ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Zhigongtang όπως Ελευθεροτέκτονες


Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 λαμβάνει χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά, στη συνοικία Chinatown,  η μεγάλη παρέλαση της νίκης όπου γιορτάζεται η άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας μετά από 8 χρόνια πολέμου. Στην παρέλαση μεταξύ των  διαφόρων φορέων παρελαύνει και μία ομάδα Κινέζων με το διακριτικό όνομα CHINESE FREEMASONS.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα αυτή δεν είχε καμία σχέση με την αδελφότητα των Ελευθεροτεκτόνων. Στην Κίνα η ομάδα αυτή ήταν γνωστή με το όνομα  Zhigongtang οι οπαδοί της οποίας είχαν ως αποστολή τον περιορισμό της Δυναστείας των Μαντσού (Για την ιστορία να πούμε ότι  η Δυναστεία Τσινγκ επίσης γνωστή ως Δυναστεία Μαντσού, ήταν η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, η οποία εξουσίαζε την περίοδο 1644 - 1912 ).  Για να αποφύγουν τις υποψίες των μυστικών υπηρεσιών μετονομάστηκαν στην Αμερικανική Ήπειρο ως Freemasons.


Ωστόσο οι Ελευθεροτέκτονες της πόλης του Μόντρεαλ που ιδρύθηκαν το 1903, έσκυψε με στοργή πάνω από αυτήν την οργάνωση που το 1941 αριθμούσε 1272 μέλη στην πόλη.