναπτύξουν και αντίστοιχη δράση στο εσωτερικό.

 Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνον τις ξένες Τεκτονικές Δυνάμεις αλλά και τις Μεγάλες Στοές στην Ελλάδα όπου με ιδιαίτερο ζήλο επιδίδονται στο κυνήγι των αναγνωρίσεων. Σίγουρα η αναγνώριση θα πρέπει να λάβει άλλη θέση, πολύ κατώτερη, στην ιεραρχική κατάταξη των Τεκτονικών αξιών.
Πρώτα οι Μεγάλες Στοές πρέπει να αναγνωρίσουν – γνωρίσουν τα μέλη τους. Να τους φέρουν κοντά τους να αναπτύξουν μεταξύ τους πραγματικά αδελφικές σχέσεις και όχι να τους βλέπουν ως ένα αριθμό μητρώου ή ως μια συνδρομή . Να σέβονται την προσωπικότητα του αδελφού και όχι να τον χρησιμοποιούν για τα μικροπολιτικά τους σχέδια και να κάνουν επίδειξη δύναμης(μιλάω εκ πείρας διότι θύμα αυτής της στρατηγικής έχω πέσει και εγώ ο ίδιος ). Στη συνέχεια οι Μεγάλες Στοές να αναγνωριστούν μεταξύ τους (εφόσον βάση των αρχών του Τεκτονισμού είναι κανονικές), να επιτρέψουν στα μέλη τους να μπορούν να επισκέπτονται άλλες (κανονικές Στοές) ακόμη και αν ακολουθούν διαφορετικό Τυπικό και όχι οι αδελφοί να φοβούνται να παρακολουθήσουν μια συνεδρία σε κάποια άλλη Τεκτονική Δύναμη ή να το κάνουν κάτω από άκρα μυστικότητα λες και διαπράττουν κάποιο έγκλημα. Και αφού συμβεί αυτό να βγουν προς τα έξω να αναζητήσουν την ξένη αναγνώριση. Την αναγνώριση από μια ξένη Τεκτονική Δύναμη που θα είναι προσανατολισμένη στη δημιουργική συνεργασία και στην παραγωγή έργου και όχι να αποτελεί το εισιτήριο για ακόμη ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό.  Τι να την κάνουν οι Έλληνες Τέκτονες την αναγνώριση από την  Αγγλία τη Σκωτία κτλ όταν δεν αναγνωρίζονται μεταξύ τους; Τι να την κάνω την αναγνώριση από το εξωτερικό όταν φοβάμαι να πάω από την Αχαρνών στην Ερεσού και από την Ερεσού στην Αχαρνών. Μάλιστα αγαπητοί αδελφοί και φίλοι. Έχουμε φθάσει στο σημείο να είναι πιο εύκολη η διαδρομή Αθήνα – Λονδίνο παρά η διαδρομή Αχαρνών –  Ερεσού.
  
 Μια οικογένεια προκειμένου να αποτελέσει ένα υγιές κομμάτι τις κοινωνίας πρώτα αναπτύσσει , καλλιεργεί, αμβλύνει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της και μετά βγαίνει προς τα έξω.

 Είθε κάποια στιγμή να πρυτανεύσει η λογική και η Σοφία και οι αδελφοί να σταματήσουν να σκέφτονται την καρέκλα και τα <<τενεκεδάκια>>.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος



 Το  Σάββατο 19/12/2011 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Πειραιά η Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος και των Υπερποντίων Αυτής Στοών .

 Στη συνέλευση ,στην οποία προσήλθε πλήθος αδελφών , συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από τις Μεγάλες Στοές των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Φιλανδίας , Ελβετίας και Togo καθώς και αντιπροσωπείες των Περιφερειακών Μεγάλων Στοών των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ισπανίας και της Γερμανίας.

 Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε η ένδυση των νέων Μεγάλων Αξιωματικών για την Περίοδο 2011-2012.

Να ευχηθούμε στους διορισθέντες αδελφούς καλή και δημιουργική θητεία.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τα νέα του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου Βασιλικής

 

Την Τετάρτη 2α Φεβρουαρίου, ο Μέγας Γραφεύς Ε συνοδευόμενος από τον Πρώτο Άρχοντα του Περιστυλίου " La France αρ. 58", παρέστη στην Σύνοδο του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου Βασιλικής Αψίδος της Ιρλανδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο.
 
Πριν από την Σύνοδο, παρεκάθησαν στο επίσημο γεύμα των Επαρχιακών Μεγάλων Προκαθημένων και των Μεγάλων Αξιωματικών.
 
Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ο Μέγας Γραφεύς Ε παρέστη στην σύνοδο Εγκαταστάσεως Αρχόντων και ενδύσεως Αξιωματικών του «Περιστυλίου του Μεγάλου  Προκαθημένου»  και παρεκάθησε στο Εορταστικό Δείπνο που ακολούθησε.
 
πηγή: http://www.royalarch.gr/Default.aspx?id=9

Τεκτονικές επιτύμβιές πλάκες


  Για τους περισσότερους Ελευθεροτέκτονες η είσοδό τους στην αδελφότητα είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει όχι μόνον καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά και μετά από αυτήν. Είναι η  μόνη αδελφότητα που διαθέτει τόσα ταφικά μνημεία σε σχέση με την ιδιότητα των μελών της.

 Ανά τον κόσμο συναντά κανείς χιλιάδες επιτύμβιές πλάκες οι οποίες υπενθυμίζουν την ιδιότητα του νεκρού και πολλές από αυτές αποτελούν έργα τέχνης τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αλλά και αποσυμβολισμού…

Ας δούμε μερικές από αυτές. 




Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ο Τεκτονισμός στο Γιβραλτάρ



Ο Ελευθεροτεκτονισμός εμφανίζεται στο Γιβραλτάρ από το 1727 όταν μια ομάδα στρατιωτών ίδρυσε την πρώτη Τεκτονική Στοά στην περιοχή. Μια επιστολή του 1727 αναφέρει ΄΄ Ο Δούκας του Richmond εύχεται κάθε επιτυχία στους αδελφούς του Γιβραλταρ΄΄.

Ο Τεκτονισμός στο Γιβραλταρ έχει κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες οι οποίες αποτυπώθηκαν στην μνήμη των αδελφών και εξακολουθούν να συγκινούν μέχρι και σήμερα.

Η πρώτη ιστορία αφορά τον αδ. Dickson μέλος αρκετών Στοών στη Σκωτία. Ο αδ. Dickson απέπλευσε από το Γιβραλτάρ  με το πλήρωμα του με προορισμό κάποιο νησί της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ναυάγησαν και κατάφεραν παρά τις δυσμενείς συνθήκες να βγουν στις Ισπανικές ακτές κάτω από τα τοίχοι της Tarragona. O αδ. Dickson και το πλήρωμά του αιχμαλωτίστηκαν από τον τοπικό Κυβερνήτη  Don Antonio de Pizaro. Ο Don Antonio αφού παρείχε όλα τα απαραίτητα στους αιχμαλώτους άρχισε να ρωτά για κάποια άτομα στο Γιβραλτάρ τα οποία γνώριζε ο αδ. Dickson και ήταν όλοι Τέκτονες. Ο καπετάνιος υποψιάστηκε ότι ο κυβερνήτης μπορεί να είναι Τέκτονας και του έδωσε τα σημεία στα οποία και ανταποκρίθηκε. O Don Antonio τότε ετοίμασε ένα πλοίο  , το επάνδρωσε με Ισπανούς ναύτες και έστειλε τον αδ Dickson με το πλήρωμά του πίσω στο Γιβραλτάρ.

Όταν το πλοίο έφθασε στον προορισμό του ο Dickson ανέφερε στον εκεί διοικητή την ιστορία. Ο διοικητής ενθουσιασμένος έστειλε πίσω τους Ισπανούς με όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι τους και την ίδια νύχτα μυήθηκε στον Τεκτονισμό.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η "ΦΛΟΓΑ"

Με αποστολή SMS αγάπης στο 19454 από χθες, 14/02, έως και την Κυριακή, 20/02, καλεί σε ενίσχυση των δράσεών του για τα παιδιά με καρκίνο, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η "ΦΛΟΓΑ".

Η εξόρμηση, που έχει ως σύνθημα "Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα", γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, που είναι σήμερα, 15 Φεβρουαρίου.

Με την αποστολή ενός μηνύματος από το κινητό τηλέφωνο στον αριθμό 19454 καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η "Φλόγα" θα ενισχύεται με 1 ευρω τη φορά (η χρέωση του SMS ειναι 1,23 ευρώ).

Σε μήνυμά τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η "ΦΛΟΓΑ" και ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα - Β. Ελλάδας η "ΛΑΜΨΗ" αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο σε ποσοστό 20% έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.Ποσοστό 80% από αυτά προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 - 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά, που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, γίνονται καλά.

ΦΛΟΓΑ
Αιγίου 6-8
Γουδί Τ.Κ. 115 27
Αθήνα

Τηλ.: 2107485000
e-mail: info@floga.org.gr 
 

Μεγάλες προσφορές από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ


Βρείτε στον κατάλογο το βιβλίο που σας ενδιαφέρει.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310-226166

Χειραψίες και ........χαμόγελα


Κατά καιρούς οι ζηλωτές του μυστηρίου και της συνομωσιολογίας παρουσιάζουν διάφορα στοιχεία τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν συνομωσίες και καλά κρυμμένα μυστικά.

Προσφάτως παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο μια τέτοια είδηση η οποία δείχνει (;) τον τρόπο που αναγνωρίζονται μεταξύ τους οι Τέκτονες. Αποτελείται από φωτογραφίες που έχουν απασχολήσει πολλές φορές τον τύπο και έχουν δώσει τροφή στους εν λόγω ερευνητές.


Ωστόσο ,αυτές οι φωτογραφίες που  κάνουν τους γνώστες να γελούν , εξιτάρουν τη φαντασία των αμύητων και τους κάνουν να πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μεγάλο μυστικό!

Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές .
 Πάπας Βενέδικτος και Τόνι Μπλέρ


Μ.Καντάφι και Ν. Σαρκοζί


Τόνι Μπλέρ και Bono



Bush και Bono


Olmet και Mehmud Abbas

Πάπας Ιωάννης και Αριέλ Σαρόν


 Πάπας Βενέδικτος και Σ.Πέρεζ


 Graham και Truman



King Abdullah της Ιορδανίας και Β. Πούτιν

Τόνι Μπλέρ και Μ.Καντάφι



Ντέιβιντ Μπέκαμ




Σάρα Πέιλιν






Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο βιβλίο του Ε.Λιακόπουλου


Υπάρχει διέξοδος; Αυτό αναρωτιόμαστε οι περισσότεροι σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά κατά βάση πολιτισμικής και στην ουσία πνευματικής. Για να βρούμε όμως τη διέξοδο, χρειάζεται να κατανοήσουμε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα και τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ.
Αυτό ακριβώς επιχειρεί στο ευσύνοπτο βιβλίο του ο Ευστάθιος Λιακόπουλος, εστιάζοντας στα ολισθήματα του δυτικού πολιτισμού από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, αλλά και του ελληνικού κράτους τους δυο τελευταίους αιώνες.
Δεν μένει ωστόσο στην ερμηνεία και την κατάδειξη των προβλημάτων, αλλά -το σημαντικότερο- με τρόπο απλό και διαυγή μας δείχνει το δρόμο προς την αλλαγή, προς ένα νέο πολιτισμό που δεν είναι ουτοπία, αλλά απτή πραγματικότητα. Αρκεί να το θελήσουμε.
Έναν πολιτισμό σε αρμονία με τους συμπαντικούς νόμους, αντλώντας από την παγκόσμια σοφία και την πνευματική γνώση. Μια κοινωνία που θα βασίζεται και θα εφαρμόζει τις πέντε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες...
Ένα βιβλίο-απάντηση στα προβλήματα των καιρών μας.
Ένα πνευματικό επαναστατικό μανιφέστο με απλές πρακτικές προτάσεις.

Το μυστικό των Τεκτόνων

Το μυστικό αυτό κατοικεί στο φιλοσοφικό κομμάτι του τεκτονισμού και η αποκάλυψή του αρχίζει σταδιακά από την στιγμή της εισδοχής κάποιου στο χώρο αυτό.

Το Τεκτονικό μυστικό επιβάλλει την απόλυτη σιωπή σε τέτοιο βαθμό που αν ακόμα κάποιος Τέκτονας βρεθεί ενώπιον μίας συκοφαντίας του χώρου του δεν το αποκαλύπτει ούτε τότε, γράφει ο Jean-Pierre Bayard.

Εξαιτίας του μυστικού αυτού και αυτής της συμπεριφοράς ένας μεγάλος αριθμός συγγραφέων έχει γράψει τα χειρότερα γύρω από τον Τεκτονισμό. Επίσης λόγω του μυστικού, μερικοί έχουν δει στον τεκτονισμό μία μυστική κοινωνία που θα χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα ώστε να αποκτήσει πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο. Το μυστήριο που καλύπτει το Τεκτονικό μυστικό στη διάρκεια των αιώνων προκάλεσε πολυάριθμους και ταραχώδεις σχολιασμούς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ανάγκη να δίνεται μία υπόσχεση που να απαγορεύει την αποκάλυψη του μυστικού αυτού με τη συμβολική ποινή του αποκεφαλισμού αυτού που θα πράξει το αντίθετο. Αυτή η συμβολική υπερβολική υπόσχεση μερικές φορές εφαρμόστηκε στην πράξη. Είναι αλήθεια ότι το μυστικό, αποκομμένο από το σύνολο των υπολοίπων εκφράσεων που το ακολουθούν και αναλόγως με την περίπτωση που αναγιγνώσκονταν έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων ερμηνειών. Σε ένα τελετουργικό των «μεγάλων βαθμών» απευθύνεται αυτή η ερώτηση: Θα ήταν κακό εάν ένα σκεπτόμενο άτομο ανακάλυπτε το μυστικό μας; Η απάντηση είναι: Θα ήταν ένα μεγάλο καλό, δεδομένου ότι μπορούμε να απαριθμήσουμε έναν επιπλέον αδελφό.

Πηγή: http://www.ioniangl.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Tα Σύμβολα ως η Γλώσσα της Ψυχής!

Μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου (στις 20:00) στην Αθήνα...
Πρόκειται για μια ομιλία της καλής φίλης, ιδρύτριας και διευθύντριας της Ακαδημίας Phoenix Rising Εσωτερικών Σπουδών και Δημιουργικών Τεχνών (www.phoenixrising.org.gr), Σάσσα Τσέϊτοου, με θέμα τα Σύμβολα, ως η Γλώσσα της Ψυχής!
«Η ψυχή δεν μπορεί να σκεφτεί χωρίς εικόνες», έγραψε κάποτε ο Αριστοτέλης, ενώ ο Πλωτίνος έλεγε ότι ο δρόμος προς τη Σοφία και την απελευθέρωση από την ύλη βρίσκεται μέσα στην συμβολική αντίληψη - την ανάπτυξη της ενεργητικής φαντασίας που «μεταφράζει» τα σύμβολα σε Γνώση.
Κατά την Αναγέννηση δε η χρήση των συμβόλων θα ανθήσει από τους αριστοτέχνες της εποχής, ενώ σε πλήθος εσωτερικών παραδόσεων παρατηρούμε ότι ανέκαθεν συνοδεύονται από αλληγορικές και συμβολικές εικόνες και εμβλήματα.
Η ομιλία της κ. Τσέϊτοου λοιπόν ιχνηλατεί τις θεωρίες της ψυχής μέσα από τους αιώνες, εστιάζοντας στη σημασία και τη χρήση εικόνων και συμβόλων ως ενδιάμεσος για την εσωτερική αφύπνιση της ανθρώπινης ψυχής.
Η ομιλία θα συνοδευτεί με προβολή πλούσιου εικαστικού υλικού, συμπεριλαμβάνοντας έργα της ίδιας της ομιλήτριας από σειρά που φιλοτέχνησε ακολουθώντας τις Αναγεννησιακές θεωρίες για την χρήση του συμβολισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Έδρα της Θεοσοφικής Εταιρείας, στην Βουκουρεστίου 25, στο Κολωνάκι. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 6943-682003.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

William Morgan & Joseph Smith - Εργαλεία του αντιτεκτονικού αγώνα;

  Πολλά έχουν ακουστεί για δύο αμφιλεγόμενες μορφές που απασχόλησαν την πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα: Τον William Morgan και τον Joseph Smith. Δύο προσωπικότητες όπου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εξακολουθούν να μας απασχολούν μέχρι και σήμερα.

Από την μία ο Morgan με το αντιτεκτονικό του έργο και από την άλλη ο Smith με την ίδρυση της εκκλησίας των Μορμόνων. Ο βίος αυτών των δύο ανδρών όμως παρουσιάζει κάποια στοιχεία που βάζει σε σκέψη τους ερευνητές από όπου και εάν προέρχονται. Πολλοί αποδίδουν τον θάνατό τους σε Τέκτονες διότι υποτίθεται ότι από τη δράση τους κινδύνευε η Αδελφότητα.
Ας δούμε κάποια από αυτά τα στοιχεία που κατά καιρούς παρατίθενται.


Ο Morgan είναι ταυτισμένος με το αντιτεκτονικό κίνημα. Το 1826 με την ανακοίνωσή του 'ότι προτίθετο να δημοσιεύσει τα <<Τεκτονικά Μυστικά>> λέγετε ότι ξεκίνησε μια δίωξη εναντίον του από τους Τέκτονες. Μετά από κατηγορίες κατέληξε στην φυλακή για πρώτη φορά αλλά τον βοήθησε και αποφυλακίσθηκε ο εκδότης C . Miller. Κατά την δεύτερη φυλάκισή του βοηθήθηκε από άγνωστο πρόσωπο και έφυγε μακρυά από την Batavia και από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς. Οι πολέμιοι του Τεκτονισμού λένε ότι δολοφονήθηκε στον ποταμό Νιαγάρα ενώ άλλοι αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε στη Βοστόνη και κατά άλλους στη Μασαχουσέτη.

Ο Joseph Smith υπήρξε ο ιδρυτής της εκκλησίας των Μορμόνων. Οι οπαδοί του πίστευαν ότι είναι προφήτης και ότι είχε την άνωθεν εντολή να ανασυστήσει την πρώτη Χριστιανική εκκλησία. Ο ίδιος ισχυρίζονταν ότι λάβει εντολές από το Θεό μέσω του αγγέλου Μορονί , καθώς επίσης ότι τον είχαν επισκεφτεί οι μαθητές του Ιησού και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Πολλοί ήταν όμως και αυτοί οι οποίοι τον κατηγόρησαν για τσαρλατάνο. Τελικά κατάφεραν να καταδικαστεί να φυλακιστεί στα 1844 όπου και δολοφονήθηκε από συγκρατούμενούς του.
Ένα πολύ περίεργο στοιχείο είναι ότι μετά την εξαφάνιση του Morgan η χήρα του Lucinda παντρεύτηκε τον Smith (!) και έγινε μια από τις πολλές συζύγους του όπως άλλωστε προβλέπετε από τους Μορμόνους. Το θέμα αυτό μάλιστα (πολυγαμία) αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων με του Τέκτονες όπου σε Στοές της Γιούτα και της Νεβάδα είχε απαγορευτεί για δεκαετίες σε Μορμόνους να γίνονται μέλι τους.

Οι Τέκτονες ισχυρίστηκαν ότι οι Μορμόνοι είχαν αντιγράψει πολλές από τις Τελετές τους. Στον αντίποδα οι Μορμόνοι έλεγαν ότι ναι μεν είχαν κάποια κοινά στοιχεία αλλά έως εκεί.

Την περίοδο εκείνη οι Μορμόνοι προχώρησαν σε μια παράξενη κίνηση. Ο Morgan έγινε από τους πρώτους αποδέκτες του Νεκρικού Βαπτίσματος δηλαδή του βαπτίσματος κάποιου μετά θάνατον(!).
Ο Smith λέγεται ότι προσχώρησε στον Ελευθεροτεκτονισμό το 1842 στην Στοά Nauvoo του Ιλινόις όπου έγινε διδάσκαλος την δεύτερη ημέρα , παρέμεινε για έξι μήνες και στην συνέχεια η Στοά που άνηκε έκλεισε διότι δεν ακολουθούσε τους κανόνες και τα τυπικά.


Ομοιότητες που αποδίδουν την ευθύνη για το θάνατο των δύο αυτών ανδρών στον Τεκτονισμό είναι
  • και οι δύο διώχθηκαν την ίδια περίοδο
  • και οι δύο προσπάθησαν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τον Τεκτονισμό ( ο Morgan με το The Illustration of Masonry by one of the Fraternity και ο Smith με το Βook of Mormon).
  • Και οι δυο φαίνεται να δολοφονήθηκαν (επιφανειακά τουλάχιστον ) από Τέκτονες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και οι δύο αυτές προσωπικότητες την εποχή και την περιοχή που έδρασαν ήταν πολύ φυσικό να έχουν αναπτύξει πολλές έχθρες με πολλούς. Η απόδοση των θανάτων τους στους Ελευθεροτέκτονες στερείτε ιστορικών στοιχείων και αποδείξεων αλλά αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια όσων εχθρεύονταν τον Τεκτονισμό για τις επαναστατικές τις ιδέες αλλά και για την ανεξίθρησκη στάση του.

Η αίρεση των Μορμόνων του Smith ανήκει, στον ευρύτερο προτεσταντικό χώρο και μάλιστα στις ομάδες εκείνες με το μυστικιστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρα του 19ου αιώνα. Δημιούργησε στο Προτεσταντικό χώρο ένα μεγάλο πλήγμα καθώς μέσα σε λίγα χρόνια αριθμούσαν πάνω από 250.000 οπαδούς. Επομένως οι Τέκτονες σίγουρα δεν θα ήταν οι πρώτοι στη λίστα εκείνων που θίγονταν από τη δράση του Smith επομένως ούτε οι πρώτοι που θα ήθελαν να <<τον βγάλουν από τη μέση>>.

Ο Morgan παρουσιάζονταν από πολλούς ως τυχοδιώχτης. ¨όταν παντρεύτηκε την 16 σύζυγό του έφυγε για τον Καναδά όπου και άνοιξε Ζυθοποιείο. ¨ήταν λέγεται μεγάλος πότης και τζογαδόρος ιδιότητες που διατήρησε και κατά την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη μετά από την καταστροφή από πυρκαϊά της επιχείρησής του. Αυτοαποκαλούταν Καπετάνιος διότι ισχυρίζονταν 'ότι είχε διακριθεί ως καπετάνιος στον πόλεμο του 1812 κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν πηγές. Τα χρέη και το ποτό σίγουρα λοιπόν δεν τον έκαναν και τον πιο αγαπητό άνθρωπο με αποτέλεσμα να έχει αρκετές έχθρες στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός ότι ένας εκ των υποτιθέμενων δολοφόνων του (τέκτονας) στο νεκρικό κρεβάτι ομολόγησε σε κάποιο ιερέα την πράξη του νομίζουμε ότι δεν πείθει και τον πιο ευκολόπιστο. .


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Έκκληση για Βοήθεια