Arnaud Beltrame – Ο ήρωας γάλλος αστυνομικός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τους ομήρους ήταν αδελφός

ο Arnaud Beltrame είχε μυηθεί στις τάξεις της το 2008 στη Στοά Respectable Lodge Jerame Bonaparte και στο βαθμό του διδασκάλου το 2012.

Συμμετοχή της ΜΣτΑΑΣΤ στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των Initiatory Encounters

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη επέστρεψε η αντιπροσωπεία μας, της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος, από την συμμετοχή της και στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση των «Initiatory Encounters», που εφέτος έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στο διήμερο 3 και 4 Μαρτίου .

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης μιλάει για όλους και όλα σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Σήμερα έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Δελτίου Τύπου της Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ – Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς στη Σερβία

....αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Μεγάλο Διδάσκαλο ανταποκρίθηκε στηνΠρόσκληση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Aσκηση μασόνων στο Μαύρο Λιθάρι - Η Espresso μπήκε στον χώρο της συνόδου

(Σημ. blog: Αναδημοσίευση από espressonews.gr)


Χωρίς... ποδιές και «σπαθάκια» πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη μασόνων επί ελληνικού εδάφους! Τέκτονες από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου την Ανάβυσσο, με αφορμή το πρώτο Summer International Masonic Workshop, που διοργανώθηκε πρώτη φορά στη χώρα μας. Εκεί, αφού «χόρτασαν» τον ήλιο και το μπάνιο στην πισίνα, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για του χρόνου.

Η «Espresso» μπήκε στους χώρους όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη των μασόνων στην Ελλάδα. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα International Masonic Events- το «Alexander Beach Hotel» στην Ανάβυσσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η συνάντηση έλαβε χώρα σε άλλο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα στο «Eden Beach Resort Hotel», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Τέκτονες από κάθε γωνιά του πλανήτη (την Αμερική, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) κατέκλυσαν το ξενοδοχείο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διαλέξεις και να περάσουν ένα ξέγνοιαστο weekend, συνδυάζοντας τον σκοπό για τον οποίο βρίσκονταν στην Ελλάδα με τις διακοπές στην «ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλούν την Ανάβυσσο. Το ίδιο απαρατήρητοι όπως ήρθαν, ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής στις χώρες τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», εκτός από τα μέλη των αδελφοτήτων και τους παλιούς ελευθεροτέκτονες που ήρθαν στη χώρα μας για το τριήμερο «εργαστήρι», η σύναξη των μασόνων κέντρισε το ενδιαφέρον και πολλών τουριστών που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της μασονίας. Οπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πρόκειται για ανθρώπους από άλλες χώρες, οι οποίοι έμαθαν για τη συνάντηση και ωθούμενοι από περιέργεια αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις διακοπές με την παρακολούθηση του κύκλου των ομιλιών.

Αντιθέτως, μικρότερη ήταν η προσέλευση Ελλήνων μασόνων στη συνάντηση, πιθανόν -όπως λένε οι διοργανωτές- από φόβο μην αποκαλυφθούν ή ταυτιστούν με τον χώρο της μασονίας.

Οι συζητήσεις

Το «μενού» των συζητήσεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, περιλάμβανε ανοιχτές ομιλίες με θέματα που αφορούν ιστορικά θέματα, όπως η ίδρυση του ελευθεροτεκτονισμού στην Αγγλία το 1717 και, γενικά, ο ρόλος της μασονίας. Καθημερινά περίπου 50 άτομα από όλο τον κόσμο έδιναν το «παρών» στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου έλαβαν χώρα οι διαλέξεις και παρακολουθούσαν τις ομιλίες. Στο περιθώριο των διαλέξεων έκαναν tour στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ή απολάμβαναν το μπάνιο τους και τον ήλιο στην πισίνα και την πλαζ που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο.

Εξάλλου, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο φορέας που διοργάνωσε τη Διεθνή Θερινή Τεκτονική Συνάντηση, η σύναξη ήταν μια «μοναδική ευκαιρία για τέκτονες απ' όλον τον κόσμο, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για τον ελευθεροτεκτονισμό να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν τις απόψεις τους, απολαμβάνοντας με την οικογένεια ή τους φίλους τους μια καλοκαιρινή ανάπαυλα σε μια παραλία της Αττικής».

Υψηλόβαθμα στελέχη οι φετινοί ομιλητέςΣτην παγκόσμια θερινή σύναξη των μασόνων που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα μας συμμετείχαν υψηλόβαθμα μέλη των αδελφοτήτων από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα International Masonic Events, ανάμεσά τους ήταν ο αρχιτέκτονας Antti Talvitie (ο οποίος αποτελεί ανώτερο μέλος στις τάξεις των μασόνων και έχει αναλάβει τον σχεδιασμό δημόσιων και άλλων έργων, καθώς και μασονικών κτισμάτων, ενώ πρόσφατα σχεδίασε το κτίριο Masonic Hall για τη Μεγάλη Στοά της Εσθονίας). Επίσης, καλεσμένοι ήταν ο Robert Bashford, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των μασονικών ερευνών από τα μέσα της δεκαετίας του '80, ο δρ Mike Kearsley, ο οποίος είναι Μέγας Ομιλητής στην επαρχία του Μίντλσεξ, ο Dr Richard (Ric) Berman, συγγραφέας των βιβλίων «Τα θεμέλια του σύγχρονου ελευθεροτεκτονισμού» (2011) και «Σχίσμα» (2013), τα οποία έχουν περιγραφεί ως τα πιο σημαντικά συγγράμματα για τον βρετανικό ελευθεροτεκτονισμό των νεότερων χρόνων, αλλά και άλλοι γνωστοί μασόνοι, ανώτερα μέλη στις τάξεις των ελευθεροτεκτόνων.

Διοργανωτές και μέλη έλυσαν τη σιωπή τους

Το μεσημέρι της Κυριακής οι μασόνοι που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνάντηση στην Ανάβυσσο είχαν την αποχαιρετιστήρια συνάντησή τους, λίγο προτού αναχωρήσουν για τις χώρες τους. Η «Espresso» μπήκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε το «εργαστήρι» και συνομίλησε με διοργανωτές αλλά και μέλη των αδελφοτήτων, που δέχθηκαν να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τα καυτά θέματα και τα καίρια ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από τη μασονία.

Αν και η επικρατούσα άποψη για τον ελευθεροτεκτονισμό τον συνδέει με παγκόσμιες συνωμοσίες, αποκρυφιστικές ιεροτελεστίες, διαμάχες για τη διαδοχή στην εξουσία και μυστικές συναντήσεις, στις οποίες οι ισχυροί μασόνοι του πλανήτη -που αποτελούν παγκόσμιο λόμπι, υψηλής πολιτικής και οικονομικής επιρροής- συζητούν για το μέλλον του κόσμου, οι ίδιοι οι τέκτονες υποστηρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. «Ολη αυτή η προκατάληψη που υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από τον χώρο της μασονίας συντηρείται εδώ και χρόνια γιατί πουλάει η συνωμοσιολογία» λέει ο Α.Τ., ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε τη συνάντηση και μέλος κι ο ίδιος τεκτονικής στοάς. «Γι' αυτό κι εμείς καλούσαμε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει το workshop για να του λυθούν οι απορίες, να το κάνει. Οι ομιλίες ήταν ανοιχτές κι όποιος ήθελε μπορούσε να έλθει».

Αναρωτιόμαστε γιατί οι μασόνοι, αφού δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, δεν αποκαλύπτονται στον κόσμο: «Γιατί όταν η Εκκλησία απαιτεί ομολογία πίστεως, δεν μπορεί να βγει κάποιος και να πει: "Ανήκω σε ένα τάγμα, μια ομάδα που πρεσβεύει την ανεξιθρησκία"» απαντά ο Α.Τ., που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, και συμπληρώνει: «Εξάλλου, υπάρχουν τόσες προκαταλήψεις γύρω από τον τεκτονισμό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε τέρατα και δεν τρώμε ανθρώπους. Σκοπός του ελευθεροτεκτονισμού είναι οι αγαθοεργίες και η εσωτερική βελτίωση».

Aλλος διοργανωτής, που παρακολουθεί επίσης τη συζήτηση, συμπληρώνει: «Αξίζει να μπείτε στα σάιτ των ελευθεροτεκτόνων στην Αμερική. Εκεί βρίσκεται το 50% των μασόνων, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο εκτός από τις φιλανθρωπίες». Για το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» που επικρατεί στις τάξεις των μασόνων, εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει για τα ύπατα αξιώματα, λένε: «Είμαστε όπως όλοι οι σύλλογοι, με μέλη και εκλογές. Εξάλλου, όπου υπάρχει καρέκλα και αξίωμα γίνεται αυτό»


Πηγή: http://www.espressonews.gr/

Ανδρίτσαινα – Ο Δημόδοκος συναντά το μεγάλο Τέκτονα Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο


Πάντα πίστευα πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να κάνεις ταξίδια είναι να αναζητάς κάτι. Μια επιθυμία για ανακάλυψη. Μια κρυφή ελπίδα ότι όπου και εάν βρεθείς, εάν γνωρίζεις τι ζητάς τότε μπορεί κάτι να ανακαλύψεις. Και εάν δεν σταθείς τυχερός τότε μόνο και μόνο η περιπέτεια, η γλυκιά προσμονή για το κάτι σε αποζημιώνει.  Με αυτές τις σκέψεις και δεδομένου ότι ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου βρέθηκα από την πολύβουη Αθήνα να περιπλανιέμαι σε μια  καταπράσινη πλαγιά, στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Εκεί που κατέφυγε η Ρέα προκειμένου να γεννήσει το γιό της το Δία  , για να μην τον σκοτώσει ο άντρας της ο Κρόνος ο οποίος καταβρόχθιζε τα παιδιά του. Εκεί  που Ρέα θέλησε να τον λούσει αλλά η Αρκαδία ήταν άνυδρη και δεν έβρισκε νερό, και τότε κτύπησε στο χώμα και βγήκε νερό, το ποτάμι που δημιουργήθηκε ήταν η Νέδα, το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα.
Το άγαλμα του Π. Αναγνωστόπουλου
Με τις σκέψεις αυτές και  μετά από πολύ περπάτημα βρεθήκαμε για καφέ και κουβέντα στην Ανδρίτσαινα, μια   κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, που αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία (12ος – 13ος αι. μ.Χ.) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στα Ορλωφικά όσο και κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το 1826, μάλιστα, η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Σκέφτηκα ότι μια πόλη με τόσο σημαντική και ενεργή συμμετοχή στον αγώνα αλλά και στα γράμματα του τόπου  σίγουρα θα  είχε αναδείξει και κάποιους αδελφούς Τέκτονες. Τότε, σε εκείνες τις δύσκολες και μακρινές εποχές που οι αδελφοί μυστικά, υπό το φόβο του κατακτητή, κατέστρωναν τις νύχτες υπό το φως των σπαρματσέτων (κεριών) τα σχέδια για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας και μυούσαν όλο και περισσότερους στο πνεύμα της επανάστασης.
Η πίσω πλεύρα της βάσης του αγάλματος. Πάνω από το εθνόσημο διακρίνεται ο παντεπόπτης οφθαλμός
Η περιήγηση μου στην Ανδρίτσαινα με αποζημίωσε. Κοντά στην  περίφημη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1840 κατόπιν δωρεάς του εξ Ανδριτσαίνης ουμανιστή Αγαθόφρωνος Νικολοπούλου, που ζούσε στο Παρίσι και που αριθμεί  πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων <<ανακάλυψα>> να στέκει αγέρωχο σαν να αψηφά το χώρο και το χρόνο το άγαλμα του αδελφού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστή της επανάστασης του 1821 και πολιτικού.
Μεγέθυνση του παντεπόπτη οφθαλμού όπως παρουσιάζεται στη βάση του αγάλματος

Λίγα λόγια για τον Αναγνωστόπουλο…..

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα περίπου το 1790 και καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Το 1818 ξενιτεύτηκε μαζί με την οικογένειά του στη Σμύρνη ενώ αυτός θα φοιτήσει για λίγο καιρό σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στην Οδησσό, όπου θα εργαστεί στο μαγαζί του Αθανάσιου Σέκερη και θα έρθει σε επαφή με τον Σκουφά, ο οποίος και θα τον μυήσει στη Φιλική Εταιρεία.

Ως μέλος ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος μύησε σημαντικά μέλη αυτής, ανέλαβε σημαντική δράση στην Οδησσό, στην Βλαχία και στην Ιταλία, όπου ήρθε σε επαφή με τον κύκλο της Πίζας. Από νωρίς ο Αναγνωστόπουλος ήρθε σε σύγκρουση με τους Ξάνθο, κόντρα που θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, καθώς και με τον Παπαφλέσσα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στη λήψη της απόφασης της δολοφονίας του Νικόλαου Γαλάτη ενώ είχε μυήσει τους Αναγνωσταρά, Δημητρόπουλο και Σέκερη. Με την έναρξη της επανάστασης ο Αναγνωστόπουλος αν και ήταν φιλικά προσκείμενος στην Μαυροκορδατική πτέρυγα, εισχώρησε στην συμμαχία Υψηλάντη, τον οποίο και συνόδεψε κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο.

Αγωνίστηκε δίπλα στον Κολοκοτρώνη και τον Αναγνωσταρά στην επανάσταση του 1821. Οι διαπραγματεύσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς, στις οποίες πήρε μέρος, τον ανάδειξαν σαν μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία. Στην Γ' Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα για αγγλική προστασία. Το 1828 διορίστηκε από τον Καποδίστρια Έκτακτος επίτροπος-διοικητής (νομάρχης Ηλείας) ενώ αργότερα ανέλαβε και άλλες πολιτικές θέσεις όπως αυτή του διοικητή της Εύβοιας και νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος.

Απεβίωσε το 1854 στην Αθήνα από χολέρα που είχε μεταδοθεί από τον Αγγλογαλλικό στρατό κατοχής. Το 1884 δόθηκε το όνομα του σε κεντρική οδό του Κολωνακίου.
Η πρώτη πετρόκτιστη πηγή της Πελοποννήσου

Ημερ. Κατασκευής ....1724
Στην περιπλάνησή μου με περίμενε μια ακόμη έκπληξη αυτή τη φορά από τους χειρώνακτες αδελφούς του παρελθόντος οι οποίοι με περίσσια τεχνική για την εποχή , έχτισαν στην Ανδρίτσαινα την πρώτη πηγή της Πελοποννήσου με χρονολογία κατασκευής το 1724 και που σίγουρα , δεν θα μου αποκάλυπταν τα μυστικά της τέχνης τους αν έβλεπαν έναν << φραγκολεβαντίνο>> θεωρητικό Τέκτονα να επιζητά τη γνώση που οι ίδιοι με τόσο κόπο και ιδρώτα κατέκτησαν .


Καλό χειμώνα 
 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας.

Η Στοά Lodge Acuarius Νο 1 της Μεγάλης Ανατολής της Ισπανίας με έδρα την Βαρκελώνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

– Η παράδοση , η γλώσσα και η ιστορία πολεμούνται από τη Μασονία

Άρνηση του Πάπα να συναντήσει Τέκτονα Πρέσβη

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Πάπας αρνήθηκε να συναντήσει τον Πρεσβευτή του Λιβάνου στο Βατικανό Johnny Ibrahim

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ

Σε κλίμα χαράς και προσμονής καλόδεκτων εξελίξεων άρχισαν από τους αδελφούς οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περικαλλούς τεκτονικού μεγάρου στην περιοχή του Π. Άρεως

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς Κεντρικής Βορείου Ελλάδος της ΕΜΣτΕ