ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Στη Ζάκυνθο ο Sir David Wootton για τα 300 χρόνια της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας

(αναδημοσίευση από http://imerazante.gr)




Τη Ζάκυνθο επισκέφτηκε ο Sir David Wootton, 684ος Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου και Βοηθός Μεγάλος Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Αφορμή για την επίσκεψη του Sir Wootton στο νησί μας ήταν η επέτειος των 300 χρόνων του οργανωμένου Τεκτονισμού και της ίδρυσης της πρώτης Μεγάλης Στοάς και, πιο συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου 1717, στο Λονδίνο.
Στη Ζάκυνθο λειτουργεί Τεκτονική Στοά η οποία ανήκει απευθείας στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. Η τοπική Στοά ιδρύθηκε το 1862, όταν τα Επτάνησα τελούσαν υπό αγγλική κατοχή. Ετσι, τα μέλη της ζακυνθινής Μεγάλης Στοάς διοργάνωσαν εκδήλωση για την επέτειο, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Στοάς του Λονδίνου και στην οποία παραβρέθηκαν πολλά μέλη της. Πατρόντες ήταν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς.
Τη συνεισφορά και το ρόλο του Τεκτονισμού σε μια σύγχρονη κοινωνία εξήγησε ο Sir Wootton. «Ο Τεκτονισμός ανθεί σε κοινωνίες ελεύθερες γιατί προάγει την ατομική και κοινωνική ελευθερία, μακριά από τα δεσμά της πολιτικής και της θρησκείας», εξηγεί ο Sir Wootton. «Με αφορμή την επέτειο των 300 ετών του Τεκτονισμού, θέλουμε να δώσουμε ‘έμφαση ακριβώς σε αυτό».

Ο Sir Wootton σχολίασε και την κατάσταση στην Ελλάδα, με όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματά της. «Η σύσταση και η λογική του Τεκτονισμού απαγορεύει στα μέλη της κάθε ανάμιξη στην ενεργό πολιτική και τη θρησκεία. Γι’ αυτό και απαγορεύεται να συμμετέχουν σε συζητήσεις με πολιτικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο», λέει ο Sir Wootton. «Αντιθέτως, αυτό που προωθεί είναι το να προσεγγίζονται μεταξύ τους άνθρωποι που πιστεύουν στις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και να τις επικοινωνούμε μεταξύ μας. Η πολιτική και η θρησκεία συνήθως χωρίζουν τους ανθρώπους ενώ οι αξίες του Τεκτονισμού τούς ενώνουν και φέρνουν κοντά ανθρώπους με τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κοινότητες, ώστε να βρουν μαζί, κοινούς τρόπους επικοινωνίας, συνεργασίας και συνεννόησης. Γι’αυτό βρίσκομαι άλλωστε εδώ, να συναντήσω ανθρώπους από διαφορετική χώρα και κοινωνία, αλλά με τις ίδιες στιβαρές αξίες του αλληλοσεβασμού και της συνεισφοράς την κοινότητα», καταλήγει ο Sir Wootton.