ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Με μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνικό Τεκτονισμό φεύγει το 2015


 Με μια μεγάλη διάκριση ενός Έλληνα Τέκτονα μας αφήνει το 2015. Συγκεκριμένα ο αδ. Ιορδάνης Πουλκούρας (Συγγραφέας – Ερευνητής)  Σεβ.  της Στοάς Προμηθέας αρ.37 της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Τεκτονικών Εργασιών που διοργανώθηκε από το Ιβηρικό Κέντρο Τεκτονικών Σπουδών στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Η εργασία του με τίτλο «The founding of the Greek Free Masonry» πρόκειται να κυκλοφορίσει σύντομα από το CIEM (Centro Iberico de Estudios Masonicos).

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αδελφό  Ιορδάνη ο οποίος μας κάνει περήφανους και προβάλει τον Ελληνικό Τεκτονισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν ακούραστο εργάτη του πνεύματος ο οποίος έχει δώσει πολλά και έχει να δώσει ακόμη περισσότερα στον Ελληνικό Τεκτονισμό.

Λίγα στοιχεία για τον αδελφό Ιορδάνη:

Συγγραφέας: Ιορδάνης Πουλκούρας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο J.P. Craftson)


O Ιορδάνης Πουλκούρας είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ. Με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο J. P. Craftson έχει γράψει δύο βιβλία, το Αρχαία Τεκτονικά Χειρόγραφα, The Regius Poem (Γκοβόστης) και το Bleeding Angels: Η Απόκρυφη Παράδοση της Ευρώπης (Αρχέτυπο) και με το όνομά του το ΙΕΡΟΔΟΜ Από τον Μεσαιωνικό Τεκτονικό Μύθο στον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο. Έχει συνυπογράψει πολλά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο, μεταξύ των οποίων Η Δύναμη των Συμβόλων, Μυθικοί Θησαυροί, 20 Μεγαλύτερα Αινίγματα της Ιστορίας και Τεκτονισμός: Η Μεγαλύτερη Μυστική Αδελφότητα.

Μπράβο στο Τεκτονικό Ίδρυμα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος - Τέτοιες ενέργειες μας κάνουν υπερήφανους ως Τέκτονες


Βίντεο από την Εκδήλωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Τεκτονικού Ιδρύματος Ελλάδος

Οι αδελφοί  διέθεσαν  το ποσό των 280.000 ευρώ σε διάφορα ιδρύματα και φορείς που το έχουν ανάγκη.

πηγή  βίντεο

Ελλάδα - Κείμενο δυσφήμηση κατά του του Τεκτονισμού.


Σημ. Blog: Η παρακάτω αόριστη είδηση δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα dete.gr (http://dete.gr/?p=127503) .  Θα πρέπει κάποια στιγμή οι Τεκτονικές Δυνάμεις να αρχίσουν να αντιδρούν σε τέτοια δημοσιεύματα τα οποία μπορεί από την μια να <<πουλάνε>> ωστόσο δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα για το πραγματικό πρόσωπο του Τεκτονισμού. Ο μύθος της παντοδυναμίας πρέπει να πέσει και να φανεί η πραγματική διάσταση της αδελφότητας. Το λέμε για μια ακόμη φορά μήπως και κάποιοι το καταλάβουν . Αν οι Τέκτονες κινούσαν τα νήματα τότε  δεν θα έχανε η μεγαλύτερη Τεκτονική δύναμη τους κόσμου  (Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας) την φοροαπαλλαγή , όπως αποφάσισε  πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του dete.gr

ΠΑΤΡΑ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μασόνοι δικηγόρος και Δικαστής
Στο Δικαστικό Μέγαρο και στους κύκλους των επιχειρηματιών επικρατεί σάλος! Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες δικαστικός λειτουργός… υποβάλει τα σέβη του σε γνωστό δικηγόρο της πόλης!
Τι συμβαίνει όμως όταν ο πρώτος δικάζει υπόθεση του δεύτερου; Και που υποβάλει τα σέβη του;

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία Μασονική Στοά της Πάτρας. Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα αναφέρουν πως ο δικηγόρος έχει μεγαλύτερο τεκτονικό βαθμό από τον δικαστικό λειτουργό και στις «συνεστιάσεις» των Τεκτόνων… του υποβάλει τα σέβη του!

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Καλά Χριστούγεννα


Αδελφές και Αδελφοί
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να σκεφτούμε για τα πράγματα που πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Η ζωή είναι ένα ταξίδι που παρά το γεγονός ότι είναι διάσπαρτη από δύσκολες καταστάσεις ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, η υγεία μας.

Ως Τέκτονες έχουμε κατανοήσει ότι η αδελφότητα κάνει τον καλό άνθρωπο ακόμη καλύτερο. Σ’ αυτή την ιδιαίτερη εποχή εναπόκειται στον κάθε ένα από εμάς να ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν καλύτερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνει κάποιος αυτό αλλά ο σημαντικότερος είναι η στήριξη του συνανθρώπου. Κάνετε ότι μπορείτε προκειμένου να γίνει η κοινωνία καλύτερη και οι συνάνθρωποί μας που το έχουν ανάγκη πιο ευτυχισμένοι.

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος


Blog Tektonismos

Οι Τέκτονες δίπλα στα παιδιά



Οι Ελευθεροτέκτονες της περιοχής του Berkshire  (96 Στοές) συγκέντρωσαν παιχνίδια αλλά και το ποσό των 4000 λιρών Αγγλίας για τα παιδιά που βρίσκονται στο Royal Berkshire Hospital

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Διάγγελμα του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Λ. Λεφάκη

Εν Κοιλ:. Ιλισσού, Αν:. Αθηνών τη 21η Δεκεμβρίου 2015 Επί τη ευκαιρία της περιόδου των Αγίων ημερών της Γεννήσεως και της Ανυψώσεως του Λόγου, ο Υπ.'. Μεγ.'. Ταξ.'. κραταιότ.'. αδ.'. Λ. Λεφάκης, 33° εξέδωσε το κάτωθι Διάγγελμα:

(click στην εικόνα για μεγέθυνση )

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η ΗΜΣτΑ έχασε την έφεση για την απαλλαγή της από την φορολόγηση


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση όπου ακύρωνε την φοροαπαλλαγή της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.

Η ΗΜΣτΑ είχε ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση (2010) με τον ισχυρισμό ότι εκτός από φιλοσοφική δράση ασκεί και έντονο φιλανθρωπικό έργο κάτι το οποίο δικαιολογούσε την μέχρι σήμερα φοροαπαλλαγή της.


Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι ενώ η ΗΜΣτΑ έχει φιλανθρωπική και φιλοσοφική δράση ωστόσο έχει και άλλους σκοπούς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 132 περί φοροαπαλλαγής.  

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μια δωρεά του Χρήστου Μανέα που πέρασε στα …… «ψιλά»


 Κάποτε ο Χρήστος Μανέας πέρασε απο το Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και σταμάτησε κοντά στην πύλη να προφυλαχτεί απο το ξαφνικό Μπουρίνι που ξέσπασε στην Μακεδονική Γή με τον Βαρδάρη να παρασέρνει τα πάντα …

Με πόνο ψυχής όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε δικό του άνθρωπο είδε τα Ελικόπτερα «Χιούι»  να τα δέρνει η βροχή και ο αέρας και να είναι δεμένα με ιμάντες στην πίστα του Ελικοδρομίου !
Έχουμε  μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Χρήστο Μανέα και μου ανέφερε για πολλές άλλες δωρεές που έχει κάνει στον Έβρο  τα προηγούμενα χρόνια στο Στρατό χωρίς ποτέ να αναφέρει κάτι και εμείς σεβαστήκαμε την επιθυμία του …Αλλά μέχρι εδώ και Μπράβο στο Γενικό Επιτελείο Στρατού που δημοσιοποίησε την Δωρεά του κ.Μανέα!

Εμείς  στεκόμαστε με σεβασμό σε αυτόν εδώ τον Άνθρωπο που αφιερώνει πολλά  σε αξίες και θεσμούς  που κρατάνε ακόμη την Ελλάδα Υπερήφανη  και δυνατή !


Την Πέμπτη 18 Ιουν 15 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, η  τελετή εγκαινίων 2 νέων υπόστεγων συντηρήσεως Αεροσκαφών – Ελικοπτέρων,στο Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας Ημαθείας (Στρδο «Μακεδονομάχου Πρώιου»)Τα υπόστεγα αποτελούν προσφορά στο Στρατό Ξηράς του κυρίου Χρήστου Μανέα,

ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, σχεδίασε, χρηματοδότησε και κατασκεύασε ένα ποιοτικό έργο,χωρίς κόστος για την Υπηρεσία και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εν λόγω προσφορά είναι μία από τις πολλές δωρεές του κ. Μανέα και της  αειμνήστου συζύγου του Κλειούς Φωλέα προς την κοινωνία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και προς τον Στρατό.

Η προσφορά του κ. Μανέα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν συνεξετασθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες γίνεται,σε μια εποχή που η άρνηση επικαλύπτει την προσφορά και οι αξίες δυστυχώς αμφισβητούνται.

Πηγή:http://veteranos.gr/

Πέθανε σε ηλικία ενενήντα έξι ετών ο Λίτσιο Τζέλι, επικεφαλής της μασονικής στοάς «P2 - Propaganda 2».


 Επιχειρηματίας με συμμετοχή, στα νεανικά του χρόνια, στο φασιστικό κρατίδιο του Σαλό, υπό τον πλήρη έλεγχο των ναζιστών, ο Τζέλι, στην δεκαετία του εβδομήντα κατάφερε να εξασφαλίσει την θέση του επικεφαλής της μασονικής στοάς P2 (Πι 2), η οποία βασιζόταν σε σχέδιο ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Φέρεται να είχε σχεδιάσει τη σύλληψη του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζουσέπε Σάραγκατ, στο πλαίσιο αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, το 1970. Κατηγορήθηκε, επίσης, ότι έπαιξε κύριο ρόλο στην δημιουργία της δομής της «Γκλάντιο», αντίστοιχης οργάνωσης της «Κόκκινης Προβιάς».

Στα μέλη της μασονικής στοάς P2, σύμφωνα με έγγραφα που κατασχέθηκαν από την ιταλική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβάνονταν όλοι, σχεδόν, οι ιθύνοντες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, ο τότε επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστοί δημοσιογράφοι και σειρά βουλευτών, καθώς και πολλά άλλα πρόσωπα με θέσεις ευθύνης στην δημόσια διοίκηση και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μετά από τη σύλληψή του στην Ελβετία, ο Τζέλι δραπέτευσε και κατάφερε να μεταβεί στην Λατινική Αμερική. Παραδόθηκε, τελικά, στις ιταλικές αρχές, το 1987.

Η σφαγή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια

Καταδικάσθηκε για δόλια χρεοκοπία, στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης της καθολικής τράπεζας Banco Ambrosiano, στην οποία φέρεται να επένδυσε χρήματα νονών της μαφίας.

Παράλληλα, ο Λίτσιο Τζέλι καταδικάσθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για προσπάθεια παρεμπόδισης και «αποπροσανατολισμού» των ερευνών για τη σφαγή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της μεταπολεμικής Ιταλίας: Στις 2 Αυγούστου του 1980, έκρηξη βόμβας στον σταθμό της ιταλικής αυτής πόλης προκάλεσε τον θάνατο ογδόντα ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από διακοσίων.

Βάσει της ετυμηγορίας της ιταλικής δικαιοσύνης, οι εντολοδόχοι ήταν νεοφασίστες τρομοκράτες, ενώ σε ό,τι αφορά τους εντολείς, μαρτυρίες και στοιχεία ανέδειξαν «ύποπτη δραστηριοποίηση» μέρους του οργανωμένου εγκλήματος και των «μυστικών υπηρεσιών».


ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Τηλεφώνημα για βόμβα στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος


Τηλεφώνημα για βόμβα έγινε στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη γωνία Αχαρνών 19 και Σουρμελή στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, οι άγνωστοι είπαν ότι έχει τοποθετηθεί στους χώρους του Τεκτονικού Μεγάρου εκρηκτικός μηχανισμός προγραμματισμένος να εκραγεί στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας.
Όσες τεκτονικές εργασίες είχαν ξεκινήσει διακόπηκαν και το Μέγαρο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας.
Τεκτονικοί κύκλοι σχολίασαν ότι πρόκειται περί κάτι… «συνηθισμένου».
«Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μας απειλούν για βόμβα, υπήρξε μάλιστα μια χρονιά που μας τηλεφώνησαν για βόμβα επτά φορές».

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας -Οι Ελευθεροτέκτονες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια


 Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι  η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας στις τραγικές στιγμές που ζει η χώρα και που έρχονται να υπονομεύσουν την κοινωνία μας , συμπαρίσταται στις οικογένειες που επλήγησαν από τις βάρβαρες αυτές ενέργειες. Μέσα από αυτές τις επιθέσεις είναι φανερό ότι η Γαλλία αποτελεί κεντρικό στόχο των τρομοκρατών ως μοντέλο Δημοκρατίας και πολιτισμού. Οι Ελευθεροτέκτονες , όπως συνέβη και σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια."


(Σημ: Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο Ελληνικός Ελευθεροτεκτονισμός , στην μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα μας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;) 

Ορθόδοξος Τύπος -Διατί δίδονται εις τας Στοάς οι φοβεροί Όρκοι

(Απόσπασμα από την εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ  -4/12/2015) 
 "Διατί δίδονται εις τας Στοάς οι φοβεροί Όρκοι
Ποιά είναι τα βαρύτιμα Μυστικά που θέλουν να κρύψουν οι Μασόνοι"

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τα νέα του Droit Humain - Mετονομασία της Στοάς "Νίκη, 1894" σε "Άρτεμη, 1894" εν Ανατολή Ζακύνθου


   Στις 7 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο αρχαιρεσίες καί εγκατάσταση νέου Συμβουλίου Αξιωματικών στην Στέγη της Στοάς. Ανακοινώθηκε, επίσης, επίσημα η απόφαση του Υπάτου Συμβουλίου τού Droit Humain, σε συνέχεια πρότασης των μελών της Στοάς πού διαβιβάστηκε από την ΚΜΔ, γιά την μετονομασία της Στοάς "Νίκη, 1894" σε "Άρτεμη, 1894" εν Ανατολή Ζακύνθου. Οι αρχαιρεσίες καί η τελετή εγκατάστασης έγιναν υπό τη σφύρα του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου, Ενδοξωτάτου Αδελφού Π.Ζ., με την συμμετοχή της Κραταιοτάτης Μεγάλης Διοικητού, Ενδοξωτάτης Αδελφής Μαρίας Κυριακόγγονα, καθώς καί μέλους του Μεγάλου Συμβουλίου του 33ο, της Προέδρου τού Εθνικού Αρείου Πάγου, μελών του Εθνικού Συμβουλίου καί του Εθνικού Αρείου Πάγου. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Σεβάσμιοι Διδάσκαλοι με Αδελφές καί Αδελφούς από τις Στοές "Αναγέννηση, 1337" καί "Ορφέας-Ήλιος, 1465", καθώς καί Αδελφή από τον "Απόλλωνα, 1171", από Αθήνα-Πειραιά. Τις εργασίες, που χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη αρμονία, τίμησε με την παρουσία του καί Αδελφός από φιλική Τεκτονική Δύναμη της Ζακύνθου. Κατά τις εργασίες, η Ρήτορας της Στοάς, Αδελφή Μ.Ρκ., παρουσίασε μιά σύντομη αναφορά στη σχέση της θεάς Άρτεμης με τη Ζάκυνθο καί τους λόγους μετονομασίας της Στοάς . Ανακοινώθηκε, επίσης, η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να ορισθούν δύο Αδελφοί ως Όμηροι Φιλίας μεταξύ της Στοάς 'Άρτεμις, 1894" της Ζακύνθου καί της Στοάς "Αναγέννηση, 1337" τού Πειραιά. Μετά τις εργασίες ακολούθησε Τράπεζα Αγάπης, με πολλούς συνδαιτημόνες καί πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Μιά νέα φάση ξεκίνησε για τη Στοά της Ζακύνθου, με τις θερμότερες ευχές όλων μας.  


 Πηγή: http://www.droit-humain.gr

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στήριξη των Άγγλων Τεκτόνων στους τυφλούς Βετεράνους Στρατιωτικούς



Το Μεγάλο Αγαθοεργό Σώμα της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 100.000 λιρών για την ανακαίνιση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης  τυφλών Βετεράνων του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Οι Γάλλοι Τέκτονες γιόρτασαν την ημέρα του Κοσμικού Κράτους


Με αφορμή τον  χθεσινό  εορτασμό της ημέρας του κοσμικού κράτους στη Γαλλία,  οι αδελφοί των Στοών της πόλης Βαλενσιέν που εργάζονται υπό την σκέπη της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας , πραγματοποίησαν στο πάρκο της πόλης συμβολική δενδροφύτευση με τη συμμετοχή παιδιών από το γειτονικό Δημοτικό Σχολείο. 

Δελτίο Τύπου της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος

 Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015  πραγματοποιήθηκε στο Τεκτονικό κτίριο των Αθηνών, η εγκατάσταση του υπό τον Πρόσθετον Μεγάλον Διδάσκαλον νέου Συμβουλίου Αξιωματικών της γαλλόφωνης Στοάς APOLLO υπ” αρ. 134, ιδρυθείσα το 1991 με αφορμή την επίσκεψιν και τις κοινές εργασίες με γάλλους αδελφούς της περιηγητικής ομάδας LEIBNITΖ.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν υπό τη σφύρα του Επιτίμου Μεγάλου Διδασκάλου Ιωάννη Βασιλείου, παρόντος του Μεγάλου Διδασκάλου Κωνσταντίνου Σαμπατακάκη, αξιωματούχων της Μεγάλης Στοάς, Σεβασμίων και πλήθους αδελφών .
Ο Προεδρεύων αναφέρθηκε συντόμως στο ιστορικό αυτής της ιδιαίτερης Στοάς και τη σπουδαιότητα του έργου της για τον Α.Α.Σ.Τ., τον διεθνή  και τον ελληνικό τεκτονισμό, παροτρύνοντας τους αδελφούς να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της με την δράση και την παρουσία τους.
Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε ποτήριο αγάπης.
Η Μ. Γραμματεία


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ του Εθνικιστικού Κόμματος του FN και των αδελφών της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας -Ο Μεγάλος Διδάσκαλος Daniel Keller κατά του FN


Οι σχέσεις μεταξύ της ακροδεξιάς και του Τεκτονισμού δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα καλές στην Γαλλία. Τώρα μετά την προοπτική της εκλογικής επικράτησης του NF στις Περιφερειακές Εκλογές  ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας Daniel Keller σε συνέντευξή  του στην εφημερίδα Le Figaro  μεταξύ των άλλων δήλωσε « όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι είναι πραγματικά το FN. Εάν σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρξει αφύπνιση των δημοκρατικών δυνάμεων τότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2017».


Οι δηλώσεις του Μ.Δ προκάλεσαν την αντίδραση του Floran Philippot (νούμερο δύο του FN) ο οποίος είπε ότι οι Τέκτονες παίζουν με τους φόβους του κόσμου…..

Για την ιστορία -Η απάντηση του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ στον Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη, Μέγα Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://aktines.blogspot.gr/2015/05/33.html)


Ἐν Πειραιεῖ τῇ 14ῃ Μαΐου 2015
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ πού ἔχει ὡς γνωστόν προσφύγει ἐνώπιον τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας γιά τήν διάλυση τοῦ ψευδεπιγράφου Τεκτονικοῦ Ἱδρύματος καί ἤδη ἀναμένεται ἡ ἔκδοσι τῆς Ἀποφάσεως τοῦ ἁρμοδίου Τμήματος ἐδέχθη πασχαλίους εὐχάς ἀπό τόν Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη, Μέγα Ἄρχοντα Λογοθέτη τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας καί Ὕπατο Μεγάλο Ταξιάρχη τοῦ Ὑπάτου Συμβουλίου τοῦ 33ου βαθμοῦ τοῦ ἀρχαίου καί ἀποδεδεγμένου Σκωτικοῦ τύπου τοῦ Τεκτονισμοῦ ὡς καί τό πόνημά του «Ἀχαρνῶν 19 & Σουρμελῆ», ἐκδόσεων Ὑπάτου Συμβουλίου τοῦ 33ου βαθμοῦ διά τήν Ἑλλάδα καί ἀπήντησε σέ αὐτόν μέ τήν κοινοποιηθεῖσα στό Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας κατωτέρω ἐπιστολή:

«Ἀξιότιμε κ. Καμαλάκη,
                                                                                            Χριστὸς Ἀνέστη!
Ἔλαβα τὴν ἀπὸ 7.4.2015 ἐπιστολὴ – ἑόρτιο  πασχαλινὸ μήνυμά σας καὶ τὸ συνημμένο βιβλίο σας μὲ τίτλο: «Ἀχαρνῶν 19 καὶ Σουρμελὴ» καὶ σᾶς εὐχαριστῶ. Δὲν μπορῶ ὅμως νὰ σᾶς διαβεβαιώσω ὅτι χάρηκα κιόλας, τὸ ἀντίθετο μάλιστα, λυπήθηκα.
Λυπήθηκα κατ’ ἀρχὴν τόσο γιὰ τὸ περιεχόμενο τοῦ ἑορτίου πασχαλινοῦ μηνύματός σας, τὸ ὁποῖο εἶναι ἀπόλυτα ἀπογυμνωμένο ἀπὸ τὸ πραγματικὸ νόημα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Ἑβδομάδος καὶ τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας, ὅσον ἐπίσης καὶ γιὰ τὸ περιεχόμενο τοῦ βιβλίου. Προφανῶς δὲν εἶστε θεολόγος καὶ δὲν θὰ περίμενα θεολογικὴ πραγματεία στὴν ἐπιστολή σας. Ὡστόσο ὅμως οἱ συνειδητοὶ πιστοὶ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, ὁποιασδήποτε μορφωτικῆς στάθμης, αὐτὲς τὶς ἅγιες ἡμέρες βιώνουν τὰ Θεία Πάθη καὶ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου μας ὡς ὑπέρτατα γεγονότα ἀπολυτρώσεως ἀπὸ τὴ δουλεία τῆς ἁμαρτίας. Συμμετέχουν ὀντολογικὰ σ’ αὐτὰ μέσω τῆς λατρείας τῆς Ἐκκλησίας μας, τῶν μυστηρίων καὶ τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνος, τὸν ὁποῖον διεξάγουν πρὸς τὸν παλαιὸν ἄνθρωπον. Διὰ τοῦ πνευματικοῦ αὐτοῦ ἀγῶνος, συσταυροῦνται, συνθάπτονται καὶ συνεγείρονται μὲ τὸν δι’ ἡμᾶς Παθόντα, Ταφέντα καὶ Ἀναστάντα Λυτρωτὴ μας Χριστό. Τὴν ἁγία Νύχτα τῆς Ἀναστάσεως «θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τὴν καθαίρεσιν». Συμμετέχουμε στὸ μεγάλο πανηγύρι τοῦ θανάτου τοῦ θανάτου μας, τὴν ἥττα τοῦ διαβόλου καὶ τὴν κατάργηση τοῦ Ἅδου. Σ’ αὐτὴ τὴ λαμπρὴ παννυχίδα δὲν ἔχουν φυσικὰ θέση νοσηροὶ συναισθηματισμοὶ καὶ ἠθικὰ συμπεράσματα, ὅπως τοῦτο διαφαίνεται  στὴν ἐπιστολή σας: «Ὁ Γολγοθὰς εἶναι ὁ σπαραγμὸς τῆς ἐνσαρκωθείσης ἀπολύτου ἐλευθερίας ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ, ποὺ ρίπτει ρίγη συγκινήσεως εἰς τὸν κόσμον, ποὺ δεικνύει τὸν τραχὺν δρόμον τῆς σωτηρίας τῶν λαῶν». Ὁ Γολγοθὰς δὲν εἶναι κάποιος «σπαραγμὸς τῆς ἐνσαρκωθείσης ἀπολύτου ἐλευθερίας ἐν τῷ προσώπω τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ». Ὁ ὅρος «σπαραγμὸς» εἶναι ἀδόκιμος καὶ μόνον ὡς «ὀδύνη» γίνεται δεκτὸς σύμφωνα μὲ τὸν λόγο τοῦ προφήτου «οὗτος τὰς ἁμαρτίας ἠμῶν φέρει καὶ περὶ ἡμῶν ὀδυνᾶται» (Ἤσ.53,4), ὄχι ὅμως ὡς ἀκούσιος πόνος. Ὁ Θεάνρωπος Ἰησοῦς ἐλευθέρως καὶ ἑκουσίως ἐβάδισε πρὸς τὸ πάθος καὶ τὸν θάνατο, διακονώντας τὴ δική μας ἀπολύτρωση. Σπαραγμὸ ἔβγαζαν οἱ δύο συσταυρούμενοι ληστές, οἱ ὁποῖοι ἀκουσίως συνεσταυροῦντο, καθὼς ἔβλεπαν τὸν θάνατο νὰ πλησιάζει καὶ ὅτι τὰ πάντα τελειώνουν ἐπάνω στὸν ἐπώδυνο σταυρό. Διαβλέπουμε δυστυχῶς στὴν φράση σας αὐτὴ τὴν υἱοθέτηση τῆς ἀντίληψης τῶν ἀρνητῶν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου, ὅτι ἐπάνω στὸ σταυρὸ ἀνέβηκε κάποιος σπουδαῖος, ἔστω «θεάνθρωπος», μὲ τὴν ἐξωχριστιανικὴ ἔννοια, ὅπου τὰ πάντα τελείωσαν καὶ τὸ μόνο ποὺ ἀπόμεινε εἶναι κάποια ἠθικὰ διδάγματα! Ἐπίσης ὁ «τραχὺς δρόμος τῆς σωτηρίας τῶν λαῶν» δὲν ἐπιτυγχάνεται μὲ «ρίγη συγκινήσεως», ποὺ εἶναι πρόσκαιροι συναισθηματισμοί, ἀνίκανοι νὰ μεταμορφώσουν καὶ νὰ ἀνακαινίσουν τὴν ψυχή, ἀλλὰ μὲ τὴν συμμετοχή μας στὸ πάθος τοῦ Κυρίου μας διὰ τῆς μετανοίας καὶ τῆς νεκρώσεως τῶν παθῶν.
Ἐπίσης στὴν ἐπιστολὴ σας θεωρεῖτε ὡς ἀπαραίτητη τὴν ἐγκαθίδρυση τοῦ Ἐσταυρωμένου Ἰησοῦ «ἐντὸς τῶν καρδιῶν τῶν ἄτομων τῶν οἰκογενειῶν, τῶν κοινωνικῶν καὶ πολιτικῶν συστημάτων», γιὰ νὰ μπορέσουν τὰ ἀνθρώπινα αὐτὰ συγκροτήματα ὅπως «εὕρωσι τὸ βαθύτερον τῶν νόημα, νὰ βιώσωσι τοὺς ὑψηλοτέρους των σκοπούς». Ὁ Ἐσταυρωμένος καὶ Ἀναστᾶς Ἰησοῦς δὲν ἐγκαθιδρύεται στὶς καρδιὲς τῶν ἀτόμων, τῶν οἰκογενειῶν, κ.λ.π. μὲ φιλοσοφικοὺς στοχασμοὺς καὶ νοσηροὺς συναισθηματισμούς, οὔτε πολὺ περισσότερο μέσα στὰ τεκτονικά σας ἐργαστήρια καὶ στὶς τελετουργικὲς μυήσεις τῶν μελῶν σας, ἀλλὰ μὲ τὴν μέθεξη τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς. Ἐγκαθιδρύεται διὰ τῆς μετανοίας καὶ τῆς συμμετοχῆς στὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, διὰ τῶν ὁποίων καθαίρεται  σταδιακὰ ἡ ψυχὴ ἀπὸ τὰ πάθη καὶ οἰκειοῦται τὶς ἀρετές. Ἡ ὀντολογικὴ αὐτὴ μεταμόρφωση καὶ ἀνακαίνιση τοῦ ἀνθρώπου, (διότι περὶ αὐτῆς πρόκειται), δὲν εἶναι ἔργο ἀνθρωπίνης δυνάμεως. Μόνον ἡ Θεία Χάρις ἔχει τὴ δύναμη νὰ τὴν πραγματοποιήσει, συνεργούσης καὶ τῆς ἀνθρωπίνης θελήσεως.  Ὅλα αὐτὰ ὅμως πραγματώνονται μόνον μέσα στὴν Ἐκκλησία, (τὴν Ὀρθόδοξη) καὶ διὰ τῆς Ἐκκλησίας καὶ βεβαίως σὲ κανένα ἄλλο «ἐργαστήριο», εἴτε τεκτονικὸ λέγεται αὐτό, εἴτε ὁποιαδήποτε ἄλλη ὀνομασία ἔχει. Διότι μόνον μέσα στὴν Ἐκκλησία ἐνεργεῖ ἡ Χάρις, ποὺ μεταμορφώνει καὶ ἐξαγιάζει καὶ ἑπομένως αὐτὴ εἶναι τὸ μοναδικὸ «ἐργαστήριο» τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου. Ἂν λοιπὸν ὄντως πιστεύετε στὴν ἀνάγκη τῆς ἐγκαθιδρύσεως τοῦ Ἐσταυρωμένου Ἰησοῦ «ἐντὸς τῶν καρδιῶν τῶν ἀτόμων…» κ.λ.π., τὸ πρῶτο ποὺ ὀφείλετε νὰ κάνετε εἶναι, νὰ διαλύσετε τὰ τεκτονικά σας ἐργαστήρια, νὰ καταργήσετε τὶς τελετουργικὲς μυήσεις τῶν μελῶν σας καὶ νὰ γίνετε συνειδητὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας, μετέχοντες στὴ ζωή της καὶ ὑπακούοντες στὶς ἐντολὲς τοῦ Χριστοῦ.
Προχωρῶ στὴ συνέχεια σὲ σύντομο σχολιασμὸ τοῦ βιβλίου σας:
Κατ’ ἀρχὴν στὸ βιβλίο σας οὐδεὶς λόγος γίνεται γιὰ τοὺς σκοποὺς ἱδρύσεως τῶν Μασονικῶν Στοῶν, πράγμα ποὺ ἀποτελεῖ σοβαροτάτη παράλειψη. Ὅπως γνωρίζετε ὁ Τεκτονισμὸς συνεστήθη μὲ τὴν ἐπωνυμία «ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ» δυνάμει τῶν Βασιλικῶν Διαταγμάτων τῆς 19/7/1949 καὶ τῆς 16/11/1956, στὰ ὁποῖα καθορίζεται σαφῶς, ὅτι ὁ σκοπός τοῦ ὡς ἄνω ἱδρύματος εἶναι ἡ εὐόδωσις ἔργων εὐποιΐας, ἴδια διὰ περιθάλψεως ἐνδεῶν καὶ μορφώσεως ἀπόρων παίδων. Θὰ ἔπρεπε λοιπὸν στὸ βιβλίο σας νὰ παραθέσετε στοιχεῖα ποὺ νὰ ἀποδεικνύουν τὸν  φιλανθρωπικὸ χαρακτήρα τῶν μασονικῶν στοῶν. Καὶ τοῦτο διότι, ὅπως γνωρίζετε, ἡ αἰτία γιὰ τὴν ὁποία ζητήσαμε, πρὸ δύο περίπου ἐτῶν μὲ τὴν προσφυγή μας στὸ Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας τὴν κατάργηση τοῦ ἐν λόγω «Τεκτονικοῦ ἱδρύματος», ἦταν ἀκριβῶς ἡ μὴ ἐκπλήρωση τοῦ σκοποῦ, γιὰ τὸν ὁποῖον ἱδρύθηκε καὶ ἡ ἀντ’ αὐτοῦ τοῦ σκοποῦ ἐν τῇ πράξει ἵδρυση, λειτουργία καὶ συντήρηση Μασονικῶν Στοῶν καὶ ἡ προώθηση τῆς λατρείας τοῦ Μεγάλου Ἀρχιτέκτονος τοῦ Σύμπαντος (Μ.Α.Τ.Σ.), μὲ τὴν πραγματοποίηση μυήσεων. Ἡ ὑπὸ τὸν ἀνωτέρω νομικὸ μανδύα λειτουργία τοῦ ὡς ἄνω «ἱδρύματος» καὶ ἡ πραγματοποίηση ἐν αὐτῶ ἀλλοτρίων σκοπῶν καὶ στόχων, τί ἄλλο μαρτυρεῖ παρὰ τὴν ἐξαπάτηση τοῦ Κράτους; Ἡ δὲ παράκαμψις καὶ ἀποσιώπησις τοῦ ζητήματος αὐτοῦ, τί ἄλλο μαρτυρεῖ, παρὰ τὸ ὅτι ἐπιβεβαιώνετε τὴν φρικτὴ αὐτὴ παρανομία, ποῦ συνεπάγεται βεβαίως βαρύτατες ποινικὲς εὐθύνες;
Ἀναφέρετε ἐπίσης ὅτι «ὁ Τεκτονισμὸς δὲν εἶναι θρησκεία…Ὁ Τεκτονισμὸς διακηρύσσει ἀπὸ τῆς γεννήσεώς του τὴν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν ἀθανασία τῆς ψυχῆς. Ἀλλὰ ἐπειδὴ δέχεται στοὺς κόλπους του ὡς μέλη ἄνδρες διαφορετικῶν θρησκευτικῶν πεποιθήσεων, δίδει στὸν Θεὸ τὴν προσωνυμία Ἐκείνου ποὺ ἀρχιτεκτόνησε τὸ Σύμπαν» (σέλ.17). Ὅπως καὶ ἄλλοτε ἔχουμε σχολιάσει, ὁ ἰσχυρισμὸς αὐτὸς εἶναι ἀναληθής. Ἡ ἐπίσημη διακήρυξη τῶν Τεκτόνων στὸ Σύνταγμα τῆς Μεγάλης Στοᾶς τῆς Ἑλλάδος (20.12.1949) ὅτι «ὁ Ἐλευθεροτεκτονισμὸς πιστεύει εἰς τὴν ὕπαρξιν τοῦ Θεοῦ ὑπὸ τὴν ἐπωνυμίαν Μέγας Ἀρχιτέκτων τοῦ Σύμπαντος» (Μ.Α.Τ.Σ.), οἱ συνεχεῖς ἀναφορὲς κατὰ τὴν ἔναρξη καὶ λήξη τῶν συνεδριάσεών σας στὸ ὄνομά του, οἱ ἀναφορὲς στὸν Μ.Α.Τ.Σ. στὰ ἐπίσημα τεκτονικὰ ἔγγραφα (Καταστατικὸς Χάρτης, Τυπικὰ μυήσεων κ.λ.π.), δὲν δηλώνει κάποια σχέση μὲ τὸ «ἱερό»; Δὲν φανερώνει θρησκευτικὴ πίστη καὶ ἐξάρτιση ἀπὸ κάποιο Θεὸ (ὅπως τὸν ἀντιλαμβάνεται ὁ Τεκτονισμός); Τὸν θρησκευτικὸ χαρακτήρα τοῦ Τεκτονισμοῦ μαρτυρεῖ καὶ ἡ Μασωνικὴ Ἐγκυκλοπαιδεία τοῦ Ν.Χ. Λάσκαρη, ἐκδιδομένη μὲ τὴν ἄδεια τῆς Μεγάλης Στοᾶς τῆς Ἑλλάδος: «Ἡ θρησκεία τοῦ Τεκτονισμοῦ εἶναι ἡ γενικὴ θρησκεία τῆς φύσεως καὶ τῆς πρωταρχικῆς ἀποκαλύψεως, τῆς κληροδοτηθείσης ἡμῖν ὑπὸ ἀρχαίου τινὸς καὶ πατριαρχικοῦ ἱερατείου, ἐν τῇ ὁποίᾳ ὅλοι οἱ ἄνθρωποι δύνανται νὰ συνυπάρξουν». Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μὲ τὴν ἱστορικὴ Συνοδικὴ ἀπόφασή της τὸ 1933 ἀποφαίνεται, ὅτι ὁ Τεκτονισμὸς «δὲν εἶναι ἁπλὴ τὶς φιλανθρωπικὴ ἕνωσις, ἢ φιλοσοφικὴ σχολή, ἀλλ’ ἀποτελεῖ μυσταγωγικὸν σύστημα, ὅπερ ὑπομιμνήσκει τὰς παλαιάς ἐθνικάς μυστηριακάς θρησκείας, ἢ λατρείας. Ἀποδεδειγμένως τυγχάνει θρησκεία μυστηριακή, ὅλως διάφορος…καὶ ξένη της χριστιανικῆς θρησκείας…». Ὁ Τεκτονισμὸς παρουσιάζει ὅλα τὰ χαρακτηριστικὰ γνωρίσματα μιᾶς θρησκείας, διότι ἐκτὸς ἀπὸ τὴν πίστη σὲ συγκεκριμένο θεό, τὸν Μ.Α.Τ.Σ., ἔχει διδασκαλία, λατρεία, μυστήρια, σύμβολα, ἱερατικοὺς βαθμούς, βαθμοὺς μυήσεως (ἀπὸ τὸν 1ο μέχρι τὸν 33ο), τελετὲς μυήσεως καὶ λατρευτικὸ οἶκο, τὶς Μασονικὲς Στοές. Σύμφωνα μὲ εἰδικοὺς μελετητές, τὸ θρησκευτικὸ σύστημα τῆς Μασονίας, μιμεῖται τὸν ἀρχαῖο Γνωστικισμό, διότι ἀποτελεῖ συνοθύλευμα θρησκευτικῶν στοιχείων ἀπὸ τὸν Μανιχαϊσμό, τὸν Νεοπλατωνισμό, τὸν Χριστιανισμό, τὸν Ἰουδαϊσμό, ἀπὸ τὴν Θεοσοφία τῶν ἀνατολικῶν θρησκειῶν, ἀπὸ τὶς Αἰγυπτιακὲς θεότητες τοῦ Ὄσιρι καὶ τῆς Ἴσιδος, χωρὶς νὰ ἀπουσιάζουν ἐπίσης στοιχεῖα Ὀρθολογισμοῦ καὶ Οὐμανισμοῦ.
Αὐτὸ δὲ ἀκριβῶς τὸ «συνοθύλευμα» τὸ βλέπουμε ξεκάθαρα στὸ βιβλίο σας. Διότι ὁλόκληρο τὸ περιεχόμενό του, ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ὡς τὸ τέλος, χαρακτηρίζει τὸ στοιχεῖο τοῦ φιλοσοφικοῦ καὶ θρησκευτικοῦ συγκρητισμοῦ. Μέσα στὸ βιβλίο σᾶς ἀναμιγνύετε σ’ ἕνα «χαρμάνι» φιλοσοφίες, ἰδεολογίες, θρησκεῖες, ἐπιστῆμες μαζὶ μὲ τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία, λὲς καὶ αὐτὴ ἀπὸ μόνη της δὲν εἶναι ἀρκετὴ νὰ φωτίσει, νὰ ὁδηγήσει τὸν ἄνθρωπο στὴν ἀλήθεια καὶ νὰ τὸν σώσει, ἀλλὰ χρειάζεται τὰ δεκανίκια ὅλων αὐτῶν τῶν φιλοσοφικῶν καὶ τῶν ἄλλων ἀνθρωπίνων συστημάτων.
Κάνετε ἐπίσης λόγο γιὰ τὴν αὐτογνωσία καὶ τὴν ἐνδοσκόπηση, μὲ τὴν βοήθεια τῆς ὁποίας ὁ μυούμενος στὸν Τεκτονισμὸ θὰ μπορέσει «νὰ ἀναδυθεῖ νικητὴς καὶ θριαμβευτὴς στὴν ἐπιφάνεια τῆς ζωῆς, χωρὶς πάθη καὶ μίση, χωρὶς κακία καὶ φθόνο, χωρὶς προλήψεις καὶ δεισιδαιμονίες, χωρὶς πλάνες ἀλλὰ καὶ ἄγνοια, ἕτοιμος, ἐλεύθερος στὴ σκέψη καὶ ἀδέσμευτος στὸ αἴσθημα γιὰ νὰ δεχθεῖ τὸ φῶς τῆς τεκτονικῆς σοφίας, τὸν ἥλιο τῆς ἀλήθειας…» (σέλ. 21). Ὁ ἄνθρωπος, μὲ τὶς δικές του μόνον δυνάμεις καὶ χωρὶς τὴν δύναμη καὶ τὸν φωτισμὸ τῆς Θείας Χάριτος, οὔτε ἀληθινὴ αὐτογνωσία μπορεῖ νὰ ἔχει, οὔτε «νικητὴς καὶ θριαμβευτὴς» τῶν παθῶν του μπορεῖ νὰ ἀναδειχθεῖ σύμφωνα μὲ τὸν λόγον τοῦ Κυρίου: «Χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδὲν» (Ἰω.15,5). Ἐπίσης δὲν ὑπάρχει κανένα «φῶς τεκτονικῆς σοφίας», οὔτε κανένας «ἥλιος τῆς ἀλήθειας». Τὸ μοναδικὸ καὶ ἀληθινὸ φῶς εἶναι ὁ Χριστὸς σύμφωνα μὲ τὸν λόγον Τοῦ «ἐγὼ εἰμὶ τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Ἰω.8,12) καὶ ἡ μοναδικὴ ἀλήθεια εἶναι καὶ πάλι ὁ Χριστὸς σύμφωνα μὲ τὸν λόγον Του «ἐγὼ εἰμὶ  ὁδὸς καὶ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ» (Ἰω.14,6). Ἡ ἀλήθεια δὲν εἶναι μία ἰδεολογία ὅπως ἐσφαλμένα νομίζετε, ἡ ὁποία ἀνακαλύπτεται διὰ τῆς «ἔρευνας» (σέλ.19), ἀλλὰ εἶναι πρόσωπο. Εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Χριστός. Δὲν ὑπάρχουν ἄλλες ἀλήθειες καὶ ἄλλα φῶτα ἔξω ἀπὸ τὸν Χριστό.
Ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε κ. Καμαλάκη, ὁ Χριστὸς στὶς παρὰ πάνω διακηρύξεις του εἶναι ἀπόλυτος, κοφτὸς καὶ κατηγορηματικός. Διεκδικεῖ ἀποκλειστικὰ μόνο γιὰ τὸν ἑαυτὸ Τοῦ ὁλόκληρη τὴν ἀλήθεια, ὁλόκληρο τὸ φῶς, ὁλόκληρη τὴν ζωή. Δὲν ἀφήνει κανένα περιθώριο γιὰ ἄλλες ἀλήθειες, γιὰ ἄλλα φῶτα, γιὰ ἄλλες ζωὲς ἔξω ἀπὸ τὸν ἑαυτό Του. Αὐτὸ πρέπει πολὺ νὰ σᾶς προβληματίσει, διότι βλέπουμε, ὅτι σὲ πολλὰ σημεῖα τοῦ βιβλίου σας χρησιμοποιεῖτε χωρία ἀπὸ τὴν ἁγία Γραφή, πρᾶγμα ποὺ δείχνει, ὅτι δέχεσθε τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία. Ἂν λοιπὸν ὄντως τὴν δέχεσθε στὸ σύνολό της, τότε θὰ πρέπει νὰ παύσετε νὰ ψάχνετε γιὰ ἄλλες ἀλήθειες καὶ  γιὰ ἄλλα φῶτα στὴ φιλοσοφία, στὴν ἐπιστήμη, ἡ ὅπου ἀλλοῦ. Ἂν πάλι νομίζετε ὅτι στὸν Χριστιανισμὸ δὲν ἀποκαλύπτεται ὁλόκληρη ἡ ἀλήθεια, ἀλλὰ χρειάζεστε ἐπὶ πλέον καὶ τὴν φιλοσοφία τοῦ Κίργκεγκαρτ, τοῦ Σοπενχάουερ, τοῦ Χάιντεγκερ, τοῦ Κὰντ κ.α. γιὰ νὰ τὴν βρῆτε, τότε ὀφείλετε νὰ τὸ δηλώσετε ξεκάθαρα στὸ βιβλίο σας. Ὡστόσο, ἂν κάτι τέτοιο πιστεύετε, μὴ πλανάσθε, ὅτι εἶσθε ἀληθινὸς Ὀρθόδοξος χριστιανὸς καὶ μὴ ἐλπίζετε νὰ ἐπιτύχετε τὴν ἐν Χριστῷ σωτηρία. Οὔτε πάλι νὰ καυχᾶσθε, ὅτι εἶσθε «Μέγας Εὐεργέτης καὶ Μέγας Ἄρχων Λογοθέτης τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας», διότι τὰ ἐκκλησιαστικὰ ὀφφίκια δὲν σᾶς ἐξασφαλίζουν τὴν σωτηρία.   Δὲν γνωρίζω βέβαια ἐὰν τὸ Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας σᾶς ἐτίμησε μὲ τὰ παρὰ πάνω ὀφφίκια ἐν γνώσει Του, ὅτι εἶσθε Μασόνος 33ου βαθμοῦ, ἢ ἐν ἀγνοία Του. Πάντως ἐγὼ ἔχω καθῆκον, νὰ γνωστοποιήσω στὸ Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας τὴν μασονική σας ἰδιότητα, προκειμένου νὰ προχωρήσει καὶ αὐτὸ στὶς ἐπιβαλλόμενες ἐνέργειες.
Περαίνοντας, ὡς ἐπίσκοπος καὶ ἐκ ποιμαντικοῦ καθήκοντος, θὰ ἤθελα νὰ σᾶς συμβουλεύσω τὰ ἑξῆς: Ἐπειδὴ ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας ἔχει ἤδη  ἀποφανθεῖ καὶ μάλιστα ἐπανειλημμένως, ὅτι ὁ Τεκτονισμὸς εἶναι «θρησκεία μυστηριακὴ ὅλως διάφορος…καὶ ξένη της χριστιανικῆς θρησκείας…», ὀφείλετε νὰ ξεκαθαρίσετε τὴν θέση σας. Καὶ εἴτε νὰ ὑπακούσετε στὴν ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας, ἀπομακρυνόμενος ἀπὸ τὸν Τεκτονισμὸ ὁριστικὰ καὶ ἀμετάκλητα, ὥστε ἔτσι νὰ ἐπιτύχετε καὶ τὴν σωτηρία σας, εἴτε νὰ διαχωρίσετε τὴ θέση σας ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία καὶ νὰ παύσετε νὰ ἐξαπατᾶτε τὸν ἑαυτό σας καὶ τοὺς ἄλλους, ὅτι εἶσθε δῆθεν Ὀρθόδοξος χριστιανὸς καὶ μάλιστα ὀφφικιάλιος τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας. Δὲν εἶναι κακὸ νὰ ὁμολογήσετε ἐλεύθερα, ὅτι λατρεύετε τὴ δική σας θεότητα, τὸν Μ.Α.Τ.Σ., ἢ τὴν ὅποια ἄλλη θρησκευτική σας πίστη. Κανένας δὲ μπορεῖ νὰ σᾶς μεμφθεῖ γι’ αὐτό. Σκεφθεῖτε ὅμως ποιὲς θὰ εἶναι οἱ αἰώνιες συνέπειες ἀπὸ τὴν ἐπιλογὴ σας αὐτή.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κοινό ανακοινωθέν έντεκα Γαλλικών Blogs


Με κοινό τους ανακοινωθέν  11 Γαλλικά blogs  καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου  που αιματοκύλισαν το Παρίσι και τη βαρβαρότητα που δείχνουν κάποιοι  περιφρονώντας την ανθρώπινη ζωή.


Πέρα από την παραπάνω καταγγελία δηλώνουν στο ανακοινωθέν τους  ότι σκοπός τους δεν είναι να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε Τεκτονική δύναμη αλλά έχουν κοινή πεποίθηση  ότι ανεξάρτητα από τυπικά και Μεγάλες Στοές  όλοι οι Τέκτονες  είναι αδέλφια και πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Κριτήρια και επιλογή εισδοχής

(Σημ: Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Σ.Σ.Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ. 63- http://www.platonlodge.gr/arthra-gia-tektonismo/) 


ΤΟΥ ΑΔ.΄. Β. Π. 11-11-2015 
Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό της Μεγ.΄. Στοάς της Ελλάδος και τον Ειδικό Κανονισμό κάθε Στοάς, οι προτεινόμενοι για εισδοχή-μύηση πρέπει να είναι ανεπιλήπτου ήθους και χαρακτήρα, με ηλικία άνω των 23 ετών κατ΄ελάχιστον, χαρακτηριζόμενοι ως ελεύθεροι και χρηστοήθεις, να μην είναι άεργοι (όχι αργόσχολοι «επιχειρηματίες»), δυνάμενοι να έχουν αντίληψη και μόρφωση προς κατανόηση του Ελευθεροτεκτονικών Αρχών και Ιδεών και οι τρεις οριζόμενοι Διδ.΄. να εκφράζουν θετική άποψη για τους υπό κρίση, μετά από προφορική συζήτηση και τις απαντήσεις τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την ουσιαστική κρίση και η θετική ψήφος των Αδελφών μας, μας επέτρεψε να αξιωθούμε της μυήσεως. 

 Είναι γεγονός ότι στην αμύητη κοινωνία υπάρχουν ουκ ολίγοι που θα μπορούσα να τους ονομάσω «Αμύητους Τέκτονες», γιατί ο τίτλος αυτός αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν την καλλιέργεια, τις πνευματικές ανησυχίες και την εσωτερική πειθαρχία που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και βοηθήματα, για να ενταχθεί κάποιος στην Τεκτονική Αδελφότητα και οι οποίοι για διάφορους λόγους, δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη ή δεν έχουν επιλέξει την ένταξή τους σε αυτήν ή και ακόμη οι τυχόν φίλοι τους Τέκτονες σε γινόμενες συζητήσεις, κρατώντας για τον εαυτό τους ή από φόβο δεν εκδηλώνουν την ταυτότητά τους ή και τέλος διότι δεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν με φιλικά τους πρόσωπα για τον Τεκτονισμό.

  Κατ΄αρχήν ΔΕΝ ασκούμε προσηλυτισμό για κανένα λόγο. Πρέπει λοιπόν ο ενδιαφερόμενος να βρει μόνος του την άκρη, για να δείξει με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό του ενδιαφέρον. Θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα μέλη μιας Στοάς διακρίνονται για τη βαθιά θρησκευτικότητα και πίστη τους (Δεν θα βρει άθεους ή σατανιστές), διότι σαν μη θρησκευτική Αδελφότητα ο Τεκτονισμός αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την ευρύτητα του πνεύματος να ακούσουν όλες τις απόψεις, είτε αυτές προέρχονται από το Ισλάμ, τις Ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες ή τον αρχαίο και μεσαιωνικό μυστικισμό, και να τις συζητήσουν χωρίς τη στενόμυαλη αντιμετώπιση που πολλές φορές δείχνουν οι απόλυτα δογματικοί άνθρωποι. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο συνειδητοποιημένος Τέκτων γνωρίζει ότι κανένα Δόγμα δεν είναι κάτοχος της Απόλυτης και Αποκλειστικής Αλήθειας και η αλήθεια του καθένα μας πηγάζει από την καρδιά του και την πίστη του. 

  Όμως ένας μυημένος, έχοντας την εμπειρία που απέκτησε μέσα στην Τεκτονική Στοά, μπορεί να διακρίνει την ποιότητα των ανθρώπων με τους οποίους συνδιαλέγεται, οι οποίοι έχουν ευρεία ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση, έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό τους στίβο και διαπνέονται ακόμη από τα ιδανικά και τις ανησυχίες που τους ώθησαν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα, χωρίς να έχουν φθαρεί από τη το περιβάλλον που ζουν στην αμύητη κοινωνία. 

 Στην διαρκώς επαναλαμβανόμενη έκφραση της ανησυχίας τους σχετικά με το πώς, άνθρωποι που ακόμη παραμένουν εσωτερικά «αγνοί», θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Κοινωνία μας προς το καλύτερο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, τέτοιες αλλαγές πάντοτε γίνονται σταδιακά «και δια του παραδείγματος» μια τακτική η οποία αποτελεί τη βάση της λειτουργίας του Τεκτονισμού. Έτσι θα ήταν ευτύχημα να ιδούμε τέτοιους άνδρες αυτής της ποιότητας, να αποφασίζουν να κρούσουν τις θύρες των Στοών του Ορθού Λόγου όπου θα πάρουν αγάπη, αλληλεγγύη και ηθική στήριξη από τους αδελφούς τους (όπως άλλωστε βρίσκουν σε οποιοδήποτε πνευματικό ή επαγγελματικό σύλλογο ανήκουν). 

 Θα ήταν τουλάχιστον αφελές και εγωιστικό να πιστεύουμε ότι οι ενταγμένοι στον Τεκτονισμό, είμαστε οι μόνοι ξεχωριστοί άνθρωποι γύρω μας. 

Προς Θεού! Yπάρχουν πολλοί άλλοι, εκτός, των οποίων η στάση τους στη ζωή έχει αποδείξει ότι θα μπορούσαν να διδάξουν πολλά πράγματα σε εμάς, τους «μυημένους»!

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Έξω οι Ομοφυλόφιλοι από την Μεγάλη Στοά της Τζόρτζια



 Στις 28 Οκτωβρίου, η Μεγάλη Στοά της Πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ (40.000 μέλη), αποφάσισε να απαγορεύσει την ομοφυλοφιλία στις τάξεις της. Συγκεκριμένα ο Μεγάλος  Διδάσκαλος Douglas W. McDonald  εξέδωσε ένα διάταγμα, μετά την έγκριση του συμβουλίου, με οριακή πλειοψηφία, η οποία αναφέρει μεταξύ των άλλων  ότι " η ομοφυλοφιλία είναι αντίθετη προς το ηθικό νόμο"

Τα ονόματα των Άγγλων Τεκτόνων στο Διαδίκτυο


Σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα ειλικρίνειας, οι Ελευθέροτέκτονες  της Αγγλίας κατέστησαν  διαθέσιμα στο διαδίκτυο τα ονόματα του συνόλου των μελών τους,  μέχρι το 1923 .

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου του Τεκτονισμού, αδ. Diane Clements δήλωσε: «Τα αρχεία αποδεικνύουν τη σημαντική συμμετοχή που είχαν οι  Ελευθεροτέκτονες στη βρετανική κοινωνία."

Μεταξύ των άλλων η λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5.500 αστυνομικούς ,αρκετές χιλιάδες αξιωματικούς του στρατού ,170 δικαστές, 169 βουλευτές και 16 επισκόπους.


Πηγή: http://www.theguardian.com/

Τα νέα της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδας


Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 έγινε στην Αθήνα η τακτική Μεγάλη Συνέλευση της «Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος και των Υπερποντίων Αυτής Στοών». Κατά την Μεγάλη αυτή Συνέλευση εξελέγη ο Πσεβ.Αδ. Δ. Ι., ως Μέγας Διδάσκαλος για την επομένη διετία (Φεβρουάριος 2016 - Φεβρουάριος 2018), η Εγκατάσταση του οποίου θα γίνει την 13η Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα. Έγινε, επίσης, η εκλογή του Μεγάλου Θησαυροφύλακος, του Ελεγκτού και του Αναπληρωτού Ελεγκτού για την επομένη τεκτονική περίοδο (Φεβρουάριος 2016-Φεβρουάριος 2017), ενώ ενεκρίθησαν ο οικονομικός απολογισμός τής παρελθούσης περιόδου και ο προϋπολογισμός τής επομένης.
***
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 έγινε στο Δουβλίνο η Μεγάλη Σύνοδος του «Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Βασιλικής Αψίδος της Ιρλανδίας». Κατόπιν προσκλήσεως, παρέστη ο Σεβτ.Αδ. Α.-Ι. Μ., Μέγας Διδάσκαλος της ημετέρας Μεγάλης Στοάς του Σήματος, συνοδευόμενος από τον Πσεβ.Αδ. Ι. Ρ., ΜΒ΄Επ. Εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία παρέστησαν αντιπροσωπείς από τα Μεγάλα Περιστύλια Βασιλικής Αψίδος της Ολλανδίας, τηςΓερμανίας και της Ισπανίας, καθώς και ο Μέγας ΔΙδάσκαλος του Σήματος της Ελβετίας. 
***
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε στο Winterthur της Ελβετίας η Μεγάλη Συνέλευση της «Εθνικής Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελβετίας». Μετά από σχετική πρόσκληση, παρέστη ο Σεβτ.Αδ. Α.-Ι. Μ., Μέγας Διδάσκαλος της ημετέρας Μεγάλης Στοάς του Σήματος, συνοδευόμενος από τον Β΄ΜΕπ, Πσεβ.Αδ. Ι.Ρ.. Παρέστησαν, επίσης, Μεγάλοι Διδάσκαλοι Μεγάλων Στοών Σήματος από την Φινλανδία, την Εσθονία, και το Τογκό. Τέλος, παρέστη και ο Εξοχώτατος και Ύπατος Μέγας Βασιλεύς του Υπάτου Μεγάλου Περιστυλίου της Ιρλανδίας. 


Πηγή: http://www.markandmariner.gr/home.html