ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Ιορδάνη Πουλκούρα

Δελτίο Τύπου 15ης Ιουλίου- Ενημερωτική εισήγηση περί του ΑΑΣΤ

Την 15η Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών ενημερωτική εισήγηση περί του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της διακριτότητας των δύο κυρίαρχων Σωμάτων.

Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος -Θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν, θρηνήσωμεν!

Ας θρηνήσουμε αδελφοί μου. Ένας παλαιός αδελφός που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αιώνια Ανατολή.

Δωρεά από την Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHA

Η Επαρχιακή Μεγάλη Στοά του Worcestershire της Αγγλίας προσέφερε το ποσό των 1600 λιρών στο Εθελοντικό Κέντρο EVESHAM

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος Holland επισκέφτηκε την GODF


 Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας François Holland επισκέφτηκε το Τεκτονικό Μέγαρο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας στα πλαίσια του εορτασμού των 300 χρόνων από την ίδρυση του Τεκτονισμού. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που συμβαίνει κάτι τέτοιο.


 Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Holland δήλωσε μεταξύ των άλλων : ¨ Η παρουσία μου εδώ είναι μια αναγνώριση της συνεισφοράς του Τεκτονισμού στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην χώρα. Η Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά τι σας οφείλει …





πηγή: ΕΠΤΕ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Διακήρυξη της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ


 Παραθέτουμε την διακήρυξη που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Στην Γ.Σ συμμετείχε η πλειοψηφία των αιρετών Μελών του Συμβουλίου της Μ.Σ.


 Το πλήθος των αδελφών που στηρίζουν την προσπάθεια να οδηγηθεί ξανά η Μεγάλη Στοά στο δρόμο της ορθής λειτουργίας και της εφαρμογής των Συνταγμάτων και των Τεκτονικών αρχών είναι πολύ μεγάλος. Φαίνεται ότι έχουν περάσει οι εποχές που ο καθένας δρούσε ατομικά για προσωπική προβολή . Οι αδελφοί πια επιζητούν την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης . Στόχος , μέσα από την συλλογική δράση και δουλειά,     είναι να διευρυνθεί ο  <<ορισμός>>  της Τεκτονικής  τέχνης πέρα από  την εσωστρέφεια και την προσωπολατρία των εχόντων την <<απόλυτη γνώση>> και το <<αλάθητο>>  ,στην οποία είχε οδηγηθεί τον τελευταίο καιρό  η Μ.Σ, και να δοθεί στους αδελφούς  το έναυσμα εκείνο που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες στο μέγιστο βαθμό.




Τα νέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας του LA DROIT HUMAIN



 Στις 22 Ιανουαρίου 2017 το Ύπατο Συμβούλιο του Διεθνούς Μικτού Τεκτονικού Τάγματος "Le Droit Humain - Το Ανθρώπινο Δίκαιο" ανύψωσε στον 33ο βαθμό την Αδελφή ΒΜπ, 32ο, Πρόεδρο των Περιστυλίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Τάγματος, σε συνέχεια πρότασης του Μεγάλου Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η τελετή ανύψωσης πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου εδρεύει το Ύπατο Συμβούλιο τού Τάγματος. Στην ίδια τελετή, που διενεργήθηκε στα γαλλικά καί τα αγγλικά, ανυψώθηκαν επίσης Αδελφές καί Αδελφοί από την Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία καί τη Δυτ. Αφρική.  

 Μετά τις εργασίες τού Υπάτου Συμβουλίου, ακολούθησε γεύμα αγάπης στην υγρή αίθουσα της έδρας της Γαλλικής Ομοσπονδίας, με συμμετοχή Μεγάλων Γενικών Επιθεωρητών (33ο) από όλες τις Ομοσπονδίες του Τάγματος. Κατά το γεύμα κόπηκε καί η βασιλόπιττα γιά τη νέα χρονιά. Το ένα από τα τρία συμβολικά νομίσματα της βασιλόπιττας κέρδισε η Ενδοξώτατη Αδελφή Α.Μ., 33ο, Πρόεδρος του Εθνικού Αρείου Πάγου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, που παραβρέθηκε επίσης στις εργασίες του Υπάτου Συμβουλίου.

Πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία La Droit Humain

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πανελλήνιο Συνέδριο Νεαρών Τεκτόνων από την Μεγάλη Μικτής Στοά της Eλλάδος


Η Μ.Μ.Στ.Ε  διοργανώνει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεαρών Τεκτόνων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου .


Το θέμα του συνεδρίου θα είναι ‘’Η φιλανθρωπία ως προς τον πλησίον και μέσο αυτοβελτίωσης  της κοινωνίας’’

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Στην Κέρκυρα ο ΥΜΤ αδ. Ν. Κιλακος για μυήσεις σε 33ο


Ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης  αδ. Νικόλαος Κιλάκος συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΥΣ του ΑΑΣΤ του 33ου τέλεσαν στην Κέρκυρα σε μια άκρως μυσταγωγική ατμόσφαιρα την μύηση σε 33ο , καταξιωμένων Τεκτόνων του ΑΑΣΤ.


Πηγή: Γαλήνιες Σκέψεις

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε ο ΜΔ της Μεγ. Στοάς του Βελγίου αδ. ETIENNE DECELLE



Έφυγε από την ζωή  , πριν από λίγες ημέρες ,σε ηλικία 70 ετών  ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς του Βελγίου αδ. ETIENNE DECELLE. 

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Νέα εποχή για την Μεγάλη Στοά του ΑΑΣΤ


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα  η Μεγάλη Συνέλευση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας του ΑΑΣΤ  . Μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα   η Γενική Συνέλευση , στην οποία συμμετείχε πάνω από το 65% των εκλεκτόρων  της Μεγάλης Στοάς και το 88% των Στοών, ανέδειξε στην θέση του Μεγάλου Διδασκάλου τον αδ. Παναγιώτη Θαλάσση  δίνοντας οριστικό τέλος σε μια δύσκολη περίοδο που είχε προκύψει τον τελευταίο καιρό με διαγραφές αδελφών και Στοών.


Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχηθούμε στον νέο Μεγάλο Διδάσκαλο καλή δύναμη και καλή επιτυχία   στα νέα του καθήκοντα για το καλό των αδελφών και του ελληνικού Τεκτονισμού.

Τέσσερις Μεγάλοι Διδάσκαλοι σε …στρατόπεδο συγκέντρωσης


Φόρο τιμής στους αδελφούς που έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο KL-NATZWEILER στην περιοχή της Αλσατίας απότισαν  οι επικεφαλής τεσσάρων Γαλλικών Τεκτονικών Δυνάμεων πριν από λίγο καιρό.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβρη ο ΜΔ της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδ. Christophe Habas, ο ΜΔ της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας αδ. Philippe Charuel, ο ΜΔ της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας αδ. Jean-Pierre Servel και ο ΜΔ της FFDH αδ. Alain Michon τοποθέτησαν στο στρατόπεδο ,που έχασαν τη ζωή τους 22000 άνθρωποι, μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει : << στη μνήμη των αδελφών που πέθαναν στο στρατόπεδο>> .

Πηγή: ΕΠΤΕ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έκδοση αφιέρωμα στο πνευματικό έργο του επιτ:. Μεγ:. Διδ:. Σπυρίδωνα Παΐζη

(αναδημοσίευση από την σελίδα του Facebook - Γαλήνιες Σκέψεις - https://www.facebook.com/aast33forgreece/)

Θα πρέπει να εξάρουμε το εγχείρημα του Συμβουλίου της ΜΣΤΕ να εκδώσει ένα λιτό μεν αλλά καλαίσθητο τεύχος – αφιέρωμα στο πνευματικό έργο μιας εκ των εμβληματικότερων προσωπικοτήτων του σύγχρονου τεκτονισμού της Ελλάδος: του επιτ:. Μεγ:. Διδ:. Σπυρίδωνα Παΐζη.

Η έκδοση είναι αξιέπαινη γιατί με σεβασμό στον προφορικό λόγο διασώζει μερικές μαγνητοφωνημένες ομιλίες του αειμνήστου Σπυρίδωνα Παΐζη, ο οποίος ως γνήσιος Διδάσκαλος αλλά και μελίρρυτος ρήτωρ δεν έγραφε ποτέ! (τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια…)

Όμως είναι κρίμα που η εν γένει πολιτεία του Συμβουλίου της ΜΣΤΕ υποβιβάζει την όλη προσπάθεια της εκδόσεως μετατρέποντας τη σε μουσειακό είδος. Και εξηγούμεθα:

Το πνευματικό έργο του Μεγάλου Εκλιπόντος χωρίζεται σε 2 κύρια μέρη

Α) Στο ιδεολογικό – φιλοσοφικό, με το οποίο μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να έχει διαφορετικές απόψεις εν όλω ή εν μέρει ( άλλωστε και ο ίδιος διακήρυττε ότι στον Τεκτονισμό δεν υπάρχουν αυθεντίες) αλλά πάρε όλα αυτά, τα μονοπάτια της σκέψης του αναμφίβολα βοηθούν τον γνήσιο αναζητητή της αλήθειας.

Β) Στο ιστορικό, στην αξιοποίηση δηλαδή των αρχειακών ντοκουμέντων της ιστορίας του Τεκτονισμού στον Ελληνόφωνο χώρο του 18ου και 19ου αιώνα ιδιαίτερα. Έργο στο οποίο ο ίδιος απέδιδε μεγάλη σημασία και προέτρεπε όλους τους Αδ:. Αδ:. να ασχοληθούν με αυτό, διότι ως έλεγε αποτελούσε πυξίδα για τον χαρακτήρα, τους στόχους και τις επιδιώξεις του σύγχρονου Τεκτονισμού

Παρά το γεγονός ότι στο εκδοθέν τεύχος δεν περιλαμβάνονται (πιθανόν δεν ανευρέθησαν ακόμα) οι ομιλίες του εκείνες στις οποίες διακήρυττε με πάθος οτι η Στοά είναι το πρωταρχικό κύτταρο του Τεκτονισμού και εξ αιτίας αυτού υπεραμυνόταν αδιαπραγμάτευτα το αυτοδιοίκητο των Στοών και την μη επέμβαση υπερκείμενης αρχής στο εσωτερικό τους, από τις ομιλίες του της δεύτερης κατηγορίας που προαναφέραμε θεμελιώνονται αβίαστα οι ανωτέρω θέσεις του με αδιάψευστα ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα: Στοές ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ υπήρχαν στον Ελληνόφωνο χώρο και προ της ΜΣΤΕ και μάλιστα με καθοριστική για την πατρίδα μας, την κοινωνία και τον ελληνικό τεκτονισμό δράση ακόμα και όταν υπάγονταν διοικητικά σε ξένες Μεγάλες Ανατολές ή Στοές.

Η ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗ ΚΑΙ ΚΕΝΟΦΑΝΗΣ ΕΜΜΟΝΗ , ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΕΡΓΩ, του Συμβουλίου της Μεγ. Στοάς στη θέση ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΕΣ, ακυρώνουν τα όσα ξέραμε για τον Τεκτονισμό μέχρι σήμερα, ολόκληρη την Ελληνική Τεκτονική ιστορία. Και βεβαίως τον τοποθετεί σε ένα μουσειακό βάθρο όμοιο με εκείνο των λαών ή των θεσμών που κάποτε έλαμψαν ως διάττοντες αστέρες και ύστερα χάθηκαν από την ιστορία …

ΚΡΙΜΑ…

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπάτου Συμβουλίου στο Παρίσι


(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://supremecouncilforgreece.gr)


Αντιπροσωπεία του Υπάτου Συμβουλίου υπό τον Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη Κραταιότατο Αδελφό Νικόλαο Κιλάκο 33ο και τους τέως Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη Κραταιότατο Αδελφό Σπυρίδωνα Καμαλάκη 33ο και το Μεγάλο Ρήτορα και Υπουργό της Επικρατείας – Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Κραταιό Αδελφό Ευάγγελο Μπινιάρη 33ο μετέβη στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Συνομοσπονδίας των Υπάτων Συμβουλίων της Ευρώπης και των τελετών εορτασμού του Χειμερινού Ηλιοστασίου του Υπάτου Συμβουλίου για τη Γαλλία.


Την Πέμπτη 8/12/2016 συμμετείχε σε συνεδρία της Συνομοσπονδίας των Υπάτων Συμβουλίων της Ευρώπης , στην έδρα του Υπάτου Συμβουλίου για τη Γαλλία, με παρευρισκόμενες αντιπροσωπίες των Υπάτων Συμβουλίων διά τη Γαλλία , Ιταλία , Τουρκία , Γερμανία , Ελβετία , Αυστρία , Πολωνία , Σερβία , Κροατία , Λιθουανία , Ισπανία, Πορτογαλία , Ρωσία , Ισραήλ και Κύπρο .                  
                                

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν θέματα των Υπάτων Συμβουλίων της Συνομοσπονδίας και αποφασίσθηκε η επομένη συνεδρία να πραγματοποιηθεί το Μάïο 2017 στο Βελιγράδι.

Την Παρασκευή 9/12/2016 οι Αντιπροσωπείες παρευρέθησαν σε Μύηση 33ου στην αίθουσα τελετών του Υπάτου Συμβουλίου για τη Γαλλία .

Το Σάββατο 10/12/2016 έλαβε χώρα σε συνεδριακό χώρο σε 4ο βαθμό η τελετή εορτασμού του Χειμερινού Ηλιοστασίου με συμμετοχή εκατοντάδων Αδελφών και Αντιπροσωπειών των Υπάτων Συμβουλίων της Συνομοσπονδίας και επί πλέον των Υπάτων Συμβουλίων για τη Λιθουανία , την Ουκρανία ,την Ακτή Ελεφαντοστού , το Τόγκο , την Αργεντινή ,την Παραγουάη κ.α.

Κατά την τελετή, ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Κραταιότατος Αδελφός Νικόλαος Κιλάκος 33ο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία, τόνισε τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης που συνδέουν τους δύο λαούς και τα δύο Ύπατα Συμβούλια και προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του Υπάτου Συμβουλίου για τη Γαλλία Κραταιότατο Αδελφό HenriLustman 33ο .  
              
Το Σάββατο το βράδυ ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου για τη Γαλλία Κραταιότατος Αδελφός Henri Lustman33ο παρέθεσε επίσημο δείπνο σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στο Παρίσι .     
       
Κατά την επίσκεψη, οι επαφές των Μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπίας ανανέωσαν και ενδυνάμωσαν τους δεσμούς με όλα τα παρευρισκόμενα Ύπατα Συμβούλια και επιβεβαίωσαν τη θέση του Ελληνικού Φιλοσοφικού Τεκτονισμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου στο παγκόσμιο Τεκτονικό στερέωμα .                 

Τεκτονική εκδήλωση στην έδρα της Εκκλησίας της Αγγλίας


Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο Καθεδρικός Ναός του Καντέρμπερι  (έδρα της Αρχιεπισκοπής του Καντέρμπερι, κεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας) θα φιλοξενήσει εκδήλωση της Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς του Κεντ στα πλαίσια του εορτασμού των 300 χρόνων της UGLE.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Δούκας του Κεντ και πλήθος αδελφών. Να σημειωθεί ότι οι αδελφοί της Επαρχιακής Στοάς έχουν αναλάβει μέρος της αποκατάστασης του ναού και μέχρι στιγμής έχουν δαπανήσει για το σκοπό αυτό 300.000 λίρες .


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι  η Επαρχία του Κεντ αριθμεί 6000 Τέκτονες και 180 Στοές.

πηγή: ΕΠΤΕ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η Τεκτονική κρίση μέσα από τα μάτια του Δημόδοκου...


Έχουμε συνηθίσει, από το παρελθόν, όταν ξεσπά μια κρίση στον Ελληνικό Τεκτονισμό, ο Δημόδοκος να συναντά τον Δάσκαλό του Σουρή  και με ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, να προσπαθούν  να μας φωτίσουν τις σκοτεινές γωνιές των γεγονότων.

Να πούμε βέβαια ότι το παρόν πόνημα  αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα………

Ο Ύπατος μας κυβερνά
με φίλους του αντάμα
Όπως κολλούν εις το κουνκαν
ο Ρήγας με την Ντάμα

Και πήραν την απόφασην
διάταγμα να βγάλουν
Να διαγράψουν αδελφούς
Στοές να αποβάλουν

Ω ! εορτή των εορτών
τι ευτυχής ημέρα
Διώξαμε τα κωλο…δα
που σήκωσαν παντιέρα

Και θέλησαν με εκλογές
και άλλες τινές κοτσάνες
Να πάρουν απ’ τα χέρια μου
του πνεύματος τις στάνες

Το στολισμό διέταξα
με δάφνες και μυρσίνες
Και όλοι εις το ποτήριον
να πίνουνε ρετσίνες

Κι’ αν έφυγαν 2-3 Στοές
πενήντα ξεφυτρώνουν
Και όλους για τα αξιώματα
θα αφήσω να μαλώνουν

Αλλά εγώ ο αφανής
και ταπεινός πολίτης
Σίγουρα ποια εν μια νυκτί
θα γίνω κυβερνήτης

Γιατί δουλειά των τρομερών
Και φοβερών Υπάτων
Είναι να δοκιμάζουνε
των αδελφών τον  πατ…..ον

Συγνώμη αν σας κούρασα
Με τα προσωπικά μας
Το τι συμβαίνει στις Στοές
Είναι δουλειά δικιά μας

Μα αν έχεις όρεξη να κλαις
Με όλη την καρδιά σου
Διάβασε τα Συντάγματα

που βρήκες στη Στοά σου

Δημόδοκος

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη Στοά του ΑΑΣΤ - …Το οδοιπορικό αγωνίας ενός << άστεγου>> αδελφού



(παραθέτουμε σκέψεις αδελφού…….)

‘’Είμαι πραγματικά πολύ λυπημένος με αυτά που βιώνω σε μια Τεκτονική Δύναμη την οποία αγάπησα.  Τις τελευταίες ημέρες είμαι μάρτυρας ενός ανεύθυνου τρόπου με τον οποίο κάποιοι από την Μεγάλη Στοά του ΑΑΣΤ (Κοδριγκτώνος)  συνεχίζουν να ενημερώνουν τους εναπομείναντες (μετά τις διαγραφές) αδελφούς προκειμένου να τους πείσουν για το ορθόν της μη διεξαγωγής (ακόμη) εκλογών αλλά και για τις μαζικές διαγραφές Στοών και αδελφών. Εξακολουθούν κάποιοι να μεταχειρίζονται τους αδελφούς όχι σαν ολοκληρωμένους και πνευματικούς ανθρώπους αλλά ως οπαδούς κάποιας κομματικής οργάνωσης. Εξακολουθούν να νομίζουν ότι μονοπωλούν – όπως τον παλιό καλό καιρό- την αυθεντία στον Τεκτονικό χώρο και το αλάθητο του «Pastor Aeternus».

 Περνώντας οι ημέρες και έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Θα αναλογιστείτε πως προέκυψαν …έτσι ξαφνικά; Όλη αυτή η σύγχυση και αναστάτωση σίγουρα δεν είναι τυχαία, απλώς κάποιοι συνετοί αδελφοί, προκειμένου να μην δημιουργηθεί σύγχυση σε μαθητές και εταίρους ,την κρατούσαν με προσωπικό κόστος, στο παρασκήνιο.

 Όμως τα επιχειρήματα της απελθούσας διοίκησης όχι μόνον δεν μας πείθουν αλλά η όλη κατάσταση μοιάζει  με σκηνή όπου αμύητοι σε κάποια φιλική συνεστίαση προσπαθούν να επιβάλουν τη γνώμη τους σε Τέκτονες στηρίζοντας τα επιχειρήματα τους σε <<Τεκτονικά>>  βιβλία που αγόρασαν από πανέρια στην οδό Αθηνάς.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τις εκλογές δεν πρέπει κανείς να τις φοβάται εκτός……. εάν είναι σίγουρος ότι θα τις χάσει. Οι απόψεις όπως «Ο μὴ ὢν μετ' ἐμοῦ κατ' ἐμοῦ ἐστιν, καὶ ὁ μὴ συνάγων μετ' ἐμοῦ σκορπίζει» ( Λουκάς 11.23 ) θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για μια παραδοσιακή Τεκτονική δύναμη η οποία είναι αλήθεια ότι έχει να αναδείξει πλούσιο Τεκτονικό και κοινωνικό έργο ‘’

Ένας ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ , άστεγος ξανά μα ταπεινός αδελφός

Αφίσες κατά του Πάπα στη Ρώμη


Η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να παύσει από τα καθήκοντά του τον μεγάλο Μάγιστρο των Ιπποτών της Μάλτας είχε ως αποτέλεσμα άγνωστοι να γεμίσουν το Σάββατο το πρωί  τους δρόμους της Ρώμης με αφίσες κατά του Πάπα. Στις αφίσες κατηγορούν τον Πάπα ότι αγνοεί τους Καρδιναλίους και ότι <<αποκεφάλισε>> τους Ιππότες της Μάλτας .

Τις αφίσες δεν  υπογραφεί κάποια ομάδα ενώ η αστυνομία ξεκίνησε άμεσα έρευνες για να βρεθούν οι ένοχοι…




Πηγή: ΕΠΤΕ

200.000 ευρώ για αποκατάσταση Τεκτονικού Ναού στη Γαλλία


Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Épône  στην Βόρειο Γαλλία, ενέκρινε σε πρόσφατο συμβούλιο το ποσό των 200.000 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του παλαιότερου Τεκτονικού Ναού της Γαλλίας ο οποίος βρίσκεται στην πόλη.


 Σύμφωνα με τον πρώην Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας  πρόκειται για το μέρος όπου ο Ροβεσπιέρος συνέγραψε μέρος του επαναστατικού γαλλικού Συντάγματος (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων)  ως πρόεδρος του πανίσχυρου πολιτικού σχηματισμού των Ιακωβίνων.

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραβρεθεί στη γιορτή για τα 300 χρόνια του Τεκτονισμού


 Τη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας θα επισκεφτεί στις 27 Φεβρουαρίου ο Γάλλος Πρόεδρος   Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να παρακολουθήσει την εκδήλωση με τίτλο <<300 χρόνια Τεκτονισμός – 300 χρόνια χειραφέτηση>> . Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια  του εορτασμού των 300 χρόνων από την γέννηση του Τεκτονισμού.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο François Koch, θα είναι η πρώτη φορά από το 1946  όπου Γάλλος Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Μεγάλη Ανατολή σε εκδήλωση.


Πηγή: RT EN Francais

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σημαντικές εξελίξεις στην Μεγάλη Στοά του Α.Α.Σ.Τ ( Κοδριγκτώνος )


Η πλειοψηφία των μελών που δικαιούνται να συγκροτήσουν τη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχ. και Αποδ. Σκωτικού Τύπου συγκαλεί Γενική Συνέλευση προκειμένου να υπάρξει μια οριστική λύση στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι :
1) Απολογισμός ,Διοικητικός και Οικονομικός
2) Εκλογές  για την ανάδειξη του νέου Μεγάλου Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς
3) Έλεγχος αντιτεκτονικής συμπεριφοράς αδελφών

Να σημειωθεί ότι η θητεία του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς έχει λήξει από τις 24 Ιανουαρίου του 2017 και παρά τις  επίμονες και μαζικές προσκλήσεις των αδελφών για τη σύγκλιση του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς η απευθείας Γενικής Συνέλευσης όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση , όπως προβλέπονταν,  αλλά διετάχθη η αναστολή λειτουργίας Στοών και η διαγραφή αδελφών , ενέργειες οι οποίες δεν συνάδουν με την  Τεκτονική Παράδοση … 

πηγή: ΕΠΤΕ     

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Όλα καλά στη Μεγάλη Στοά του Α.Α.Σ.Τ – To format πέτυχε…..


Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί σε κάποια μαύρα σύννεφα τα οποία είχαν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την Μεγάλη Στοά του ΑΑΣΤ (Κοδριγκτώνος) με την ευχή να επικρατήσει η λογική μεταξύ των αδελφών. Μάλιστα συνειδητά δεν είχαμε προχωρήσει σε  λεπτομέρειες με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα λυνόντουσαν . Κάποιοι είχαν ενοχληθεί με το δημοσίευμα λέγοντας ότι ήταν ένα γενικό και αόριστο άρθρο. 

Δυστυχώς όμως τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά.


 Η «Τεκτονική  συνοχή» είναι μια σύνθετη κατάσταση που εκφράζει τον βαθμό και την ποιότητα των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των μελών μιας Τεκτονικής αδελφότητας. Στη θετική της κατεύθυνση αποτυπώνει έναν υψηλό βαθμό συνέργειας μεταξύ των αδελφών και των Στοών , διαφάνεια στις διαδικασίες οι οποίες άλλοτε προβλέπονται από τους γραπτούς νομούς του κράτους ( ως προς τη νομική υπόσταση και λειτουργία των Τεκτονικών Δυνάμεων) και άλλοτε  σε άγραφους κανόνες που γίνονται σεβαστοί εδώ και αιώνες από τους απανταχού Τέκτονες. Προσθέτως, η Τεκτονική συνοχή εδράζεται κατ' ανάγκην και σε ηθικές , πνευματικές αντιλήψεις που αποδέχονται την ειρηνική διευθέτηση των αντιθέσεων μεταξύ των αδελφών  και την επιδίωξη συναινετικών λύσεων των διαφορών με αμοιβαία οφέλη.

  Πώς θα μπορούσε όμως να υφίσταται σε στοιχειωδώς ανεκτά επίπεδα η Τεκτονική συνοχή σε μια Τεκτονική Δύναμη  όταν για παράδειγμα ....

- δεν προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου Μεγάλου Διδασκάλου;

-  δεν συγκαλούνται (κανονικά) συμβούλια;

- το Ύπατο ανακατεύεται στην λειτουργία της Μεγάλης Στοάς;

-  εκδίδεται εγκύκλιος η οποία παγώνει την λειτουργία Στοών;

-  οι ψήφοι δεν βγαίνουν και η λογική μαζί με τα συντάγματα και την
παράδοση πάνε περίπατο;

- υπάρχει φόβος για το τι θα αποφασίσει η πλειοψηφία των αδελφών;

-γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί και όχι να εκλεγεί ο επόμενος Μεγάλος
Διδάσκαλος;

Ίσως τα Τεκτονικά  συντάγματα  έχουν ισχύ μόνο για το πόπολο ….

 Οι αδελφοί βλέποντας να συμβαίνουν <<περίεργα πράγματα>>  προσπάθησαν μέσα στα πλαίσια των Συνταγμάτων και των Κανονισμών που διέπουν τη Μεγάλη Στοά  να δώσουν μια λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί  χωρίς τυμπανοκρουσίες , προκλήσεις και ρεβανσιστική διάθεση. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο που λέει και ο σοφός λαός μας.

……και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές προέκυψε μια ακόμη εξέλιξη που <<δικαιώνει>> όλους αυτούς που χαρακτήρισαν  το προηγούμενο άρθρο μας ως  αόριστο και γενικό.

Με σημερινό (8/2/2017) διάταγμα του (το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για κάθε ενδιαφερόμενο ) ο Μεγάλος Διδάσκαλος  ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την στέρηση των Τεκτονικών Δικαιωμάτων και λειτουργημάτων δια οριστικού αποκλεισμού από του Τάγματος Ισοβίως σε όσους υπέγραψαν την από 6-2-2017 πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και σε όσους ακόμη τυχόν συμμετέχουν σ’ αυτήν έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου. Και δεν σταματάει εκεί. Θέτει ΕΝ ΥΠΝΩ τις Στοές ΗΛΙΟΣ αρ. 14, ΠΛΑΤΩΝ αρ. 133 , ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ αρ.37, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αρ.84 , ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ  αρ.136, ΜΑΚΕΔΩΝ αρ. 137.

Low level format στην ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ που θα έλεγαν και οι γνώστες της ορολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Απόσμασμα από το ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ του Μεγ. Διδ. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις προς προβληματισμό:

1.       Αποφάσεις παίρνει η Μεγάλη Στοά αφού καλέσει τυπικά τα μέλη της Μεγάλης Στοάς (τα αιρετά μέλη) . Στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε;

2.       Ο Επίτιμος Μεγάλος Διδάσκαλος έχει δικαίωμα ψήφου ή παρίσταται μόνον για να βοηθάει τους αδελφούς με την εμπειρία του;

3.       Δύναται η μειοψηφία να διαγράφει την πλειοψηφία;


Ελπίζουμε την ύστατη στιγμή να επικρατήσει η λογική και όλα να τελειώσουν στα πλαίσια της αδελφικής αγάπης και κατανόησης  ....

Αυτά για ΑΡΧΗ…….


ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ...



Στα δικαστήρια της Αγγλίας έχει προσφύγει η κα Stubbs καθώς δικαστής απαγόρευσε να τοποθετηθεί το μνήμα του θείου της και Τέκτονα αδ. William Kenneth Wilson, που είναι θαμμένος στο προαύλιο της Εκκλησίας St . Oswalds στην βορειοδυτική Αγγλία,  το σύμβολο του γνώμονα και του διαβήτη. Η κα Stubbs θεώρησε ηθική υποχρέωση να προσφύγει στα δικαστήρια καθώς ο θείος της υπηρέτησε πιστά την αδελφότητα για πάνω από 40 χρόνια. 

Πηγή: ΕΠΤΕ

Γυναίκα και Τεκτονισμός από την GLFF



H Μεγάλη Διδ. Της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Γαλλίας Marie Therese Besson  θα παραβρεθεί το ερχόμενο Σάββατο σε ανοιχτή διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι  η οποία θα έχει ως θέμα το ‘’ Γυναίκα και Ελευθεροτεκτονισμός’’.


Η  Γυναικεία Μεγάλη Στοά της Γαλλίας αριθμεί 14.000 αδελφές και λειτουργεί από το 1945.

Πηγή: ΕΠΤΕ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ


Την παραίτησή του υπέβαλε προς την Αγία Έδρα  ο Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, κος Matthew Festing μετά την συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του Πάπα τα καθήκοντα του Μεγάλου Μαγίστρου θα εκτελεί ο κος Fra 'Ludwig Hoffmann von Rumerstein  έως ότου το έκτακτο συνέδριο του Τάγματος εκλέξει τον νέο Διοικητή. 
Ο κος  Fra 'Ludwig Hoffmann von Rumerstein

 Ο κος Hoffmann von Rumerstein   εισήλθε στο Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας το 1970, και έγινε  Ιππότης το 1984. Εξελέγη μέλος του Κυρίαρχου Συμβουλίου το 1984 και διορίστηκε Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος το 1994, θέση που κατείχε μέχρι το 2004.

πηγή: ΕΠΤΕ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αναστάτωση στην UGLE μετά την κατηγορία μέλους για παιδοφιλία


 Θόρυβος έχει προκληθεί στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίαςμετά την δημοσιοποίηση της σύλληψης από την Αγγλική Αστυνομία του αδ. Alan Wright, 75 ετών , με την κατηγορία της απόπειρας αποπλάνησης ενός  δεκατετράχρονου αγοριού μέσω διαδικτύου. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΗΜΣτΑ , όταν στις 16 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό το περιστατικό ο αδελφός απομακρύνθηκε από της τάξεις της καθώς η ΗΜΣτΑ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην συμπεριφορά των μελών της που παραβιάζουν τον νόμο και οδηγούν τον Ελευθεροτεκτονισμό σε ανυποληψία για να καταλήξει ότιοποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά είναι ξένη προς τις αξίες της αδελφότητας .

πηγή: ΕΠΤΕ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος ο Υπουργός Άμυνας της Α.Ε



Ο σημερινός Υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού , αδ. Alain Donwahi , θα είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της χώρας ,  ο Επαρχιακός Μεγάλος Διδάσκαλος της ¨Κεντρικής Επαρχιακής Μεγάλης Στοάς της Α.Ε ¨που πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί .

πηγή : Ε.Π.Τ.Ε

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλος Διδάσκαλος της KΜΣτΙ – Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λίστες με τα μέλη μας


 Στην Κοινοβουλευτική επιτροπή για την αντιμετώπιση της μαφίας κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Κανονικής  Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας αδ. Fabbio Venzi. Σύμφωνα με την κατάθεσή του η Μ.Σ είναι έτοιμη να παραδώσει λίστες με τα ονόματα των μελών της , εφόσον ζητηθεί, στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει η επιτροπή.


 Όπως δήλωσε ενώπιον της επιτροπής οι δραστηριότητες της Μεγάλης Στοάς δεν έχουν σχέσεις με έκνομες πράξεις και η κύρια δράση της είναι η μελέτη του Ελευθεροτεκτονισμού. Τόνισε ακόμη ότι στις πληγείσες από τη Μαφία περιοχές της Σικελίας και της Καλαβρίας το πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο των αδελφών είναι ιδιαίτερα υψηλό κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στην δημιουργία αρκετών πολιτιστικών κέντρων και κέντρων μελετών από την Μεγάλη Στοά. 

πηγή: Ε.Π.Τ.Ε

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΡΙΚ News - Η Ιστορἰα Του Τεκτονισμοὐ στην Κὐπρο - Μἐρος Α + Β


Δείτε το αφιέρωμα στο Ελευθεροτεκτονισμό της Κύπρου από το ΡΙΚ News.



Εγκαθίδρυση του Υπερτάτου Περιστυλίου ΣΕΙΡΙΟΣ υπ' αριθ. 8

(Σημ: Αναδημοσίευση από την ιστόσελίδα http://www.supreme-council.gr/news.html )

Στον κατάμεστο Ναό του Τεκτονικού Μεγάρου Πειραιώς παρουσία μελών του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου και τελευταίου βαθμού και αντιπροσωπειών απάντων των εν Ελλάδι Φιλοσοφικών Εργαστηρίων εγκαθιδρύθηκε εις των αιώνα των άπαντα νέο Υπέρτατο Περιστύλιο υπό το διακριτικό όνομα ΣΕΙΡΙΟΣ εργαζόμενο εφ' εξής επί των τυπικών από του 15ου μέχρι και του 18ου βαθμού εν Κοιλάδι Πειραιώς.

Κατά την τελετή εγκαθιδρύσεως, την οποία διεξήγαγε ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης, το Εργαστήριο εφωτίσθη διά του Ιερού Πυρός του Μεγάλου Αρχιτέκτονος των Κόσμων και αφιερώθηκε στην μεταξύ των αδελφών Ένωση, Αγάπη, Αδελφοσύνη και Ειρήνη.

Το σκήπτο παραλαμβάνων ο πρώτος Σοφώτατος Α.Λ. ευχαρίστησε το Ύπατο Συμβούλιο και υπεσχέθη ότι εντός του νέου Εργαστηρίου οι αδελφοί θα απολαμβάνουν την "κοινή ευτυχία και την γλυκύτητα της αδελφικής ενώσεως".

Μετά την εκφώνηση κατάλληλου τεκτονικού λόγου οι εργασίες έκλεισαν με την ευχή όλων να καταστούν οι εργασίες του Περιστυλίου πάντοτε "αρεσταί και ευπρόσδεκται εις τον ΜΑΤΣ" προκειμένου να παραχθεί το Μέγα Έργο.


Είθε το Υπέρτατο Περιστύλιο τούτο να εργάζεται κανονικώς, δημιουργικώς και αρμονικώς εις τον αιώνα τον άπαντα προς ανοικοδόμησιν του Ναού της Αρετής, της Ειρήνης και του Δικαίου με αρωγούς την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα, προς ευημερίαν του Τάγματος, της παγκοσμίου Τεκτονικής Αδελφότητος και της Ανθρωπότητος εν γένει, ιδίως δε εις Δόξαν του Μ∴Α∴Τ∴Σ∴.

Έφυγε ο επί 30 χρόνια Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγ. Στοάς της Ακτής Ελεφαντοστού



Τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα έχασε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο αδ. Magloire Clotaire Coffie  . O αδ.  Magloire Clotaire κατείχε ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς,  αντίθετα με την Τεκτονική παράδοση,  παρέμεινε στο τιμόνι της Μεγάλης Στοάς της Ακτής Ελεφαντοστού για 30 χρόνια ενώ ήταν και ο ιδρυτής της .


Σημαντική ήταν και η συμβολή του εκλιπόντος στην κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα