Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Στέφανος Παϊπέτης – Ένας Τέκτονας καθηγητής Πανεπιστημίου αποκαλύπταεται.


(*Παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος ΟΡΦΕΥΣ, αδ. Στέφανος Παϊπέτης, στο περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (περιοδική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος)  στο τεύχος της 10ης Αυγούστου 2013.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αρχισυντάκτη του περιοδικού κο Μηνά Παπαγεωργίου για την άδεια που μας έδωσε ώστε να προχωρήσουμε στην αναδημοσίευση της συνέντευξης).


Μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες στον Η/Υ και να διαβάσετε το άρθρο κάνοντας μεγέθυνση. Πηγή: Περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (περιοδική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος)

Οι απαρχές του βαθμού του Ροδοσταύρου κατά την τεκτονική παράδοση(*Αναδημοσίευση από το Blog http://leandroslk.blogspot.gr/
Το άρθρο αναδημοσιεύεται με άδεια του συγγραφέα)

1. Εισαγωγή
Ο βαθμός του Ροδοσταύρου κατά τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί από αρκετά Ύπατα Συμβούλια παγκοσμίως μοιάζει να έχει κατ’ αρχήν θεϊστικό χαρακτήρα, μολονότι το ενδιαφέρον του βαθμού είναι από μόνο του πολυσχιδές, διότι περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που δεν ανευρίσκονται σε άλλους βαθμούς του Τύπου. Ένα  επιπλέον σημαντικό στοιχείο που άπτεται της καταγωγής του βαθμού είναι ότι οι περισσότεροι συγγραφείς (κυρίως γαλλικής και αγγλοσαξονικής προέλευσης) επιχείρησαν να προβούν σε περαιτέρω ανάλυση του συμβολισμού και των αλληγοριών του, χωρίς καμία προσπάθεια να ανακαλύψουν την πραγματική προέλευση αυτού. Το πρώτο ερώτημα το οποίο οφείλουμε να θέσουμε είναι εάν ο βαθμός του Ροδόσταυρου σχετίζεται -και αν ναι κατά πόσον- με το Ροδοσταυρικό κίνημα.

Αν ξεκινήσουμε αυστηρώς ιστορικά θα δούμε ότι το κίνημα των Ροδοσταύρων προήλθε από το παραδοσιακό ρεύμα του Ερμητισμού που διαπότισε τη γνωσιολογική εξέλιξη του 18ου αιώνα, αλλά και τον Ελευθεροτεκτονισμό τα χρόνια της δημιουργίας του. Οι Ροδόσταυροι επηρεασμένοι από την παλαιά συμβολική γλώσσα των αλχημιστών, αλλά και χωρίς να ικανοποιούνται απόλυτα από αυτήν, διατύπωσαν τη φιλοσοφική τους υποθήκη βασιζόμενοι σε ένα γραπτό ορθολογιστικό σύστημα. Εντός μικρού χρονικού διαστήματος ιδρύθηκαν πολλές Ροδοσταυρικές εταιρίες σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη που υιοθέτησαν τα κύρια διδάγματα της Ροδοσταυρικής φιλοσοφίας, μια σύνθεση δηλαδή μεταξύ της μυστικιστικής αλχημείας, της Καββαλά και των νεοπλατωνικών παραδόσεων.

Βεβαίως, ουδείς αμφισβητεί την επίδραση των Ροδόσταυρων στον Ελευθεροτεκτονισμό. Το περιβάλλον της εποχής από μόνο του συνηγορεί υπέρ της ύπαρξης δεσμών μεταξύ των δύο πνευματικών κινημάτων. Άλλωστε, η ίδρυση της Βασιλικής Εταιρίας (Royal Society) στο Λονδίνο στα τέλη του 17ου αιώνα (1660) έφερε κοντά σημαντικές προσωπικότητες οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα Ροδόσταυροι και αποδεδειγμένα από τους πρώτους Ελευθεροτέκτονες, όπως ο Sir Christofer Wren, o Robert Moray, o Elias Ashmole, ο Désaguliers[1].

Να θυμίσουμε ότι το σημείο επαφής ανάμεσα στη Ροδοσταυρική θεώρηση και την Επιστήμη, καταδεικνύει πόσο στην οδό της Γνώσης πραγματοποιήθηκε μια όλο και πιο προοδευτική σύνθεση της μεταφυσικής με τον ορθολογισμός του Καρτέσιου[2]. Η νοοτροπία αυτή διαπότισε κατά κόρον του τέκτονες που συνέβαλαν στην εγκαθίδρυση του θεωρητικού Τεκτονισμού. Κατά δε τον 18ο αιώνα η επιστημονική προσέγγιση μαζί με το ευρύ μυστικιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε, διαπότισε τους «ανώτερους» τεκτονικούς βαθμούς με αλχημιστικά και καββαλιστικά θέματα, αλλά κυρίως με έννοιες Ροδοσταυρικές.

2. Θεωρήσεις περί της δημιουργίας του βαθμού
Η προέλευση των λεγόμενων «ανώτερων» βαθμών του Ελευθεροτεκτονισμού και δη αυτού του Ροδόσταυρου είναι από τα θέματα που δικαίως έχουν αμφισβητηθεί πολύ στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός μεταξύ του τεκτονικού θρύλου και αποδεδειγμένης ύπαρξης ιστορικών στοιχείων. Από τους πρώτους ο De Quincey υποστήριξε ότι το κίνημα του Ροδοσταυρισμού και οι ιδέες του μεταλαμπαδεύονται στις τεκτονικές στοές και η ροδοσταυρική μέθοδος προσαρτάται στις παραδόσεις των τεκτονικών συντεχνιών[3].  Η Yates μιλά για την ύπαρξη δύο εταιριών (μιας Ροδοσταυρικής και μιας Τεκτονικής) στις αρχές του 18ου αιώνα (η μία σε φθίνουσα πορεία και η άλλη στα πρώτα οργανωμένα της βήματα) με κοινές καταβολές, κοινά μέλη και -εν πολλοίς- κοινό μυστικιστικό πλαίσιο που προέρχεται από τον χριστιανισμό και την αλχημεία και ενδέχεται να είναι επηρεασμένο από την καββαλιστική και ιπποτική παράδοση.

Μεσίνα -Κανένας Τέκτονας στη Διοίκηση του Δήμου

Ο νέος Δήμαρχος της πόλης της Μεσίνα στην Ιταλία, Renato Accorinti, δήλωσε , όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι στη διοίκηση του δήμου δεν πρόκειται να συμμετέχουν Τέκτονες.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Μεγάλου Διδασκάλου της GOI (Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας) αδ. Gustavo Raffi, ο οποίος σε επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του τονίζει ότι τέτοιες διακρίσεις παραβιάζουν το άρθρο 3 του Ιταλικού Συντάγματος και αρμόζουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Πηγή- Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων

Santa Cruz – Ο Τεκτονισμός βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη του ….τουρισμούΗ αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου της Santa Cruz de Tenerife έχει εκπονήσει σχέδιο σχετικά με την αποκατάσταση και τη χρήση του Τεκτονικού Ναού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία πρότεινε ο ναός να μετατραπεί σε μουσεία αλλά και σε κέντρο Τεκμηρίωσης του Τεκτονισμού με προγράμματα διαλέξεων, συνεδρίων και εκθέσεων. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου η εταιρεία προσανατολίζεται σε ένα ιδιωτικό – κρατικό μοντέλο με ιδιέταιρη έμφαση στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Δήμαρχος της Santa Cruz , Jose Manuel Bermudez, υπέγραψε συμφωνία με το Ύπατο Συμβούλειο του 33ου για την Ισπανία και την Μεγάλη Στοά της Ισπανίας προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση του ναού . Τα Τεκτονικά ιδρύματα μάλιστα συμφώνησαν να συμμετέχουν και στην χρηματοδότηση. Ο κος Bermudez πιστεύει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη.

Πηγή: diariodeavisos \ Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ