Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ο τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837
(Αναδημοσίευση από το Blog  http://dimos-syrmis.blogspot.gr)

Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο! Είναι το βιβλίο που έγραψε ο Πέτρος Βλάχος πρώην προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου Ιθάκης.

   Το βιβλίο έχει τίτλο «Ο τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837»  και περιγράφει τη ζωή και την περιπέτεια του γνωστού Σολαίρη στην Ιθάκη του προπερασμένου αιώνα. Ολόκληρο το βιβλίο είναι βασισμένο σε κείμενα και ντοκουμέντα που υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο.

Ο Γάλλος Τζιοβάννι Σολαίρ, περιπετειώδης τύπος, μεσαίας οικονομικής επιφάνειας, κατέληξε στην Ιθάκη διδάσκοντας Ιταλικά. Τέκτονας ο ίδιος, θέλοντας να ακολουθήσει τα χνάρια της πολιτισμένης Ευρώπης ίδρυσε τεκτονική στοά σε μια προσπάθεια να προσαρμόσει την Ιθάκη στο πνεύμα των καιρών. Τότε ο τεκτονισμός μεσουρανούσε στην Ευρώπη, όλα τα Ιόνια νησιά είχαν στοές που έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο στο γίγνεσθαι της εποχής, δεν μπορούσε η Ιθάκη να μείνει έξω.

    Έτσι σκέφτονταν ο Σολαίρ και ξεσήκωσε τη πολυσυλλεκτική και συντηρητική κοινωνία της Ιθάκης. Το κυριότερο όμως που διαφαίνεται στην ιστορία του, είναι ο φθόνος και το μίσος που προκάλεσε. Οι Ιθακήσιοι προσπάθησαν να τον διώξουν και να κλείσουν τη στοά. Στο τέλος σκότωσαν τη γυναίκα του και το παιδί του και ενοχοποίησαν αυτόν για δολοφόνο..

Η καρδιά του Τεκτονισμού χτυπά στην Μασσαλία

Η Μασσαλία θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013. Με αφορμή αυτό το γεγονός οι Γαλλικές, και όχι μόνο, Τεκτονικές δυνάμεις έχουν προγραμματίσει  (και προγραμματίζουν ακόμη) σειρά συμποσίων, συνεδρίων με στόχο την προβολή της αδελφότητας.

Μερικές από τις εκδηλώσεις είναι:

9 Φεβρουαρίου 2012 – Μεγάλη Στοά της Γαλλίας – Συμπόσιο  με θέμα ‘’ Ηθική και Τεκτονισμός’’

28-29 Ιουνίου – Μεγάλη Στοά της Σκωτίας – Συνέδριο με θέμα ‘’ Γαλλο –Σκωτικός Τεκτονισμός’’

18 Οκτωβρίου 2013 – Συμπόσιο για τον Claude Francois Achard

Συμπόσιο για τον τύπο Memphis-Misraim  (Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί)

Νοέμβριος 2013 – Γυναικεία Μεγάλη Στοά της Γαλλίας  - Ημέρα Τεκτονικών Ταλέντων   

Συνέδριο από την GOdF με θέμα - Αναζητώντας έναν καλύτερο κόσμο
Ο πρώην Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας Guy Arcizet θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από την GOdF στις 25 Οκτωβρίου .

Θέμα : ‘’Αναζητώντας έναν καλύτερο κόσμο’’
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ