ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Φραντς Λιστ (1811-1886) - Ένας Μεγάλος Τέκτονας

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Φραντς Λιστ (1811-1886) : Ο Φραντς Λιστ ήταν Ούγγρος.
ΓΕΝΙΚΑ
Φραντς Λιστ (1811-1886) : Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του πιάνου, ενώ υπήρξε και αρκετά αξιόλογος συνθέτης. Ηταν παιδί-θαύμα, αλλά και με μυστικιστικές τάσεις, που τον οδήγησαν σε μεγαλύτερη ηλικία να γίνει ιερέας. Εκανε συνέχεια ταξίδια στην Ευρώπη, όπου το μοναδικό του ταλέντο απολάμβανε πάντα αποθέωσης. Βοήθησε πάρα πολύ κόσμο, και πολλούς μουσικούς, και ειδικά τον γαμπρό του, Βάγκνερ. Οι συνθέσεις του ίσως δεν έχουν τύχει της προσοχής που θα έπρεπε λόγω του δεξιοτεχνικού χαρακτήρα που συχνά εμπεριέχουν.
ΣΤΥΛ
Φραντς Λιστ (1811-1886) : Το στυλ είναι ιδιαίτερα ρομαντικό, με κλασικές φυσικά καταβολές - λόγω της επίδρασης των μεγάλων κλασικών συνθετών που είχαν ελαφρά προηγηθεί - αλλά τονίζεται αρκετά το δεξιοτεχνικό στοιχείο. Υπήρξαν αρκετές μεταγραφές για πιάνο έργων ορχηστρικών, ενώ ο συνθέτης προσπάθησε να μετατρέψει το ίδιο το πιάνο σε μία μικρή ορχήστρα! Από καλλιτεχνική άποψη το γενικότερο έργο του είναι πολύ αξιόλογο.
ΕΡΓΟ
Φραντς Λιστ (1811-1886) : Και κοσμικό και θρησκευτικό έργο : Θρησκευτική Μουσική - 5 Λειτουργίες, 6 Μεγάλοι Ψαλμοί, ένα Ρέκβιεμ, 2 Ορατόρια. Κοσμική Φωνητική Μουσική - Χορικά και 78 Μελωδίες Ουγγρικές, Γαλλικές και Γερμανικές. Εργα για Ορχήστρα - 12 Συμφωνικά Ποιήματα, 2 Συμφωνίες (του Δάντη και του Φάουστ) και Ενορχηστρώσεις Εργων του για Πιάνο. Εργα για Πιάνο - 2 Κοντσέρτα και το Εργο "Χορός Θανάτου" για Πιάνο και Ορχήστρα, 24 μεγάλες Σπουδές, 12 Σπουδές υπερβατικής ερμηνείας, Σπουδές σε θέματα του Παγκανίνι, "Χρόνια Προσκυνήματος", "Θρησκευτικές και Ποιητικές Αρμονίες", Σονάτα για Πιάνο σε Σι ελάσσων, 19 Ουγγρικές Ραψωδίες, 200 Μεταγραφές για Πιάνο, 100 Φαντασίες και Παραφράσεις πάνω σε θέματα από γνωστές Οπερες. Διασκευές όλων των ειδών και 7 τόμοι με γραπτά (κριτικές, στοχασμοί).