ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μεγάλοι Τέκτονες -ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΥΡΗΣ


(Το παρακάτω βιογραφικό του αειμνήστου αδ. Μιλτιάδη Πουρή είναι <<αφιερωμένο>> στον Μητροπολίτη Πειραιώς με την ελπίδα να καταλάβει κάποια στιγμή τι πραγματικά πρεσβεύουν οι Τέκτονες)

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΥΡΗΣ
Βιομήχανος – Μέγας Ευεργέτης του Πειραιώς – Μέγας Διδάσκαλος
1883 – 1969

Γεννήθηκε το 1883 στον Πειραιά. Ο πατέρας του Δημοσθένης Πουρής βουλευτής Πειραιώς ίδρυσε την πρώτη βιομηχανία ποτοποιίας στον Πειραιά το 1868.
Ο Μιλτιάδης Πουρής εσπούδασε Χημεία και Οικονομικά στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Μετά το θάνατο του πατέρα του αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου με τον αδελφό του βουλευτή Πειραιώς και Τέκτονα Παναγιώτη Πουρή.
Ο Μιλτιάδης Πουρής διετέλεσε Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, μέλος και Πρόεδρος ευαγών σωματείων, όπως η Αγιοταφική Εταιρεία, η Εταιρεία Φίλων του Λαού, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Άσυλο Αστέγων, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ο Ερυθρός Σταυρός, το Τζάνειο Ορφανοτροφείο, η Αρχαιολογική Εταιρεία. Άνθρωπος σεμνός και ένθεος ευεργέτησε πλήθος εκκλησιαστικών οικοδομημάτων μετέχων ως επίτροπος διαφόρων Ναών. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ετίμησε τον Μιλτιάδη Πουρή με τον Σταυρό του Παναγίου Τάφου και ο Βασιλεύς Παύλος με τον Ανώτερο Ταξιάρχη Γεωργίου του Α΄ για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε στο Έθνος.
Ο Μιλτιάδης Πουρής εισήλθε στον Τεκτονισμό το 1906 στη Στοά Αττικός Αστήρ Αθηνών. Το 1908 υιοθετήθηκε στη Στοά Καλαμίς και στη συνέχεια στη Στοά Μιαούλης Πειραιώς. Το 1929 αναδείχθη στη θέση του Μεγάλου Διδασκάλου.
Χάρις στις πρωτοβουλίες του Μιλτιάδη Πουρή ο Ελληνικός Τεκτονισμός απέκτησε τα ιδιόκτητα Μέγαρα Αθηνών και Πειραιώς, τα οποία και εγκαινίασε ως Μέγας Διδάσκαλος το 1930. Με δικές του ενέργειες αναγνωρίσθηκε το Τεκτονικό Ίδρυμα από την Πολιτεία το 1921. Λόγω της προσφοράς του ο Μιλτιάδης Πουρής ανακηρύχθηκε ισόβιος-επίτιμος-Μέγας Διδάσκαλος.

πηγή: Μεγάλη  Στοά της Ελλάδος