ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μήνυμα Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος Παναγιώτη Μουτζουράκη 33ο





ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2013


Πριν από λίγο, με την ιερή φλόγα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, συμβολικά καθαρθήκαμε από τα αρνητικά στοιχεία, τις πράξεις και τις σκέψεις μας, που μας βαρυναν κατά το διάστημα του Θερινού Ηλιοστασίου του 2012 έως σήμερα.

Παραλάβαμε εκ νέου το πνευματικό φως, με το οποίο πρέπει να πορευτούμε, αναζωογονώντας τις προσπάθειές μας, ώστε να επιτύχουμε ένα καλύτερο ταξείδι, ανάμεσα στο καλό και το κακό, στο φως και το σκότος, στην τάξη και το χάος.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την μακρά αρχαιότητα, όταν ακόμη το ανθρώπινο γένος δεν είχε αποκτήσει σπουδαίο πολιτισμό, παρά ταύτα είχε παρατηρήσει

και είχε γοητευτεί από τα φυσικά φαινόμενα των ηλιοστασίων και των ισημεριών και ιδιαίτερα απο την επανάληψή τους, κατά τακτές χρονικές περιόδους.

Ήδη από εκείνη την εποχή και πριν ακόμη αποκτήσει θρησκευτικό συναίσθημα, ο άνθρωπος θεώρησε πολύ σημαντικές τις ημερομηνίες αυτές, συνδυάζοντας την σχέση του ήλιου με τη γήινη φύση και τις εκάστοτε επερχόμενες αλλαγές. Αυτές είχαν απόλυτη σχέση με τη δική του πορεία επιβίωσης, διότι τον επηρέαζε το κρύο, η ζέστη, η ύπαρξη τροφής και τόσα άλλα, από τα οποία εξαρτάτο η ζωή ή ο θάνατός του.

Με την απόκτηση πλέον θρησκευτικού και πολιτιστικού υπόβαθρου, άρχισε ο συνδυασμός των φυσικών αυτών φαινομένων, με την υπέρτατη δύναμη.

Ειδικά οι εορτασμοί για το θερινό ηλιοστάσιο, δεν έλειψαν από κανέναν πολιτισμό.

Αιγύπτιοι, Έλληνες, Κινέζοι, Εβραίοι, Γαλάτες, Κέλτες, Δρυίδες, Ρωμαίοι και τόσοι άλλοι διοργάνωναν μεγάλες τελετές για την φωτεινότερη ημέρα του χρόνου, για τον θρίαμβο του ήλιου, για τη μέγιστη καρποφορία της γης.

Οι νέες σύγχρονες θρησκείες, όπως ο χριστιανισμός, που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα, ενσωμάτωσαν τις αρχαίες παραδόσεις στα δικά τους πλαίσια, προκειμένου να αποτελέσουν τη συνέχεια των όσων τα ανθρώπινα γένη είχαν συνηθίσει και είχαν τιμήσει ιδιαιτέρως.

Δεν είναι καθόλου τυχαία σύμπτωση, ο εορτασμός της γέννησης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, ο οποίος δια θείας δυνάμεως προβαίνει στην κάθαρση δια του ύδατος και προετοιμάζει τον άνθρωπο για την έλευση του φωτός και στη συνέχεια την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος. Ειδικά εφέτος, συμπίπτουν ο εορτασμός της γέννησης του Αγίου Ιωάννου και ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος με το Θερινό Ηλιοστάσιο και την πανσέληνο. Αρα συμβολικά, ο θρίαμβος του φωτος, του πνεύματος, της δημιουργίας και της ζωης.

Η μετάσταση στην Αιώνια Ανατολή του εκλεκτού μας Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Βασιλείου Πάτκα προκαλεί σε όλους μας θλίψη. Είναι η πρώτη φορά που δεν είναι κοντά μας, μετά από 25 χρόνων συνεχή παρουσία. Πιστεύω όμως ότι ειδικά σήμερα συμβάλει στη φωτεινότητα του ηλιοστασίου διότι χαίρεται για τη συνέχιση του έργου του. Η έμπρακτη στήριξη του νέου μας Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου αδ. Δημητρίου Λυμπέρη προς την ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΚΤΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ συνέτεινε στην επιτυχία του εορτασμού του Εθνικού Θερινού Ηλιοστασίου.

Διανύουμε ήδη τον πέμπτο χρόνο της μεγάλης κρίσης, που ταλανίζει κυρίως τον νότο της Ευρώπης. Ο κόσμος κουράστηκε και πολλοί από εμάς κυριεύονται από συναισθήματα πεσιμισμού και απογοήτευσης.

Μην απελπίζεστε !!!

Παραδειγματιστείτε από τη φύση και το φως. Θυμηθείτε τις σκοτεινές ημέρες του χειμώνα: έφυγαν !!!

Με τον ίδιο τρόπο θα έλθουν οι καλύτερες ημέρες για όλους μας. Τα πάντα επαναλαμβάνονται, η χαρά θα διαδεχθεί τη λύπη, η ηρεμία την αγωνία, η ζωή το θάνατο, το φως το σκοτάδι.

Σας υπενθυμίζω αυτά που είπαμε στο Θερινό Ηλιοστάσιο του 2012. "Ας απολαύσουμε το υπέρλαμπρο φως της πατρίδας μας, που άπλετα μας χάρισε ο Δημιουργός".

"Ας θερίσουμε σήμερα τους καρπούς της ψυχής και του πνεύματος, αυτά ούτε τιμολογούνται, ούτε φορολογούνται, ούτε υπάγονται στα μνημόνια, αλλά στην εσωτερική μας καθαρότητα και ελευθερία".

Ας εργαστούμε όλοι για τη δόξα της Ελλάδος !!!

Ας εργαστούμε για τη δόξα του Τεκτονισμού και της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

Πηγή: http://www.mmste.gr/welcome.php?page=3