ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Κατηγορίες εναντίον του Βατικανού εκτόξευσε ο σκηνοθέτης του «Ιλλουμινάτοι»


Για παρεμπόδιση των γυρισμάτων της ταινίας από το Βατικανό μίλησε ο Ρον Χάουαρντ
Δριμείς κατηγορίες εκτόξευσε ο Ρον Χάουαρντ, σκηνοθέτης του «Ιλλουμινάτοι» (Angels and Demons) εναντίον του Βατικανού, καθώς, κατά τα λεγόμενά, του, η παπική Εκκλησία προσπάθησε να προκαλέσει δυσχέρειες στα γυρίσματα της ταινίας.
Η νέα περιπέτεια του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκντον (Τομ Χανκς) έρχεται μερικά χρόνια μετά την έξοδο στις αίθουσες του «Κώδικα Ντα Βίντσι», που, όπως και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, είχε εξοργίσει το Βατικανό.
Πέραν των αναμενόμενων αντιδράσεων (το Βατικανό απαγόρευσε στα κινηματογραφικά συνεργεία την είσοδο σε κάποιους από τους χώρους στους οποίους διαδραματίζεται η δράση στο βιβλίο), ο Ρον Χάουαρντ μίλησε και για «υπόγειες» κινήσεις της ηγεσίας της καθολικής Εκκλησίας, με σκοπό τη γενικότερη παρεμπόδιση του «Ιλλουμινάτοι», τόσο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όσο και στην προώθησή της.
Συγκεκριμένα, μίλησε για ενέργειες που οδήγησαν στην ακύρωση εκδήλωσης που συνδεόταν με την πρεμιέρα της ταινίας: «τα αρχικά σχέδια ήταν να γίνει μια διαφημιστική εκδήλωση ή προβολή της ταινίας στη Ρώμη, κάτι που είχε ήδη εγκριθεί. Θεωρώ πως (στην ακύρωση) έπαιξε ρόλο η επιρροή του Βατικανού» δήλωσε σχετικά.
Οι ισχυρισμοί του σκηνοθέτη έμειναν ασχολίαστοι από τους εκπροσώπους της παπικής Εκκλησίας. Ωστόσο, δεν έλειψαν αντιδράσεις: ένας Ιταλός 102χρονος επίσκοπος χαρακτήρισε την ταινία ως «υποτιμητική, δυσφημιστική και προσβλητική προς τις αξίες της Εκκλησίας».
Ο Τομ Χανκς, πρωταγωνιστής της ταινίας, είπε σχετικά πως τέτοιου είδους διαμάχες λειτουργούν θετικά για τις ταινίες: «τα τμήματα μάρκετινγκ των περισσότερων κινηματογραφικών στούντιο το λατρεύουν όταν μια ταινία χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν μόνα τους - χρειάζονται συνεργάτες» είπε σχετικά.
Εν αντιθέσει με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» (που είχε στο κέντρο του τη θεωρία πως ο Ιησούς δεν πέθανε στο σταυρό και αναστήθηκε αλλά παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή και έκανε μαζί της παιδιά, δημιουργώντας μια γραμμή απογόνων η ύπαρξη της οποίας έχει κρατηθεί μυστική από την Εκκλησία), το «Ιλλουμινάτοι» έχει να κάνει με την «επιστροφή» της αρχαίας αδελφότητας των Πεφωτισμένων (Illuminati), που φιλοδοξεί να «αποκεφαλίσει» την καθολική Εκκλησία, καταστρέφοντας την έδρα της, Ρώμη.
Πηγή:kathimerini.gr