Το περίζωμα δεν είναι μια σύγχρονη ανακάλυψη . Στην πραγματικότητα , εάν στηριχθούμε στη Βίβλο αποτελεί το αρχαιότερο ένδυμα αφού στο κεφάλαιο της Γέννεσις αναφέρει ότι οι Πρωτόπλαστοι όταν είδαν τη γύμνια τους φόρεσαν ως ποδιά τα φύλλα συκής.
Περιζώματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικές τελετές από τα αρχαία χρόνια από όλες σχεδόν τις θρησκείες. Στις αρχαίες Αιγυπτιακές τοιχογραφίες παρουσιάζονται τριγωνικές ποδιές με την κορυφή του τριγώνου προς τα επάνω και δείχνουν ότι ο φέροντας συμμετάσχει σε κάποιου είδους τελετή. Επίσης στις ίδιες τοιχογραφίες συναντάμε και τα τελετουργικά κολάρα ( <<κολάρα>> χρησιμοποιούνται και στον Τεκτονισμό) τα οποία αφορούσαν διακρίσεις που παραχωρούσε ο Φαραώ.
Στην Κίνα, αρχαίες μορφές θεών παρουσιάζονται με περιζώματα καθώς επίσης και σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως φαίνεται και στην εικόνα του αγαλματίδιου που ακολουθεί. Μάλιστα η θεότητα κρατάει και σφύρα , σύμβολο της εξουσίας και της δύναμης.
Το αρχαιότερο τελετουργικό περίζωμα χρησιμοποιήθηκε στη Παλαιστίνη από τον Ιερέα – Βασιλεία Μελχισελδέκ και χρονολογείται στα 2200 π.Χ ο οποίος χρησιμοποιούσε περίζωμα από λευκό δέρμα αρνιού. Όταν λοιπόν σε κάποιο Τυπικό ο Νεόφυτος ακούει ότι το περίζωμα που φορά είναι παλαιότερο του Ρωμαϊκού Αετού έχει και ιστορική διάσταση.
Η παράδοση θέλει τον Χιράμ να ζητά από όλους τους τεχνίτες να θυσιάσουν έναν λευκό αμνό, πριν ξεκινήσουν το μεγάλο έργο της ανέγερσης του Ναού του Σολομώντος από το δέρμα του οποίου έφτιαξαν και τις ποδιές εργασίας που χρησιμοποιούσαν.
Στους Μεσαιωνικούς χρόνους πέρα από τις ποδιές που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες εμφανίζονται και τα δερμάτινα λευκά γάντια τα οποία τους προστάτευαν από τον ασβέστη.