Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΜΣτΕ - Το δίπλωμα , η ξεφτίλα και η αδελφική αγάπηΣήμερα θέλω να σας πω κάτι που με βαραίνει. Πρώτη φορά στην Τεκτονική μου ζωή ένιωσα ότι ίσως να μην έπρεπε να γίνω Τέκτονας. Λυπάμαι που το λέω αλλά από τις αρχές Ιουνίου που παραιτήθηκα από την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος κάθε λίγο πέφτει και ένας μύθος που είχα πλάσει μέσα μου. Είτε αυτός σχετίζονταν με πρόσωπα είτε με καταστάσεις.

Ένα πράγμα με στοίχειωνε από την πρώτη στιγμή που μυήθηκα ,πριν από πέντε χρόνια και είναι και αυτό που με ξεπροβοδίζει από την ΕΜΣτΕ. Και αυτό το κάτι είναι το Σύνταγμα (κανονισμός λειτουργίας).

Θέλω λοιπόν να μιλήσω λίγο σαν δικηγόρος με βάση τα άρθρα και τις παραγράφους του Συντάγματος.

Έλαβα το βαθμό του Διδασκάλου την 1η Οκτωβρίου του 2008. Σύμφωνα με το άρθρο 174 παρ. γ θα έπρεπε ευθύς , με την εγγραφή μου στα βιβλία της Μεγάλης Στοάς ότι έλαβα το βαθμό του Διδασκάλου , να εκδίδονταν και το Δίπλωμα μου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε.  Οι δικαιολογίες όλο αυτό το διάστημα για μη ύπαρξη χαρτιού  σίγουρα δεν με έπειθαν αλλά πραγματικά δεν με απασχολούσε και ιδιαίτερα.

Με καθυστέρηση λοιπόν τριών ετών έλαβα το Δίπλωμά μου, αφού είχα παραιτηθεί, μετά από πολλές διαβουλεύσεις κτλ.

Δεν πρόλαβα καλά καλά να το πάρω στα χέρια μου και μετά από τέσσερις ημέρες ενημερώθηκα από Μεγάλο Αξιωματικό της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς των Αθηνών ότι σύμφωνα με το άρθρο 183 παρ. α πρέπει να το επιστρέψω. Τέσσερις μέρες κράτησε η <<χαρά>>.

Η ΕΜΣτΕ δεν εφάρμοσε το Σύνταγμά σχετικά με την έκδοση των διπλωμάτων αλλά τώρα ζητά την εφαρμογή του. Τα καλά και συμφέροντα ……..

Θα ρωτήσει κανείς, Τι θα κάνεις τώρα; Επειδή την αξία στα χαρτιά τη δίνουν οι θεσμοί και οι άνθρωποι , φαίνεται ότι το συγκεκριμένο χαρτί δεν έχει αξία ή για να είμαι πιο δίκαιος δεν έχει την αξία που φανταζόμουν. Για το λόγο αυτό θα το επιστρέψω.  Και θα ήθελα εάν μπορούσα να επιστρέψω και τις αναμνήσεις , τα βιώματακαι τις προσδοκίες  μου. Αλλά αυτά μάλλον δεν θα τα δεχόντουσαν διότι αυτά τα έχω πληρώσει. Εξάλλου δεν το προβλέπει και το Σύνταγμα.

Με αγάπη λοιπόν σας επιστρέφω Μεγάλε Αξιωματικέ της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς των Αθηνών το μόνο πράγμα που μου δώσατε. Ελπίζω, για το καλό της ΕΜΣτΕ, να είναι το τελευταίο δίπλωμα που σας επιστρέφεται.

Δραστικές μειώσεις συνδρομών ΤΩΡΑ


Έφθασε η ώρα που ο Τεκτονισμός οφείλει , περισσότερο από ποτέ, να επιδείξει την κοινωνική του ευαισθησία και για τα μέλη του.

Είναι πια κοινό μυστικό ότι να νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν ανηλεή φορολογικό – οικονομικό πόλεμο, περιορίζοντας τις δαπάνες τους δραστικά, στο μέτρο του δυνατού, προκριμένου να καλύψουν τις βασικές τουλάχιστον ανάγκες τους. Η οικονομία που βυθίστηκε στην ύφεση το 2009 όχι μόνο δεν λέει να δείξει στοιχεία ανάκαμψης αλλά όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2013. Οι προβλέψεις θέλουν , το 2012, την ανεργία να ξεπερνά το 20%. Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται και η ψυχολογική πίεση που ασκείται σε όλους είναι ανυπόφορη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οφείλουν οι Τεκτονικές Δυνάμεις να περικόψουν δραστικά συνδρομές και μύητρα. Δεν μπορεί ο Τεκτονισμός μπροστά στις σημερινές συγκυρίες να δείξει ανάλγητος και απρόθυμος. Οι αντοχές των αδελφών έχουν σχεδόν εξαντληθεί και όλοι έχουμε το δίλλημα μπροστά μας για το τι θα κάνουμε. Και το δίλλημα δεν είναι μόνο ηθικό, κατά πόσο δηλαδή μπορεί ένας Τέκτονας να δίνει σε συνδρομές 300 – 400 ευρώ το χρόνο σε όταν ο κόσμος πεινάει, αλλά και πρακτικό καθώς δεν γνωρίζουμε εάν σε λίγο καιρό θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας ανάγκες και υποχρεώσεις.

Ας μην αφήσουν οι Τεκτονικές Δυνάμεις τα γεγονότα να τους ξεπεράσουν διότι εάν ένα σύστημα δεν εναρμονίζεται με τις κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες απαξιώνεται και οδηγείται στα αζήτητα.

CLIPSAS: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ!


1. Το CLIPSAS για 45 χρόνια αποτελεί την κιβωτό της συνείδησης των Ελευθεροτεκτόνων της Υφηλίου. Είναι ο φύλακας της Appel de Strasburg. Τιμούμε αυτούς που συνέταξαν και υπέγραψαν το σημαντικό αυτό έγγραφο. Τιμούμε αυτούς που το διατήρησαν σε ισχύ μέχρι σήμερα. Τιμούμε όλους τους εκλεγμένους Προέδρους και Αντιπροέδρους μέχρι σήμερα. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε προσωπικά στον πρώην Πρόεδρο Αδ.: Marc - Antoine Cauchie, που αποτελεί την ψυχή του CLIPSAS.

2. Το CLIPSAS μέσα σε 45 χρόνια μεθοδικά αύξησε τον αριθμό των Ταγμάτων - Μελών του σε 56. Το επίτευγμα αυτό από μόνο του αποτελεί το θετικότερο στοιχείο του Απολογισμού του. Βεβαίως υπήρξαν και καμπές κρίσεων και απωλειών σημαντικών Ταγμάτων - Μελών, αλλά η βασική γραμμή πλεύσης του δεν μεταβλήθηκε, ώστε διαχρονικά να αποτελεί πόλο αναφοράς των Αρχών και Αξιών των Φιλελευθέρων Ταγμάτων.

3. Από το Γενικό Κανονισμό του το CLIPSAS ασκεί το ρόλο του συνδέσμου μεταξύ των Φιλελευθέρων Ταγμάτων και υποστηρίζει τη μεταξύ τους επικοινωνία.

4. Πρεσβεύει την Αρχή της απόλυτης ελευθερίας της συνειδήσεως και αποδέχτηκε όλες τις ελευθεροτεκτονικές παραδόσεις, τύπους και δοξασίες, ενώ αποβλέπει στην αποκατάσταση των αδελφικών σχέσεων όλων των Ελευθεροτεκτόνων και την ανάπτυξη της αμοιβαίας ανοχής.

5. Οι προοπτικές ανάπτυξης του CLIPSAS και η διείσδυσή του στην κοινωνία στηρίζεται λοιπόν σε γερές καταστατικές βάσεις. Άλλωστε και οι πολίτες κάθε κοινωνίας εκδηλώνουν το δεσμό τους με αρχές και αξίες που διαχρονικά αποτέλεσαν το εφαλτήριο προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Το CLIPSAS, στο βαθμό που τα Τάγματα-Μέλη του δύνανται να διεισδύσουν στις κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσονται, οφείλει να παράγει ιδέες και να προτείνει μεθόδους που σκοπεύουν:

Στην εμπέδωση του ανθρωπισμού και του σεβασμού του ανθρώπου ως υπερτάτης αξίας και γενικά προβολής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά την υφήλιο.

Στην αναγνώριση της διαφορετικότητας των ανθρώπων και της αξιοποίησης των διαφορετικών απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλουραλισμός ευνοεί την ανάπτυξη και σταθεροποίηση των κοινωνιών.

Στην άσκηση επιρροής ώστε η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξιθρησκία να γίνονται σεβαστές σε κάθε επικράτεια.

Στην προαγωγή της ανοχής σε κάθε πολιτισμική έκφραση και παράδοση.

Στην αντίσταση με κάθε θεσμικό μέσο κατά της τυραννίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Στην προβολή της ισότητας των δύο φύλων και ειδικότερα στην προβολή της θέσης της γυναίκας ως συνεκτικού κρίκου της οικογενείας και της κοινωνίας.

Στην ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ομάδων πολιτών με διαφορετική νοοτροπία και απόψεις όσον αφορά στο ρόλο του Ελευθεροτεκτονισμού ως φορέα πολιτισμού και ως σταθεροποιητικού παράγοντα της κοινωνίας.

Στην συμμετοχή σε έργα φιλανθρωπίας, σε ενέργειες ηθικής συμπαράστασης, σε εκδηλώσεις φιλαλληλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Στην ενημέρωση του κοινωνικού περιβάλλοντός μας για τη σημερινή ταυτότητα του Τεκτονισμού και ιδίως διαχωρίζοντας τις αρχές του από προσμίξεις ιδεολογιών που δεν έχουν καμιά σχέση με τον τεκτονικό χώρο.

Στην υπογράμμιση του μη δογματικού χαρακτήρος του Τεκτονισμού και στην οικουμενική τοποθέτησή του να δέχεται στους κόλπους του ελεύθερα σκεπτομένους και καλής πίστης πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου, θρησκείας (δοξασίας), φιλοσοφίας και κοινωνικής καταγωγής.

Στη στήριξη των Ελευθεροτεκτόνων κάθε επικρατείας για τη συνειδητοποίηση του ρόλου τους ως Κοινωνίας των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς δικαιωμάτων και ευθυνών.

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι η εξωστρέφεια των Φιλελευθέρων Ταγμάτων και ειδικότερα η επιδίωξη μεγιστοποίησης της συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ανοίγει νέους ορίζοντες δράσης, εκμηδενίζοντας την ενδεχόμενη υφέρπουσα προκατάληψη του αμυήτου κόσμου κάθε επικρατείας και καθιστώντας εμπράκτως σαφείς τους ορίζοντες του Τεκτονισμού για Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη, Ευημερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η φιλοπρόοδη πορεία στη ζωή κάθε τέκτονα έχει ως εφαλτήριο την Παράδοση και ως όραμα την Εξέλιξη, ώστε με επιτυχία να ανταποκρίνεται στις συνεχείς προκλήσεις των κοινωνικών αλλαγών. Προβάλλει, επομένως, απαιτητικά η αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φιλελευθέρων Τεκτονικών Δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτελέσουν το στυλοβάτη στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την κατανόηση του κόσμου μας, που συνεχώς και ταχύτατα μεταβάλλεται, καθώς και αναγκών, που έμμεσα ή άμεσα αναδύονται από αυτές τις μεταβολές.

Πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή οι Ελευθεροτέκτονες δε πρέπει να μένουν απλοί παρατηρητές και απευθύνουμε την ακόλουθη προτροπή:

«Ας ευρύνουμε τους ορίζοντες επικοινωνίας μας με την κοινωνία

και ας συνεργασθούμε σε διεθνές επίπεδο,

στοχεύοντας στην κατανόηση των προκλήσεων

και στην ανταπόκριση των αναγκών

ενός κόσμου που ταχύτατα μεταβάλλεται»

 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ