ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο Τεκτονισμός στην Κούβα



Ο Ελευθεροτεκτονισμός στην Κούβα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι το μοναδικό Κομμουνιστικό Κράτος όπου ο Τεκτονισμός λειτουργεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς το γεγονός αυτό οφείλεται στο ρόλο που έπαιξε το Τεκτονισμός στην Κουβανική Επανάσταση. 

Πολλοί είναι οι μύθοι , οι θρύλοι και οι ιστορίες που υπάρχουν στο νησί σχετικά με την αδελφότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο είναι Τέκτονες. Λέγεται μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της Επανάστασης ο Φιντέλ Κάστρο είχε βρει καταφύγιο σε μια Στοά , στο χωριό Siera Maestras  (στην πόρτα του οικήματος ακόμη και σήμερα διακρίνονται Τεκτονικά σύμβολα) . Εκεί δημιουργήθηκε το κίνημα της 26 Ιουλίου όπου στην πορεία σάρωσε την Δικτατορία του Fulgencio Batista.



Ο Τεκτονισμός εμφανίστηκε στην Κούβα το 1763 από Άγγλους και Ιρλανδους στρατιώτες κατά την σύντομη κατοχή του νησιού από τους Βρετανούς. Όταν οι Βρετανοί αποχώρησαν από το νησί , κατέφθασαν κατά χιλιάδες  από την Αϊτή Γάλλοι όπου θα διαδώσουν τον Τεκτονισμό.

Αυτό που κάνει αγαπητό τον Τεκτονισμό στο νησί είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια του 30 ετούς πολέμου της ανεξαρτησίας από την Ισπανική κατοχή (1868- 1895).  Οι επαναστάτες Jose Marti, Antonio Maceo  και ο πατέρας του έθνους Carlos Manuel de Cespedes ήταν Τέκτονες.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν 318  Στοές και περισσότεροι από 30.000 αδελφοί. Κάποιες δυνάμεις έχουν αρχίσει και δέχονται και γυναίκες. Η Κουβανική κυβέρνηση επιτρέπει την δημιουργία νέων Στοών και Δυνάμεων καθώς και την συμμετοχή τους σε επίσημες δημόσιες εκδηλώσεις.  

Η Μεγάλη Στοά στεγάζεται σε ένα 11όροφο κτήριο στην οδό Salvador Allende (Τέκτονας κι αυτός)  ,από τα καλύτερα δυντηρημένα κτήρια της Κούβας, από το 1955. Διαθέτει Ναούς, Μουσείο, Βιβλιοθήκη και ειδικό χώρο όπου συγκεντρώνονται τα φάρμακα που καταφθάνουν από Στοές από όλο τον κόσμο.


πηγή- Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων