Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Στοά ΠΛΑΤΩΝ αρ 63 - ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
(Σημ. blog:Αναδημοσίευση από το site της Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ 63 εν Ανατολή Καβάλας.)

ην Παρασκευή το βράδυ της 18 Μαϊου πραγματοποιήσαμε Κοινές Εργασίες με την πρεσβυγενή Σ.΄. ΣΤ.΄. της Θεσ/νίκης «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» με εγκαθίδρυση το έτος 1907 ! σε τόσο χαλεπούς καιρούς για την Ελλάδα αλλά και τη Μακεδονία.

Τότε με όλα τα Βαλκάνια σε αναβρασμό και την πατρίδα να τυραννιέται βάναυσα , κατάφεραν Αδελφοί να ιδρύσουν τον «ΦΙΛΙΠΠΟ» και ως μέλη πρόσφεραν σημαντικότατες υπηρεσίες στον αγώνα της εποχής για την πατρίδα και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

36 Αδελφοί του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» οδοιπόρησαν στην πόλη μας και άλλοι τόσοι του «ΠΛΑΤΩΝΟΣ» συμμετείχαν σε μια πανδαισία πνευματικής τροφής που άφησε ανεξίτηλες αναμνήσεις. Παρόντες και Μέλη της μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εκ των οποίων ο Μ.΄.Ελ.΄. εκφώνησε την ομιλία του με θέμα «Περί Μυήσεως» όπου γλαφυρότατα εξήγησε, για τους νέους βασικά Αδελφούς, τη μεθοδολογία της με τους συμβολισμούς και τις παρομοιώσεις αλλά και τις παραβολές που για τους λογικούς ανθρώπους και τους Τέκτονες , ουδέποτε είχαν ή έχουν σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία ή οποιαδήποτε δοξασία.

Πλήθος Θεσσαλονικέων ακαδημαϊκών πολιτών , επιτυχημένων νοικοκυραίων που προσφέρουν συχνά κάθε συμπαράσταση όπου δει, εκλεκτοί Τέκτονες πρόσφεραν με την παρουσία τους στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσής μας.

Ο Αδ.΄. Σεβάσμιος του «ΠΛΑΤΩΝΟΣ» μεταξύ άλλων είπε : « Αδελφοί του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» εμείς οι ΠΛΑΤΩΝΙΔΕΙΣ είμαστε κυριολεκτικά χαρούμενοι διότι αυτές οι Κοινές Εργασίες των Στοών σφυρηλατούν δεσμούς Τεκτονικής Αγάπης, γίνονται αρχές φιλικών σχέσεων και η πνευματική τροφή, την οποία τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς , θα είναι μια καλή ανάμνηση μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Ο γεραρός «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» από το 1907 διακόνησε τον Τεκτονισμό με σοβαρότητα και πλούσιο Πατριωτικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο, γνωστό στη Θεσσαλονίκη. Με σεβασμό στην παράδοση και στις υποθήκες των αειμνήστων ιδρυτών του, το συνεχίζει επεκτείνοντας, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντάς το».

filipposΟ Αδ.΄. Σεβάσμιος του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» ανταπαντών είπε : « Είμαι υπερήφανος που μυήθηκα εδώ στον «ΠΛΑΤΩΝΑ» ενθυμούμενος με συγκίνηση το έτος 1985 και βλέπω γνωστούς Αδελφούς της Καβάλας. Πράγματι ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στην 105ετή ζωή του έχει προσφέρει πάρα πολλά με μέλη του δραστήριους Θεσσαλονικείς αλληλέγγυους στην Κοινωνία μας».

Ήταν μια αξέχαστη ημέρα πνευματικής ανάτασης, μυσταγωγίας, Αδελφικής αλληλογνωριμίας, και Τιμής προς τα Μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για την παρουσία τους και για ό,τι προσφέρουν στον Ελληνικό Τεκτονισμό και στην κοινωνία.

            Εμείς οι Τέκτονες, που πιστεύουμε στον Άνθρωπο και ιδιαίτερα στο συνάνθρωπο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η εφαρμογή των Αρχών μας, των αναλλοίωτων Αρχών της Ελευθερίας, της Ισότητος και της Αδελφοσύνης , αλλά και της Δικαιοσύνης αναδεικνύονται και με αυτή την ανάπλαση και ανάπτυξη των προσωπικών Αδελφικών σχέσεων, δηλαδή της στενής και ουσιαστικής μεταξύ μας επικοινωνίας και σχέσεων αληθινά ανθρώπινων που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται μέσα στο χρόνο…

ΕΜΣτΕ - Εγκατάσταση νέων αρχώνΣτις 19/5/2012 έλαβε χώρα η εγκατάσταση νέων αρχών της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Στη θέση του Μεγάλου Διδασκάλου εγκαταστάθηκε για μια ακόμη θητεία ο αδ. Ι.Κ ενώ στην νευραλγική θέση του Μεγάλου Γραμματέα ο αδ.  Α.Α.

Κατά την τελετή αλλά και το δείπνο που ακολούθησε παραβρέθηκαν περισσότερα από 300 άτομα.

Να ευχηθούμε στο Μεγάλο Διδάσκαλο και τους Μεγ. Αξιωματικούς της ΕΜΣτΕ να έχουν μια καλή και δημιουργική θητεία.

World Masonic Register 1860

Παραθέτουμε τμήμα της σελίδας από το σύγγραμμα του Leon Hyneman του 1860. Ο Leon Hyneman προσπάθησε  να καταγράψει το πρόγραμμα λειτουργίας όλων των Στοών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο απόσπασμα αυτό αναφέρεται η Στοά ΠΥΘΑΓΩΡΑΣ της Κέρκυρας η οποία λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΓ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΤΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ LAICITE ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Κωνσταντινούπολη, 25 Μαίου 2012


1. Δημοκρατία είναι η λέξη που υμνεί την Ισότητα και την Δικαιοσύνη, είναι η λέξη που παραπέμπει στην εξουσία του Δήμου, είναι η λέξη που προστατεύει τους πολίτες.

H Δημοκρατία, που γεννήθηκε το 508 π.Χ. στην αρχαία Αθήνα από τον Κλεισθένη, είχε σκοπό να μεταφέρει το κέντρο εξουσίας από τους ολίγους στους πολλούς, οι οποίοι εκλέγουν τους εκλεκτούς.

Οι εκλεγμένοι όμως πολλές φορές χρησιμοποιούν τη δύναμη τους για έργα και επιλογές, που κατ’ ανάγκη δεν εξυπηρετούν τα μακροχρόνια συμφέροντα του Λαού.

Ο Λαός όταν ψηφίζει δεν γνωρίζει όλα τα στοιχεία της διακυβέρνησης, ούτε εκλέγει πάντοτε με λογική τους πολιτικούς άρχοντες. Διότι πολλές φορές λειτουργεί με το θυμικό του, δηλαδή υπό την επήρεια του ενθουσιασμού που του προκαλούν οι ρήτορες της πολιτικής.

H κριτική για την Δημοκρατία διατηρείται διαχρονικά.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Churchill είχε πει: «Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο σύστημα διακυβέρνησης, αλλά δεν έχει επινοηθεί μέχρι σήμερα κάτι καλύτερο».

H Δημοκρατία προϋποθέτει την αυτονομία των πολιτών που διαθέτουν ατομική Ελευθερία και ειδικότερα την Ελευθερία της συνείδησης.


2. H Laicite έχει τη ρίζα της στη λέξη Λαός.

Σημαίνει την απεξάρτηση της εξουσίας του Λαού, δηλαδή της πολιτικής εξουσίας από τα διάφορα θρησκευτικά κέντρα.

Στην Ευρώπη τα θρησκευτικά κέντρα ήταν και σε πολλές χώρες παραμένουν ισχυρά. Πρώτη όμως η Γαλλία με Νόμο του1905 προχώρησε στον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες το δικαίωμα της απολύτου Ελευθερίας της συνείδησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Πολλές φορές όμως η δύναμη της Εκκλησίας χρησιμοποιείται εναντίον της ελεύθερης δράσης των πολιτών.

Αναφέρουμε ότι όταν τον Μάιο του 2008 διοργανώθηκε από το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα «ΔΕΛΦΟΙ» το II Διεθνές Τεκτονικό Συνέδριο συμμετείχαν 13 καθηγητές πανεπιστημίων εκτός Ελλάδος και ουδείς από την χώρα μας με την αιτιολογία ότι, όπως δήλωσαν, δεν θα άντεχαν στην πίεση της Εκκλησίας, σε περίπτωση γνωστοποίησης της συμμετοχής τους.

Δεν θα αναφερθούμε στα θέματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες στην εφαρμογή της Laicite.

Θα μπορούσαμε όμως να αναφερθούμε γενικά στον τρόπο ανταπόκρισης των πολιτών.

Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης και οργάνωσης των ενεργών πολιτών μέσα στην κοινωνία.

H Citoyennete που αποτελεί την εφαρμογή της Δημοκρατίας στην κοινωνία θα μπορούσε ίσως να εκτιμηθεί από τους πολιτικούς ότι αποτελεί σημαντική δύναμη, άξια προσοχής. Σταδιακά η Laicite και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να εμπεδωθούν στη συνείδηση του Λαού και των εκλεγμένων, ώστε να σταματήσουν να σφετερίζονται την εξουσία του και την ελεύθερη δράση του.

H Laicite αποτελεί την υλοποίηση της ανεξιθρησκείας που αποτελεί εγγύηση αμεροληψίας, όπου ο καθένας ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις είναι ισότιμος απέναντι του Νόμου και της Δημοκρατίας.

H Laicite πρέπει να εδραιωθεί ως ένας από τους πυλώνες του οικοδομήματος της Δημοκρατίας.

Αποτελεί τον συνδετικό κοινωνικό ιστό που επιτρέπει τη συνύπαρξη όλων, όποιες και αν είναι οι απόψεις και οι πεποιθήσεις τους.

Είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από μία νομική διευθέτηση θεσμών, που διαχωρίζει τις Εκκλησίες από το Κράτος.

Αποτελεί την υπόσχεση για μια ανεκτική κοινωνία η οποία θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


3. Ο Ελευθεροτεκτονισμός, που ενστερνίζεται την απόλυτη Ελευθερία της συνείδησης, από τις παραδόσεις του ενισχύει κάθε προσπάθεια άσκησης της αρετής και κατευθύνει τα μέλη του προς τα μονοπάτια της Ελευθερίας.

Ειδικότερα στην Παράδοση του Τεκτονισμού αναφέρεται το λόγιο:  Ελευθερία του σκέπτεσθαι (Liberte de Penser) και Ελευθερία του διαβαίνειν (Liberte de Passer).

Από το περιεχόμενο του Τεκτονισμού συνειδητοποιούμε ότι τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη των στόχων της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της μεταρρύθμισης, είναι η απάθεια των ανθρώπων, η εγωπάθεια και γενικά η αδιαφορία για οτιδήποτε δεν αφορά το προσωπικό και άμεσο συμφέρον.

Τα εφόδια για την υπέρβαση των εμποδίων είναι η πίστη προς το καθήκον και η συνεχής προσπάθεια εναντίον της αγνοίας, της αδιαλλαξίας, του φανατισμού, της προκατάληψης και της πλάνης.

Το δίδαγμα από την αναφορά του λογίου είναι ότι για να διαβούμε το δρόμο προς την Ελευθερία, το δρόμο προς το Φως, πρέπει να διαβούμε προηγουμένως όλα τα εμπόδια στο δρόμο της ζωής, που εμφανίζονται ως ομίχλη και. ως σκότος.

4. Συμπερασματικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι σε κάθε δράση της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνίας θα πρέπει να εφαρμόζονται οι έννοιες της Ελευθερίας, της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, της απόλυτης Ελευθερίας της συνείδησης, της ενδυνάμωσης του ρόλου της γυναίκας στην ανάπτυξη της κοινωνίας, της ισότητας των ευκαιριών στην παιδεία, της ελεύθερης έκφρασης στην τέχνη και της άσκησης πολιτικής, η οποία εκφράζει τις αξίες και τις ανάγκες του Λαού.

Ο άνθρωπος οφείλει να αποβάλλει τον φόβο του και να ζήσει ελεύθερος με τις προοπτικές του.

Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η διασφάλιση και η επέκταση της πνευματικότητας του. Μια πνευματικότητα που οδηγεί στην εσωτερική απελευθέρωση, στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και στην ένωση των πάντων μέσα στο Σύμπαν, σύμφωνα με τις θεωρήσεις των φιλοσόφων της Μιλήτου του 6ου αιώνα π.Χ..


Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης, Μεγ.·. Διδ.". του Διεθνούς Τάγματος

Βασίλειος Πάτκας, 33ο
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ