ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μήνυμα του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου



28η Οκτωμβρίου
Ο Ελληνικός Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ - ήδη εδρεύων στην οδό Ευελπίδων), από την ίδρυσή του τιμά την ελευθερία ατόμων και εθνών, την ελευθερία της βούλησης σε κάθε εκδοχή της. Ετσι τιμούσε πάντα και την Ελληνική Πατρίδα, της οποίας ο λαός και η φιλελεύθερη παράδοσή του είναι η πεμπτουσία, ο λόγος και η βάση υπαρξής της, έχοντας συμβάλει ποικιλλότροπα στους αγώνες και στην ιστορική πορεία της αφότου καθιδρύθηκε στον τόπο αυτόν (αρχές 19ου αι.)

Το παρελθόν αυτής της Πατρίδας είναι και η αιτία, αλλά και το εφαλτήριο του μέλλοντος αυτού του λαού, αυτού του Έθνους.

Για τούτο και για  τις τεκτονικές ιδέες της Ελευθερίας, Ισότητας, Αδελφότητας, σε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, ας θυμόμαστε ως πεδίον συλλογισμού και δράσης το πνεύμα ενότητας του έπους του '40 και την αδίστακτη και απαράμιλλη αντίσταση των απανταχού Ελλήνων στη προσβολή αυτών των αρχών, στην ιταμή ιταλικογερμανική επιβουλή κατά της Πατρίδας αυτής.

Και βέβαια υπήρξαν πολεμοκάπηλοι, εθνικοί μειοδότες, αισχροκερδείς καιροσκόποι, επίορκοι και απάτριδες που έβλαψαν αρχές και λαό. Ηταν όμως η μειοψηφία και αυτό που μετρά στην Ιστορία είναι η στάση και η ψυχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, που υπερέβηκε και τα όρια του προσδοκόμενου, του λογικού. Πολέμησε σθεναρά στα μέτωπα πολέμου, άντεξε καρτερικά την ξένη κατοχή με άσβεστη την ελπίδα και αδιάκοπο τον αγώνα αποτίναξής της, αντιστάθηκε όσο (αναλογικά)  κανείς άλλος λαός στις κατοχικές δυνάμεις, επανειλημμένα χάλασε τα σχέδια του Αξονα με πράξεις θυσίας, ενώ χυνόταν άφθονο το αίμα των ελληνόπαιδων και στον τόπο τους και στα απανταχού πολεμικά μέτωπα. Πάλεψε για τις ιδέες που και ο τεκτονισμός μας τιμά, δίχως να προσβλέπει σε επαίνους και επιβραβεύσεις, αφηρωϊσμούς και τιμές όποιου Τσώρτσιλ.

Ας σταθούμε σε αυτά και ας θυμόμαστε τι έκαναν οι τόσο κοντινοί μας πρόγονοι, με θυσίες, αλλά και με λάθη, και ας μάθουμε και διαλέξουμε και μιμηθούμε ότι η κρίση και η συνείδηση εκάστου διαλέξει για να το κάνουμε τρόπο ζήσης του παρόντος, πάντοτε για χάρη ενός εθνωφελούς και ανθρώπινου για όλους μέλλοντος, όπως ακριβώς τα τεκτονικά φώτα καταδείχνουν.

Προς τούτο και υπό το πρίσμα τούτο ας ενστερνισθούμε τον συνημμένο πανηγυρικό, λιτό και περιεκτικό, ακομμάτιστο και ενωτικό` και ας μη ξεχνάμε...

Π. Θαλάσσης

Μ.Διδ.

πηγή:http://www.aasr-greece.gr