ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση Βιβλίου του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ- ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ, Ιστορία, Θρύλοι και Παράδοση



Στην κατάμεστη αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου, η παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του Γιώργου Στεφανή, με τίτλο «ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ, Ιστορία, Θρύλοι και Παράδοση».

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα καθώς έχει προηγηθεί το «Τεκτονικό Θησαυροφυλάκιο».

Για το δίτομο έργο μίλησαν ο δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας, Ελεύθεριος Σκιαδάς και ο καθηγητής, συγγραφέας και ιστορικός, Γεώργιος Ματσόπουλος, ενώ ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το βιβλίο αυτό, που είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, περιλαμβάνει την ιστορική διαδρομή του συστήματος, με τα βασικά στοιχεία του πρακτικού Τεκτονισμού και την εξέλιξη του στο σημερινό θεωρητικό σύστημα.

Στις 800 περίπου σελίδες του βιβλίου υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές, αλλά και έγγραφα για την Προέλευση, τους Μύθους και Θρύλους, αλλά και τις Θεωρίες γύρω από την κλειστή εταιρεία με την ονομασία ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ.

Ακόμη, αναφορές για τον Σολομώντα και το Ναό του, τον Hiram Αbiff, τους Διονυσιακούς Αρχιτέκτονες, τα Ρωμαϊκά Κολλέγια και την οργάνωσή τους, τους Δρυίδες, τους Κομακινούς, τo Compagnonnage, τους Λιθοδόμους της Γερμανίας, τους Ναΐτες Ιππότες, τους Καθαρούς, τους Ροδόσταυρους, τον  ιππότη Ramsay και τον περίφημο «Λόγο» του, σε παλιά χειρόγραφα (Regius, Lansdowne), την εμφάνιση του Θεωρητικού Τεκτονισμού, την πρώτη Μεγάλη Στοά, τα Συντάγματα του Anderson, την Μεγάλη Στοά της Υόρκης, της Ιρλανδίας της Σκωτίας, την Μεγάλη στοά των Αρχαίων, το σχίσμα στον Αγγλικό Τεκτονισμό, την Εξάπλωση αλλά και τις διώξεις, τις Παπικές βούλες, την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά Αγγλίας, την εμφάνιση του Τεκτονισμού στην Γαλλία και την διαμάχη για τον Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, την Ιερά Βασιλική Αψίδα, την εμφάνιση του Τεκτονισμού στις Η.Π.Α. αλλά και την επίδρασή του στη χώρα αυτή,  την «υπόθεση» Morgan, τον Τεκτονισμό των Αφροαμερικανών, τον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο, τον τεκτονισμό στον Ελληνικό χώρο, αλλά και την Φιλική  Εταιρεία. Επίσης υπάρχουν αναφορές σε θέματα Ελευθεροτεκτονισμός και Γυναίκα, Ελευθεροτεκτονισμός και απελευθερωτικά κινήματα και Ελευθεροτεκτονισμός και εκκλησία.


Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από την εκδοτική εταιρεία Andy’s Publishers (Σόλωνος 47, Αθήνα, 2103390232) και όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.