ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Φιλανθρωπία του Brian Bellinger περιοδικό Freemasonry Today



Τμημα από το κείμενο του αδελφου Brian Bellinger (Provincial Grand Master for Hampshire) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Freemasonry Today.

΄΄ Μαθαίνουμε από τον Απ. Παύλο , στην επιστολή του προς Κορινθίους , ότι ανάμεσα στην Πίστη, την Ελπίδα και την Φιλανθρωπία υπερέχει η τελευταία. Ελπίζω ότι κάθε προτεινόμενος υποψήφιος έχει εξ αρχής ενημερωθεί για αυτές τις μεγάλες αρχές. Έτσι συνειδητοποιεί από την αρχή του Τεκτονικού του ταξιδιού την σημασία της φιλανθρωπίας. Εάν όχι, σύντομα θα λάβει μια δραματική υπενθύμιση στην βορειοανατολική γωνιά κατά την εισδοχή του. Ποιος θα μπορούσε να μην εντυπωσιαστεί από αυτήν την παραίνεση για τους αδελφούς που την έχουν ανάγκη;
H φιλανθρωπία είναι ένα βασικό μέσο για την προβολή του Ελευθεροτεκτονισμού αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι και ο λόγος που την πραγματοποιούμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αποδέκτη φιλανθρωπίας κάποιας οργάνωσης όπου κατέστησε σαφές ότι δεν προκειται να αναγνωρίσει δημόσια ότι μια δωρεά έγινε από Ελευθεροτέκτονες.
Κανένας αδελφός δεν πρέπει να δίνει πάνω από τις δυνατοτητές του και τις ανάγκες της οικογενιάς του.
Η φιλανθρωπία δεν πραγματοποιείται μόνο με την υπογραφή επιταγών , τον κορμό του ελέους ή με την αγορά λαχνών. Μπορεί να γίνει και με την διάθεση χρόνου και δεξιοτήτων για παροχή φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες . Το μέγεθος αυτής της προσφοράς δεν γίνεται ποτέ γνωστό.
Πιστεύω λίγοι εισέρχονται στον Τεκτονισμό χωρίς η φιλανθρωπία να αποτελεί ένα μέρος της ζωής τους. Στην συνέχεια η τέχνη τους παρέχει το όχημα ώστε να επικεντρωθούν σε αυτή την αρετή. Ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι βέβαια φιλανθρωπικό ίδρυμα με την απόλυτη έννοια του όρου. Επιβάλει όμως στους αδελφούς να έχουν υψηλά ηθικά στάνταρ στη ζωή τους και η συμπόνια για τον συνάνθρωπο είναι βασική.
Εάν ο υποψήφιος χτυπήσει την πόρτα της Στοάς με ανοιχτό πνεύμα και τέλεια ελευθερία τότε το σύστημα θα ανοίξει την καρδιά του και θα τον κάνει πιο συνετό και φιλάνθρωπο. Ως εκ τούτου η φιλανθρωπία είναι αποτέλεσμα της συντεχνίας και όχι αιτία΄΄