ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

4 Χρόνια χωρίς τον αδ. Βασίλειο Πάτκα


Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο Υ.Μ.Τ  του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος των ΔΕΛΦΩΝ αδ. Βασίλειος Πάτκας .

(Το παρακάτω βιογραφικό προέρχεται από την Ιστοσελίδα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος)
Ο Αδ. Βασίλειος Πάτκας ήταν ο Κραταιότατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης, Μέγας Διδάσκαλος, ιδρυτής του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος «ΔΕΛΦΟΙ» και ιδρυτής της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος. Γεννήθηκε στην Δράμα Ανατολικής Μακεδονίας. Ακολούθησε οικονομικές σπουδές στο τμήμα Οικονομικών της ΑΣΟΕΕ και μεταπτυχιακές στο Business του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά. Νυμφεύθηκε την Ιουλία-Ελένη Χαλκίδου και απέκτησε τρία τέκνα. Εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος της ΕΤΒΑ από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε το 1995.
Η Τεκτονική του σταδιοδρομία είναι η ακόλουθη:
Μυήθηκε στη Συμβολική Στοά "ΟΣΙΡΙΣ" στις 16 Δεκεμβρίου 1968, του Droit Humain. Την 24η Ιανουαρίου 1993 αυξήθηκε στον 33° Βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο του D.H. Στις 25 Μαΐου 1970 μετείχε στην ίδρυση της Συμβολικής Στοάς "ΑΠΟΛΛΩΝ", στην οποία διατέλεσε Σεβάσμιος Διδάσκαλος από το 1978 έως το 1986. Ακολούθως από το 1986 έως το 1988 διετέλεσε Τρις Ισχυρός Διδάσκαλος της Στοάς Τελειοποιήσεως "ΑΛΗΘΕΙΑ" και από το 1988 έως το 1990 Σοφότατος Διδάσκαλος του Υπερτάτου Περιστυλίου "ΦΟΙΒΟΣ". Υπήρξε ο ιδρυτής Σεβάσμιος Διδάσκαλος της Συμβολικής Στοάς "ΕΛΕΥΣΙΣ", ο ιδρυτής της Στοάς Τελειοποιήσεως "ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΙΣ" και ο ιδρυτής του Υπερτάτου Περιστυλίου "ΦΑΕΘΩΝ". Την 5η Φεβρουαρίου 1989 ανέλαβε ως Πρόεδρος και Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στοών, που τελούσε υπό την αιγίδα του εδρεύοντος στο Παρίσι Διεθνούς Μικτού Τεκτονικού Τάγματος "Le Droit Humain".
Η έντονη δραστηριότητά του, ως Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος, η συμμετοχή του για πρώτη φορά στα διεθνή δρώμενα του ανωτέρω Τάγματος, η διοργάνωση του Α' Πανελληνίου Συνεδρίου της Αθήνας το 1994, παρουσία των ηγετών και άλλων ομοσπονδιών, αλλά κυρίως η ίδρυση νέων Στοών στις Βαλκανικές Χώρες, όπου οι ίδιοι απέτυχαν να συστήσουν, αποτέλεσαν την αιτία για τη διατάραξη των αγαθών σχέσεων με το Γαλλικό Τάγμα.
Η αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας ήταν η αρμόζουσα για την ιστορική περίσταση. Αποφάσισε την ανεξαρτητοποίησή της και την επανίδρυσή της ως αυτεξούσιας και ανεξαρτήτου οντότητας.
Την 14η Δεκεμβρίου 1996 παρουσία όλων των Σεβασμίων Διδασκάλων των Συμβολικών και Φιλοσοφικών Στοών εισηγήθηκε και ίδρυσε το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα «ΔΕΛΦΟΙ» και το Ύπατο Συμβούλιο, του οποίου ανέλαβε την Προεδρία, λαβών τον τίτλο του Κραταιοτάτου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου και Μεγάλου Διδασκάλου του Διεθνούς Τάγματος. Και πρώτη αυθημερόν απόφαση του Υπάτου Συμβουλίου ήταν η ίδρυση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ως αυτονόμου οργανισμού υπό την αιγίδα του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος "ΔΕΛΦΟΙ", με σκοπό τη διαχείριση όλων των θεμάτων, που αφορούν στις Συμβολικές Στοές εντός του Ελλαδικού χώρου, περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων.
Ανέλαβε ως πρώτος Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Το έτος 2001 ίδρυσε τη Μεγάλη Στοά Τελειοποιήσεως της Ελλάδος ως αυτόνομο οργανισμό, με σκοπό τη διαχείριση όλων των θεμάτων, που αφορούν στις Στοές Τελειοποιήσεως εντός του Ελλαδικού χώρου. Από το 1989 που ανέλαβε Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος, υπέγραψε την ίδρυση και προέβη στην Αφή των Φώτων 24 Συμβολικών και 9 Φιλοσοφικών Στοών, που αντιστοιχούν στο 60% της σημερινής δύναμής μας εντός της Ελλάδος και Διεθνώς.
Ιδιαίτερα σημειώνουμε την ίδρυση των Στοών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Βραζιλίας και την επί τόπου παρουσία του παρά τα τότε προβλήματα υγείας του. Ήταν ο Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος από τον Φεβρουάριο του 1989 έως το Δεκέμβριο του 1999, επί 11 χρόνια περίπου και ήταν ο Κραταιότατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης από το 1996 μέχρι το 2012.
Τεράστια ήταν η δράση του στον φιλανθρωπικό τομέα. Θα αναφέρουμε δύο περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερες, αφού τις επισκεπτόταν με κίνδυνο της ζωής του.
  1. Την ανθρωπιστική κατ' επανάληψη βοήθεια προς την Αλβανία κατά τους χαλεπούς χρόνους 1993-1994, και
  1. Την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Σερβία αμέσως μετά τη λήξη των βομβαρδισμών.
Από την επανίδρυση του Τάγματος, ο Κραταιότατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης προέβη σε συντονισμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της ιδεολογικής οριοθέτησης του Τάγματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  1. Την προβολή του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του με τις πέντε ακτίνες δράσης, δηλ. α. τη Μυητική, β. την Κοινωνική, γ. την Οικογενειακή, δ. την Εθνική και ε. τη Διεθνή.
  1. Τη θέση του Ελληνικού Μικτού Τεκτονισμού προς την Εκκλησία, δηλώνοντας το 1993 για πρώτη φορά ότι: «Η Ορθοδοξία σε χαλεπούς καιρούς του Έθνους αποτελεί την Κιβωτό της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων».
  1. Την σχέση με την Πατρίδα με τη χαρακτηριστική δήλωση του 1996 «Πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά Τέκτονες». Για να ακολουθήσει η υποχρεωτική επίσημη Διαβεβαίωση κάθε τέκτονος για την τήρηση των Νόμων του Κράτους και τον ορισμό του Πατριωτισμού ως πρώτης Αρετής, σε παράθεση του αρχαίου ρητού: «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρις».
Ήταν ο πρωτεργάτης στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων με πλείστες Τεκτονικές Δυνάμεις ανά την υφήλιο. Σήμερα συμμετέχουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα:
- Στο CLIPSAS
- Στο SIMPA
- Στο UMM - Την Τεκτονική Μεσογειακή Ένωση, της οποίας είμαστε ιδρυτικά μέλη
- Στο RMI - Το Διεθνές Τεκτονικό Συνέδριο
- Στις Συναντήσεις του Λουξεμβούργου
- Στο COMALACE - Τη συνάντηση των μεγαλυτέρων Ταγμάτων για την οικοδόμηση της Ευρώπης
- Στο Echanges - Τον Ευρωπαϊκό Τεκτονικό χώρο
- Στο ΒΕΡΑ - Το Γραφείο συμβούλων κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
- Στη Διεθνή Ένωση των Υπάτων Συμβουλίων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του μαζί με τους Μεγάλους Διδασκάλους εννέα μεγάλων Ταγμάτων της Ευρώπης στη συνάντησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2009 με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso και τον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Petering. Ακόμη ιδιαίτερη σημασία αποκτά η υπογραφή Συμφώνων Φιλίας και Συνεργασίας με 27 μέχρι σήμερα Τάγματα στο Διεθνές Τεκτονικό στερέωμα.
Τέλος, υπογραμμίζουμε την αναγνώριση και το σεβασμό που απεδίδετο στο πρόσωπο του από τους ηγέτες των άλλων Ταγμάτων, που κατά φυσική επέκταση αφορά στην αξιοπιστία και το γόητρο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ «ΔΕΛΦΟΙ» και της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


 Απόσπασμα από την εκπομπή Πύλες του Ανεξήγητου  2010 με συμμετοχή του αειμνήστου αδ. Β.Πάτκα