ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Η Καταγωγή του Τεκτονισμού

Ο Τεκτονισμός έχει ως καταγωγή τις συντεχνίες των οικοδόμων του Μεσαίωνα. Μέσω αυτής της επαγγελματικής δομής οι επαγγελματίες οικοδόμοι αντάλλασαν απόψεις για την τέχνη τους, παρουσίαζαν νέα κατασκευαστικά τεχνάσματα και κυρίως μέσα από ένα μηχανισμό μετέδιδαν τα μυστικά της τέχνης στους νεότερους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των ξένων.
Όπως αναφέραμε λόγω του κλειστού χαρακτήρα των συντεχνιών, στις συναντήσεις που γινόντουσαν σε συγκεκριμένα μέρη (Στοές) πέρα από την επαγγελματική γνώση διακινούνταν και ιδέες όπως περί ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, και γενικά ότι θα μπορούσε να απασχολήσει τον σκεπτόμενο άνθρωπο της εποχής. Και ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τέτοιες ιδέες μπορούσαν να στείλουν κάποιον στην αγχόνη.
Σιγά σιγά στις συντεχνίες αυτές εισχώρησαν μή επαγγελματίες οικοδόμοι οι λεγόμενοι αποδεδεγμένοι (accepted) που συμμετείχαν στις εργασίες ως ισότιμα μέλη. Έτσι με τον καιρό τα επαγγελματικά σωματεία μεταβλήθηκαν στα τεκτονικά εργαστήρια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η προέλευση του Τεκτονισμού πριν από την σύγχρονη εποχή έχει ψήγματα από μυστήρια της αρχαιότητας κυρίως της Ελλάδας και της Αίγυπτου.