ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Aσκηση μασόνων στο Μαύρο Λιθάρι - Η Espresso μπήκε στον χώρο της συνόδου

(Σημ. blog: Αναδημοσίευση από espressonews.gr)


Χωρίς... ποδιές και «σπαθάκια» πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη μασόνων επί ελληνικού εδάφους! Τέκτονες από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου την Ανάβυσσο, με αφορμή το πρώτο Summer International Masonic Workshop, που διοργανώθηκε πρώτη φορά στη χώρα μας. Εκεί, αφού «χόρτασαν» τον ήλιο και το μπάνιο στην πισίνα, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για του χρόνου.

Η «Espresso» μπήκε στους χώρους όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη θερινή σύναξη των μασόνων στην Ελλάδα. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα International Masonic Events- το «Alexander Beach Hotel» στην Ανάβυσσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η συνάντηση έλαβε χώρα σε άλλο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα στο «Eden Beach Resort Hotel», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Τέκτονες από κάθε γωνιά του πλανήτη (την Αμερική, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) κατέκλυσαν το ξενοδοχείο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διαλέξεις και να περάσουν ένα ξέγνοιαστο weekend, συνδυάζοντας τον σκοπό για τον οποίο βρίσκονταν στην Ελλάδα με τις διακοπές στην «ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλούν την Ανάβυσσο. Το ίδιο απαρατήρητοι όπως ήρθαν, ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής στις χώρες τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», εκτός από τα μέλη των αδελφοτήτων και τους παλιούς ελευθεροτέκτονες που ήρθαν στη χώρα μας για το τριήμερο «εργαστήρι», η σύναξη των μασόνων κέντρισε το ενδιαφέρον και πολλών τουριστών που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της μασονίας. Οπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πρόκειται για ανθρώπους από άλλες χώρες, οι οποίοι έμαθαν για τη συνάντηση και ωθούμενοι από περιέργεια αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις διακοπές με την παρακολούθηση του κύκλου των ομιλιών.

Αντιθέτως, μικρότερη ήταν η προσέλευση Ελλήνων μασόνων στη συνάντηση, πιθανόν -όπως λένε οι διοργανωτές- από φόβο μην αποκαλυφθούν ή ταυτιστούν με τον χώρο της μασονίας.

Οι συζητήσεις

Το «μενού» των συζητήσεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, περιλάμβανε ανοιχτές ομιλίες με θέματα που αφορούν ιστορικά θέματα, όπως η ίδρυση του ελευθεροτεκτονισμού στην Αγγλία το 1717 και, γενικά, ο ρόλος της μασονίας. Καθημερινά περίπου 50 άτομα από όλο τον κόσμο έδιναν το «παρών» στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου έλαβαν χώρα οι διαλέξεις και παρακολουθούσαν τις ομιλίες. Στο περιθώριο των διαλέξεων έκαναν tour στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ή απολάμβαναν το μπάνιο τους και τον ήλιο στην πισίνα και την πλαζ που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο.

Εξάλλου, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο φορέας που διοργάνωσε τη Διεθνή Θερινή Τεκτονική Συνάντηση, η σύναξη ήταν μια «μοναδική ευκαιρία για τέκτονες απ' όλον τον κόσμο, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για τον ελευθεροτεκτονισμό να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν τις απόψεις τους, απολαμβάνοντας με την οικογένεια ή τους φίλους τους μια καλοκαιρινή ανάπαυλα σε μια παραλία της Αττικής».

Υψηλόβαθμα στελέχη οι φετινοί ομιλητές



Στην παγκόσμια θερινή σύναξη των μασόνων που πραγματοποιήθηκε φέτος στη χώρα μας συμμετείχαν υψηλόβαθμα μέλη των αδελφοτήτων από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα International Masonic Events, ανάμεσά τους ήταν ο αρχιτέκτονας Antti Talvitie (ο οποίος αποτελεί ανώτερο μέλος στις τάξεις των μασόνων και έχει αναλάβει τον σχεδιασμό δημόσιων και άλλων έργων, καθώς και μασονικών κτισμάτων, ενώ πρόσφατα σχεδίασε το κτίριο Masonic Hall για τη Μεγάλη Στοά της Εσθονίας). Επίσης, καλεσμένοι ήταν ο Robert Bashford, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των μασονικών ερευνών από τα μέσα της δεκαετίας του '80, ο δρ Mike Kearsley, ο οποίος είναι Μέγας Ομιλητής στην επαρχία του Μίντλσεξ, ο Dr Richard (Ric) Berman, συγγραφέας των βιβλίων «Τα θεμέλια του σύγχρονου ελευθεροτεκτονισμού» (2011) και «Σχίσμα» (2013), τα οποία έχουν περιγραφεί ως τα πιο σημαντικά συγγράμματα για τον βρετανικό ελευθεροτεκτονισμό των νεότερων χρόνων, αλλά και άλλοι γνωστοί μασόνοι, ανώτερα μέλη στις τάξεις των ελευθεροτεκτόνων.

Διοργανωτές και μέλη έλυσαν τη σιωπή τους

Το μεσημέρι της Κυριακής οι μασόνοι που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνάντηση στην Ανάβυσσο είχαν την αποχαιρετιστήρια συνάντησή τους, λίγο προτού αναχωρήσουν για τις χώρες τους. Η «Espresso» μπήκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε το «εργαστήρι» και συνομίλησε με διοργανωτές αλλά και μέλη των αδελφοτήτων, που δέχθηκαν να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τα καυτά θέματα και τα καίρια ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από τη μασονία.

Αν και η επικρατούσα άποψη για τον ελευθεροτεκτονισμό τον συνδέει με παγκόσμιες συνωμοσίες, αποκρυφιστικές ιεροτελεστίες, διαμάχες για τη διαδοχή στην εξουσία και μυστικές συναντήσεις, στις οποίες οι ισχυροί μασόνοι του πλανήτη -που αποτελούν παγκόσμιο λόμπι, υψηλής πολιτικής και οικονομικής επιρροής- συζητούν για το μέλλον του κόσμου, οι ίδιοι οι τέκτονες υποστηρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. «Ολη αυτή η προκατάληψη που υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από τον χώρο της μασονίας συντηρείται εδώ και χρόνια γιατί πουλάει η συνωμοσιολογία» λέει ο Α.Τ., ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε τη συνάντηση και μέλος κι ο ίδιος τεκτονικής στοάς. «Γι' αυτό κι εμείς καλούσαμε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει το workshop για να του λυθούν οι απορίες, να το κάνει. Οι ομιλίες ήταν ανοιχτές κι όποιος ήθελε μπορούσε να έλθει».

Αναρωτιόμαστε γιατί οι μασόνοι, αφού δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, δεν αποκαλύπτονται στον κόσμο: «Γιατί όταν η Εκκλησία απαιτεί ομολογία πίστεως, δεν μπορεί να βγει κάποιος και να πει: "Ανήκω σε ένα τάγμα, μια ομάδα που πρεσβεύει την ανεξιθρησκία"» απαντά ο Α.Τ., που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, και συμπληρώνει: «Εξάλλου, υπάρχουν τόσες προκαταλήψεις γύρω από τον τεκτονισμό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε τέρατα και δεν τρώμε ανθρώπους. Σκοπός του ελευθεροτεκτονισμού είναι οι αγαθοεργίες και η εσωτερική βελτίωση».

Aλλος διοργανωτής, που παρακολουθεί επίσης τη συζήτηση, συμπληρώνει: «Αξίζει να μπείτε στα σάιτ των ελευθεροτεκτόνων στην Αμερική. Εκεί βρίσκεται το 50% των μασόνων, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο εκτός από τις φιλανθρωπίες». Για το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» που επικρατεί στις τάξεις των μασόνων, εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει για τα ύπατα αξιώματα, λένε: «Είμαστε όπως όλοι οι σύλλογοι, με μέλη και εκλογές. Εξάλλου, όπου υπάρχει καρέκλα και αξίωμα γίνεται αυτό»


Πηγή: http://www.espressonews.gr/