ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη Στοά της Συρίας

Παραθέτουμε μια σπάνια φωτογραφία της Μεγάλης Στοάς της Συρίας του 1936


Στοά Etienne Dolet - 110 χρόνια ιστορίας




Η Στοά Etienne Dolet διεκδικεί τον τίτλο της παλαιότερης Στοάς της περιοχής της Ορλεάνης με έτος ιδρύσεως το 1902.

Το επίσημο site της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας (GODF) κάνει ιδιέταιρη αναφορά στην επαίτειο τον 110 ετών της Στοάς.

 Για την ιστορία να πούμε  ότι το όνομά της αναφέρεται στον νόθο υιό του Βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Α’ (του Οίκου των Βαλουά) , Etienne Dolet (1509 -1546) ο οποίος διατέλεσε πρέσβης στην Δημοκρατία της Βενετίας και γραμματέας του Επισκόπου της Λιμόζ. 

πηγή -Ελληνικό Πρεακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τζαζ και Ελευθεροτεκτονισμός




Ο γνωστός Γάλλος σαξοφωνίστας Raphael Imbert ήταν καλεσμένος στις 26 Φεβρουαρίου σε μουσική εκπομπή του .

Ο  Impert , ο οποίος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει βιβλίο με θέμα την Τζαζ και τον Τεκτονισμό, μίλησε αναλυτικά για αυτήν τη σχέση η οποία έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους Τεκτονικούς κύκλους.

πηγή - Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Η Ιστορια του Τεκτονισμού στην Πάτρα




(Σημ. Παρουσιάζουμε απόσπασμα από τη δημοσίευση του site tragiko.net. )

Η παρουσία των Μασόνων στην Πάτρα ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα και εντείνεται µε την ίδρυση της τρίτης κατά σειρά τεκτονικής στοάς στην πόλη, το 1895.

Η πρώτη πάντως ελληνόφωνη Στοά που δηµιουργήθηκε στην Πάτρα ήταν ο «Αρχιµήδης», η τέταρτη κατά σειρά Στοά της Ελλάδας µε έτος ίδρυσης το 1863, η οποία έµεινε σύντοµα ανενεργή.

Το 1867 η Στοά δέχθηκε διωγµούς από την τοπική κοινωνία. Υπαίτιος, σύµφωνα µε τον ιστορικό Τριανταφύλλου ήταν ο ιεροκήρυκας Μακράκης που φανάτιζε τους πολίτες. Ο Οδυσσέας Κρητικός µαστιγώθηκε θεωρούµενος ως Μασόνος, ενώ το σπίτι του Ζακυνθινού Καλλιβωκά λεηλατήθηκε για τους ίδιους λόγους και ο ίδιος αναγκάστηκε να µετακοµίσει στην Ιταλία. Για τους ίδιους λόγους εγκατέλειψε την Πάτρα και ο φερόµενος ως ρήτορας της Στοάς Εισαγγελέας Σπ. Γερακάρης.



Το 1898, µετά από αντίδραση του Μητροπολίτη Πατρών Ιερόθεου, έφτασε µέχρι τη Βουλή το θέµα της ανάµιξης Μασόνων στη Σχολή Απόρων Πάτρας. Ο Ιερόθεος ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Σχολής Κ. Σαρρή, ως τέκτονα, αλλά το Δ.Σ. αρνήθηκε και ο Μητροπολίτης παραιτήθηκε. Το Δ.Σ., αποτελούσαν οι Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο Μητροπολίτης, ο Κ. Λουκάς, ο Κ. Κανελλοπουλος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Ν. Πετραλιάς, ο Δ. Γούναρης και ο Ι.Θαλλής.

Μετά τον «Αρχιµήδη» ακολούθησε ο «Αχαϊκός Αστήρ», µε έτος ίδρυσης το 1889, ο οποίος όµως διαλύθηκε το 1893. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο «Παλαιών Πατρών Γερµανός» (Νοέµβριος 1895) και ο «Φάρος» που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε και Στοά Εθνικών, των αποσχισθέντων δηλαδή από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Από τα µέλη της στοάς «Παλαιών Πατρών Γερµανός» προέρχεται επίσης η στοά "Κοινόν Αιτωλών" που ιδρύθηκε το 1988. Το 1941 η στοά στεγαζόταν επί της οδού Ζαΐµη ενώ µερικά χρόνια πριν, είχαν ιδρύσει τον "σύνδεσµο κοινωνικής πρόνοιας και αντιλήψεως".

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την Πάτρα ξεκίνησε η κίνηση των Εθνικών, η δηµιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Διάγγελμα του Μεγάλου Διδασκάλου της ΜΣτΕ προς τους αδελφούς




Διαβάστε το διάγγελμα του νεοεκλεγέντα Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος προς τους αδελφούς της ΜΣτΕ.

Πρόκειται για σκέψεις προσανατολισμένες προς τον άνθρωπο, την πατρίδα και το σύστημα, με κύριο συστατικό την αγάπη και την ομόνοια μεταξύ των αδελφών.

Από την πλευρά μας ευχόμαστε στον Μεγάλο Διδάσκαλο να καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του για το καλό της κοινωνίας , της πατρίδος και της αδελφότητος.