Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Υπάτη Μικτή Στοά της Ελλάδος -Μικτός Τεκτονισμός


Η Υπάτη Μικτή Στοά της Ελλάδος ακολουθεί σήμερα τους εθιμικούς τύπους και τις διακηρύξεις του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, σύμφωνα με το διεθνώς παραδεκτό τεκτονικό Σύνταγμα του 1786, όπως αυτό αναθεωρήθηκε από το Συνέδριο των Εννέα Υπάτων Συμβουλίων Σκωτικού Τύπου στις 22 Σεπτεμβρίου του 1875 στη Λωζάννη και εν τέλει προσαρμόστηκε για τις Εργασίες των Μικτών Στοών από το διεθνές Τεκτονικό Συνέδριο των Παρισίων την 15η Αυγούστου του 1920.
Η συμμετοχή των γυναικών σε Τεκτονικές Εργασίες δεν είναι μια καινοτομία του 1920. Αρκετές φορές στο παρελθόν του Ελευθεροτεκτονισμού υπήρξαν γυναίκες που κατάφεραν να διεισδύσουν στο αμιγές ανδρικό σύστημα των Στοών, όμως χωρίς να αποκτήσουν και ισότιμη αναγνώριση. Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να συνεχίσει την πορεία της μέχρι τα ύπατα αξιώματα της Τεκτονικής Ιεραρχίας ήταν η Μαρία Ντερέσμ. Γεννημένη στο Παρίσι το 1828 μυήθηκε στον Ελευθεροτεκτονισμό στις 14 Ιανουαρίου του 1882. Το 1893 ίδρυσε στο Παρίσι την πρώτη Μικτή Στοά από την οποία γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο η πρώτη οργανωμένη μικτή Μεγάλη Στοά με το όνομα Grande Loge Symbolique Ecossaise «Le Droit Humain».
Έκτοτε, ο Μικτός Τεκτονισμός αναπτύχθηκε ταχύτατα με εκατοντάδες ανεξάρτητα Τεκτονικά Τάγματα και χιλιάδες μικτές Στοές σε όλη την υφήλιο. Το προαναφερθέν Συνέδριο της 15ης Αυγούστου του 1920 κατά ένα τρόπο τακτοποίησε το θεσμικό πλαίσιο του μικτού Τεκτονισμού χωρίς όμως να αλλοιώσει την ουσία του Ελευθεροτεκτονισμού. Πέντε είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη δομή του Μικτού Τεκτονισμού:
1η.
Οι γυναίκες και οι άνδρες συνεργάζονται ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες και σε όλη την ιεραρχία του Μικτού Τεκτονισμού.
2η.
Προσαρμόζονται κατά συνέπεια όσες εθιμικές διαδικασίες θα μπορούσαν να υποτιμήσουν το ένα φύλο έναντι του άλλου.
3η.
Ο Μικτός Τεκτονισμός δεν ακολουθεί πλέον «Οροθέσια», τα οποία αποκλείουν τη συμμετοχή των γυναικών αλλά «Συντάγματα» με διορθωμένες κανονιστικές διατάξεις.
4η.
Η παραδοσιακή διαβάθμιση των 33 βαθμών θεωρείται ως ενιαία τεκτονική εξέλιξη για όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες του Μικτού Τεκτονισμού υπό την αιγίδα επίσης ενιαίας προϊσταμένης αρχής.
5η.
Αποφεύγονται συνήθειες, διατυπώσεις και προσφωνήσεις που ανήκουν σε εθιμοτυπία παλαιοτέρων αιώνων και ενέχουν πλέον το ενδεχόμενο πολιτισμικών και κοινωνικών παρανοήσεων.

ΠΗΓΉ: Υπάτη Μικτή Στοά της Ελλάδος 

30 Χρόνια Μεγάλη Γυναικεία Στοά του ΒελγίουΤα τριάντα χρόνια της γιόρτασε πρόσφατα η Μεγάλη Γυναικεία Στοά του Βελγίου. Τριάντα χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή των τεσσάρων Στοών που λειτουργούσαν στην Λιέγη , Σαρλερουά και Βρυξέλες υπό την σκέπη της  Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Γαλλίας.
Σήμερα στη Μεγ. Γυν. Στοά του Βελγίου είναι γραμμένες περισσότερες από 2000 αδελφές σε 44 Στοές , αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνεται.
Με βάση αυτό το γεγονός την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 11 πμ. και  23:15(επαν)  ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελγίου RTBF θα φιλοξενήσει την Irène Mainguy  βιβλιοθηκάριο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας και την Christine  de  Vos Μεγ. Διδ. της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς του Βελγίου όπου θα μιλήσουν τόσο για τον γυναικείο Τεκτονισμό όσο και για την Grande Loge Fémine de Belgique (GLFB).
 
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ