ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Στις στοές των μυστικών αδελφοτήτων: Η δράση και τα σύμβολα των αιρέσεων που εξάπτουν τη φαντασία

(Σημ. Blog Άρθρο από το εβδομαδιαίο περιοδικό Επίκαιρα. Και εδώ παρατηρούνται ανακρίβειες περί παγκόσμιας καθοδήγησης κτλ. Δεν μπορούν κάποιοι ή μάλλον δεν θέλουν

να καταλάβουν ότι οι Μεγάλες Στοές είναι αυτόνομες και αυτοδιοίκητες. Χαράζουν τη δική τους πορεία και δεν κατευθύνονται από κανέναν.)



Μυστικοί κώδικες, απόκοσμες αποστολές, συμβολισμοί που χάνονται στο βάθος των αιώνων και σχέσεις αλληλεγγύης μέχρι θανάτου ανάμεσα στα μέλη είναι τα χαρακτηριστικά των μυστικών αδελφοτήτων. Τα κλειστά κλαμπ κάποιων μελών που μοιράζονται το ίδιο όραμα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, με ισχύ και ικανότητες που εξάπτουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των «απέξω» αλλά και με δεκάδες καταγγελίες σε βάρος τους για οικονομικές απάτες, καταχρήσεις, σεξουαλικά σκάνδαλα και προσηλυτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ταινίες είχαν ως θέμα τους, άμεσα ή έμμεσα, τη δράση και τους συμβολισμούς των μυστικών αυτών οργανώσεων.



Στην ελληνική αρχαιότητα υπήρχε το «κλαμπ» των Πυθαγόρειων, τα μέλη του οποίου ορκίζονταν να μην αποκαλύψουν ποτέ τα μυστικά και τη μαγεία γύρω από τους αριθμούς και τα συστήματα που τους διέπουν. Ο Μεσαίωνας στιγματίστηκε από τους Ναΐτες που, με τις ατσαλένιες στολές και τα κοφτερά ξίφη, προσέδιδαν πραγματικά μυθική διάσταση στην τότε εποχή των Σταυροφοριών, δίνοντας την αίσθηση −κάποιες φορές ίσως και την ψευδαίσθηση− στον απλό κόσμο ότι όλα είναι δυνατά και ότι οι «ημίθεοι» Ναΐτες μπορούν να σώσουν τον κόσμο ολόκληρο. Ο αραβικός κόσμος, από την άλλη, από τα βάθη του 13ου αιώνα καλυπτόταν από το «πέπλο» και τον «άκρατο δυναμισμό» της μυστικής αδελφότητας των Ασσασίνων, οι οποίοι ονομάστηκαν έτσι λόγω των δολοφονιών που διέπρατταν (assassin = δολοφόνος).


Η μεγαλύτερη και ευρύτερα γνωστή μυστική αδελφότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η μασονία, η οποία συστηματοποιήθηκε ως οργάνωση από τους Άγγλους το 1717.

Οι μυστικές αδελφότητες, πέρα από την αίγλη και την «περίεργη εσωτερικότητα» που εξέπεμπαν, αναμφισβήτητα εξυπηρετούσαν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι πολιτικοί ή οι κατακτητές, από τις απαρχές αυτού του κόσμου κιόλας, είχαν στις υπηρεσίες τους μυστικές αδελφότητες που δεν δίσταζαν λεπτό να πολεμήσουν για να κατατροπώσουν τον εκάστοτε «εχθρό», να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες ή απλά να πέσουν στη φωτιά για το «κοινό καλό».

Τεκτονική Στοά

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξαν, όπως λέγεται, μέλη της Μασονικής Στοάς.

«Κύριε, το ξίφος, ου την αιχμήν αισθάνεσθε, εξεικονίζει τας τύψεις συνειδότος, αίτινες θα εσπάρρατον την καρδίαν σας, αν ποτέ εγίνεσθο επίορκος προς την Εταιρείαν εις ην ζητείτε να εισέλθητε». Αυτός είναι ο όρκος σιωπής των Μασόνων, όταν μετά από μια «περίοδο δοκιμασίας» καταφέρνουν να εισέλθουν στην Τεκτονική Στοά. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή μυστική αδελφότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μασονία, η οποία συστηματοποιήθηκε ως οργάνωση από τους Άγγλους το 1717. Στην Ελλάδα ήρθε το 1740, επίσημα, όμως, και με τη μορφή ιδρύματος λειτουργεί στη χώρα μας από το 1927. Πρόκειται για ένα κράμα θρησκευτικών, πολιτικών, φιλοσοφικών και αποκρυφιστικών ιδεολογιών και απόψεων αλλά και για ένα, κατά πολλούς, «γκετοποιημένο» αξιακό σύστημα, τα μέλη του οποίου εδώ και πολλά χρόνια διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό συνήθως ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα – κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και πολύ συχνά στρατηγικό.


Ο Παγκόσμιος Τεκτονικός Σύνδεσμος (LUF) εδρεύει στην Ελβετία, η έδρα της Διεθνούς Μασονίας βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ το Ύπατο Συμβούλιο 33ου Βαθμού, μία ερμητικά κλειστή οργάνωση που συγκροτείται από 40 επίλεκτους μασόνους από κάθε χώρα, διοχετεύει τη γραμμή της μασονίας στην κορυφή της κάθε χώρας.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η μασονία φιλοξενούσε στους κόλπους της άτομα κύρους, με πολύ σημαντικές θέσεις στα γρανάζια των κρατικών μηχανισμών. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος Παπαδόπουλος, ο πρίγκιπας Γεώργιος Β’ −απελάθηκε το 1922 από την Ελλάδα−, ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης ήταν μερικοί μόνο από τα πρώτα μέλη της Μασονικής Στοάς. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας θεωρείται από πολλούς μια μορφή μασονίας σε πολύ κλειστό κύκλο, όπου οι μετέχοντες έπαιρναν σημαντικότατες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και για τη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής. Η πρώτη ελληνική Στοά ιδρύθηκε το 1728 υπό βενετική διοίκηση, στην Κέρκυρα, με την ονομασία «Αγαθοεργία», ως παράρτημα της Μεγάλης Στοάς στη Βερόνα και ως «συνέχεια» των Στοών της Βιέννης. Η Μασονική Στοά ξεχωρίζει, επίσης, για την απόλυτη μυστικότητά της όχι μόνο όσον αφορά στη δράση της σε σημαντικά ζητήματα, αλλά και ως προς την απόλυτη προστασία των μελών της όσο βρίσκονται εν ζωή.

Πηγή : Επίκαιρα - Της Άννας Δόλλαρη