ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Όταν η Τεκτονική ιδιότητα δεν είναι εμπόδιο


Ο αδ. Ernani Napoleon Lima , πρώην Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της  Praui ,(Βραζιλία) διορίστηκε σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νομικής Παιδείας της Βραζιλίας .

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Νέος Μεγάλος Διδάσκαλος στην GODF




Ο αδ. Daniel Keller , 54 ετών, είναι ο αντικαταστάτης του Jose Gulino στη θέση του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας.

Ο νέος Μ.Δ μυήθηκε στην αδελφότητα πριν από 17 χρόνια και έχει περάσει από διάφορες θέσεις μέσα στην GODF.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Friend to Friend


Ήταν Αύγουστος του 1993 όταν η Μεγάλη Στοά της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ , σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν χιλιάδες αδελφοί, αφιέρωνε στη μνήμη των αδελφών που χάθηκαν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο το μνημείο << Friend to Friend>> στο νεκροταφείο του Gettysbur.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσων


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Νέα Στοά από τη Μεγάλη Ανατολή της Ιρλανδίας



Μια νέα Στοά ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Δουβλίνο υπό την σκέπη της Μεγάλης Ανατολής της Ιρλανδίας υπό το διακριτικό όνομα ‘’Pillars of Dublin ‘’ no 8.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Στοά έχει προσελκύσει πολλούς αδελφούς και παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

La Libre - Σχέσεις Ελευθεροτεκτονισμού και Εκκλησίας


Στις 27 Αυγούστου, η Βελγική εφημερίδα La Libre, δημοσίευσε εκτενές άρθρο σχετικά με τις σχέσεις της εκκλησίας και του Ελευθεροτεκτονισμού. 

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αδ. Jef Asselbergh (Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής του Βελγίου), του αδ. Adolphe Adophy (πρώην Μεγάλος Διδάσκαλος) , του καθηγητή Luc Nefontaine αλλά και του ιερέα Eric de Beukelaer (πρώην εκπροσώπου των επισκόπων).

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων - La Libre

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Φιλίπ Ρέσλερ - Όχι , δεν ανήκει σε Μασονική Στοά o Γκίντο Βεστερβελε



Κάθε χρόνο στη Γερμανία είναι θεσμός η Ημέρα Ανοιχτού Διαλόγου με τα γερμανικά Υπουργία. Οι πολίτες κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας προσέρχονται στα υπουργεία όπου μετά από κάποιο μουσικό πρόγραμμα απευθύνουν ερωτήσεις στους πολιτικούς.

Φέτος στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας μια κυρία ρώτησε τον Πρόεδρο των φιλελευθέρων κο Φιλιπ Ρέσλερ γιατί δεν καταδικάζει, ως Καθολικός Χριστιανός που είναι, την ομοφυλοφιλία του Υπουργού Εξωτερικών κου Γκίντο Βεστερβελε και αν ο λόγος που δεν κάνει είναι επειδή είναι Μασόνος.

<<Όχι , δεν ανήκει σε Μασονική Στοά>> απάντησε ο κος Ρέσλερ.

πηγή- Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων /  newsit.gr

Ο Μυθικισμός στη Θεσσαλονίκη



Ο Μυθικισμός στη Θεσσαλονίκη! Οι εκδόσεις Δαιδάλεος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Μηνά Παπαγεωργίου, «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το Ρεύμα των Μυθικιστών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ, στο café «Πρώτο Πάτωμα», Τσιμισκή 97.

Εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσει και η Ελεάννα Ιωαννίδου, δικηγόρος και συντονίστρια της θεματικής ομάδας δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Νέος Πρόεδρος στο Τάγμα Droit Humain στη Γαλλία




Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Τάγμα Droit Humain στη Γαλλία ανακοινώθηκε η εκλογή του νέου Προέδρου του Τάγματος . Πρόκειται για τον αδ. Michel Meley , πλαστικό χειρουργο.

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου συμμετείχαν 677 εκλέκτορες οι οποίοι αντιπροσώπευαν 17.000 μέλη.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Ιταλία - Κλειστές Εκκλησίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για Τεκτονική Εκδήλωση



Ιταλία – Μοντεφελτρο: Δεν είναι η πρώτη φορά όπου ο Ιερέας Don Andrea Bosio της Επισκοπής του San Marino di Montefeltro προκαλεί τους Ιταλούς καθώς κλείνει τις Εκκλησίες της ενορίας του λόγω  Τεκτονικής εκδήλωσης στην μνήμη του Κόμη Cagliostro.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει πολλά λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Ο ιερέας Don Andrea Bosio ο οποίος ενεργεί με την έγκριση της αρχιεπισκοπής έχει προκαλέσει εθνικό ενδιαφέρον καθώς κλείνει τις εκκλησίες της περιοχής με την αιτιολογία ‘’ .. ο Τεκτονισμός είναι ασυμβίβαστος με τις αρχές της Καθολικής Πίστης’’

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων  

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Μασόνος, κομουνιστής & Εβραίος, Ερντογάν, Ισραήλ και Τουρκία!

Μασόνος, κομουνιστής & Εβραίος, Ερντογάν, Ισραήλ και Τουρκία!


(Σημ/blog: Αναφημοσίευση αποσπάσματος απο την ηλεκτονική σελίδα  newsnow.gr)

Το 1974 ο σημερινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ως Πρόεδρος της Ομάδας Νεολαίας Κωνσταντινούπολης του κόμματος Εθνικής Σωτηρίας του κατοπινού Ισλαμιστή Πρωθυπουργού (1996) Νετζμετίν Ερμπακάν, έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο με παραστάσεις σε όλη τη χώρα, ένα θεατρικό έργο.

Το θεατρικό έργο είχε τίτλο Maskomya από τα αρχικά Mas-Kom-Ya. Δηλαδή Mas ως Μασόνος, Kom, ως κομμουνιστής και Υα ως Yahudi, δηλαδή Εβραίος στα αραβικά / τουρκικά. 

 Αρχή, μέση και τέλος του πονήματος Ερντογάν ήταν η κακία και η μοχθηρία των τριών αυτών ομάδων και η συνωμοτική τους σχέση. Κοινός παρονομαστής και των τριών ήταν ο Ιουδαϊσμός. Ο Ερντογάν στη νεαρή ηλικία των είκοσι ετών αποδεικνύετο άξιος μαθητής του πνευματικού του πατέρα Ερμπακάν.


πηγή: http://www.newsnow.gr/

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ενημέρωση από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Hampshire and Isle of Wight


Σήμερα 24 Αυγούστου , η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Hampshire and Isle of Wight της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας , έχει προγραμματίσει έκθεση στην πλατεία St. James .

Οι επισκέπτες που θα περάσουν από το περίπτερο της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς θα μπορέσουν να ενημερωθούν για τις αρχές και τη δράση της Ην. Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας και την συμβολή της στην σύγχρονη κοινωνία τόσο σε τοπικό ,εθνικό και διεθνές επίπεδο. 


Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Με τα πόδια από την Γαλλία στο Βατικανό



Μετά από ταξίδι 39 ημερών με τα πόδια έφθασε στην Ρώμη την Τετάρτη ο Γάλλος Ιερέας αδ. Vesin Pascal που τον περασμένο Μάιο εκδιώχθηκε από την θέση του,  μετά από απόφαση γαλλικής Μητρόπολης, λόγω της Τεκτονικής του ιδιότητας.

Τον περασμένο Μάιο, με έγγραφό της, η Μητρόπολη που ανήκει ο ιερέας τον ενημέρωσε ότι τον παύει από το λειτούργημά του , μετά από 17 χρόνια, διότι θεωρεί ασυμβίβαστη την ιδιότητα του ιερέα και του Τέκτονα και τον καλή να παραιτηθεί από την Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας προκειμένου να επιστρέψει στην θέση του.

Ο αδ. Vesin  αποφάσισε να ξεκινήσει μια πορεία διαμαρτυρίας (14 Ιουλίου) με τα πόδια από τη Γαλλία μέχρι το Βατικανό προκειμένου να .κάνει γνωστή την υπόθεσή του και να προσπαθήσει να δει τα ον Πάπα και να ζητήσει τη στήριξή του.

Κατά το πολυήμερο ταξίδι του βρήκε πολλούς συμπαραστάτες.

Ο αδ. Vesin Pascal μυήθηκε στον Τεκτονισμό πριν από 13 χρόνια.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Μεγαλή Στοά Γυναικών Ελλάδας (ΜΣΓΕ) -Επέτειος ενός έτους

Στις 30/6/2013 η Μεγαλή Στοά Γυναικών Ελλάδας (ΜΣΓΕ) γιόρτασε την επέτειο ενός έτους από την ίδρυσή της, κατόπιν συνένωσης τριών αμιγώς γυναικείων Στοών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον φροντισμένο Ναό της Στέγης της ΜΣΓΕ. Το εορταστικό πρόγραμμα της επετείου, περιελάμβανε σχετική ομιλία της Μεγάλης Διδασκάλισσας, καθώς επίσης εγκατάσταση του νέου Συμβουλίου Αξιωματικών, Τελετή τού Αγ. Ιωάννου του Θέρους, καθώς καί παρουσίαση πίνακα για τον "Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ" απο Ελβετό Αδελφό, πού συνόδευσε την ομιλία του με χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα, τα οποία ερμήνευσε με το φλάουτό του. 

Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φιλικών Ταγμάτων, όπως - μεταξύ άλλων - των Μεγάλων Γυναικείων Στοών Γαλλίας, Ελβετίας καί Βελγίου, της Μεγάλης Ανατολής Γαλλίας καθώς καί Ελβετίας, τού Αρχαίου & Αρχέγονου Τάγματος Μέμφις-Μισραϊμ της Ελβετίας, καί τού "Droit Humain-Ανθρώπινο Δίκαιο". Το τελευταίο εκπροσωπήθηκε (με τις ευχές καί της Υπάτης Μεγάλης Ταξιάρχου του Διεθνούς Τάγματος) από την Κραταιοτάτη Μεγάλη Διοικητή της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ενδοξωτάτη Αδελφή Μ. Κυριακόγγονα, 33ο, την οποία συνόδευε η Ένδοξη Αδελφή Α. Μ., 32ο.

πηγή:droit-humain.gr

Έρανος για την αποκατάσταση Τεκτονικού Μεγάρου



Αστόρια - Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 η Στοά SeaPort no 7 διοργανώνει έρανο προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την επισκευή του Τεκτονικού Μεγάρου της οδού Franklin της Αστόρια.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κτήριο το οποίο χτίστηκε το 1922 . Σύμφωνα με μέλη της Στοάς Seaport no 7 θα χρειαστούν πάνω από 50000 δολάρια για την επισκευή του κτηρίου.


Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Χίτλερ και Τεκτονισμός



Ιδιαίτερη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό έχει το βιβλίο του βέλγου συγγραφέα Arnoud de la Croix με τίτλο ‘’ Ο Χίτλερ και ο Τεκτονισμός’’. Το βιβλίο που πραγματεύεται την σχέση του Χίτλερ με τον Τεκτονισμό (έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς – ο συγγραφέας καταλήγει ότι δεν υπήρχε καμία σχέση) μεταφράστηκε προσφάτως στα Ολλανδικά .

Το βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Αmazon  στην αγγλική γλώσσα με τίτλο Hitler et la franc-maçonnerie.
πηγη: Ε΅λληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στέφανος Παϊπέτης – Ένας Τέκτονας καθηγητής Πανεπιστημίου αποκαλύπταεται.


(*Παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος ΟΡΦΕΥΣ, αδ. Στέφανος Παϊπέτης, στο περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (περιοδική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος)  στο τεύχος της 10ης Αυγούστου 2013.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αρχισυντάκτη του περιοδικού κο Μηνά Παπαγεωργίου για την άδεια που μας έδωσε ώστε να προχωρήσουμε στην αναδημοσίευση της συνέντευξης).


Μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες στον Η/Υ και να διαβάσετε το άρθρο κάνοντας μεγέθυνση. 



Πηγή: Περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (περιοδική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος)

Οι απαρχές του βαθμού του Ροδοσταύρου κατά την τεκτονική παράδοση



(*Αναδημοσίευση από το Blog http://leandroslk.blogspot.gr/
Το άρθρο αναδημοσιεύεται με άδεια του συγγραφέα)

1. Εισαγωγή
Ο βαθμός του Ροδοσταύρου κατά τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί από αρκετά Ύπατα Συμβούλια παγκοσμίως μοιάζει να έχει κατ’ αρχήν θεϊστικό χαρακτήρα, μολονότι το ενδιαφέρον του βαθμού είναι από μόνο του πολυσχιδές, διότι περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που δεν ανευρίσκονται σε άλλους βαθμούς του Τύπου. Ένα  επιπλέον σημαντικό στοιχείο που άπτεται της καταγωγής του βαθμού είναι ότι οι περισσότεροι συγγραφείς (κυρίως γαλλικής και αγγλοσαξονικής προέλευσης) επιχείρησαν να προβούν σε περαιτέρω ανάλυση του συμβολισμού και των αλληγοριών του, χωρίς καμία προσπάθεια να ανακαλύψουν την πραγματική προέλευση αυτού. Το πρώτο ερώτημα το οποίο οφείλουμε να θέσουμε είναι εάν ο βαθμός του Ροδόσταυρου σχετίζεται -και αν ναι κατά πόσον- με το Ροδοσταυρικό κίνημα.

Αν ξεκινήσουμε αυστηρώς ιστορικά θα δούμε ότι το κίνημα των Ροδοσταύρων προήλθε από το παραδοσιακό ρεύμα του Ερμητισμού που διαπότισε τη γνωσιολογική εξέλιξη του 18ου αιώνα, αλλά και τον Ελευθεροτεκτονισμό τα χρόνια της δημιουργίας του. Οι Ροδόσταυροι επηρεασμένοι από την παλαιά συμβολική γλώσσα των αλχημιστών, αλλά και χωρίς να ικανοποιούνται απόλυτα από αυτήν, διατύπωσαν τη φιλοσοφική τους υποθήκη βασιζόμενοι σε ένα γραπτό ορθολογιστικό σύστημα. Εντός μικρού χρονικού διαστήματος ιδρύθηκαν πολλές Ροδοσταυρικές εταιρίες σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη που υιοθέτησαν τα κύρια διδάγματα της Ροδοσταυρικής φιλοσοφίας, μια σύνθεση δηλαδή μεταξύ της μυστικιστικής αλχημείας, της Καββαλά και των νεοπλατωνικών παραδόσεων.

Βεβαίως, ουδείς αμφισβητεί την επίδραση των Ροδόσταυρων στον Ελευθεροτεκτονισμό. Το περιβάλλον της εποχής από μόνο του συνηγορεί υπέρ της ύπαρξης δεσμών μεταξύ των δύο πνευματικών κινημάτων. Άλλωστε, η ίδρυση της Βασιλικής Εταιρίας (Royal Society) στο Λονδίνο στα τέλη του 17ου αιώνα (1660) έφερε κοντά σημαντικές προσωπικότητες οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα Ροδόσταυροι και αποδεδειγμένα από τους πρώτους Ελευθεροτέκτονες, όπως ο Sir Christofer Wren, o Robert Moray, o Elias Ashmole, ο Désaguliers[1].

Να θυμίσουμε ότι το σημείο επαφής ανάμεσα στη Ροδοσταυρική θεώρηση και την Επιστήμη, καταδεικνύει πόσο στην οδό της Γνώσης πραγματοποιήθηκε μια όλο και πιο προοδευτική σύνθεση της μεταφυσικής με τον ορθολογισμός του Καρτέσιου[2]. Η νοοτροπία αυτή διαπότισε κατά κόρον του τέκτονες που συνέβαλαν στην εγκαθίδρυση του θεωρητικού Τεκτονισμού. Κατά δε τον 18ο αιώνα η επιστημονική προσέγγιση μαζί με το ευρύ μυστικιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε, διαπότισε τους «ανώτερους» τεκτονικούς βαθμούς με αλχημιστικά και καββαλιστικά θέματα, αλλά κυρίως με έννοιες Ροδοσταυρικές.

2. Θεωρήσεις περί της δημιουργίας του βαθμού
Η προέλευση των λεγόμενων «ανώτερων» βαθμών του Ελευθεροτεκτονισμού και δη αυτού του Ροδόσταυρου είναι από τα θέματα που δικαίως έχουν αμφισβητηθεί πολύ στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός μεταξύ του τεκτονικού θρύλου και αποδεδειγμένης ύπαρξης ιστορικών στοιχείων. Από τους πρώτους ο De Quincey υποστήριξε ότι το κίνημα του Ροδοσταυρισμού και οι ιδέες του μεταλαμπαδεύονται στις τεκτονικές στοές και η ροδοσταυρική μέθοδος προσαρτάται στις παραδόσεις των τεκτονικών συντεχνιών[3].  Η Yates μιλά για την ύπαρξη δύο εταιριών (μιας Ροδοσταυρικής και μιας Τεκτονικής) στις αρχές του 18ου αιώνα (η μία σε φθίνουσα πορεία και η άλλη στα πρώτα οργανωμένα της βήματα) με κοινές καταβολές, κοινά μέλη και -εν πολλοίς- κοινό μυστικιστικό πλαίσιο που προέρχεται από τον χριστιανισμό και την αλχημεία και ενδέχεται να είναι επηρεασμένο από την καββαλιστική και ιπποτική παράδοση.

Μεσίνα -Κανένας Τέκτονας στη Διοίκηση του Δήμου





Ο νέος Δήμαρχος της πόλης της Μεσίνα στην Ιταλία, Renato Accorinti, δήλωσε , όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι στη διοίκηση του δήμου δεν πρόκειται να συμμετέχουν Τέκτονες.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Μεγάλου Διδασκάλου της GOI (Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας) αδ. Gustavo Raffi, ο οποίος σε επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του τονίζει ότι τέτοιες διακρίσεις παραβιάζουν το άρθρο 3 του Ιταλικού Συντάγματος και αρμόζουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Πηγή- Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Santa Cruz – Ο Τεκτονισμός βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη του ….τουρισμού



Η αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου της Santa Cruz de Tenerife έχει εκπονήσει σχέδιο σχετικά με την αποκατάσταση και τη χρήση του Τεκτονικού Ναού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία πρότεινε ο ναός να μετατραπεί σε μουσεία αλλά και σε κέντρο Τεκμηρίωσης του Τεκτονισμού με προγράμματα διαλέξεων, συνεδρίων και εκθέσεων. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου η εταιρεία προσανατολίζεται σε ένα ιδιωτικό – κρατικό μοντέλο με ιδιέταιρη έμφαση στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Δήμαρχος της Santa Cruz , Jose Manuel Bermudez, υπέγραψε συμφωνία με το Ύπατο Συμβούλειο του 33ου για την Ισπανία και την Μεγάλη Στοά της Ισπανίας προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση του ναού . Τα Τεκτονικά ιδρύματα μάλιστα συμφώνησαν να συμμετέχουν και στην χρηματοδότηση. Ο κος Bermudez πιστεύει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη.

Πηγή: diariodeavisos \ Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τεκτονικός Θησαυρός - O Τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837




Από μικρός άκουγα από την νόνα μου (γιαγιά) , όταν κάτι δεν πήγαινε καλά ή όταν το <<θανατικό >> χτύπαγε κάποιον νέο άνθρωπο , <<πάλι χτύπησε η κατάρα του Σολαίρη>>. Αυτή η φράση μπορώ να πω ότι με είχε στοιχειώσει καθώς την είχα συνδέσει με αρνητικά γεγονότα χωρίς όμως να γνωρίζω κάτι παραπάνω.

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν που βρισκόμουν στην Ιθάκη αναζήτησα ένα βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει προσφάτως με τίτλο <<Ο Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837>>. Πραγματικά ενθουσιάστηκα που κάποιος είχε ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα που κινούταν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας αλλά και γιατί ο Σολαίρ ήταν Τέκτονας.

Ένιωσα μεγάλη χαρά όταν μια ημέρα , κι ενώ διάβαζα το βιβλίο στην παραλία  , με πλησίασε ένας ευγενέστατος κύριος ο οποίος με ρώτησε <<...σας αρέσει το βιβλίο; Πώς το βρίσκετε ;>>. Απορώντας απάντησα ότι μόλις το είχα ξεκινήσει και δεν είχα πλήρη εικόνα.

Ήταν ο συγγραφέας κος Πέτρος Βλάχος . Όπως καταλαβαίνετε η χαρά μου ήταν μεγάλη διότι όχι μόνο είχα βρει το βιβλίο αλλά είχα γνωρίσει και τον συγγραφέα, όπου δεν παρέλειψα να του ζητήσω να βρεθούμε όταν θα είχα ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου του.

Τελικά κατάλαβα ότι κρατούσα στα χέρια μου ένα μικρό θησαυρό. Η έρευνα αυτή ,που έριχνε φως σ’ αυτήν την άγνωστη πτυχή της ιστορίας ,που στα μάτια της τοπικής κοινωνίας είχε πάρει μυθικές διαστάσεις, περιείχε και μια σειρά από στοιχεία – ντοκουμέντα για την μια και μοναδική Τεκτονική Στοά που λειτούργησε στην Ιθάκη  με το όνομα ΣΧΟΛΗ του ΠΛΑΤΩΝΑ αρ.4, την περίοδο 1831-1837. Επίσημες λίστες με τα μέλη, ο εσωτερικός κανονισμός, οι Τεκτονικοί βαθμοί του Σολαίρ, αλλά και πλήθος πληροφοριών για την τοπική κοινωνία την περίοδο της Αγγλοκρατίας περιέχονταν σε αυτό το μικρό βιβλίο.

...από το ταμείο της Στοάς
απόσπασμα από το Regolamento (εσ. κανονισμός) της Στοάς 


Ο Τζιοβάννι Σολαίρ ήταν διδάσκαλος της Ιταλικής ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο σχολείο της Ιθάκης. Κατά την παραμονή του στο νησί δημιούργησε την προαναφερθείσα  Στοά στην οποία σταδιακά εντάχθηκαν σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Στρατιωτικοί, κτηματίες, γιατροί, διδάσκαλοι, εισαγγελείς , φαρμακοποιοί, δικαστές κ.α.
 Η λίστα των μελώς της Στοάς (επάνω φωτ. από τα αρχεία της Στοάς)


Η τοπική κοινωνία αλλά και η εκκλησία άρχισαν να μη βλέπουν με καλό μάτι την παραπάνω κίνηση και δεν άργησαν να φανο. ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽υμβε ένα ξίμτημένο επάομαχύν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του Σολαίρ με τους ντόπιους. Σχέσεις οι οποίες σταδιακά έγιναν ακόμη χειρότερες . Οι λογομαχίες, οι προσβολές  και τα πειράγματα έγιναν συχνά Ο Σολαίρ  άρχισε να φοβάται για την ίδια του τη ζωή ειδικά μετά την παραβίαση της Στοάς από αγνώστους οι οποίοι αφού αφαίρεσαν εξοπλισμό από τοποθέτησαν σε κεντρικό σημείο του νησιού ένα κρανίο καρφωμένο επάνω σε ένα ξίφος.



Τελικά το κακό δεν άργησε να συμβεί.  Τα ξημερώματα της 2ας Φεβρουαρίου του 1837 άγνωστος ή άγνωστοι εισήλθαν στην οικία του Σολαίρ και δολοφόνησαν με απίστευτη αγριότητα  την σύζυγό και τον υιό του Σεβασμίου  ενώ τραυμάτισαν τον ίδιο.  Και αυτό δεν ήταν το μόνο κακό που του  συναίβει.  Ο Γενικός Εισαγγελέας Γεώργιος Κυπριώτης , Τέκτονας και ο ίδιος, δείχνει μια απίστευτη βιασύνη όχι μόνο να κλείσει την υπόθεση αλλά και να ...... καταδικάσει τον Σολαίρ ως δολοφόνο της οικογενειάς του. Αυτό διαπιστώνεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων οι οποίες στην κυριολεξία κατευθύνονται από τον Κυπριώτη. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Σολαίρ καταδικάζεται σε θάνατο.


Το σπίτι του Σολαίρ  όπως είναι σήμερα

Τελικά ο δικηγόρος του κατάφερε να εντοπίσει αντιφάσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων και το  Εφετείο αθωώνει το Σολαίρ .

Το κακό όμως έχει γίνει καθώς ο Σεβάσμιος Σολαίρ έχει χάσει τη σύζυγό του αλλά και τον γιο  του (ο γιος του είχε μυηθεί και αυτός στην Στοά). Και αναχωρεί για την Κέρκυρα αφού πια δεν τον κρατά τίποτα στο νησί.


Λέγεται ότι μετά από χρόνια , όταν συνάντησε Θιακούς ναυτικούς ξεστόμισε την γνωστή κατάρα << καταραμένοι να είστε και τίποτα να μην ριζώνει στον τόπο σας>>.

Κάπως έτσι έχει η ιστορία. Με τον συγγραφέα βρεθήκαμε μετά από λίγες ημέρες. Ο κος Βλάχος έφερε αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, για την τοπική κοινωνία αλλά και για τον Τεκτονισμό , ιστορία στην επιφάνεια καθώς εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (όλα τα στοιχεία που παραθέτει στηρίζονται στα πρωτότυπα κρατικά έγγραφα και σε έγγραφα της Στοάς).Η σπίθα του ερευνητή αλλά και η ευσυνειδησία του δημοσίου υπαλλήλου που αγαπά τη δουλειά του και δεν την βλέπει ως αγγαρεία , τον οδήγησαν να φθάσει την έρευνα μέχρι τέλους και να μας δώσει τα πολύτιμα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του.

Δυστυχώς το βιβλίο τυπώθηκε σε 400 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν. Τον ρώτησα αν σκέφτεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση . Με ταπεινότητα που απάντησε ότι νιώθει καλά που έριξε φως σε μια υπόθεση που <<στοίχειωνε>> την φιλήσυχη κοινωνία της Ιθάκης αλλά μια δεύτερη έκδοση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. Ο χαρακτήρας του αποκαλύφθηκε πλήρως όταν του ζήτησα να μου υπογράψει το βιβλίο που είχα την τύχη να αποκτήσω ..<< νιώθω λίγο αμήχανα....δεν έχω συνηθίσει σε τέτοια>> μου απάντησε.

Ο κος Πάτρος Βλάχος μέσα από την σύντομη γνωριμία μας εξελίχθηκε σε φίλο. Έναν φίλο ο οποίος ,αν και μη Τέκτονας, συγκεντρώνει όλες εκείνες τις αρετές που πρεσβεύει η Βασιλική Τέχνη και που σ’ εμάς που ασχολούμαστε με την αδελφότητα είναι πολλές φορές άγνωστες.

Κάπως έτσι τελείωσε για εμένα το φετινό καλοκαίρι αλλά και η κατάρα που χρόνια βάραινε το αγαπημένο μου νησί. Η αλήθεια αποκαταστάθηκε μετά από 180 χρόνια. Ο Ιστορικός – Ερευνητής έκανε το καθήκον του. Μακάρι και ο κάθε αδελφός να δείχνει παρόμοιο ζήλο προκειμένου να ρίχνει φως στο σκοτάδι που δημιουργεί ο ίδιος ή οι άλλοι.
* Ο κος Πέτρος Βλάχος ζει και εργάζεται στην Ιθάκη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

** Τα έγγραφα που περιέχονται στο βιβλίο δημοσιεύονται με άδεια του συγγραφέα.

πηγή :Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων