ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος


Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί  στην Λουκέρνη της Ελβετίας η Μεγάλη Συνέλευση της «Εθνικής Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελβετίας». Μετά από σχετική πρόσκληση, θα παραβρεθεί  ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδος , Σεβτ.Αδ. Α.Ι. Μ

Τεκτονική παρέλαση στη Σκωτία μετά από 50 χρόνια


Η  πρώτη Τεκτονική παρέλαση τα τελευταία 50 χρόνια πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην πόλη Greenocks της Σκωτίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 275 χρόνων από την εμφάνιση του Ελευθεροτεκτονισμού στην πόλη.
Στην παρέλαση παραβρέθηκε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Σκωτίας με 12 Μεγάλους Αξιωματικούς, 8 Επαρχιακοί Μεγάλοι Διδάσκαλοι και πλήθος αδελφών.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

250 Χρόνια Τεκτονισμός στην πόλη Norwalk


Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αδελφοί της πόλης Norwalk των ΗΠΑ γιόρτασαν τα 250 χρόνια από την εμφάνιση του Τεκτονισμού στην πόλη τους . Ήταν Μάιος του 1765 όταν ιδρύθηκε  η Στοά του Αγίου Ιωάννου με πρώτο Σεβάσμιο του 27χρονου αδελφού Benjamin Isaac.

Σήμερα η Στοά του Αγίου Ιωάννου έχει συγχωνευτεί με την Στοά Old Well no 108.


Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δωρεά Τεκτόνων στην Αστυνομία της Αυστραλίας


Οι αδελφοί της περιφέρειας Central Cost  (βόρεια του Σύδνεϋ  ) προσέφεραν στην αστυνομία  8 συσκευές LTM3S προκειμένου οι αστυνομικοί να μπορούν να ελέγχουν εάν οι οδηγοί κάνουν χρήση μεμβρανών (φιμέ τζάμια) στα αυτοκίνητά τους εντός των νομίμων προδιαγραφών. Το κόστος της δωρεάς ανήλθε στα 4000 δολάρια.


Στην περιφέρεια Central Cost υπάρχουν 7 Στοές και 350 αδελφοί.

Μασονία: Χρηματοδοτούν και οργανώνουν ότι κακό βρουν, ομοφυλόφιλους, ιερόδουλες…



(Σημ. Blog: Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στις 8/9/2014 στην ιστοσελίδα   pentapostagma.gr/. Για άλλη μια φορά ένα αντιτεκτονικό κείμενο <<βγαίνει>> στο διαδίκτυο. Το θέμα είναι απαντούν οι θιγόμενοι ή όχι τι στιγμή που κατηγορούνται  για έλεγχο της δικαιοσύνης, παράνομες χρηματοδοτήσεις, εξυπηρέτηση ξένων κέντρων κτλ;  ) .

 Ο ελληνικός τεκτονισμός διαθέτει δυο κεντρικά όργανα: Τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας ή Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας και το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού της Ελλάδας του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Δόγματος που εδρεύουν στην Αθήνα (Αχαρνών 19), καθώς και άλλες 141 στοές σε Αθήνα και επαρχία.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ
Η μασονία κρύβει το πραγματικό πρόσωπό της στην Ελλάδα και εμφανίζεται δημόσια με προσωπείο «νομικών προσώπων». Πίσω από το Τεκτονικόν Ίδρυμα κρύβεται και δρα η Μεγάλη στοά της Ελλάδος. Και πίσω από το σωματείο Τεκτονική Ένωσις κρύβεται και δρα το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού. Πίσω από το προσωπείο κοινωνικών και φιλανθρωπικών σωματείων δρουν οι τεκτονικές στοές. Η μασονία κρατά μυστική τη μορφή της οργάνωσης, τη διδασκαλία και τη δράση της. Το μυστηριώδες Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού στην Ελλάδα, εκτελεί τις αποφάσεις της Διεθνούς της μασονίας. Αποφάσεις που εκπορεύονται από ξένα «κέντρα» και ρυθμίζουν θέματα καίριας σημασίας για τον τόπο μας.

Με 300 περίπου ενεργά μέλη σήμερα η στοά «Μπενέ-Μπερίτ» στην Αθήνα, έχει σαν γνωρίσματά ότι τα μέλη της είναι μόνο Ισραηλίτες και συγχρόνως Έλληνες υπήκοοι. Είναι παρακλάδι της Κεντρικής στοάς που εδρεύει στις ΗΠΑ. Παίρνει «γραμμή» κατευθείαν από την Ουάσιγκτον. Διαθέτει δικά της δικαστήρια που εκδίδουν αποφάσεις για τα μέλη της. Διαθέτει δικό της δίκτυο πληροφοριών και υποχρεώνει τα μέλη της να συλλέγουν «πάσας τας προς την στοάν χρησίμους πληροφορίας». Πληροφορίες που έχουν κατάληξη το Κέντρο, την Ουάσιγκτον.
Με έδρα της ένα κτίριο στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, η Στοά «Μπενέ-Μπερίτ» παρουσιάζει εξαιρετική δραστηριότητα που έχει σαν στόχο της: α) Την εξυπηρέτηση «των ευγενών ηθικών καθηκόντων του Ισραηλιτικού Λαού..». β) Τη συνεργασία με άλλα ομοειδή σωματεία. γ) Την «εξύψωσιν και ανάπτυξιν των διανοητικών και ηθικών προτερημάτων της ισραηλιτικής φυλής… δ) Να κάνει διαλέξεις με αντικείμενο«την γνώσιν του Εβραϊσμού..» και ε) Να καταστρώνει «σχέδια υπέρ της διανοητικής εξυψώσεως των Ισραηλιτών εν γένει» !

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ
Η μασονία είναι ένα δυνατό όπλο στα χέρια του σιωνισμού. Ο σιωνισμός έχοντας σκοπό του την ίδρυση μιας παγκόσμιας εξουσίας του Ισραήλ, με έδρα τα Ιεροσόλυμα, επιδιώκει την αποδιοργάνωση όλων των επιμέρους εξουσιών των άλλων λαών και την εξάλειψη όλων των εμποδίων… Πράγματι, η Ιερουσαλήμ κατέχεται και πάλι ύστερα από 20 αιώνες από τους Εβραίους. Το χρήμα του κόσμου και ο υλικός πλούτος βρίσκονται σε εβραϊκά χέρια, όπως επίσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ηγεσίες άμεσα ή έμμεσα δικές τους. Ολόκληρος ο ΟΗΕ καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατούν να επιβληθούν και οι αποφάσεις τους βρίσκονται στον κάλαθο των αχρήστων του Τελ Αβίβ! Στην επίτευξη όλων αυτών μεγάλη ήταν και είναι η συμβολή της μασονίας. Το μάτι του Ισραήλ σε κάθε χώρα!

Ιδιαίτερα πολύτιμη για τον σιωνισμό, όπως αποκαλύπτει το pentapostagma.gr, είναι η διδασκαλία της μασονίας σχετικά με το πρόσωπο του Χριστού, τον οποίο θεωρεί Μύστη, δηλαδή άνθρωπο προσοντούχο. Μα όχι Θεό. Η διδασκαλία αυτή εξυπηρετεί την άποψη του σιωνισμού ότι ο Μεσσίας δεν ήρθε ακόμα, αλλά αναμένεται και θα ‘ρθει για να εγκατασταθεί κοσμοκράτορας με έδρα την Ιερουσαλήμ όπως έχουν πει οι προφήτες. Σε αυτό πάνω κινούνται και οι χιλιαστές, όργανα και αυτοί του σιωνισμού, έστω και αν πολλοί το αγνοούν.

Πίσω λοιπόν, από την δραστηριότητα στις Μασονικές στοές, με ανθρώπους στις θέσεις-κλειδιά της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής και της Άμυνας. Πίσω από τις «φιλοσοφικές συζητήσεις» στα σκοτεινά «εργαστήρια». Πίσω από «αθώα» καταστατικά που παίρνουν τυπικό έλεγχο της Δικαιοσύνης. Πίσω από «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα», «Ύπατα Συμβούλια», από «Ξιφοφόρους», «Άρχοντες», «Κραταιούς», «Ροδόσταυρους» και άλλους «αξιωματούχους» της μασονίας, με πλήρη άγνοια των περισσοτέρων μασόνων για το τι ρόλο παίζουν οι στοές τους, ποιο σκοπό εξυπηρετεί η μυστικότητα και η ίδια η ύπαρξή τους, κινείται ένα αόρατο δίχτυ που εξυπηρετεί τέλεια τους σκοπούς ξένων κέντρων αποφάσεων και Μυστικών Υπηρεσιών, όπως η αμερικάνικη CIA και η ισραηλινή «Μοσάντ».

Από τα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών, πολλές διδασκαλίες για το ρόλο και τον προορισμό του Ισραήλ διδάσκονται στις Στοές των μασόνων. Το σύνθημα και έμβλημα της μασονίας «Ελευθερία-Ισότης-Αδερφότης» αναφέρεται και στα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών. Το σύνθημα «Ελευθερία-Ισότης-Αδερφότης» των Ελλήνων Μασόνων είναι το ίδιο που για πρώτη φορά ειπώθηκε, γράφτηκε και καθιερώθηκε, στα πρακτικά του 1ου Διεθνούς Σιωνιστικού Συνεδρίου, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Είναι αυτό που «ψιθυρίζουν» τα μέλη της «Μοσάντ» που είναι δραστηριοποιημένα και στη «Μπένε-Μπέριτ». Είναι η «ταμπέλα» για τη CIA και τους πράκτορές της.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ
Είναι γνωστός ο ρόλος των «Τυπικών» στη μασονία. Τα πάντα στη στοά γίνονται σύμφωνα με κάποιο Τυπικό. Τριάντα τρείς βαθμοί, καθένας με το Τυπικό του. Τυπικά για το «τεκτονικό συμπόσιο», Τυπικό της «υιοθεσίας λυκιδέως» της «συζυγικής αναγνωρίσεως», του «μνημοσύνου», των «εγκαινίων τεκτονικού ναού», της «εγκαταστάσεως νέου εργαστηρίου», της «εγκαταστάσεως προέδρου και αξιωματικών εργαστηρίων». 40 Τυπικά!

ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ, ΤΟΝ «ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ» ΤΕΚΤΟΝΑ
Η μασονία ποτέ δεν αποκαλύπτει τα μέλη της εφόσον βρίσκονται εν ζωή. Όταν όμως ο μασόνος πεθάνει τον παρουσιάζουν σαν μέλος της. Η μυστικότητα και ο θάνατος τους επιτρέπει να χαρακτηρίζουν οποιονδήποτε εκ του ασφαλούς σαν μασόνο, χωρίς ο συκοφαντούμενος ή κάποιος άλλος να μπορεί να αποδείξει την αναλήθεια του ισχυρισμού! Έτσι παρουσιάζουν οι μασόνοι σαν μέλη στοών τους, προσωπικότητες της πολιτικής και εθνικής ζωής, με δημοκρατικές περγαμηνές και τεράστια προσφορά, χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος των ισχυρισμών τους.

Εν τέλει, η μασονία είναι ένα Ιουδαϊκό δημιούργημα. Αυτό αποδεικνύεται από πολλά: α) Κατά τη μασονική Εγκυκλοπαίδεια οι δημιουργοί του ήταν Ιουδαίοι. β) Η Καμβάλα, η Εβραϊκή μαγεία, θεωρείται η βασίλισσα της μασονικής στοάς. γ) Ένα πλήθος λέξεων είναι Εβραϊκές. δ) Πρέπει να γνωρίζει ο μασόνος μάγος τουλάχιστον το Εβραϊκό αλφάβητο. ε) Και καθώς παραπονούνται οι άλλοι μάγοι, οι Ιουδαίοι μάγοι κατακλύζουν τις μασονικές στοές και τις καταντούν Ιουδαϊκά μαγαζιά. Χρηματοδότησαν και ίδρυσαν στοές διεθνώς. Ήδη στον αιώνα μας είναι κράτος εν κράτει, ειδικά εκεί όπου υπάρχει πολύ Ιουδαϊκό στοιχείο. Επειδή όμως έγιναν γνωστά τα έργα της στοάς και την απέφευγαν οι άνθρωποι παρά τις πιέσεις των πρακτόρων τους, δημιούργησαν λέσχες με μασονική διαχείριση, όπως τους ROTARY, LIONS, ROYND TABLE και άρπαξαν άλλους Οργανισμούς όπως τους Y.M.C.A. κλπ.

Χρηματοδοτούν και πατρονάρουν προσκόπους και αιρέσεις για να πλήξουν την Ορθοδοξία. Ελέγχουν λόγω του ότι έχουν το χρήμα εις χείρας τους, την οικονομική ζωή διεθνώς, το εμπόριο, τις πολεμικές βιομηχανίες και τις κυβερνήσεις με ανθρώπους δικούς τους. Δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύουν οι Ιουδαίοι για να συντηρούν τις χιλιάδες Οργανώσεις που κάνουν «αντίπραξη» σε κάθε εμπόδιο! Χρηματοδοτούν και οργανώνουν ό,τι κακό βρουν, ομοφυλόφιλους, ιερόδουλες, κινήματα δήθεν οικολογίας, δήθεν ειρήνης, εργατικά κινήματα, ελέγχοντας τα συμβούλια.

Έτσι, κατά την έκφραση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ενώ λέγουν ότι είναι Ιουδαίοι, Ιουδαίοι δεν είναι, αλλά συναγωγή του σατανά…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: α ) Η Μασονία στην Ελλάδα (Κώστα Τσαρούχα), β) Ορθόδοξο Περιοδικό «Δύναμις» ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/



Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Άλλος ένας αντιτεκτονικός μύθος καταρρέει





Μια συναρπαστική ιστορία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα THE TELEGRAPH , η οποία αποκαλύπτει την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη , του αγνώστου ταυτότητος μέχρι πρόσφατα δολοφόνου ο οποίος δρούσε στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου το φθινόπωρο του 1888 και δολοφονούσε ιερόδουλες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι είχαν συνδέσει τους φόνους με τους Ελευθεροτέκτονες.

Τελικά , στοιχεία DNA από ένα σάλι που φορούσε ένα από τα θύματα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο διαβόητος δολοφόνος ήταν ο Aaron Kosminski , ένας Πολωνός μετανάστης ο οποίος ήταν παράφρων και πέθανε σε άσυλο σε ηλικία 53 ετών.

Το σάλι άνηκε στην Catherine Eddowes, 43 ετών( δολοφονήθηκε Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 1888,στην Μιτρ Σκουέαρ) και το αγόρασε σε μία δημοπρασία ο 48χρονος επιχειρηματίας Russell Edwards . Ο Russell ζήτησε την βοήθεια της παγκοσμίου φήμης γενετίστριας Dr Jari Louhelainen η οποία χρησιμοποιόντας σύγχρονες μεθόδους αντιπαρέβαλλε το 126 χρόνων υλικό με υλικό από απογόνους τόσο του θύματος όσο και του υπόπτου.


Η αποκάλυψη βάζει τέλος σε μια τεράστια παραφιλολογία για την ταυτότητα του Αντεροβγάλτη που είχε εμπλέξει μεταξύ των άλλων και τους Ελευθεροτέκτονες. 

Οι 4 εστεμμένοι μάρτυρες (Quatuor Coronati )


 (Σημ . blog:Αναδημοσίευση από την εξαιρετική ιστοσελίδα http://tektonesagriniou.blogspot.gr/.)

Φίλτατος αδελφός επισκέφτηκε πρόσφατα τον ναο των αγίων  Μιχαηλ και Γαβριήλ στην Φλωρεντια. Στις φωτογραφίες που πήρε απεικονίζεται  ολοκληρο γλυπτο συμπλεγμα ενθετο στην μια πλευρα του ναου αφιερωμενο απο την συντεχνια των οικοδομων - λιθοξοων της Φλωρεντίας με του Προστατες Αγίους της συντεχνιας τους, του Τεσσερις Εστεμμενους Μάρτυρες. "Quatuor Coronati".

  


Ήταν παραδοση των συντεχνιων να ενθετουν  στους τοιχους των ναων τετοια γλυπτά. Παραπλεύρως υπάρχουν επιπλέον και αλλα γλυπτα με τους προστατες αλλων συντεχνιων.



Προσεξτε κατω απο τους τεσσερις μαρτυρες, τις σκηνες απο εργασιες λιθοξοων με τα εργαλεια της δουλειας τους !!!!




 Παρατηρώντας προσεκτικά, θα παρατηρήσετε την απεικόνιση του γνώμονα και του διαβήτη,συμβόλων  με μεγάλη σημασία για τον τεκτονισμό






Ομοίως απεικονίζεται το νήμα της στάθμης, εργαλείου των παλιών τεκτόνων και σύμβολο των σύγχρονων





Στην μνήμη των 3 εστεμένων μαρτύρων έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ομώνυμη ερευνητική στοά υπό την αιγίδα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας , μέλη της οποίας είναι αξιόλογοι Έλληνες  τέκτονες

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

47η Συνάντηση της COMACA


Αυτές τις ημέρες (4-7 Σεπτεμβρίου) διεξάγεται στην Γουατεμάλα η 47η συνάντηση της Τεκτονικής Συνομοσπονδίας Κεντρικής Αμερικής (COMACA) με κύριο θέμα την …σημασία του Τεκτονισμού στην Κεντρική Αμερική κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Πάνω από 200 Τέκτονες από την Γουατεμάλα, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Εκουαδόρ, Παραγουάη συμμετέχουν στις εργασίες.


Στη Γουατεμάλα, όπου διεξάγεται και η συνάντηση , σήμερα υπάρχουν 700 αδελφοί ενώ η Μεγάλη Στοά δημιουργήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1903.

πηγή: prensalibre

Δύο χρόνια χωρίς τον Υ.Μ.Τ αδ. Βασίλειο Πάτκα


Δύο χρόνια συμπληρώνονται εφέτος που έφυγε από κοντά μας ο  Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος ΔΕΛΦΟΙ, αείμνηστος  αδελφός Βασίλειος Πάτκας.



(*Με Σεβασμό στη μνήμη του ανεβάζουμε δύο video που είχαν αναρτηθεί στο blog στο παρελθόν  )





Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Μια σταγόνα Τεκτονικής Ιστορίας #4


Τα χρόνια που η Ισπανία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του στρατηγού Φράνκο οι Ελευθεροτέκτονες φυλακίζονταν τόσα χρόνια όσα και ο βαθμός που κατείχαν…..


Το 1920, η Στοά Gate City Lodge # 522 στο  Κάνσας  των ΗΠΑ  συνεδρίαζε  κάθε ημέρα  εκτός Κυριακής αποδίδοντας μέσα σε ένα χρόνο  …. 1.107 βαθμούς!!!!

Τέκτονας ο Υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης Βαλς στη Γαλλία


Ο αδ. Francois Rebsamen τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Εργασίας ,Απασχόλησης και Κοινωικού Διαλόγου στην νέα Κυβέρνηση Βαλς υπό τις ευλογίες του Προέδρου  Φρανσουά Ολάντ.


Ο νέος υπουργός μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1989  στη Στοά Αλλυλεγγύη και Πρόοδος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας στην πόλη Dijon (L'Express, 6 Ιανουαρίου, 2012).

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση με τον Ελευθεροτεκτονισμό


Την Παρασκευή 5/9 στην πόλη Λόκρι  της Κάτω Ιταλίας ξεκινά υπό την αιγίδα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαληνοτάτης Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας και του διαδικτυακού περιοδικού AcaciaMagazine το συνέδριο  <<Συνάντηση με τον Ελευθεροτεκτονισμό>>.

Πρόκειται για μια προσέγγιση τις σχέσης του Τεκτονισμού με τον άνθρωπο και τον πολίτη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Τεκτονισμός στην κοινωνία.

Τα θέματα αναλυτικά:

 Ο Τεκτονισμός στην τρίτη χιλιετία.
Αξίες και Αρχές.
Η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνία

Φωτιά σε Τεκτονικό Ναό


Δεν πέρασε μία εβδομάδα από τις δηλώσεις του Μ.Δ της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδ. Daniel Keller ,o  οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το αντιτεκτονικό   κλίμα που αναπτύσσεται στη Γαλλία τον τελευταίο καιρό, και το πρώτο ανησυχητικό περιστατικό ήλθε   από την πόλη Bernay της Β. Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα , τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε Τεκτονικό Μέγαρο της πόλης όπου σύμφωνα με τον εισαγγελέα κο Dominique Laurens πρόκειται για εμπρησμό.


Ο Μ.Δ αδ . Keller ο οποίος  επισκέφτηκε αμέσως την πόλη δήλωσε ΄΄ …η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα. Ο ναός βρίσκονταν σε απομακρυσμένο από την πόλη σημείο και δεν διέθετε σύστημα συναγερμού. Παράξενο είναι επίσης το γεγονός ότι τον Ιούλιο διαρρήκτες είχαν αφαιρέσει από το κτήριο τους πυροσβεστήρες΄΄

Αυστραλία: 140 χρόνια Στοά Λίβερπουλ

Εκατόν σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν τον Αύγουστο από την ίδρυση της Στοάς Λίβερπουλ στην Αυστραλία.


Οι αδελφοί της συγκεκριμένης Στοάς με την πλούσια ιστορία  έχουν αναπτύξει τα τελευταία  χρόνια μια έντονη δραστηριότητα ιδιαίτερα στην στήριξη της Αντικαρκινικής Εταιρίας της Αυστραλίας καθώς και σε ιδρύματα που μάχονται κατά της επάρατου νόσου.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Έφυγε ο αδ. Mario Oriani Ambrosini


Στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν η νεκρώσιμος ακολουθία του μεγάλου αδελφού, δικηγόρου και πολιτικού Mario Oriani Ambrosini. Ο αδ. Ambrosini  ήταν  μέλος του κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής με το Κόμμα της Ελευθερίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Στο τέλος της τελετής , 23 αδελφοί , απέτισαν  τον ύστατο φόρο τιμής προς τον εκλιπόντα αδελφό σχηματίζοντας την Τεκτονική Άλυσο. 

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Παναγιώτη Καρούσου από το Δήμο Περιστερίου


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2014» του Δήμου Περιστερίου
Βραδιά Όπερας: Παρουσίαση του Λυρικού Δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου.
Διανομή ρόλων:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Βία/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Θεά Ήρα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Ράνια Ζέττα, βιόλα
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος
Παραγωγή: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 21:00
ΘΕΑΤΡΟ "ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ"
Άλσος Περιστερίου - Είσοδος ελεύθερη


Ιστορικό του έργου Προμηθεύς: Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000.

Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά, και την Κυβέρνηση του Κεμπέκ για την προσφορά του στην τέχνη.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Aσκηση μασόνων στο Μαύρο Λιθάρι - Η Espresso μπήκε στον χώρο της συνόδου

(Σημ. blog: Αναδημοσίευση από espressonews.gr)


Χωρίς... ποδιές και «σπαθάκια» πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη μασόνων επί ελληνικού εδάφους! Τέκτονες από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου την Ανάβυσσο, με αφορμή το πρώτο Summer International Masonic Workshop, που διοργανώθηκε πρώτη φορά στη χώρα μας. Εκεί, αφού «χόρτασαν» τον ήλιο και το μπάνιο στην πισίνα, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για του χρόνου.

Η «Espresso» μπήκε στους χώρους όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη των μασόνων στην Ελλάδα. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα International Masonic Events- το «Alexander Beach Hotel» στην Ανάβυσσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η συνάντηση έλαβε χώρα σε άλλο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα στο «Eden Beach Resort Hotel», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Τέκτονες από κάθε γωνιά του πλανήτη (την Αμερική, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) κατέκλυσαν το ξενοδοχείο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διαλέξεις και να περάσουν ένα ξέγνοιαστο weekend, συνδυάζοντας τον σκοπό για τον οποίο βρίσκονταν στην Ελλάδα με τις διακοπές στην «ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλούν την Ανάβυσσο. Το ίδιο απαρατήρητοι όπως ήρθαν, ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής στις χώρες τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», εκτός από τα μέλη των αδελφοτήτων και τους παλιούς ελευθεροτέκτονες που ήρθαν στη χώρα μας για το τριήμερο «εργαστήρι», η σύναξη των μασόνων κέντρισε το ενδιαφέρον και πολλών τουριστών που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της μασονίας. Οπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πρόκειται για ανθρώπους από άλλες χώρες, οι οποίοι έμαθαν για τη συνάντηση και ωθούμενοι από περιέργεια αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις διακοπές με την παρακολούθηση του κύκλου των ομιλιών.

Αντιθέτως, μικρότερη ήταν η προσέλευση Ελλήνων μασόνων στη συνάντηση, πιθανόν -όπως λένε οι διοργανωτές- από φόβο μην αποκαλυφθούν ή ταυτιστούν με τον χώρο της μασονίας.

Οι συζητήσεις

Το «μενού» των συζητήσεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, περιλάμβανε ανοιχτές ομιλίες με θέματα που αφορούν ιστορικά θέματα, όπως η ίδρυση του ελευθεροτεκτονισμού στην Αγγλία το 1717 και, γενικά, ο ρόλος της μασονίας. Καθημερινά περίπου 50 άτομα από όλο τον κόσμο έδιναν το «παρών» στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου έλαβαν χώρα οι διαλέξεις και παρακολουθούσαν τις ομιλίες. Στο περιθώριο των διαλέξεων έκαναν tour στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ή απολάμβαναν το μπάνιο τους και τον ήλιο στην πισίνα και την πλαζ που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο.

Εξάλλου, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο φορέας που διοργάνωσε τη Διεθνή Θερινή Τεκτονική Συνάντηση, η σύναξη ήταν μια «μοναδική ευκαιρία για τέκτονες απ' όλον τον κόσμο, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για τον ελευθεροτεκτονισμό να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν τις απόψεις τους, απολαμβάνοντας με την οικογένεια ή τους φίλους τους μια καλοκαιρινή ανάπαυλα σε μια παραλία της Αττικής».

Υψηλόβαθμα στελέχη οι φετινοί ομιλητές



Στην παγκόσμια θερινή σύναξη των μασόνων που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα μας συμμετείχαν υψηλόβαθμα μέλη των αδελφοτήτων από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα International Masonic Events, ανάμεσά τους ήταν ο αρχιτέκτονας Antti Talvitie (ο οποίος αποτελεί ανώτερο μέλος στις τάξεις των μασόνων και έχει αναλάβει τον σχεδιασμό δημόσιων και άλλων έργων, καθώς και μασονικών κτισμάτων, ενώ πρόσφατα σχεδίασε το κτίριο Masonic Hall για τη Μεγάλη Στοά της Εσθονίας). Επίσης, καλεσμένοι ήταν ο Robert Bashford, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των μασονικών ερευνών από τα μέσα της δεκαετίας του '80, ο δρ Mike Kearsley, ο οποίος είναι Μέγας Ομιλητής στην επαρχία του Μίντλσεξ, ο Dr Richard (Ric) Berman, συγγραφέας των βιβλίων «Τα θεμέλια του σύγχρονου ελευθεροτεκτονισμού» (2011) και «Σχίσμα» (2013), τα οποία έχουν περιγραφεί ως τα πιο σημαντικά συγγράμματα για τον βρετανικό ελευθεροτεκτονισμό των νεότερων χρόνων, αλλά και άλλοι γνωστοί μασόνοι, ανώτερα μέλη στις τάξεις των ελευθεροτεκτόνων.

Διοργανωτές και μέλη έλυσαν τη σιωπή τους

Το μεσημέρι της Κυριακής οι μασόνοι που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνάντηση στην Ανάβυσσο είχαν την αποχαιρετιστήρια συνάντησή τους, λίγο προτού αναχωρήσουν για τις χώρες τους. Η «Espresso» μπήκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε το «εργαστήρι» και συνομίλησε με διοργανωτές αλλά και μέλη των αδελφοτήτων, που δέχθηκαν να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τα καυτά θέματα και τα καίρια ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από τη μασονία.

Αν και η επικρατούσα άποψη για τον ελευθεροτεκτονισμό τον συνδέει με παγκόσμιες συνωμοσίες, αποκρυφιστικές ιεροτελεστίες, διαμάχες για τη διαδοχή στην εξουσία και μυστικές συναντήσεις, στις οποίες οι ισχυροί μασόνοι του πλανήτη -που αποτελούν παγκόσμιο λόμπι, υψηλής πολιτικής και οικονομικής επιρροής- συζητούν για το μέλλον του κόσμου, οι ίδιοι οι τέκτονες υποστηρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. «Ολη αυτή η προκατάληψη που υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από τον χώρο της μασονίας συντηρείται εδώ και χρόνια γιατί πουλάει η συνωμοσιολογία» λέει ο Α.Τ., ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε τη συνάντηση και μέλος κι ο ίδιος τεκτονικής στοάς. «Γι' αυτό κι εμείς καλούσαμε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει το workshop για να του λυθούν οι απορίες, να το κάνει. Οι ομιλίες ήταν ανοιχτές κι όποιος ήθελε μπορούσε να έλθει».

Αναρωτιόμαστε γιατί οι μασόνοι, αφού δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, δεν αποκαλύπτονται στον κόσμο: «Γιατί όταν η Εκκλησία απαιτεί ομολογία πίστεως, δεν μπορεί να βγει κάποιος και να πει: "Ανήκω σε ένα τάγμα, μια ομάδα που πρεσβεύει την ανεξιθρησκία"» απαντά ο Α.Τ., που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, και συμπληρώνει: «Εξάλλου, υπάρχουν τόσες προκαταλήψεις γύρω από τον τεκτονισμό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε τέρατα και δεν τρώμε ανθρώπους. Σκοπός του ελευθεροτεκτονισμού είναι οι αγαθοεργίες και η εσωτερική βελτίωση».

Aλλος διοργανωτής, που παρακολουθεί επίσης τη συζήτηση, συμπληρώνει: «Αξίζει να μπείτε στα σάιτ των ελευθεροτεκτόνων στην Αμερική. Εκεί βρίσκεται το 50% των μασόνων, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο εκτός από τις φιλανθρωπίες». Για το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» που επικρατεί στις τάξεις των μασόνων, εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει για τα ύπατα αξιώματα, λένε: «Είμαστε όπως όλοι οι σύλλογοι, με μέλη και εκλογές. Εξάλλου, όπου υπάρχει καρέκλα και αξίωμα γίνεται αυτό»


Πηγή: http://www.espressonews.gr/

Ανδρίτσαινα – Ο Δημόδοκος συναντά το μεγάλο Τέκτονα Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο


Πάντα πίστευα πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να κάνεις ταξίδια είναι να αναζητάς κάτι. Μια επιθυμία για ανακάλυψη. Μια κρυφή ελπίδα ότι όπου και εάν βρεθείς, εάν γνωρίζεις τι ζητάς τότε μπορεί κάτι να ανακαλύψεις. Και εάν δεν σταθείς τυχερός τότε μόνο και μόνο η περιπέτεια, η γλυκιά προσμονή για το κάτι σε αποζημιώνει.  Με αυτές τις σκέψεις και δεδομένου ότι ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου βρέθηκα από την πολύβουη Αθήνα να περιπλανιέμαι σε μια  καταπράσινη πλαγιά, στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Εκεί που κατέφυγε η Ρέα προκειμένου να γεννήσει το γιό της το Δία  , για να μην τον σκοτώσει ο άντρας της ο Κρόνος ο οποίος καταβρόχθιζε τα παιδιά του. Εκεί  που Ρέα θέλησε να τον λούσει αλλά η Αρκαδία ήταν άνυδρη και δεν έβρισκε νερό, και τότε κτύπησε στο χώμα και βγήκε νερό, το ποτάμι που δημιουργήθηκε ήταν η Νέδα, το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα.
Το άγαλμα του Π. Αναγνωστόπουλου
Με τις σκέψεις αυτές και  μετά από πολύ περπάτημα βρεθήκαμε για καφέ και κουβέντα στην Ανδρίτσαινα, μια   κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, που αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία (12ος – 13ος αι. μ.Χ.) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στα Ορλωφικά όσο και κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το 1826, μάλιστα, η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Σκέφτηκα ότι μια πόλη με τόσο σημαντική και ενεργή συμμετοχή στον αγώνα αλλά και στα γράμματα του τόπου  σίγουρα θα  είχε αναδείξει και κάποιους αδελφούς Τέκτονες. Τότε, σε εκείνες τις δύσκολες και μακρινές εποχές που οι αδελφοί μυστικά, υπό το φόβο του κατακτητή, κατέστρωναν τις νύχτες υπό το φως των σπαρματσέτων (κεριών) τα σχέδια για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας και μυούσαν όλο και περισσότερους στο πνεύμα της επανάστασης.
Η πίσω πλεύρα της βάσης του αγάλματος. Πάνω από το εθνόσημο διακρίνεται ο παντεπόπτης οφθαλμός
Η περιήγηση μου στην Ανδρίτσαινα με αποζημίωσε. Κοντά στην  περίφημη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1840 κατόπιν δωρεάς του εξ Ανδριτσαίνης ουμανιστή Αγαθόφρωνος Νικολοπούλου, που ζούσε στο Παρίσι και που αριθμεί  πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων <<ανακάλυψα>> να στέκει αγέρωχο σαν να αψηφά το χώρο και το χρόνο το άγαλμα του αδελφού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστή της επανάστασης του 1821 και πολιτικού.
Μεγέθυνση του παντεπόπτη οφθαλμού όπως παρουσιάζεται στη βάση του αγάλματος

Λίγα λόγια για τον Αναγνωστόπουλο…..

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα περίπου το 1790 και καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Το 1818 ξενιτεύτηκε μαζί με την οικογένειά του στη Σμύρνη ενώ αυτός θα φοιτήσει για λίγο καιρό σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στην Οδησσό, όπου θα εργαστεί στο μαγαζί του Αθανάσιου Σέκερη και θα έρθει σε επαφή με τον Σκουφά, ο οποίος και θα τον μυήσει στη Φιλική Εταιρεία.

Ως μέλος ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος μύησε σημαντικά μέλη αυτής, ανέλαβε σημαντική δράση στην Οδησσό, στην Βλαχία και στην Ιταλία, όπου ήρθε σε επαφή με τον κύκλο της Πίζας. Από νωρίς ο Αναγνωστόπουλος ήρθε σε σύγκρουση με τους Ξάνθο, κόντρα που θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, καθώς και με τον Παπαφλέσσα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στη λήψη της απόφασης της δολοφονίας του Νικόλαου Γαλάτη ενώ είχε μυήσει τους Αναγνωσταρά, Δημητρόπουλο και Σέκερη. Με την έναρξη της επανάστασης ο Αναγνωστόπουλος αν και ήταν φιλικά προσκείμενος στην Μαυροκορδατική πτέρυγα, εισχώρησε στην συμμαχία Υψηλάντη, τον οποίο και συνόδεψε κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο.

Αγωνίστηκε δίπλα στον Κολοκοτρώνη και τον Αναγνωσταρά στην επανάσταση του 1821. Οι διαπραγματεύσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς, στις οποίες πήρε μέρος, τον ανάδειξαν σαν μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία. Στην Γ' Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα για αγγλική προστασία. Το 1828 διορίστηκε από τον Καποδίστρια Έκτακτος επίτροπος-διοικητής (νομάρχης Ηλείας) ενώ αργότερα ανέλαβε και άλλες πολιτικές θέσεις όπως αυτή του διοικητή της Εύβοιας και νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος.

Απεβίωσε το 1854 στην Αθήνα από χολέρα που είχε μεταδοθεί από τον Αγγλογαλλικό στρατό κατοχής. Το 1884 δόθηκε το όνομα του σε κεντρική οδό του Κολωνακίου.
Η πρώτη πετρόκτιστη πηγή της Πελοποννήσου

Ημερ. Κατασκευής ....1724
Στην περιπλάνησή μου με περίμενε μια ακόμη έκπληξη αυτή τη φορά από τους χειρώνακτες αδελφούς του παρελθόντος οι οποίοι με περίσσια τεχνική για την εποχή , έχτισαν στην Ανδρίτσαινα την πρώτη πηγή της Πελοποννήσου με χρονολογία κατασκευής το 1724 και που σίγουρα , δεν θα μου αποκάλυπταν τα μυστικά της τέχνης τους αν έβλεπαν έναν << φραγκολεβαντίνο>> θεωρητικό Τέκτονα να επιζητά τη γνώση που οι ίδιοι με τόσο κόπο και ιδρώτα κατέκτησαν .


Καλό χειμώνα