ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Α ' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ - ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΣΠ. ΓΑΛΑΤΗ.


Το δημοσίευμά μας για τον Τεκτονικό τάφο του Α’ Νεκροταφείου είχε για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη. Το κείμενο διάβασε ο κος  Theo Dirix ,πρώην Πρόξενος του Βελγίου στην Ελλάδα, ο οποίος διατηρεί το site http://www.theodirix.com .Όπως μας πληροφόρησε το 2016 είχε δημοσιεύσει μια έρευνα σχετικά με τους Τεκτονικούς Τάφους στην Ελλάδα.

 Μελετώντας την πολύ ενδιαφέρουσα  εργασία του βρήκαμε και έναν άλλον τάφο που φέρει  τεκτονικό συμβολισμό . Αυτή τη φορά όμως ανήκει σε Έλληνα. Πρόκειται για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπύρο Γαλάτη. Όπως διαβάζουμε στο περιοδικό ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (τευχ. 101 2011) ο Σπ. Γαλάτης γεννήθηκε στην Βράιλα Ρουμανίας από εύπορη οικογένεια (22.05.1921). Φοίτησε στην Κογιαλένειο Σχολή Σπετσών,  γράφηκε στην Νομική Αθηνών, και κατετάγη εθελοντής στον πόλεμο του 1940. Κατά την κατοχή εντάχθηκε στον “ουλαμό καταστροφών” της αντιστασιακής οργανώσεως ΠΕΑΝ από τον τέκτονα αξιωματικό της αεροπορίας και ιδρυτή της οργανώσεως Κωνσταντίνο Περρίκο, ο οποίος προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την 04.02.1943. Ο Σπ. Γαλάτης κατασκεύασε και τοποθέτησε την βόμβα που τίναξε το κτίριο της δοσιλογικής ΕΣΠΟ (Εθνικοσοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στην οδό Πατησίων, η οποία στην περίοδο της μεγάλης πείνας στρατολογούσε νέους εργάτες για την πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας και προσπαθούσε να σχηματίσει λεγεώνα Ελλήνων εθελοντών για το ρωσικό μέτωπο. Με την καταστροφή του κτιρίου η ΕΣΠΟ διαλύθηκε, σκοτώθηκε ο αρχηγός της με 39 συνεργάτες και 59 Γερμανοί της μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (GEP)(20.09.1942).


 Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά συναντούμε τάφο  που ανήκει σε Έλληνα και φέρει επάνω χαραγμένο , έστω και διακριτικά  το Γνώμονα με τον Διαβήτη (βρίσκεται στο πλάι του μνήματος).
(οι φωτογραφίες ανήκουν στον κο Theo Dirix)

(Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Theo Dirix για την πληροφορία και τις φωτογραφίες)