ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Αγγλικό Νεκροταφείο Ζακύνθου




Δώδεκα και πλέον χρόνια που πηγαίνω στην Ζάκυνθο, αν και είχα ακούσει δεν είχε τύχει να επισκεφτώ το Αγγλικό Νεκροταφείο του νησιού.  Φέτος όμως το είχα βάλει στο πρόγραμμα και έτσι η πρώτη μου δουλειά, μόλις έφθασα στο νησί, ήταν να πάω να το δω από κοντά.

Αφού πήρα την φωτογραφική μου μηχανή και έναν ιστορικό οδηγό της πόλης ξεκίνησα ένα μεσημέρι για το Νεκροταφείο.  Μετά από αρκετό ποδαρόδρομο και ιδρώτα (βλέπετε είχα την φαεινή ιδέα να πάω μεσημέρι) έφθασα στον προορισμό μου όπου με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Στην κλειδαμπαρωμένη πόρτα μια πινακίδα ενημέρωνε τον επίδοξο επισκέπτη: 

Κλειστό λόγω επικινδυνότητας του χώρου.  ……..

Πρόκειται για ένα Νεκροταφείο το οποίο χρονολογείται από το 1657 και σ’ αυτό αναπαύονται Άγγλοι που βρέθηκαν στο νησί : έμποροι, στρατιωτικοί κ.α. Τα περισσότερα μνήματα είναι από πέτρα και τα έχουν φτιάξει Ζακυνθινοί λιθοξόοι.  Πρόκειται, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, για μικρά έργα τέχνης κάτι το οποίο επαληθεύει  την υψηλή τεχνική κατάρτιση της συντεχνείας των λιθοξόων που υπήρχαν στο νησί .

Ανάμεσα σε αυτά με περίμενε και μια μικρή έκπληξη. Ένας γνώμονας με έναν διαβήτη ήταν χαραγμένα σε μια ταφική πλάκα:

Frederick Pedrick 1789-1834 του 11ου Συντάγματος Πεζικού του Αγγλικού Στρατού

Σήμερα το Αγγλικό Νεκροταφείο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα μνήματα είναι έτοιμα να καταρρεύσουν  ενώ οι πέτρες έχουν υποστεί μεγάλες φθορές .
Ελπίζουμε σύντομα να γίνουν έργα αποκατάστασης προκειμένου να μην χαθεί ένα τόσο ιδιαίτερο μνημείο του νησιού.








πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων - Γ.Μ