Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Βιβλία - Ο Τεκτονισμός στη Ρωσία του 18ου αιώνα -Douglas Smith


Working the Rough Stone: Freemasonry and Society in Eighteenth-century Russia


Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικά με τον Τεκτονισμό στην Ρωσία του 18ου αιώνα από τις εκδόσεις Northen Illinois University Press.

Ο συγγραφέας Douglas Smith χρησιμοποιώντας τον πλούτο των αρχειακών πηγών εστιάζει σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που προσέλκυσαν κοινωνικούς και πνευματικούς ηγέτες στην αδελφότητα στην Ρωσία του 18ου αιώνα. Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τον Τεκτονισμό ως μέσω για την αλλαγή και την πρόοδο.  Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα ηθικό Διαφωτισμό και να δημιουργήσουν ένα όραμα κοινωνικής δράσης που θα μπορούσε να επιφέρει τις αλλαγές στην κοινωνία.

Το βιβλίο περιέχει σπάνιες γκραβούρες . Είναι σίγουρο ότι θα συναρπάσει όχι μόνο αυτόν που ενδιαφέρεται για την Ρωσική κοινωνία εκείνη την περίοδο αλλά και όσους ερευνούν τον Τεκτονισμό στην Ευρώπη.

Το βιβλίο μπορείτε να ο προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon  http://www.amazon.co.uk/Working-Rough-Stone-Freemasonry-Eighteenth-century/dp/087580246X)

Μεγάλη Μικτή Στοά της ΕλλάδοςΗ Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδος αποτελεί τον αυτόνομο διοικητικό φορέα όλων των Μικτών Συμβολικών Στοών που συστάθηκαν από το 1926 και εργάζονται στις Ανατολές Αθηνών, Χαλκίδος, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Ηρακλείου, Βόλου και Ρόδου. Λειτουργεί στα πλαίσια Γενικού Κανονισμού και έχει ανεξάρτητη νομική μορφή, ακολουθεί τα Μεγάλα Συντάγματα του Τεκτονισμού του 1786 και την παράδοση του Διεθνούς Μικτού Τεκτονισμού. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, τετραόροφο κτίριο από το έτος 1981 στην οδό Επιδάμνου και Σκιάθου, στην Αθήνα. Ο Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος και τα Μέλη της Μεγάλης Στοάς εκλέγονται ανά τριετία βάσει του ισχύοντος καταστατικού.


Ιστορική Αναδρομή    28 Οκτωβρίου 1926, ίδρυση της Στοάς "ΑΘΗΝΑ"

    8 Νοεμβρίου 1926, το Διεθνές Μικτό Τεκτονικό Τάγμα "Le Droit Humain" θέτει υπό την αιγίδα του την Στοά "ΑΘΗΝΑ" και της δίδει τον αριθμό 815

    Έτος 1929, ίδρυση Ελληνικής Δικαιοδοσίας με την ίδρυση των Στοών "ΑΠΟΛΛΩΝ" (1929), "ΘΗΣΕΥΣ" (1932), "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ" (1933) & "ΘΕΜΙΣ" (1935)

    17 Ιουλίου 1936, απόκτηση νομικής μορφής με την εγγραφή στο Πρωτοδικείο Αθηνών

    Αύγουστος 1936, διακοπή λειτουργίας των Στοών που ήταν εξαρτώμενες από Τεκτονικές δυνάμεις του εξωτερικού, πλην της Στοάς "ΑΘΗΝΑ" & ίδρυση της "Μικτής Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος" με τις Στοές "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ", "ΘΕΜΙΣ" & "ΕΛΛΑΣ".

    Προ πολεμική περίοδος, διακοπή λειτουργίας των Στοών της "Μικτής Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος" πλην στης Στοάς "ΑΘΗΝΑ" αριθ. 815, η οποία λειτουργούσε στην οικία του Σεβ. Διδ. Ευάγγελου Σουρή μέχρι το 1940

    Έτος 1952, Κανονική λειτουργία της Στοάς "ΑΘΗΝΑ" αριθ. 815

    Έτος 1958, αφύπνιση της "Μικτής Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος" με την αναδιοργάνωση των Στοών της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ", "ΘΕΜΙΣ", "ΕΛΛΑΣ" & "ΙΣΙΣ".

    Ιούλιος 1963, ένωση όλων των Μικτών Στοών της Ελλάδος υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου του "Le Droit Humain", με την πρωτοβουλία του Τίμου Βρατσάνου.

    Μάρτιος 1964, συν-λειτουργία των 4 Στοών της "Μικτής Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος" και της Στοάς "ΑΘΗΝΑ" υπό την αιγίδα του "Le Droit Humain"

    23 Μαΐου 1965, ίδρυση της Α΄ Ελληνικής Ομοσπονδίας με πρόεδρο τον Απόστολο Οικονομόπουλο και Εθνικό Αντιπρόσωπο τον Πάτροκλο Δεληγιάννη

    13 Μαρτίου 1967, οργανωτικός υποβιβασμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Δικαιοδοσία από το Ύπατο Συμβούλιο του "Le Droit Humain", με αποτέλεσμα την επανασύσταση της "Μικτής Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος" από τις Στοές "ΙΣΙΣ", "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ", "ΘΕΜΙΣ" και τις νεοσύστατες Στοές "ΟΣΙΡΙΣ" & "ΩΡΟΣ". Στη Δικαιοδοσία παρέμειναν οι Στοές "ΑΘΗΝΑ" & "ΕΛΛΑΣ".

    Έτος 1968, επιστροφή των Στοών "ΕΛΛΑΣ", "ΙΣΙΣ", "ΘΕΜΙΣ", "ΟΣΙΡΙΣ" και "ΩΡΟΣ" που είχαν αποχωρήσει από τη Δικαιοδοσία, στο "Le Droit Humain", με πρωτοβουλία του Νικολάου Παναγόπουλου.

    Έτος 1970, ίδρυση της Στοάς "ΑΠΟΛΛΩΝ" αριθ. 1171

    Έτος 1980, ίδρυση της Στοάς "ΚΑΒΕΙΡΟΙ" αριθ. 1296

    13 Μαΐου 1981, κατάθεση θεμελίου λίθου για την ανέγερση ιδιόκτητης Στέγης στην Αθήνα

    Έτος 1983, ίδρυση της Στοάς "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ" αριθ. 1337

    22 Ιανουαρίου 1984, αναβάθμιση της Δικαιοδοσίας σε Ομοσπονδία με Πρόεδρο τον Νικόλαο Παναγόπουλο και Εθνικό Αντιπρόσωπο τον Ερρίκο Λεβή.

    Έτος 1985, ίδρυση της Στοάς "ΔΕΛΦΟΙ" αριθ. 1380, "ΣΕΡΑΠΙΣ" αριθ. 1382 στη Χαλκίδα & "ΑΡΤΕΜΙΣ" αριθ. 1383

    Έτος 1986, ίδρυση της Στοάς "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" αριθ. 1412 στην Θεσσαλονίκη

    Έτος 1988, ίδρυση της Στοάς "ΕΣΤΙΑ" αριθ. 1478 & της Στοάς "ΤΑΛΩΣ" αριθ. 1479 στα Χανιά

    5 Φεβρουαρίου 1989, διεξαγωγή αρχαιρεσίων και εκλογή του Βασιλείου Πάτκα ως Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου.

    1992-1996, ίδρυση Συμβολικών Στοών στις Βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία και διεξαγωγή του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου.

    27 Ιανουαρίου 1996, εκ νέου υποβιβασμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Δικαιοδοσία με την κατάργηση του Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου Βασιλείου Πάτκα και την αποβολή του από το "Le Droit Humain".

    14 Δεκεμβρίου 1996, ανεξαρτητοποίηση όλων των Συμβολικών Στοών και απόφαση ίδρυσης Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος υπό το όνομα "ΔΕΛΦΟΙ". Όλες οι Συμβολικές Στοές, οι ιδρυθείσες από το 1926 τέθηκαν υπό την αιγίδα του νεοϊδρυθέντος Υπάτου Συμβουλίου, με Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη τον Βασίλειο Πάτκα.

    Έτος 1996, ίδρυση της Στοάς "ΕΛΕΥΣΙΣ" αριθ. 1638

    28 Νοεμβρίου 1999, διεξαγωγή αρχαιρεσιών και εκλογή του Κωνσταντίνου Μαρίνου ως Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου

    Έτος 2000, σύναψη Συμφώνου Ειρήνης & Φιλίας με την Gran Loggıa d' Italia

    Έτος 2001, σύναψη σχέσεων με το CLIPSAS και ίδρυση της Στοάς "ΥΠΕΡΙΩΝ" στη Θεσσαλονίκη

    10 Νοεμβρίου 2002, διεξαγωγή αρχαιρεσιών και εκλογή του Δημητρίου Λυμπέρη ως Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου

    Έτος 2002, ίδρυση της Μεσογειακής Τεκτονικής Ένωσης μαζί με άλλες Φιλελεύθερες Μεγάλες Στοές

    Έτος 2003, ίδρυση της Στοάς "ΔΙΟΤΙΜΑ" αριθ. 2003

    Έτος 2004, ίδρυση της Στοάς "ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ" αριθ. 2005 και "ΟΡΦΕΥΣ" αριθ. 2006

    4 Δεκεμβρίου 2005, διεξαγωγή αρχαιρεσιών και επανεκλογή του Δημητρίου Λυμπέρη ως Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου

    Έτος 2006, ίδρυση της Στοάς "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" αριθ. 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης

    Έτος 2007, ίδρυση της Στοάς "ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ" αριθ. 2012 στο Ηράκλειο Κρήτης

    Έτος 2008, ίδρυση της Στοάς "ΗΛΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ" αριθ. 2013 στη Ρόδο, "ΙΑΣΩΝ" αριθ. 2014 στο Βόλο και "ΘΗΣΕΥΣ" αριθ. 2015 στο Ηράκλειο Κρήτης

    2 Νοεμβρίου 2008, διεξαγωγή αρχαιρεσιών και εκλογή του Παναγιώτη Μουτζουράκη ως Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου

    Έτος 2009, ίδρυση της Στοάς "ΚΑΛΛΙΣΤΩ" αριθ. 2020 καθώς επίσης και ίδρυση της Πρότυπης – Ερευνητικής Στοάς "ΔΙΩΝΗ" αριθ. 2021

    Έτος 2009, συμμετοχή στο ΒΕΡΑ, Επιτροπή χάραξης Πολιτικής για φιλοσοφικούς και μη δογματικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και συμμετοχή στο COMALACE, επιτροπή των Αδογματικών & Φιλελεύθερων Ταγμάτων για την Ολοκλήρωση της Ευρώπης

    Έτος 2010, διεξαγωγή 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Τεκτόνων με τα εξής θέματα: α) Τεκτονισμός στην Τρίτη Χιλιετία (Προοπτικές – Πρόοδος – Παράδοση) β) Τεκτονική Δεοντολογία στην σύγχρονη κοινωνία γ) Προσέγγιση του Τεκτονισμού, ως θεσμού προοδευτικού στους νέους (Μέθοδος – Προοπτικές – Προτάσεις) και θεσμοθέτηση της διεξαγωγής του κάθε χρόνο κατά την Εαρινή Ισημερία. Το ίδιο έτος, ίδρυση της Στοάς "ΔΗΜΗΤΡΑ" αριθ. 2022

    Έτος 2011, διεξαγωγή 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Τεκτόνων με θέμα "Η Ελληνικότητα ως στοιχείο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού στην Ετυμολογία-Γλωσσολογία, στην Φιλοσοφία-Θεολογία, στις Επιστήμες, στην Οργάνωση της Κοινωνίας, στην Τέχνη-Αρχιτεκτονική, στον Αθλητισμό". Επίσης, το ίδιο έτος τροποποιείται το Καταστατικό και αναγνωρίζεται το Σωματείο από το Πρωτοδικείο Αθηνών με την ονομασία "ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΚΤΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ή κατά σύντμηση ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Μ.Μ.Σ.Τ.Ε – ΔΕΛΦΟΙ. Τέλος, το ίδιο έτος δημιουργείται το Τεκτονικό Μουσείο στην ιδιόκτητη Στέγη Αθηνών με εκθέματα από το 1926 μέχρι σήμερα.

πηγή:Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδος
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ