ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

''Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ'' ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

''Ο Τεκτονισμός στην Ελλάδα- Μια ακόμη κρίση ταυτότητας'' του Ευστάθιου Λιακόπουλου. 3η έκδοση επαυξημένη. ΙΟΝΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ
Πρώτη έκδοση, εκδόσεις Αρέθα, 1989
Δεύτερη έκδοση, εκδόσεις Αρέθα, 1994
Τρίτη έκδοση (συμπληρωμένη),Ιόνιος Φιλοσοφική, 2009
Εικόνα εξώφυλλου: Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δύο προηγούμενες εκδόσεις αυτού του βιβλίου κινήθηκαν βέβαια με επιτυχία, αλλά ήσυχα και χαμηλόφωνα, εκφράζοντας την ανάλογη ψυχολογία του συγγραφέα τους. Ο οποίος πάντα ενδιαφέρθηκε για την ουσία και ποτέ για τη διακίνηση, τις εισπράξεις και την προβολή.

Και είναι ο καινούργιος κύκλος που δημιουργήθηκε γύρω του, με την ανασύσταση της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς με έδρα την Κέρκυρα, που επέμεινε σε μια επόμενη έκδοση αυτού του βιβλίου που θα απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο στόχευμα αναγνωστών.

Για να δώσει την ευκαιρία να αποτυπωθεί στη συνείδηση της μερίδας εκείνης της κοινωνίας που μπορεί να εκτιμήσει «το άλλο», σελίδες γεμάτες από απέραντη αγάπη για έναν αρχαίο θεσμό, ταλαιπωρημένο από την άγνοια και την προκατάληψη.

Στους αναγνώστες εκείνους που είναι σε θέση να θαυμάσουν, τόσο την εικονογράφηση, όσο και λεπτομέρειες της ιστορίας μας, λαμπρές και απαράδεκτα ξεχασμένες.

Ιστορίες όχι μόνο Τεκτονικές αλλά παράλληλα και Εθνικές. Όπως του Αλέξανδρου Πραΐδη, που πολέμησε για την Ένωση στην Κρήτη στη μάχη του Βαφέ, αριθμητικά και ηρωικά όπως περίπου ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Του Διδασκάλου του Γένους Θεόφιλου Καΐρη, που οι «πιστοί» έκαψαν με ασβέστη το σώμα του, για να μην προσκυνούμε το σκήνωμά του σαν Aγιου, όπως του άξιζε. Του Νίκου Καρβούνη, που σε εποχές μεγάλης σύγκρουσης και καταστολής δογμάτων, τα υπερέβη, καθώς υπηρέτησε τόσο τον Τεκτονισμό σε υψηλές θέσεις, όσο και τον Κομουνισμό στον παράνομο μηχανισμό του.

Και παράλληλα ο στοχαζόμενος αναγνώστης θα μπορέσει να απολαύσει διαλογισμούς συμπαντικούς, μέσα από την προσέγγιση γήινων και πικρών τις περισσότερες φορές περιστατικών. Γιατί αυτή είναι η αποστολή ενός πραγματικά μυημένου. Η αλχημική μετάλλαξη των φαινομένων της σύγχυσης και της διάσπασης, ώστε να εκφράσουν τελικά αυτά ένα κόσμο διαυγή και φωτεινό, που είναι η αληθινή μας κληρονομιά.

Και προωθείται αυτή η επανέκδοση και από ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο, όπου κάποιοι ανεύθυνοι ψιθυριστές από ορισμένα παρασκήνια, προσπαθούν να αποδώσουν στον ίδιο το συγγραφέα άμεση ευθύνη για το Τεκτονικό Σχίσµα, διαδίδοντας ότι αυτό προήλθε από την άμετρη δική του φιλοδοξία.

Που αναγκάζει τους ίδιους κύκλους να κυκλοφορήσουν -επί τέλους- το άλλο του σχετικό βιβλίο που αναφέρεται µε λεπτομέρειες σε αυτό το ιστορικό για το θεσμό µας γεγονός. Που στηρίζεται σε έγραφα και σε αποτυπωμένα επιχειρήματα, που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στους ασήμαντους διώκτες του και διώκτες του θεσμού.

Που η μόνη του τότε αντίδραση, υπήρξε να κυκλοφορήσει αυτό το άλλο βιβλίο, µόνο σε περιορισμένο αριθμό Τεκτόνων.

Στο ανά χείρας βιβλίο τότε, παρ' όλο που γράφτηκε πάνω στον κατακλυσμό των γεγονότων, περιόρισε τις παρατηρήσεις του στις σελίδες που αναφέρονται στη «Δοκιμασία και τη Δύναμη των Αξιωμάτων», που έχουν γίνει πλέον κλασσικές, αναφέρονται συνεχώς στις Στοές και ισχύουν για κάθε είδος αξιώματος. Αλλά αυτό το κεφάλαιο υπήρξε τόσο διακριτικό σαν υφή, που θεώρησαν εκείνοι για τους οποίους γράφτηκε, ότι πρέπει να αφορούσε όντα από κάποιο άλλο πλανήτη.

Παραδίδονται λοιπόν και τα δύο αυτά βιβλία στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό από το εκδοτικό παράρτημα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς, για να βοηθηθεί και εκείνο σε αύτη τη δύσκολη εποχή των ανασυντάξεων. Όπου τα γεγονότα αποκτούν και αναδεικνύουν την εσωτερική τους ιστορική αλληλουχία. Και µας δείχνουν προς το πού πρέπει η αξιοπρέπεια και η προσωπική µας ευθύνη, να µας οδηγήσουν.


Περιεχόμενα
Πρόλογος στην τρίτη έκδοση · Εισαγωγή · Πρόλογος · Οι Θεσμοί · Προαισθήματα και αυτοκριτική

Μέρος Πρώτο: Ο Τεκτονισμός
Καταγωγή · Οι Αρχιτέκτονες · Οι συντεχνίες των Οικοδόμων · Οι συντεχνίες στη Μεσαιωνική Ελλάδα · Η λαϊκή μας παράδοση
Πρόδρομοι · Ο Ανθρωπισμός · Οι Εκπρόσωποί του
Η Μετάλλαξη · Οι Αποδεκτοί Τέκτονες · Οι Θεωρητικοί Τέκτονες · Οι Ελεύθεροι Τέκτονες · Ο Τεκτονισμός στην Αγγλία · Ο Τεκτονισμός στην Γαλλία · Ο Τεκτονισμός στην Γερμανία

Ορισμοί και Προσέγγιση: Διαφωτισμός Φιλελευθερισμός
Το αρνητικό αποτύπωμα: Καθολική Εκκλησία · Η κοσμική εξουσία των Παπών · Οι Ολοκληρωτισμοί

Οι Τεκτονικές Σχολές: Η Αγγλοσαξονική · Η Αμερικάνικη Σχολή · Η Γαλλική · Η Σκανδιναυική · Οι Σχολές και τα Δόγματα · Στατιστική · Οι Σχολές και ο Ελληνικός Τεκτονισμός

Ο Τεκτονισμός και τα Εσωτερικά Συστήματα: Οι Επτά Θεμελιώδεις Αλήθειες

Μέρος Δεύτερο: Ελληνικός Τεκτονισμός
Ιστορική Θέαση · Προεπαναστατικός Τεκτονισμός · Διονύσιος Ρώμας (1771-1857) · Η Φιλική Εταιρεία και οι Έλληνες Ιστορικοί · Το Κύκνειο Άσμα του Επαναστατικού Τεκτονισμού · Θεόφιλος Καίρης · Ο Τεκτονισμός των Ιονίων Νήσων (1740-1864)

Η Μεγάλη Ανατολή (1863-1976)
Ο Τεκτονικός Φοίνιξ Αναγεννάται · Τεκτονικό Διευθυντήριο · Στοές Φαντάσματα · Μια Μεγάλη Στοά της Μεγάλης Ιδέας · Η Κρητική Επανάσταση του 1866· Αλέξανδρος Πραίδης · Ο Γαλλικός Τεκτονισμός του 1850 · Ο Ιταλικός Τεκτονισμός του 1860

Τα Ιδεολογικά Ρεύματα στη Μετεπαναστατική Ελλάδα
Προεπαναστατικός Φιλελευθερισμός – Διαφωτισμός · Η Ελλάδα του 1850 · Η Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος · Πρίγκηψ Δημήτριος Ροδοκανάκης · Επαμεινώνδας Δεληγιώργης (1829-1879) · Η Ελληνοτουρκική Αυτοκρατορία – Μια Τεκτονική Ουτοπία · Η Στοά Πυθαγόρας · Το Γαλλικό Δόγμα του 1890 · Ο Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος · Το Πρώτο Σχίσμα · Ο Τιμολέων Φιλήμων και η Εθνική Μεγάλη Στοά

Τεκτονικός Μεσοπόλεμος: Δημήτριος Παπούλιας · Νικόλαος Καρβούνης · Αλέξανδρος Τζατζόπουλος

Μέρος Τρίτο: Κρίση Ταυτότητας
Τα Αίτια · Η συρρίκνωση της Ελευθερίας · Η Ξύλινη Γλώσσα · Διαλογισμοί πάνω στο μυητικό Τέλεσμα · Η Δοκιμασία και η Δύναμη των Αξιωμάτων · Η περίοδος των Συνταγματαρχών · Ο Δήλιος Απόλλων · Το σκάνδαλο της Στοάς Ρ2 · Το Δεύτερο Σχίσμα

Μέρος Τέταρτο: Το Παρόν και το Μέλλον
Το Ελληνικό Περιβάλλον και ο Τεκτονισμός: Η Ελληνική Κοινωνία · Τα Πολιτικά Κόμματα · Τέκτονες Αρχηγοί του Κράτους · Τεκτονισμός και Πολιτική · Η Ορθόδοξη Εκκλησία

Το Μέλλον:Το μέλλον, τα οράματα και τα όνειρα · Προοπτικές

Επίλογος: Με Τεκτονισμό ή χωρίς Τεκτονισμό

Ευρετήριο


:: ISBN 978-960-931032-1
:: Μέγεθος 17X24
:: Σελίδες 336
Τιμή: €22.00
Εκδόσεις ΙΟΝΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ