ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλη Στοά - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5 /2010

13 Σεπτεμβρίου 2010

Φίλτατοί μου αδελφοί

Επί τη ενάρξει των εργασιών της νέας Τεκτονικής περιόδου, αισθάνομαι βαθιά τη χαρά και την ανάγκη, να εκφράσω τα πλέον θερμά και ειλικρινή αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης μου για την αμέριστο και αδιάλειπτο προσφορά σας προς κάθε τι το καλό για την επί της γης επικράτηση μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Οι ταγοί του Τεκτονισμού, άνθρωποι ανωτάτης παιδείας και πνεύματα γιγάντια, συνεκέντρωσαν όλη την ανθρώπινη σοφία για να δημιουργήσουν τον τεκτονικό θεσμό, έτσι ώστε ούτος, πάντα επίκαιρος και διαχρονικός, να καθιερωθεί εις την συνείδηση των ανθρώπων για τις αιώνιες ηθικές αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει και που παραμένουν άτρωτα από τον χρόνο και τις κοινωνικές ανακατατάξεις.

Οι Τέκτονες πιστοί εις την ρήτρα ότι «ουδέν τίθεται όριο εν τη αναζητήσει της αληθείας» εδημιούργησαν ένα θεσμό, απηλλαγμένο από δογματικές αγκυλώσεις και πάγιες φιλοσοφικές θέσεις, αμετακίνητες και δύσκαμπτες, και μελετώντες τα φαινόμενα επιδιώκουν να συναντήσουν το Θείον, και διερευνούν τον άνθρωπο ως φύση με την κάθοδο εις τα βάθη της συνείδησής τους. Τούτο επιτυγχάνεται με την μελέτη – γνώση της φύσης, την παρατήρηση των φαινομένων – ενόραση, την κάθοδο στα βάθη της συνείδησης και την εναρμόνιση προς τον παγκόσμιο ρυθμόν, το Μέγα Γίγνεσθαι. Το αιώνιο Φως, το Παν, τον αδήρητο Δημιουργό του Σύμπαντος Κόσμου.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, στην αντιδογματική ελεύθερη θεώρησή του, από τους πρώτους καιρούς της συγκρότησής του, εντάχθηκε στον χώρο της μεταφιλοσοφικής σκέψης, και μέσα εις την παγκοσμιότητά του, είναι διηνεκώς «στρατευμένος» εις την Ειρήνη και την Αγάπη μεταξύ των ανθρώπων ως και εις την Ηθική και Υλική πρόοδο της ανθρωπότητος.

O Eλευθεροτεκτονισμός παρακολουθεί τις τροπές και τις εκτροπές της Ιστορίας, τα δεινά και την οδύνη των συγχρόνων συνανθρώπων μας, τη βία, την κατάχρηση εξουσίας, την πείνα, την ανάγκη, την απαιδευσία και τον πόλεμο. Και συμπάσχει, προσπαθώντας να συμβάλει, έστω και αφανώς εις την βελτίωση της ανθρωπότητος και εις μία μελλοντική συνομάδωσή της, προσβλέπουσα στην τεκτονική ηθική ως το μέλλον του ανθρώπου.

Κατά την παρελθούσα τεκτονική περίοδο, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, χάρις εις την ομοψυχία των μελών της, συνέχισε το πολυσχιδές και επιτυχές έργο της. Αναφέρομαι μόνο στα κάτωθι , που θεωρώ πως έχουν ιδιαίτερη σημασία:
(1) Στις 4.6.2010 αντιπροσωπεία της Στοάς «ΙΣΟΤΗΣ» με τον Μεγάλο Διδάσκαλο, επεσκέφθησαν στο Βέλγιο, την ελληνόφωνη Στοά «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» υπ’ αριθμ. 33 στην Αμβέρσα, όπου είχαν την χαρά να επισκεφθούν το γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, στον οποίο παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα με αντίγραφο παράστασης από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα. Στην τριακοντάλεπτο παραμονή στο γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιλάγησαν απόψεις με τον Σύμβουλο του κ. Barroso κ. Σεζάρ Ντας Νέβες, εις τον οποίον ανεπτύχθη η μη δογματική φύση του Ελευθεροτεκτονισμού. Ετονίσθη ιδιαίτερα, το φιλοσοφικό – ανθρωπιστικό του περιεχόμενο, η μη εμπλοκή των μελών του σε θρησκευτικές ή πολιτικές συζητήσεις ως και η προσήλωση αυτών στις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας, αρχές που έχει άλλωστε υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εις την ευχαριστήριο επιστολή του ο κ. Barroso, μεταξύ άλλων γράφει : «O Παρθενώνας είναι ένα ισχυρό σύμβολο του κοινού μας ευγενικού σκοπού, το Ευρωπαϊκού σχεδίου. Μας υπενθυμίζει πόσα πολλά οφείλουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, με σημαντικότερο τη Δημοκρατία. Είμεθα ευγνώμονες γι’ αυτή την κληρονομία».

(2) Στις εκδηλώσεις του ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εγένοντο εις τους Δελφούς στις 29 – 31 Ιουλίου 2010, η συμμετοχή του ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ υπήρξε εξόχως εντυπωσιακή. Η παρουσία οκτώ ομιλητών, επιφανών μελών της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, στο Διεθνές αυτό Συμπόσιο, η αναφορά ενίων εξ αυτών εις το έργο του ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ και η προσφώνηση, στον εντυπωσιακό αυτό χώρο του Συνεδρίου, του Μεγάλου Διδασκάλου και του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου, με τους τεκτονικούς τους τίτλους, εσηματοδότησε την προσπάθεια της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εις το άνοιγμά της προς την Ελληνική Κοινωνία.

(3) Τέλος αναφέρομαι εις την αναμόρφωση των γραφείων της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, εις τον 5ο όροφο του μεγάρου Αχαρνών, όπου σε ελάχιστο χρόνο, χάρις εις τον σχεδιασμό του Μεγάλου Γραμματέα αδελφού Αετού Τζιφάκι και στην πραγματική συνεχή συμμετοχή του αρχιτέκτονος αδ Ν. Κ., εγένετο και παρεδόθη ένα έργο κόσμημα, αντάξιο των Ελλήνων Τεκτόνων

Εύχομαι και πιστεύω, εάν όλοι θελήσουμε να συνεχισθεί η ομόνοια και η αγάπη μεταξύ μας, ότι θα υπάρξει συνέχεια του πολυσχιδούς αυτού έργου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Εύχομαι ολοψύχως σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας, υγεία, ευημερία και πρόοδο.

Μετά του τριπλού αδελφικού ασπασμού και αδελφικής αγάπης

Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
Νίκος Βουργίδης

πηγή: Μεγάλη Στοά της Ελλάδος