Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

... και λίγη ιστορία


Η πρώτη κανονική τεκτονική Στοά ιδρύθηκε το 1782 στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Είναι η γνωστή μας Beneficenza (Αγαθοεργία) υπό τη Μεγάλη Ανατολή της Βερόνας, που είχε έδρα την Πάντοβα της Ιταλίας.

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα (1811) ο Διον. Ρώμας, συνενώνει τις Στοές ‘‘Αγαθοεργία’’ και ‘‘Φιλογένεια’’ που εργάζονται στην Κέρκυρα, δημιουργώντας έτσι την πρώτη Μεγάλη Στοά επί ελληνικού εδάφους, με το όνομα ‘‘Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος’’ κατ’ Ανατολή Κερκύρας.


Για να ακολουθήσει μία ραγδαία εξάπλωση του τεκτονισμού τόσο στα Ιόνια Νησιά, όσο και σε άλλες εστίες του ελληνισμού (Κων/πολη, Σμύρνη, Οδυσσό). Όπου με δική του πάλι πρωτοβουλία και θερμή επικουρία των Ιωάννου Καποδίστρια και Αλέξανδρου Μαυρομιχάλη, εγκαθιδρύεται στη μεν Μόσχα (1812) η Στοά ‘‘Φοίνιξ’’, στο δε Παρίσι την ίδια περίπου χρονολογία η Στοά ‘‘Αθηνά’’ και το ‘‘Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο’’, και στη Βιέννη η ‘‘Εταιρία των Φιλομούσων’’.

Όσο για τα Επτάνησα πλην της Κέρκυρας, το 1812 ιδρύεται στη Λευκάδα Στοά υπό την ονομασία ‘‘ Ένωσις’’ ενώ στη Ζάκυνθο, στις 18 Μαρτίου του 1815 εγκαθιδρύεται η Στ. ‘‘Αναγεννόμενος Φοίνιξ’’. Η οποία λειτουργεί κανονικά επί 33 έτη (μέχρι δηλαδή το 1848). Μετά από δωδεκαετία (1860) οι εναπομείναντες αδελφοί ιδρύουν τη Στ. ‘‘Etoila’’ υπό την Μεγ. Αν. της Γαλλίας. Οι οποίοι πάλι, ύστερα από τα γνωστά γεγονότα που συμβαίνουν στον γαλλικό τεκτονισμό, διαμαρτυρόμενοι διακόπτουν κάθε εργασία. Και μετά διετία (1862) ιδρύουν νέα Στοά με την ονομασία ‘‘Αστήρ της Ανατολής’’, πετυχαίνοντας αναγνώριση από την Η. Μ. Σ. Τ. Α. όπου έκτοτε μέχρι και σήμερα (149 χρόνια) λειτουργεί κανονικά.

Στην απελευθερωμένη Ελλάδα η πρώτη κανονική τεκτονική Στοά ιδρύεται στην Αθήνα μετά το 1863 με την ονομασία ‘‘Πανελλήνιο’’ και υπό την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας.

Στη συνέχεια τεκτονικές Στοές θα ιδρυθούν στον Πειραιά η ‘‘Ποσειδωνία’’, στη Χαλκίδα ο ‘‘Σκουφάς’’, στην Πάτρα ο ‘‘Αρχιμήδης’’, στη Σύρο οι ‘‘Παίδες Λεωνίδου’’, στη Λαμία ο ‘‘Ρήγας Φεραίος’’, στο Άργος η ‘‘ Προόδος’’ κ.λπ.

Το αίτημα ωστόσο επτά Στ. προς την Μεγ. Ανατολή της Ιταλίας για ίδρυση Μεγ. Στ. στην Ελλάδα, δεν γίνεται αποδεκτό. Και μόνο το 1864 ανοίγει στην Αθήνα τις πύλες του κάποιο ‘‘Ανώτατο Τεκ/κό Διευθυντήριο’’, με πρόεδρο τον Δημήτριο Μαυροκορδάτο και λοιπούς υψηλόβαθμου τέκτονες.

Και αυτά μέχρι τις 10/4/1867 όταν η ‘‘Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας’’, αναγνωρίζει αυτόνομο ελληνικό τεκτονισμό με την ονομασία ‘‘Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος’’. Η οποία με την αναθεώρηση του τεκτονικού Σντάγματος, το 1936 μετονομάζεται ‘‘Μεγάλη Στ. της Ελλάδος’’, όπου έκτοτε υπάγονται όλες οι κανονικές Στ. Ελλάδος και Κύπρου.


Ζάκυνθος 20/05/2011 Διον. Αλ. Μελίτας

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Π.La.Br.)

(Σημ. Blog. Το παραπάνω κείμενο το έστειλε φίλος του blog με την επιθυμία να δημοσιευτεί. Έτσι το <<ανεβάσαμε >> όπως ακριβώς εστάλη. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν συμφωνώ με την τελευταία πρόταση του κειμένου δηλαδή με την τοποθέτηση ότι ΄΄ Η οποία με την αναθεώρηση του τεκτονικού Σντάγματος, το 1936 μετονομάζεται ‘‘Μεγάλη Στ. της Ελλάδος’’, όπου έκτοτε υπάγονται όλες οι κανονικές Στ. Ελλάδος και Κύπρου.’’. Θέλω να πιστεύω ότι ο συντάκτης του κειμένου θέλει να πει υπήχθησαν και όχι υπάγονται. Θα τον παρακαλούσα να μας το διευκρινίσει .)

Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες Τέκτονες


Με το σύνθημα ΄΄ κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες ΄΄ οι Ισπανοί διαδηλωτές στη Μαδρίτη χλευάζουν την απάθεια των Ελλήνων. Μια απάθεια η οποία μας έχει φθάσει σε σημείο όπου δεν έχει ξαναβρεθεί η χώρα μας. Μια απάθεια η οποία μας έχει μετατρέψει σε αγωνιστές του καναπέ, του Facebook και των blogs.

Ο Έλληνας που ποτέ δεν ανέχονταν ζυγό στον τράχηλο του όχι μόνο βρίσκεται υπό την μπότα του (οικονομικού) κατακτητή αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση να τον αποτινάξει.

Σας λέω ειλικρινά ότι δεν θα ανησυχούσα καθόλου αν η χρεοκοπία της χώρας ήταν μόνο υλική κι' απόρροια κακοδιαχείρισης. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι κυρίως ηθική. Χρεοκοπία οράματος, αρχών, αξιών. Με κυβερνήτες που μας άξιζαν απωλέσαμε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ήθους, εκπαιδευτήκαμε στη ρεμούλα την απάτη και στην κλεψιά, αποστρέψαμε το βλέμμα μας στην ιστορία μας και τις παραδόσεις μας και υιοθετήσαμε οτιδήποτε ξενόφερτο χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να ελέγξουμε αν θα μπορούσε αυτό να ευδοκιμήσει στην πατρίδα μας. Αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας.

Έτσι λοιπόν ξεμείναμε από ηθικές δυνάμεις και πλέον η προδιαγεγραμμένη πορεία μας είναι ένα αναξιοπρεπές τέλος τίτλων για μια χώρα που γεννήθηκε από τη Σοφία και τα ιερά κόκαλα των Ελλήνων ανά τους αιώνες.

Είμαστε κατηγορούμενοι σε μια στημένη δίκη. Σε μια δίκη όπου κατήγοροι είναι οι αγωνιστές του Μάη του 68 ,η γενιά του πολυτεχνείου, που στη νιότη τους έδειχναν ότι θα γινόταν άλλοι αφού τα συνθήματα τους που σήμερα προσποιούνται ότι δεν θυμούνται, ήταν:

νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και θεσμός είναι ο λαός,

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο,

ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

Τώρα τρομεροί πολιτικοί, κατέχοντας θέσεις περίοπτες μας καλούν να βάλουμε πλάτη προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Να βάλουμε πλάτη χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ξεπουλημένοι από αξίες , εξαργυρώνοντας αγώνες, πιστεύω ξεπουληθήκαμε μαζί με αυτούς και εμείς στο ‘’γιουσουρούμ για ένα κουστούμ΄΄ που έλεγε και ο Νικόλας ο Άσημος.

Και μέσα σε όλο αυτό το μόρφωμα, εμείς οι Ελευθεροτέκτονες να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το ρόλο μας, τη θέση μας, το χρέος μας. Να προσπαθούμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να συλλογιζόμαστε εάν μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όπως έκαναν στο παρελθόν οι αδελφοί μας σε κρίσιμες στιγμές για τις πατρίδες τους.

Αυτή η κρίση έχει ακουμπήσει και εμάς . Και δεν εννοώ μόνο την οικονομική δυσχέρεια. Εννοώ την ηθική και αξιακή αλλοίωση που έχουμε υποστεί, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Η πνευματική και ψυχική μας βελτίωση μπορεί να περιμένει για παράδειγμα τις Τετάρτες που έχουμε συνεδρία αλλά τυγχάνει να έχει και champion league. Ε …δεν παίζει και κάθε μέρα η Barcelona μου είπε κάποτε ένας αδελφός….

Η αναλγησία μας είναι εμφανείς (όχι σε όλους για να μην είμαστε μηδενιστές) ακόμα και όταν αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση!! Προσφάτως έλαβε χώρα μια προσπάθεια , μέσω του διαδικτύου, να αναληφθεί από αδελφούς, ανεξαρτήτου Τεκτονικής Δυνάμεως που ανήκουν , κανονικών και <<ακανόνιστων>> Στοών, αμιγών και μεικτών, κοινωνική δράση στο τομέα της προσφοράς βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί. Αλλά πέρα από τις πολλές ιδέες, θεωρίες ,συζητήσεις , μεγαλόπνοα σχέδια, τίποτα το συγκεκριμένο. Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Τα ίδια και τα ίδια. Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Μεταξάς Μπλα …μπλα….μπλα…

Είναι ικανός ο Τεκτονισμός να αντιδράσει και να αναλάβει δράση ; Προσωπικά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Και τίποτα να μην καταφέρουμε τουλάχιστον θα έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας ότι προσπαθήσαμε. Διαφορετικά , από κοινού , όλοι μαζί οι Τέκτονες θα πρέπει να κρεμάσουμε ,στα Τεκτονικά Μέγαρα της Αχαρνών και της Ερεσού και όπου αλλού υπάρχουν , μεγάλα πανό που θα γράφουν στα Ισπανικά πρότυπα:

΄΄ Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες Τέκτονες ΄΄

Δημόδοκος

 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ