ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΣΤΟΑ ΣΟΛΩΝ αρ.2 - Μεγάλη Στοά της Κύπρου


                                
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΣΟΛΩΝΕισαγωγή

Η Στοά ΣΟΛΩΝ ιδρύθηκε το 1919 και αναγνωρίστηκε από τη Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1921 με το όνομα «Σεπτή Στοά ΣΟΛΩΝ Αρ. 55». Για την αναγνώριση της Στοάς ΣΟΛΩΝ φρόντισε ο Γεώργιος Πετρίδης ο οποίος πήγε προς τούτο προσωπικά στην Αθήνα.

Μέχρι το τέλος του 2005 εργαζόταν με το ίδιο χαρακτηριστικό όνομα υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, διαδόχου καταστάσεως της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής.

Από το 2006 και μετά, με την ίδρυση της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου η Στοά ΣΟΛΩΝ εργάζεται υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου με το χαρακτηριστικό όνομα «Σεπτή Στοά ΣΟΛΩΝ Αρ 2».

Η Στοά στεγάζεται και εργάζεται στα ιδιόκτητα κτίρια του Τεκτονικού Ιδρύματος ΣΟΛΩΝ στην οδό Ονασαγόρου 59α στη Λευκωσία τα οποία αγοράσθηκαν το 1939 και ξανακτίστηκαν εκ βάθρων το 1963. Το οίκημα ανακαινίστηκε εκτενώς το 2006.

Το 1976 εγγράφεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο του 1972 το Τεκτονικό Ίδρυμα «ΣΟΛΩΝ».

Δραστηριότητες

Το 1924 ιδρύεται η Νυκτερινή Σχολή ΣΟΛΩΝ της Στοάς «ΣΟΛΩΝ». Σκοπός της Σχολής είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε φτωχούς και εργαζόμενους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν μαθήματα Γυμνασιακού επιπέδου. Η σχολή ήταν αναγνωρισμένη από το τότε Γραφείο Παιδείας και τα μαθήματα παραδίδονταν από διδασκάλους, που είτε ήσαν τέκτονες είτε όχι, ως επί το πλείστον αμισθεί.

Επίσης η Στοά ΣΟΛΩΝ μέσω του Τεκτονικού Ιδρύματος έκαμε πάρα πολλές δωρεές τόσο προς το Ελληνικό Κράτος σε δύσκολους καιρούς όσο και προς αναξιοπαθούντας συμπολίτας μας. Κατά καιρούς παρείχε υποτροφίες και οικονομική στήριξη σε μαθητές και φοιτητές. Πρόσφατα προσέφερε το ποσό των 10000 Ευρώ στους πυροπλήκτους Έλληνες αδελφούς μας ενώ πριν μερικά χρόνια συνέδραμε με παρόμοιο ποσό τους έλληνες σεισμοπαθείς.
Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που συμπαραστάθηκε ηθικά στο εθνικό κέντρο με ψηφίσματα και τηλεγραφήματα.

Ιδρυταί

Ιωάννης Καραγεωργιάδης
Ιωάννης Χ. Οικονομίδης
Νεοπτόλεμος Πασχάλης
Μιλτιάδης Π. Ευθυμιάδης
Ζήνων Γ. Κυριακίδης
Κώστας Α.  Σωτηριάδης
Χριστόφορος Γ. Τορναρίτης
Γεώργιος Α. Μαρκίδης
Γαβριήλ Ιωαννίδης
Τζών  Λ. Κίρζης
Γεώργιος Θ. Πιερίδης
Αντώνιος Μ. Τριανταφυλλίδης
Γεώργιο Μ. Λουκαίδης
Σπύρος Τελεβάντος
Κυπριανός Φ. Δαυίδ
Μιχαήλ Καρεκλάς
Ευέλθων Δραγουμάνος
Δημοσθένης Στ. Νάταρ
Αλφρέδος Χ’’Γαβριήλ
Χριστόδουλος Καλαβρός
Κώστας Γερολέμου
Μιχαήλ Μεσολογγίτης
Κώστας Σαμουήλ
Μενέδημος Ευστρατίου

Ευάγγελος Καραγεωργιάδης

πηγή: http://www.solon2.org.cy/