ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Έφυγε ο Ernest Bongie


 

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος ηθοποιός και αδελφός  Ernest Borgine σε ηλικία 95 ετών.

 Ο Borgine  γεννήθηκε το 1917 στο Hamden του Κονέκτικατ από γονείς ιταλούς μετανάστες. Όταν οι γονείς του χώρισαν ο μόλις 2 ετών Borgine επιστρέφει με την μητέρα του στην Ιταλία και παραμένει μέχρι την ηλικία των επτά ετών όπου ξαναγυρίζουν στις ΗΠΑ.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και παρέμεινε μέχρι το 1941 όπου και αποστρατεύτηκε. Επιστρέφει στις τάξεις του Ναυτικού με την είσοδο των ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου θα υπηρετήσει για άλλα τέσσερα χρόνια.

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις για τη συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις όπως το Μετάλλιο Εκστρατείας, Μετάλλιο Αμυντικών Υπηρεσιών , Μετάλλιο Νίκης ΙΙ κ.α.
Το 2004 έλαβε τον τιμητικό βαθμό του Αρχικελευστή για την υποστήριξή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και των Ναυτικών οικογενειών.

Μετά το στρατό πέρασε αρκετό καιρό ψάχνοντας για το τι θα κάνει. Φοίτησε στη δραματική σχολή στο Χάρτφορντ. Με το πέρας των σπουδών του ξεκίνησε την καριέρα του στο περίφημο Burter Theatre στο Abingdon. Το 1949 έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway.


Το 1955 κέρδισε Oscar Α΄ Αντρικού ρόλου στην ταινία MARTY. Το Oscar του άνοιξε πολλές πόρτες και συνεργάστηκε  με τους καλύτερους ηθοποιούς του Hollywood όπως τους Kirk Douglas, Charles Bronson, Lee Marvin, William Holden κ.α. 

Ο Borgie είχε παντρευτεί πέντε  φορές . Ο τελευταίος του γάμος διήρκησε 35 χρόνια ενώ  ο γάμος του το 1964 διήρκησε μόλις ένα μήνα.


Ο Borgie εκτός από πολλές κινηματογραφικές ταινίες έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Το 2007 σε ηλικία 90 ετών πρωταγωνίστησε στην ταινία A Grandpa for Christmas.

O Ernest Bongie ήταν μέλος της Στοάς Abingdon αρ. 48 στο Abingdon της Βιρτζίνια. Κατείχε τον 33ο Βαθμό. Στα 9 Νοεμβρίου του 2000 τιμήθηκε με το μετάλλιο των 50 ετών στην αδελφότητα.


Παρά την τεράστια επαγγελματική του επιτυχία παρέμεινε μέχρι τέλους ένας ταπεινός εργάτης .