Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφειμ, ο Jose Cabral και ο Φερνάντο Πεσσόα(Σημ. Blog: To παρακάτω κείμενο έστειλε φίλος τους blog με την άδεια να το δημοσιεύσουμε. Το κείμενο είναι ανερτημένο και στο http://filotektonvolos.blogspot.com)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ζήτησε την διάλυση όλων των τεκτονικών στοών με επιστολή του στον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου  καταδικάζοντας για μια άλλη φορά τον τεκτονισμό ταυτίζοντας τον με τον σατανισμό. Η αλήθεια είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Ελληνικού κράτους  συμπορεύτηκε επί χρόνια με τον τεκτονισμό και παλαιότερα και σήμερα – ίσως- πολλά πιστά της μέλη ενδέχεται να είναι και τέκτονες.  Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν καθησυχάζει το αντιτεκτονικό μένος το οποίο προσφέρεται  να ξεσπά η καταπιεσμένη στις μέρες μας μία δαιμονομαχία. Γεγονός βεβαίως θεμιτό από την στιγμή που εκφορτίζει ανυπόφορες αλλιώς εσωτερικές συγκρούσεις. Το γεγονός αυτό έφερε στην μνήμη την απάντηση του μεγάλου λογοτέχνη και διανοητή Φερνάντο Πεσσόα στο σχέδιο νόμου που ετοίμαζε επί των ημερών του η κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά: τον Ιανουάριο του 1935 η Πορτογαλία αρχίζει να ακολουθεί την φασιστική Ιταλία: η Βουλή αρχίζει να συζητά ένα νομοσχέδιο για την δημιουργία ενός νόμου για την εξάρθρωση και λύσιμο όλων των μυστικών εταιριών, το οποίο παρουσιάστηκε από τον βουλευτή Χοσέ Καμπράλ. Ο Πεσσόα στις 4 Φεβρουαρίου δημοσιεύει ο στο περιοδικό Diário de Lisboa ένα μεγάλο άρθρο στο οποίο εκτός από το να υπερασπίζεται στο όνομα του τεκτονισμού το δικαίωμα των ανθρώπων δημιουργούν ενώσεις, προσπαθούσε να καταδείξει την πραγματική φύση του  σχεδίου νόμου.
«Το Εθνικό Κοινοβούλιο εγκαινίασε την περίοδο των εργασιών του με την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου που αφορά τις «μυστικές εταιρίες» εκ μέρους ενός βουλευτού. Από την φύση του και από το περιεχόμενο του αυτό το νομοσχέδιο είναι έτσι κατασκευασμένο που δεν μπορούμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια στην παρούσα Βουλή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Absit omen!! Δηλαδή, μεταφράζοντας, ας κάνουμε τους εξορκισμούς.
Παρουσίασε το νομοσχέδιο ο κύριος Χοσέ Καμπράλ, ο οποίος αν δεν είναι Δομενικανός θα πρέπει να γίνει, καθώς σε αυτό το σημείο η εργασία του εισέρχεται εξ’ αιτίας της φύσης και του περιεχομένου της μέσα στην μεγάλη παράδοση των Ιεροεξεταστών.
Το νομοσχέδιο, που όλοι διαβάσαμε στις εφημερίδες, θεσπίζει διάφορες σκληρές κυρώσεις ( με εξαίρεση την ποινή του θανάτου) σε όλους αυτούς που ανήκουνε σε «μυστικές εταιρείες » όποιοι κι αν είναι οι σκοποί αυτών των εταιρειών.
Δοθείσης της ευρύτητας αυτού του ορισμού και θεωρώντας ως «εταιρεία» θεωρείται μια ομάδα ανθρώπων, που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, και ότι ως «μυστικό» αναφέρεται  κάτι το οποίο εν μέρει τουλάχιστον δεν γίνεται σε δημόσιο χώρο, και που αφού έχει ολοκληρωθεί δεν παρέχεται στην ολότητά του στην δημόσια σφαίρα, μπορώ και εγώ να καταγγείλω στον κύριο Jose Cabral μια μυστική εταιρεία: το συμβούλιο των υπουργών της κυβέρνησης. Είναι πολύ λογικό ότι τα σοβαρά και σημαντικά θέματα τα οποία συζητούνται με αυτόν τον τρόπο γίνονται με τρόπο μυστικό. Αν το Συμβούλιο των υπουργών δεν συνεδριάζει δημόσια, δεν το κάνουν επίσης τα αρχηγεία των πολιτικών κομμάτων, ούτε βεβαίως και οι μυστήριες φιγούρες που διοικούν τα αθλητικά σωματεία, η ακόμα και τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπορικών και εργοστασιακών εταιρειών.
Μια εξήγηση βεβαίως τέτοιου τύπου μπορεί να εξασφαλίσει νομιμότητα για το στυλ του εθνικιστή που θέλει να επωμιστεί ο Jose Cabral,  για δυο λόγους α) γιατί το πιστεύω (είναι έτσι γιατί έτσι πρέπει να είναι) και β) γιατί το σχέδιο νόμου λιβανίσθηκε από τη μεριά του ψευτο-χριστιανικού τύπου, πως δηλαδή ότι οι «μυστικές εταιρείες» στις οποίες στην πραγματικότητα αυτός στοχεύει είναι αυτές που ασκούν τη λεγόμενη «μύηση», δηλαδή αυτό το ειδικό μυστικό που είναι το χαρακτηριστικό τους.
Στην πατρίδα μας, η οποία κοιμάται εδώ και πολύ χρόνο, το Ναϊτικό Τάγμα της Πορτογαλίας, εξαφανίστηκε εδώ και πολύ καιρό, όπως επίσης και η Καρμπονερία, η οποία δημιουργήθηκε για συγκεκριμένους λόγους. Δεν υπάρχει άλλη «μυστική εταιρεία» εκτός ίσως από κάποια  μαρτινιστική στοά. Οι μόνες που υπάρχουν είναι η Τεκτονική και μια ακόμα η οποία είναι μια περίεργη οργάνωση που κάποια από τα παρακλάδια της χάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, που χρησιμοποιεί το όνομα «Εταιρεία του Ιησού».
Δεν θα σταθώ στους λεγόμενους Ιησουίτες για τρείς λόγους, εκ των οποίων για τον πρώτο θα σωπάσω. Οι άλλοι δύο είναι, σε πρώτο επίπεδο, δεν βλέπω ότι υπάρχει ανησυχία  ότι θα εφαρμοσθούν σε αυτούς οι κυρώσεις, όταν ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Και σε δεύτερο επίπεδο δεν νομίζω ότι υπήρχε πρόθεση του κ. José Cabral να προβεί σε εφαρμογές κυρώσεων σε μια τέτοια οργάνωση.  Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι το σχέδιο νόμο από τον ζηλωτή πολιτικό απευθύνεται ολοκληρωτικά εναντίον της Τεκτονικής Αδελφότητας. Σαν  τέτοιο θα το εξετάσω. Πιστεύω ότι δεν θα προσβάλω τον κύριο José Cabral αν υποθέσω ότι ο δημιουργός αυτού του σχεδίου νόμου δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τον Τεκτονισμό, όπως δεν γνωρίζει και το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών που στρέφονται κατά του Τεκτονισμού. Η μάλλον ότι γνωρίζει είναι χειρότερο από το τίποτα καθώς αυτό το λίγο  θα έχει θραφεί με το αντιτεκτονικό πνεύμα του Τύπου  Καθολικού προσανατολισμού, στον οποίον όσον αφορά τις γνώσεις και των πιο στοιχειωδών απόψεων του ζητήματος συγκεντρώνουν λάθη επί λαθών, στα οποία πρέπει να προστεθούν, μαζί με την κακή προαίρεση, το ψέμα και η συκοφαντία, που είναι άξιες κόρες τους.
Δεν πιστεύω ότι ο κύριος José Cabral συνηθίζει συχνά την ανάγνωση βιβλίων του Findel, του Kiuss ή του Gould, η ότι αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του για να διαβάσει προσεκτικά το Ars Quatuor Coronatorum ή τις δημοσιεύσεις της μεγάλης στοάς της Iowa. Δεν πιστεύω ακόμη ότι ο κύριος José Cabral γνωρίζει σε βάθος την αντιτεκτονική λογοτεχνία (Barruel, Robinsons, Eckert) που είναι εξαιρετική αν την δει κανείς από την χιουμοριστική της πλευρά. Και ίσως δεν γνωρίζει, ούτε έχει ακούσει ποτέ, το υπέροχο άρθρο του Πατρός Hermann Gruber στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια, το οποίο πολλές φορές υποσημειώθηκε και επαινέθηκε σε βιβλία τεκτονικής επιρροής εις το οποίο ο γνωστός Ιησουίτης λίγο απέχει από το να υπερασπιστεί τον Τεκτονισμό.
Τώρα, αν ο κύριος José Cabral βρίσκεται σε αυτό το σκοτεινό σημείο όσον αφορά την φύση, και την οργάνωση της Τεκτονικής Αδελφότητας, τότε πιστεύω ότι σε αυτό βρίσκονται και πολλά άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με την διαφορά ότι αυτοί δεν προσπάθησαν να νομοθετήσουν για ένα πράγμα, το οποίον δεν γνωρίζουν. 
Αν είναι έτσι τα πράγματα, ούτε ο υπουργός που το παρουσίασε ούτε οι συνάδελφοί του στο Συμβούλιου είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις  επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο στο εσωτερικό και πάνω από όλα στο εξωτερικό, που θα προκύψουν από την ψήφιση του ως νόμου. 
Καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω αρκετά από το θέμα μπορώ να υποθέσω  εξ αρχής και με βεβαιότητα ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις και βεβαίως να τις θέσω υπόψη του κυρίου José Cabral
Ας αρχίσω με ένα προσωπικό δεδομένο το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν είμαι τέκτονας και δεν ανήκω σε καμιά άλλη εταιρεία φίλα κείμενη η αντίθετη. Αλλά δεν είμαι και εχθρός του τεκτονισμού, γιατί από όσα τουλάχιστον γνωρίζω έχω σχηματίσει μια εικόνα εντελώς θετική προς την Τεκτονική Αδελφότητα. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις με καθιστούν ικανό να διαχειριστώ με αντικειμενικότητα το θέμα, προσθέτοντας το γεγονός ότι συνέπεσε η σπουδή μου σε μερικά θέματα τα οποία συνορεύουν με το μυστικό πρόσωπο του Τεκτονισμού, πρόσωπο, το οποίο δεν έχει τίποτα  κοινό με πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, αναπόφευκτα οδηγήθηκα να μελετήσω και αυτό το θέμα, συναρπαστικό αλλά πολύ δύσκολο, πάνω απ’ όλα για ένα έναν βέβηλο.
Έχοντας βεβαίως μια σχετική προετοιμασία της οποίας την φύση προτιμώ να μην αποκαλύψω, είμαι σε θέση να καταλαβαίνω όλα αυτά που διάβαζα, σιγά – σιγά και να ξέρω να σκέφτομαι πάνω σε αυτά. Σήμερα μπορώ να πω, χωρίς να εκπέσω σε κατάχρηση κενοδοξίας ότι λίγα άτομα, εδώ ή αλλού ξένα προς τον Τεκτονισμό μπόρεσαν πράγματι να κατανοήσουν το ζωτικό πνεύμα του και ως συνέπεια, παρέμειναν μόνον στον εξωτερικό φλοιό του.
Αν μιλώ έτσι για μένα, είναι γιατί ο κύριος José Cabral και οι συνάδελφοί του νομοθέτες  θα πρέπει να γνωρίζουν χωρίς αμφιβολίες ποιος είναι ο συνομιλητής τους και όταν το διαβάσουν, αν φυσικά το θέλουν, να είναι σίγουροι ότι έχει καλή γνώση του θέματος. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι κάποιος θα πρέπει  επιζητά, βαθιά γνώση του Τεκτονισμού και να μην παραμένει  στην  επιφάνειας. Αυτό όμως απαιτεί όμως εξυπνάδα, και όχι άγνοια, εφευρετικότητα  και όχι ψέμα.
 Πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος αν υποθέσω ότι ο κύριος José Cabral θεωρεί ότι ο Τεκτονισμός είναι μια μυστική εταιρεία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι. Ο Τεκτονισμός είναι μια Αδελφότητα μυστική ή μάλλον καλύτερα είναι μια Αδελφότητα μυητική. Ο κύριος José Cabral προφανώς δεν μπορεί να προσδιορίσει την διαφορά. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η ηθελημένη άγνοια. Και αυτό το σημείο θα συνεχίσει να το αγνοεί, αν δεν προσπαθήσει να κατανοήσει τη διαφορά. Από μένα, τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν να πάρει πολλές διευκρινήσεις. Θα του εξασφαλίσω όμως ένα είδος ημίφωτος, κάτι παρόμοιο με την «ορώσα σκιά» από κάποιο μεγάλο τελετουργικό. Θα προσπαθήσω να του υποδείξω την διαφορά χρησιμοποιώντας αυτό που στην τεκτονική γλώσσα λέγεται « όρος της υποκατάστασης»
Η Τεκτονική αδελφότητα είναι μυστική για έναν λόγο συγκαλυμμένο και παράγωγο: είναι ο ίδιος λόγος που στην αρχαιότητα ήταν μυστικά τα Μυστήρια, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανικών, που συνένωναν σε μέρη μυστικά για να αποδώσουν δόξα στον Θεό και που για να διαχωρίζονται από τους ειδωλολάτρες  χρησιμοποιούσαν τυπικά αναγνώρισης όπως οι χειρονομίες, συνθηματικά και άλλα.  Για αυτό οι Ρωμαίοι τους αποτύπωναν ως άθεους, εχθρούς της Κοινωνίας και της Αυτοκρατορίας, τα ίδια επίθετα με τα οποία χαρακτηρίζονται σήμερα οι Τέκτονες από τους ακόλουθους της Εκκλησίας, τέκνο ίσως παράνομο του αρχαίου Τεκτονισμού.
Ανοίγοντας έτσι ένα πολύ μικρό ρήγμα φωτός, μπαίνω κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος: οι επιπτώσεις στη χώρα που θα εκπορευτούν με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του κυρίου José Cabral. Θα ασχοληθώ πρώτα με τις εσωτερικές επιπτώσεις. Η πρώτη επίπτωση θα είναι αυτή: να μην γίνει απολύτως τίποτα. Αν ο κύριος José Cabral σκέφτεται, αυτός η το Συμβούλιο των Υπουργών ή η Κυβέρνηση η ο οποιοσδήποτε, ότι μπορεί κάποιος να ξεριζώσει όλες τις τεκτονικές στοές, πλανάται πλάνη οικτρά. Οι μυητικές αδελφότητες μπορούν να αμυνθούν, ab origine symboli, από καταστάσεις και δυνάμεις εξαιρετικά ειδικές που τις κάνουν ακατάβλητες από έξω. Δεν θα ήθελα να εξηγήσω από τι συνίσταται αυτή η δυνατότητα αρκεί να υποδείξω ότι υπάρχει. 
Από την άλλη οι κύριοι βουλευτές θα βρεθούν εμπρός σε ένα πρακτικό εμπόδιο, το οποίο συνάντησαν επίσης οι συνάδελφοι τους σε άλλες χώρες όταν ζητήθηκε να εξαφανίσουν τις Τεκτονικές Αδελφότητες. Παραλείπω την περίπτωση της Ρωσίας, γιατί δεν γνωρίζω τι στην πραγματικότητα συνέβη. Γνωρίζω μόνο ότι τα Σοβιέτ, όπως γενικά ο κομουνισμός, διαπνέονται από ισχυρότατα αντιτεκτονικά αισθήματα και ότι κυνήγησαν τους Τέκτονες και τον Τεκτονισμό. Βέβαια δεν μιλάμε για μεγάλες στοές και πολλά μέλη γιατί στην Ρωσία σχεδόν ο Τεκτονισμός δεν υπήρχε. Ας πάρω ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ιταλίας, της Ισπανία και της Γερμανίας.
Ο Μουσολίνι πολέμησε τον Τεκτονισμό, δηλαδή τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, για να χρησιμοποιήσω τους όρους του κυρίου José Cabral. Δεν ξέρω αν φυλάκισε πολύ κόσμο και δεν θα με ενδιέφερε να το μάθω. Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας είναι ένας από τους νεκρούς του που χαίρουν άκρας υγείας. Παραμένει, ενώνεται, εξαγνίζεται και ξέρει να περιμένει. Η σκαπάνη του Ντούτσε μπορεί να καταστρέψει το οικοδόμημα του ιταλικού κουμμουνισμού, αλλά δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να καταρρίψει τις συμβολικές κολώνες, οι οποίες χύθηκαν σε ένα μέταλλο που έχει  ρίζες στην Αλχημεία.
Πρώτος o de Rivera πολέμησε τον Ισπανικό Τεκτονισμό με μειλίχιο τρόπο, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του fidalga. Και εδώ γνωρίζω με βεβαιότητα τα αποτελέσματα που είχε: την μεγάλη ανάπτυξη, αριθμητική και πολιτική, του Τεκτονισμού στην Ισπανία. Δεν ξέρω αν κάποια άλλα δευτερεύοντα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η πτώση της Μοναρχίας, είχαν κάποια σχέση με το γεγονός.
Ο Χίτλερ, αφού πρώτα στηρίχθηκε στις τρεις μεγάλες χριστιανικές Στοές της Πρωσίας, έδρασε σύμφωνα με το ένδοξο Άρειο ήθος του  που συνίσταται στο να δαγκώνεις το χέρι που σου δίνει φαγητό.  Άφησε ήσυχες τις άλλες Μεγάλες Στοές, αυτές που δεν τον είχανε στηρίξει και που δεν ήταν χριστιανικές, και διαμέσου ενός κάποιου Göring διέταξε τις τρεις πρώτες να διαλυθούν. Αυτές είπανε ναι στον Göring λέγανε πάντα ναι και συνέχισαν. Στην ιστορία, όπως ο κύριος José Cabral γνωρίζει καλύτερα, υπάρχουν πολλές τέτοιες συμπτώσεις και παράδοξα.
Αν μέχρι τώρα εξέθεσα επιχειρήματα και γεγονότα πλήρως αποκαρδιωτικά για τον κύριο José Cabral, θα ήθελα τώρα να τον ενθαρρύνω δείχνοντας του την κατάληξη και τα αποτελέσματα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου του.
Ίσως αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός για αυτόν ότι ένας μεγάλος αριθμός του στρατού και του ναυτικού, καθώς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα διωχθούν. Όποιος δεν ήθελε να σκύψει τον αυχένα και να ντροπιάσει την αδελφότητά του, θα έχανε την θέση του. Το αποτέλεσμα: φτώχια για τις οικογένειες ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν πρόσωπα πιστά στην Αγία Τερέζα του Μικρούλη Χριστού, ένα πρόσωπο, το οποίο στην σημερινή πορτογαλική μυθολογία καταλαμβάνει μια θέση μόνο κάτω από τον Θεό.
Αυτές θα ήταν μόνο οι εσωτερικές συνέπειες αν υπερψηφίζονταν το νομοσχέδιο: δύο μηδενικά, ένα σχετικό με την αντιτεκτονική επίπτωση του νόμου, το άλλο σχετικό με την άδεια κοιλιά πολλών ανθρώπων. Αυτές θα είναι οι εσωτερικές επιπτώσεις. Ας περάσουμε τώρα να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στο εξωτερικό, δηλαδή στις επιπτώσεις, που θα επιφέρει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ζωή και για το καλό όνομα της Πορτογαλίας στο εξωτερικό. Αυτή η προέκταση του προβλήματος, αυτή η επίπτωση , που δεν είναι απλώς πιθανή αλλά βέβαιη, είμαι σίγουρος ότι διέφυγε από το σκεπτικό του κυρίου José Cabral. Χωρίς τη διάθεση καμίας ειρωνείας επικαλούμενος τον πατριωτισμό του, αν και  νομίζω ότι είναι  αξιοθρήνητος ένας τέτοιος αναλφάβητος πατριωτισμός. Σε ολόκληρο τον κόσμο  σήμερα είναι ενεργοί έξι εκατομμύρια τέκτονες, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και γύρω στο ένα εκατομμύριο σε διαφορετικές Μεγάλες Στοές στην Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή πέντε στους έξι εκ των Τεκτόνων είναι αυτοί που μιλάνε αγγλικά. Το υπόλοιπο εκατομμύριο, είναι διαιρεμένο σε διάφορες Μεγάλες Στοές σε άλλα κράτη του κόσμου, εκ των οποίων η πιο σπουδαία και με μεγάλη επιρροή είναι η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας.
Τα Τεκτονικά Τάγματα είναι αυτόνομες μονάδες και ανεξάρτητες, καθώς είναι γνωστό πως  δεν υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση του Τεκτονισμού, ο οποίος είναι λιγότερο «διεθνής» από την Καθολική Εκκλησία. Υπάρχουν Τεκτονικές Μεγάλες Στοές που έχουν λίγες σχέσεις μεταξύ τους όπως υπάρχουν και Μεγάλες Στοές που δεν είναι μεταξύ τους αναγνωρισμένες ή έχουν διακόψει τις σχέσεις τους
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ