ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Δελτίο τύπου 27ης Απριλίου 2018 της Μεγάλης Στοάς του Α.Α.Σ.Τ(Εγκαθίδρυση νέας Στοάς)



Την 21η Απριλίου, στο Τεκτονικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η εγκαθίδρυση της νέας Στοάς της Μεγάλης Στοάς Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου υπό το διακριτικό όνομα «Πελασγός» στην Ανατολή Αλεξανδρούπολης.

Η νέα Στοά γεννήθηκε από την Στοά «Μακεδών» στην Ανατολή Θεσσαλονίκης και το Τεκτονικό Τρίγωνο «Σπάρτακος» στην Ανατολή Αλεξανδρούπολης. Συγκροτήθηκε από εξαίρετους αδελφούς και διακεκριμένους συμπολίτες από τον Νομό Έβρου και εγκαθιδρύθηκε υπό του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ενδοξοτάτου αδελφού Παναγιώτη Θαλάσση, παρουσία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη του Υπάτου Συμβουλίου του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος και πληθώρας Ενδόξων και Κραταιών αδελφών, καθώς και αντιπροσώπων από άλλες Στοές της ημετέρας Δύναμης.

Το Συμβούλιο Αξιωματικών της απαρτίσθηκε από άξιους αδελφούς, με ζήλο για τον θεσμό και αγάπη προς τους αδελφούς και την περιοχή του Έβρου, την Θράκη μας γενικά.

Κατά την περιφορά του λόγου, πήραν αυτόν αδελφοί από τις Στήλες και την Ανατολή, που επεσήμαναν την σημασία της ίδρυσης της Στοάς, αδελφοί της νέας στοάς που εξέφρασαν την χαρά τους για τούτο και τις ευχαριστίες τους προς την Μεγάλη Στοά, την Στοά «Μακεδών» και το Τεκτονικό Τρίγωνο «Σπάρτακος», όπως και στους αδελφούς που συνέτρεξαν τούτο και την οικεία διαδικασία, υποσχόμενοι να εργασθούν για την Τεκτονική – ανθρωπιστική και πνευματική – ιδέα, υπό την αιγίδα και με τις αρχές της Μεγάλης Στοάς Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, για χάρη του τόπου τους ειδικά και των συμπατριωτών μας γενικά.

Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης, συμβάλλοντας στο κλίμα συγκίνησης, θύμισε όλη τη διαδικασία και την σπουδαία προσπάθεια των αδελφών που τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον μια φορά τον μήνα ταξιδεύουν από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη μας και την Αλεξανδρούπολη, οικοδομώντας όχι μόνο αδελφικούς δεσμούς, αλλά και βαθιές και αληθινές φιλίες. Ιδιαίτερα συνεχάρη τον Μεγάλο Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αδελφό Κ.Ψ. και τους συνεργάτες του. Εξέφρασε την χαρά του για τη δική μας Στοά που υπάρχει πλέον στη Θράκη, σημειώνοντας ότι εάν ο ευρύτερος τόπος καταγωγής της Δυτικής μυστηριακής Παράδοσης είναι τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, η καταγωγή της μυστηριακής πράξης στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο ξεκινά από τη Θράκη μας και τον Ορφέα. Εξήρε και συνεχάρη τους αδελφούς της Στοάς «Πελασγός» για το έργο τους, υποσχόμενος την συνεχή και αμέριστη αρωγή του στις πνευματικές ανάγκες του Τάγματος και των αδελφών.

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος αναφέρθηκε στην ιστορική, γεωπολιτική, μυθολογική και μυστηριακή θέση και σημασία της Αλεξανδρούπολης, της Σαμοθράκης και γενικότερα της Θράκης, στην σημαντική της καθίδρυσης μίας νέας Στοάς, τόσο για τον τόπο της και τον Τεκτονικό θεσμό, όσο και για τους αδελφούς μέλη της και μη, ως και για τον ρόλο της στα Τεκτονικά δρώμενα στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε και στις σχέσεις των αδελφών και την πνευματική, ψυχική και κοινωνική διάσταση κάθε τέτοιου εγχειρήματος και ευχήθηκε στους αδελφούς γόνιμο Τεκτονικό έργο, με τις σφύρες της Στοάς να κρούουν αρμονικά, υποσχόμενος την αδιάλειπτη συνδρομή αυτού και όλης της Μεγάλης Στοάς στο έργο της νέας Στοάς του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.

Ταυτόχρονα ευχήθηκε στο διατηρούμενο και λειτουργούν παράλληλα Τεκτονικό Τρίγωνο «Σπάρτακος» να συνεχίσει το όμορφο και γόνιμο έργο του, αποβλέποντας και σε συνέργειες με την νεοϊδρυθείσα Στοά στην ακριτική περιοχή του Έβρου.Τέλος ευχαρίστησε ονομαστικά όσους εργάσθηκαν με προσωπικές θυσίες και πολλή διάθεση και επέτυχαν το αποτέλεσμα αυτό.

Η τελετή περατώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και συγκεκριμένα με αντίγραφο αγαλματιδίου που απεικόνιζε την «Νίκη της Σαμοθράκης», σύμβολο της μυσταγωγικής Θράκης, από τους αδελφούς της Σ.Στ.«Πελασγός» και βιβλία εσωτερικού – μυσταγωγικού περιεχομένου από τον Θηβαϊκό κύκλο των αρχαιοελληνικών τραγωδιών από τον Μεγάλο Διδάσκαλο.
Ακολούθησε Ποτήριον Αγάπης με τοπικά εδέσματα της Βορείου Ελλάδας, σε κλίμα ευφορίας και αληθούς αδελφικότητας.

Από την Μεγάλη Γραμματεία