ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τον ΜΔ της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος



Σβτ Μεγάλε Διδάσκαλε της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος

Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική , έξω από τύπους και πρωτόκολλα, εν τούτοις η Τεκτονική μου συνείδηση και αγάπη για την συντεχνία, μου επιβάλλουν να σας γνωστοποιήσω μια σειρά από θέματα και διαπιστώσεις που με απασχολούν και που σίγουρα έχουν απασχολήσει και εσάς.

Απευθύνομαι σε σας, αλλά και στους Μεγάλους Αξιωματικούς. με όλο τον απαιτούμενο σεβασμό οι οποίοι στην ουσία παίρνετε τις αποφάσεις για το μέλλον της ΕΜΣτΕ , για να τονίσω και επισημάνω σημεία και πλευρές της λειτουργίας και ενεργειών οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, δεν συνάδουν με τον σκοπό ιδρύσεως της ΕΜΣΤΕ, όπως την οραματίστηκαν τουλάχιστον τα ιδρυτικά μέλη στα πρώτα της βήματα , αλλά και καμαρώναμε οι περισσότεροι όταν εισήλθαμε .


Το 2007 μετά από αναζήτηση αρκετών ετών αποφάσισα να χτυπήσω την πόρτα της ΕΜΣτΕ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιλήφθηκα ότι έμπαινα σε έναν κόσμο ο οποίος προσπαθούσε να μείνει μακριά από την καθημερινή τρέλα που όλοι βιώνουμε και να υπηρετήσει ανώτερες αξίες και αρχές τόσο για τον άνθρωπο ατομικά όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Χωρίς να θρέφω αυταπάτες για θαύματα και ιδανικές καταστάσεις , διότι όπως γνωρίζετε όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι υπάρχουν και πολλές συγκρούσεις , ρίχτηκα με τα μούτρα στη μελέτη και τη <<δουλειά>> και άρχισα να περνώ τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου στα εργαστήρια με αδελφούς. Τελετές, εργασίες, εκδηλώσεις διαδέχονταν η μια την άλλη και μέσα μου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε νέο αδελφό , φούντωνε η επιθυμία για γνώση και προσφορά.

Είχα ακούσει πολλά καλά λόγια για την ΕΜΣτΕ καθώς και τους λόγους για τους οποίους πολλοί πίστευαν ότι διαφέρει από άλλες Τεκτονικές δυνάμεις και κυρίως την ΜΣτΕ. Λιγότερες κλίκες και ίντριγκες, περισσότερο πνευματικό έργο, λιγότερη τυπολατρία μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και γενικά μια αντίληψη για έναν Τεκτονισμό πιστό μεν στα αρχαία οροθέσια αλλά εναρμονισμένο με την σύγχρονη πραγματικότητα .

Περνώντας ο καιρός , γνωρίζοντας όλο και περισσότερους αδελφούς, συμμετέχοντας σε περισσότερα εργαστήρια, βρέθηκα σταδιακά μπροστά σε μια διττή πραγματικότητα. Μπροστά μου ορθώνονταν δύο κόσμοι ετερόκλητοι. Από τη μια ο <<πνευματικός>> Τεκτονισμός όπου τον υπηρετούσαν και ακόμη υπηρετούν οι λιγότεροι και από την άλλη ο <<Τεχνοκρατικός – Διοικητικός Τεκτονισμός>> που είχε και έχει και τους περισσότερους οπαδούς.

Ενώ λοιπόν οι εντολές , οι επιστολές , οι οδηγίες εκ μέρους της Μεγάλης Γραμματείας έρχονταν σωρηδόν, έψαχνες με το κιάλι να βρεις ομιλητές για να καλυφτούν οι εργασίες. Το ΜΔ σπάνια τον έβλεπες στη Στοά σου (προσωπικά στα 5 αυτά χρόνια παρά το γεγονός ότι δεν έχω χάσει καμία συνεδρία έχω δει το ΜΔ στη Στοά μου μια φορά). Οι μεγάλοι αξιωματικοί οι οποίοι έρχονταν να μας επισκεφτούν το έκαναν βαριεστημένα και πέρα από τις φιλοφρονήσεις ( παρακαλώ δεχτείτε τη σφύρα – Μα τι λέτε η σφύρα κατευθύνει καλός τη Στοά και άλλα τέτοια ανούσια γλυκανάλατα σχόλια) που φαίνονταν να τις ευχαριστιούνται μάλλον έκαναν αγγαρεία.

Και στο σημείο αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη που φέρει ο εκάστοτε Μεγάλος Διδάσκαλος. Η θέση του είναι εντός των Στοών και όχι σε ένα γραφείο η σε μια διεθνή συνάντηση . Η θέση του είναι μέσα στα εργαστήρια για να ακούει τα παράπονα, την αγωνία και τις ανησυχίες μας. Να λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης ακούγοντας ότι έχει ο καθένας να του πει. Έτσι πρέπει να λειτουργεί απαλλαγμένος από τα γραφειοκρατικά δεσμά . Την γραφειοκρατική δουλειά μπορούν να την κάνουν οι Μεγάλοι Αξιωματικοί που διορίζει .

Παρά λοιπόν αυτήν την υδροκέφαλή γραφειοκρατική διάσταση οι αδελφοί αρχίσαμε να διαπιστώνουμε ότι ούτε αυτή δούλευε σωστά. Τυπικά δεν υπήρχαν να δοθούν (από το 2008) διπλώματα διδασκάλων πουθενά (μέχρι σήμερα που σας γράφω) και μια ασύλληπτη σε πολλά σημεία ανοργανωσιά. Εγώ ως Γραμματέας Στοάς κλήθηκα τρεις φορές να στείλω τα στοιχεία των αδελφών που δικαιούτο διπλώματα αλλά άδικος κόπος.

Οι αδελφοί άρχισαν να προβληματίζονται στη συνέχεια για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι οι ακριβότερες στον Ελληνικό χώρο. Υπάρχουν Μεγάλε Διδάσκαλε αδελφοί που δεν μπορούν, μέσα σ’ συτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν την συνδρομή τους. Υπάρχουν αδελφοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους έχασαν τη δουλεία τους και μετά βίας εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Αδελφοί οι οποίοι δανείζονται, μάλιστα υπάρχουν και τέτοιοι για να πληρώσουν την συνδρομή τους διότι δεν έχουν νιώσει μετά από τόσα χρόνια τη Στοά σαν σπίτι τους για να εμπιστευτούν στους αδελφούς το πρόβλημα του. Δεν θα έπρεπε οι Διοικήσεις της ΕΜΣΤΕ τα τελευταία χρόνια να δείξουν αντανακλαστικά και να μειώσουν τις συνδρομές όπως έπραξε φιλοσοφικό Τάγμα πρόσφατα;

Στη συνέχεια εμφανίσθηκε μια απροσδιορίστου προελεύσεως καχύποπτη έως εχθρική στάση απέναντι σε αδελφούς οι οποίοι παράλληλα με την ΕΜΣτΕ παρακολουθούσαν κάποια φιλοσοφικά σώματα εκτός ΕΜΣτΕ. Αδελφοί που θέλησαν να διευρύνουν τον πνευματικό και ψυχικό τους ορίζοντα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άποψη << αν συμμετάσχεις εκεί αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία σου στην ΕΜΣτΕ>>. Στο σημείο αυτό και ακούγοντας την παραπάνω τοποθέτηση αντιλήφθηκα ότι υπόβοσκε μια πνευματική , αξιακή αλλά και ηθική κρίση η οποία θα ξεσπούσε πολύ σύντομα.

Ένα άλλο θέμα σημαντικό κατά την γνώμη μου στη εξέλιξη των γεγονότων υπήρξε η τοποθέτηση των Μ .Αξιωματικών. Τα χρόνια που βρίσκομαι στη συντεχνία παρατηρώ ανακύκλωση και εναλλαγή προσώπων με γνώμονα προσωπικές φιλίες ή λόγο παλαιότητας . Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα διοικητικό λάθος κάτι το οποίο μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι δεκάδες αδελφοί - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Τάγμα. Σε κάποιες θέσεις θα πρέπει να ανέλθουν αδελφοί ανεξαρτήτου Τεκτονικής προϋπηρεσίας αλλά κυρίως λόγω γνώσης. Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιό λόγο δεν μπορεί να τοποθετηθεί αδελφός με λίγα χρόνια στον Τεκτονισμό στη θέση του Μεγάλου Θησαυροφύλακα ενώ από την άλλη διαχειρίζεται τις προμήθειες του στρατού. Πιστεύω ότι μια δημιουργική σύνθεση μεταξύ παλιών και νέων μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει.

Από την πρώτη στιγμή άκουσα για σκάνδαλα , κυρίως οικονομικά , που υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε άκουσα για διώξεις και καταδίκη. Όλα σκεπάζονταν για το καλό της συντεχνίας προκειμένου να πάμε μπροστά. Όμως στον απλό αδελφό έφθανε μια αίσθηση συγκάλυψης και αδιαφορίας ,αδικώντας πολλές φορές κάποιους , αλλά αυτά έβλεπαν αυτά έλεγαν.

Και φθάνω στα σημερινά γεγονότα όπως αυτά διαδραματίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού. Ληστεία, απώλεια περιουσιακών στοιχείων, επιτροπές, παραφιλολογία, διαδοχολογία κ.α. Πιστεύω ότι η κατάσταση έφθασε εδώ που έφθασε όχι λόγω του γεγονότος της ληστείας. Απλά το γεγονός αυτό, που δεν θέλω να πιστεύω ότι διεπράχθη από αδελφό, έδωσε το έναυσμα να έλθουν στην επιφάνεια παθογένειες του παρελθόντος . Και έτσι έφθασε στα χέρια σας μια βόμβα που δεν την οπλίσατε εσείς αλλά που εσείς είστε ο υπεύθυνος να αφοπλίσετε.

Καλείστε λοιπόν σήμερα από τη θέση του Μ.Δ να λύσετε αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Έχετε να αντιμετωπίσετε , πέρα από τα όποια δικά σας λάθη, αυλικούς που μπροστά σας είναι όλο τυπικότητες και από πίσω δυναμιτίζουν την κατάσταση. Έχετε να αντιμετοποίσετε επίδοξους αδελφούς που γλυκοκοιτάζουν τη θέση σας. Είδη έχει αρχίσει να συμπληρώνεται ο κατάλογος των υποψηφίων. Δύο - τρεις από τον Πειραιά (αυτό είναι φρέσκο νέο), ένας από εδώ ένας από εκεί και η λίστα παραμένει ανοιχτή για τον κάθε πικραμένο. Αντί να κοιτάζουν να συσπειρωθούν και να παλέψουν για να ορθοποδήσει η ΕΜΣτΕ μετράνε από τώρα τα κουκιά. Προς θεού δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν και παραδείγματα αδελφών , που θα αναφερθώ στο μέλλον με ονόματα, που δίνουν αγώνα όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να ηρεμίσει η κατάσταση και να δοθεί μια λύση. Πολλούς από αυτούς μάλιστα σήμερα πιθανόν να τους θεωρείτε αντιπάλους σας.

Η Τεκτονική μου ηλικία ΜΔ πιθανώς να μην μου επιτρέπει να κάνω υποδείξεις αλλά θα ήθελα την ύστατη αυτή ώρα να σας παρακαλέσω για το καλό της ΕΜΣτΕ:

1ον Πάρτε δραστικές αποφάσεις άμεσα

2ον Τοποθετήστε ως συνεργάτες σας αδελφούς με κέφι για δουλειά και όχι με βάση την παλαιότητα.

3ον Ελάτε σε επαφή με τον απλό αδελφό. Γυρίστε όλες τις Στοές . Ακούστε τα παράπονά μας , τις ιδέες μας τις ανησυχίες μας.

4ον Φροντίστε να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους άμεσα όσοι έχουν πληγώσει την ΕΜΣτΕ

5ον Προσπαθήστε σε συνεργασία με το ΣΓΥ και τις επιτροπές να δοθεί λύση άμεσα , μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, σε όλα τα υπό εξέταση θέματα προκειμένου οι αδελφοί να πάνε στις Στοές.

6ον Βγείτε και ενημερώστε τον κόσμο. Η σιωπή δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για παραφιλολογία , λασπολογία , καταστροφολογία. Και μην ξεχνάμε τα λόγια των προγόνων μας Ο ΣΙΩΠΩΝ ΔΟΚΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙΝ.

7ον Προσπαθήστε μέσω της θεσμικής βαρύτητας της θέσης σας να επανέλθουν στην αδελφότητα όσοι έχουν αποχωρήσει.

8ον Κατά την διάρκεια της θητείας σας φροντίστε για την διάδοχη κατάσταση. Ο επιτυχημένος ηγέτης κρίνεται από το έργο του διαδόχου του.

9ον Αντλήστε στελέχη από τις εφεδρείες των Επιγενόμενων Σωμάτων τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την οργάνωση και λειτουργία τους. Προτρέχει η επιβίωση της ΕΜΣτΕ.

10ον Μειώστε άμεσα τις συνδρομές κατά 30-40 % και προχωρήστε σε δραστική περιστολή των δαπανών λειτουργίας της ΕΜΣτΕ. (Θυμηθείτε ότι από το Σεπτέμβρη θα κλιθεί ο κόσμος να πληρώσει Έκτακτη Εισφορά ΙΧ καθώς και έκτακτη εισφορά εισοδήματος φυσικών προσώπων ).

11ον Αναθέστε τη διαχείριση των οικονομικών σε επιτροπή αποτελούμενη από ειδικευμένους αδελφούς.


Αν τα πιο πάνω δεν προβλέπονται από το καταστατικό (συντάγματα κτλ), να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για να προσαρμοστεί το καταστατικό της στη δυνατότητα επιτέλεσης των πιο πάνω. Με τις πιο πάνω ενέργειες η ΕΜΣτΕ θα καταστεί παντοδύναμη και αποδεσμευμένη από τις «κλίκες>> , οι οποίες πλέον θα τεθούν εκτός παιχνιδιού.

Όλα τα παραπάνω σας ζητάω να τα πράξετε για το συμφέρον όλων μας, για το συμφέρον της ΕΜΣτΕ. Αν αφήσετε τώρα την Τεκτονική μας οικογένεια να θυσιαστεί στο βωμό των σκανδάλων , της αδιαφάνειας και των καλοθελητών , θα έχετε συνδέσει το όνομα σας (χωρίς να είστε εσείς ο αποκλειστικός υπεύθυνος) με μια μελανή σελίδα του Ελληνικού Τεκτονισμού

Εμείς οι απλοί αδελφοί, που δεν φέρουμε τίτλους και αξιώματα ενεργοποιηθήκαμε. Ενεργοποιηθείτε και εσείς. Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα ΕΜΣτΕ. Μια ΕΜΣτΕ του πνευματικού έργου , της ισότητας, της ελευθερίας, της Δημοκρατίας της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας, αντάξιας της ιστορίας και των καλοπροαίρετων αδελφών. Αντισταθείτε στα μικρό πολιτικά συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών Τεκτόνων που απειλούν να διαλύσουν την αδελφότητα. Ενώστε όλους τους αδελφούς . Βρείτε και καλλιεργείστε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Ας γίνει η θητεία σας το εφαλτήριο για μια νέα ΕΜΣτΕ.

Με αδελφική αγάπη
 
Γ.Μ