ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Le Figaro Magazine, τεύχος 1676 της 8ης Δεκεμβρίου 2012 Οι πολιτικές θέσεις των κύριων γαλλικών τεκτονικών δυνάμεων Ποιες είναι οι κύριες δυνάμεις του γαλλικού ελευθεροτεκτονισμού και πώς τοποθετούνται πολιτικώς; Ιδού κάποια στοιχεία απαντήσεων



 (Μετάφραση στην ελληνική: Π. Β)


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (GRAND ORIENT DE FRANCE - GO)

• Έλαβε αυτή την ονομασία το 1773.
• 52.000 μέλη, κατά 99 % άρρενες· μικτή από το 2010.
• Δύναμη ονομαζόμενη «φιλελεύθερη και μη δογματική», η οποία δεν κάνει αναφορά στο Μέγαν Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος.
• Μέγας Διδάσκαλος: José Gulino, τέως Διευθυντής Υπηρεσιών του Γενικού Συμβουλίου του Pas-de-Calais.
Πολιτικές θέσεις: Παραδοσιακώς τοποθετημένη στα αριστερά, κληρονόμος των αντικληρικών μαχών, η GO είναι η κύρια γαλλική δύναμη και η πλέον «συνδεδεμένη» με το «προοδευτικό» στρατόπεδο. Υποστηρίζει θέσεις υπέρ της ισότητας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του σκέπτεσθαι και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους (laïcité). H πλειονότητα των διαδοχικών Μεγάλων Διδασκάλων της υπήρξαν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή υπό την επιρροή του. Απαγορεύει στα μέλη της να ανήκουν στο Εθνικό Μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρική εκλογή του 2012, η GO είχε πραγματοποιήσει «ακρόαση» ορισμένων «δημοκρατικών» υποψηφίων μεταξύ των οποίων οι François Hollande, Jean-Luc Mélenchon (μυημένος στην GO), Eva Joly και François Bayrou. Ορισμένα μέλη της κυβερνήσεως και βουλευτές της αριστεράς είναι κοντά της. Διεκδικώντας τον ρόλο της αιχμής και του εργαστηρίου ιδεών της αριστεράς, η GO έχει υπερασπισθεί την απαγόρευση της μπούρκας, υποστηρίζει την συνταγματοποιήση του νόμου του 1905 περί διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, υπεραμύνεται του γάμου για όλους και επιθυμεί την εξέλιξη των κειμένων για το σκοπό της ζωής.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (GRANDE LOGE DE FRANCE - GLDF)

• Έλαβε αυτή την ονομασία το 1894.
• 33.000 μέλη, αποκλειστικώς άρρενες.
• Δύναμη πνευματική (spiritualiste), η οποία κάνει αναφορά στην αρχή του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος χωρίς υποχρέωση πίστης σε Θεό.
• Μέγας Διδάσκαλος: Marc Henry, συνταξιούχος
Πολιτικές θέσεις: Οι κανόνες της GLDF απαγορεύουν να ασχολείται με «διαμάχες που άπτονται πολιτικών ή θρησκευτικών ζητημάτων». Αφοσιώνεται στη φιλοσοφική και πνευματική πρόοδο των μελών της αποσκοπώντας στη «βελτίωση του ανθρώπου». Οι εσωτερικές της συζητήσεις δεν καταλήγουν στην υιοθέτηση ψηφισμάτων. Η GLDF, η οποία αυτή τη στιγμή επωφελείται από τη διάσπαση της GLNF, διαθέτει καλούς συνδέσμους (relais) σε όλα τα κόμματα, αλλά παραμένει διακριτική.
Παρά ταύτα δίνει έμφαση στο ρόλο της ως «φύλακα των αξιών» («conservatoire de valeurs»), ιδίως αυτών της Δημοκρατίας. Ο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο Μέγας Διδάσκαλός της, Alain-Noël Dubart, ήταν μέλος της UMP, αλλά οι σχέσεις του με τον Υπουργό Εσωτερικών του Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, επιδεινώθηκαν το 2011 και το 2012. Παρότι είναι ανδρική, η GLDF υποστήριζει και την πρόοδο στα ζητήματα των δικαιωμάτων των γυναικών, και ένας εκ των παλαιών της Μεγάλων Διδασκάλων, ο γυναικολόγος Pierre Simon, ήταν εξ αυτών που προώθησαν τους νόμους για την αντισύλληψη το 1967 και για την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης το 1974. Προσκαλεί εξωτερικές προσωπικότητες για τη διεξαγωγή συζητήσεων με τα μέλη της, όπως για την παγκοσμιοποίηση με τον Emmanuel Faber (Danone), την ηθική των μέσων με τον Edwy Plenel, την παιδεία με τον Rama Yade, και για το motto της Δημοκρατίας [Σ.Μ.: Liberté, Égalité, Fraternité -  Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης], θέμα του δεύτερου ετήσιου δείπνου της, στις 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Jean-Louis Debré, Προέδρου του Συνταγματικού Συμβουλίου, του συγγραφέα Régis Debray, του Υπουργού George Pau-Langevin και του σοσιαλιστή Προέδρου της Επιτροπής Νόμου της Γερουσίας Jean-Pierre Sueur.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ (GRANDE LOGE NATIONALE FRANÇAISE – GLNF)

• Ιδρύθηκε το 1913.
• Περίπου 23.000 μέλη, αποκλειστικώς άρρενες.
• Δύναμη η οποία κάνει ανοικτά αναφορά στο Θεό και στη Βίβλο, αλλά η οποία έχασε το 2012 την ιστορική αναγνώριση των αγγλοσαξωνικών και ευρωπαϊκών στοών, των καλουμένων «κανονικών».
• Μέγας Διδάσκαλος: Jean-Pierre Servel (από 1ης Δεκεμβρίου).
Πολιτικές θέσεις: Επισήμως, η δύναμη αφοσιώνεται αποκλειστικώς σε φιλοσοφικές, εσωτερικές και συμβολικές αναζητήσεις. Απαγορεύει κάθε πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της. Είχε αρνηθεί να απευθύνει κάλεσμα για ψήφο εναντίον του Jean-Marie Le Pen το 2002. Παρόλα αυτά, η GLNF κατατάσσεται μάλλον στα δεξιά. Συχνάζουν σ’ αυτήν πολυάριθμοι βουλευτές της δεξιάς, επικεφαλής επιχειρήσεων, δικηγόροι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Η άνοδός της σε δύναμη 45.000 μελών τα τελευταία έτη συνοδεύθηκε από σοβαρή εσωτερική κρίση, με τον Μεγάλο Διδάσκαλο François Stifani να δέχεται όλο και περισσότερη κριτική για τα σφάλματα αυταρχισμού του («ses errements autocratiques»). Είναι αξιοσημείωτο πως ο Stifani είχε γράψει στις αρχές του 2009 στον Nicolas Sarkozy για να του πει ότι μπορούσε να βασίζεται στην GLNF για «υποστήριξη» της δράσης του. Οι εσωτερικές διαμάχες τελικά προκάλεσαν μια αληθινή [Σ.Μ.:sic] αιμορραγία: το δυναμικό της συρρικνώθηκε σε λιγότερους από 25.000 αδελφούς. Ο νέος Μέγας Διδάσκαλος, Jean-Pierre Servel, ενθρονίσθηκε σε μια γενική συνέλευση την 1η Δεκεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (FÉDÉRATION FRANÇAISE DU DROIT HUMAIN)

• Ιδρύθηκε το 1893.
• 17.000 μέλη, εκ των οποίων τα δύο τρίτα (2/3) είναι γυναίκες; μικτή από της ιδρύσεώς της.
• Δύναμη μη δογματική, με ή χωρίς αναφορά στο Μέγαν Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος.
• Πρόεδρος: Jacques Samouelian, παιδοψυχίατρος στις Alpes-de-Haute-Provence.
Πολιτικές θέσεις: Παραδοσιακά προσανατολισμένο περισσότερο προς τα αριστερά, το Ανθρώπινο Δίκαιο υπερασπίζεται τις ανθρωπιστικές αξίες και διεκδικεί ένα ρόλο αναστοχασμού (réflexion), όσον αφορά τις προτάσεις επί ορισμένων θεμάτων της κοινωνίας, όπως η ισότητα ανδρών-γυναικών, ο κοσμικός χαρακτήρας του Κράτους (laïcité), η μεγάλη ένδεια (la grande pauvreté), η αναπαραγωγή, η εξάρτηση, οι συνταξιούχοι και το σχολείο. Η δύναμη διεξάγει εργασίες των μελών της κατά τη διάρκεια περισσοτέρων μηνών. Υιοθετεί προτάσεις, που μετά υποβάλλονται σε βουλευτές και υπεύθυνους πολιτικούς, όπως προσφάτως υπέρ της «εξαιρέσεως της ευθανασίας». Λίγα από τα μέλη της είναι γνωστά, εκτός, για παράδειγμα, από τη σοσιαλίστρια γερουσιάστρια Michèle André, αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Αδελφότητας (Fraternelle parlementaire).

ΜΕΓΑΛΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (GRANDE LOGE FÉMININE DE FRANCE - GLFF)

• Ιδρύθηκε το 1945.
• 14.000 μέλη, αποκλειστικώς θήλεις.
• Δύναμη πνευματική (spiritualiste), η οποία κάνει αναφορά στο Μέγαν Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος.
• Μεγάλη Διδασκάλισσα: Catherine Jeannin-Naltet, συνταξιούχος νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων.
Πολιτικές θέσεις: Αρνούμενη κάθε «εργαλειοποίηση» («instrumentalisation»), και απαγορεύοντας κάθε «ανάμιξη» στις «πολιτικές ή θρησκευτικές διαμάχες», η GLFF δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία της και την ελευθερία της σκέψεως των μελών της. Όμως αυτή η γυναικεία δύναμη ηγείται των προοδευτικών μαχών, ιδίως υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Οι ιδρύτριές της είχαν κάποτε προωθήσει τον οικογενειακό προγραμματισμό, το δικαίωμα της αντισύλληψης και της άμβλωσης. Η GLFF υποστήριξε τον νόμο που απαγορεύει την μπούρκα σε δημόσιους χώρους. Χαιρέτισε την ενέργεια του Υπουργού Υγείας, ο οποίος έφερε για ψήφιση μια τροπολογία η οποία επιτρέπει την αποζημίωση της αντισύλληψης για τις νέες κοπέλες 15 έως 18 ετών και την αποζημίωση του 100% της τεχνητής διακοπής εγκυμοσύνης για όλες τις γυναίκες το 2013. Η GLFF έχει καλές επαφές με προσωπικότητες της αριστεράς, όπως οι Υπουργοί Marisol Touraine, Marylise Lebranchu, Najat Vallaud-Belkacem και Anne-Marie Escoffier, της τελευταίας αυτής ούσης μέλους αυτής της δυνάμεως.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (GRANDE LOGE DE L'ALLIANCE MAÇONNIQUE FRANÇAISE - GL-AMF)

• Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012.
• 12.000 μέλη.
• Δύναμη πνευματική (spiritualiste), παραδοσιακή, η οποία κάνει αναφορά στο Μέγαν Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος.
• Μεγάλος Διδάσκαλος: Alain Juillet, δικηγόρος και τέως Διευθυντής Πληροφοριών στην DGSE [Σ.Μ.: Direction Générale de la Sécurité Extérieure = Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφαλείας – είναι αντίστοιχη της CIA, της Βρετανικής MI6, κ.λπ.]
Πολιτικές Θέσεις: Κατ’ εικόνα της GLNF, της οποίας αποτελεί αποσχισθέν τμήμα, η GL-AMF αρνείται να λάβει οποιαδήποτε θέση πολιτική ή κοινωνική. «Εργάζεται» για την πνευματική αναβάθμιση των μελών της, κάνοντας αναφορά στον Θεό και στη Βίβλο. Ο Μέγας της Διδάσκαλος, Alain Juillet, τέως νούμερο 2 της DGSE [Σ.Μ.: της «γαλλικής MI6»] και πρώην υπεύθυνος οικονομικής αντικατασκοπείας στη Matignon [Σ.Μ.: επίσημη κατοικία του εκάστοτε Γάλλου Πρωθυπουργού], υπήρξε ένας εκ των πλέον δηλητηριωδών (virulents) αντιπάλων του François Stifani προ της ιδρύσεως αυτής της νέας δυνάμεως, μακριά από το «αξιοθρήνητο μελόδραμα» («pathétique mélodrame») της GLNF. Ο κύριος βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι να εδραιώσει την οργάνωσή του, επιτυγχάνοντας τελικά την αναγνώριση των «κανονικών» αγγλοσαξωνικών και ευρωπαϊκών στοών. Το πολιτικό καλεντάρι λίγο τον ενδιαφέρει. Ένα εκ των νέων μελών, από την GLNF, είναι ο Bernard Saugey, γερουσιαστής της UMP από την Isère, ο οποίος προήδρευε, μέχρι τον Νοέμβριο, της Κοινοβουλευτικής Αδελφότητας (Fraternelle parlementaire).