ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΕΑ






















Ιδιώτης προσφέρει ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο στο Δημοκρίτειο!
13.11.2009
Δικαιωματικά αναγορεύθηκε σε λιτή τελετή ως φίλος του Πανεπιστημίου Θράκης για το έμπρακτο ενδιαφέρον του και τις χειρονομίες στήριξής του
Το έργο 1.200 τετραγωνικών μέτρων θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο, σε χώρο που θα παραχωρηθεί από το πανεπιστήμιο και θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και συνεδριακό κέντρο
Η τελευταία δωρεά που είχε κάνει μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Κλειώ, ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν προσέφεραν προσωπική συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης στην πινακοθήκη του Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμητρα Συμεωνίδου


Παραδίδοντας ολοκληρωμένο το φάκελο του έργου, ο δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Μανέας, ανακοίνωσε χθες από την Κομοτηνή μία μεγάλη δωρεά με αποδέκτη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την κατασκευή ενός κλειστού υπερσύγχρονου γυμναστηρίου. Ο δωρητής έκανε γνωστή αυτή του την πρόθεση, στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε φίλο του Δ.Π.Θ., που διοργάνωσαν οι πρυτανικές αρχές στο κτήριο διοίκησης. Η αναγόρευση αυτή ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης δωρεάς, που είχε κάνει ο κ. Μανέας μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Κλειώ, όταν παραχώρησαν στη πινακοθήκη του πανεπιστημίου μία σημαντική προσωπική συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης.
Ο Χρήστος Μανέας αυτή τη φορά όμως εξέπληξε τους παρευρισκόμενους με την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο που θα του παραχωρήσει το Δ.Π.Θ. «Δύο μήνες αφ ότου εκδοθεί η οικοδομική άδεια θα είναι έτοιμα θα πει χαρακτηριστικά». Φυσικά ο πρύτανης Κων. Σιμόπουλος και οι αντιπρυτάνεις Δημ. Σταματόπουλος, Αθανάσιος Καραμπίνης ήταν ενήμεροι για την απόφαση αυτή, αφού είχαν προηγουμένως συζητήσει για τις ανάγκες που έχει το πανεπιστήμιο.
«Η ψυχούλα της Κλειώς αγάλλεται με αυτή τη δωρεά», είπε συγκινημένος στην ομιλία του ο Χρήστος Μανέας, αφού μαζί με την σύζυγό του είχαν αφιερώσει μεγάλο μέρος της κοινής τους ζωής σε φιλανθρωπικό έργο. «Μη έχοντας παιδιά αποφασίσαμε να μην κατηγορηθούμε για ηθική αυτουργία στην τεμπελιά, χαρίζοντας την περιουσία μας στα ανίψια μας, τα οποία τίποτα δεν έκαναν για να βοηθήσουν να την αποκτήσουμε εμείς κι έτσι το οτιδήποτε είχαμε και θεώρησα υποχρέωση μας να τα επιστρέψουμε εκεί από όπου τα πήραμε τα χρήματα, από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις συνεργασίες τους, στις οποίες άλλοτε πέτυχα, άλλοτε απέτυχα» θα πει χαρακτηριστικά.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Μια συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο ο Χρήστος Μανέας συνεργαζόταν τα παλιά χρόνια της δικηγορίας, ο οποίος τους παρότρυνε να φροντίσουν τον χώρο της υγείας και μετά της παιδείας, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το ζεύγος Μανέα τις δωρεές στους τομείς αυτούς. Ανάμεσα σ’ αυτές δωρεά εξοπλισμού σε νοσοκομείο Θεσπρωτίας, με πλήρη μονάδα ενδοσκοπήσεως, πλήρη μονάδα παθολογοανατομίας και τρείς τεχνητούς νεφρούς, προσφορά σχολικών λεωφορείων σε παραμεθόριες περιοχές για την μεταφορά των μαθητών, μηχανημάτων σε ειδικό σχολείο της Ξάνθης, χρηματοδότηση επισκευών στο γηροκομείο Καβάλας.

Η τελευταία δωρεά του ζεύγους, όταν ακόμα ήταν εν ζωή η Κλειώ Μανέα, έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Κομοτηνή και αφορούσε την παραχώρηση έργων τέχνης στην πινακοθήκη του Δ.Π.Θ. Την πράξη του αυτή ήρθε να συμπληρώσει ένα χρόνο σχεδόν μετά ο Χρήστος Μανέας με την ανακοίνωση κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου. Όπως είπε ο ίδιος, «στο Δ.Π.Θ. ένοιωσα ότι βρήκα ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ, ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, που να έχουν το θάρρος να παίρνουν αποφάσεις, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες και να έχουν φυσικά την ικανοποίηση ότι έκανα κάτι πάρα πολύ καλό. Δεν σας κρύβω ότι η εμπιστοσύνη που μου εξέπνευσαν οι κύριοι του πανεπιστημίου, ήταν εκείνη που μας ώθησε να προχωρήσουμε και προχωρήσαμε και φτιάξαμε σε χρόνο ρεκόρ την πινακοθήκη με ταχύτητα και κατανόηση και την ευρύτητα αντιλήψεως που διέπει τις πρυτανικές αρχές. Στόχος μου είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνονται σε αυτό το φιλόξενο πανεπιστήμιο, το οποίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πάρα πολλών γιατί προσφέρει πάρα πολλά. Έτσι αποφάσισαν την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστήριου, επιφανείας περίπου 1200 τετραγωνικά μέτρα, στο οποίο θα γίνονται όλων των ειδών οι γυμναστικές ασκήσεις για τους φοιτητές και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρους συνεδρίων, συναυλιών, χορών. Δεν σας κρύβω, ότι και εγώ κάποτε υπήρξα νέος, και ξέρω τις ανάγκες τους, αλλά τώρα με την πείρα που έχω αποκτήσει πλέον ξέρω ότι στους νέους μπορούμε να στηριζόμαστε γιατί αυτοί είναι η ελπίδα όλων των Ελλήνων».

Ο Χρήστος Μανέας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τελετής την κάτοψη του χώρου, που θα περιλαμβάνει, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ, γήπεδο χάντμπολ, και συνεδριακό κέντρο. Αυτό που απομένει είναι να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου για το χώρο ανέγερσης και φυσικά να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από τις τοπικές υπηρεσίες.

Η απονομή του τίτλου του «φίλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης» στον Χρήστο Μανέα έγινε από τον ίδιο τον πρύτανη Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, ο οποίος αιτιολόγησε την απόφαση να γίνει αυτή η τιμή στον δικηγόρο με τον εξής σκεπτικό. «Ο κ. Μανέας μ’ έναν τρόπο καθαρό, ιδιαίτερα αξιοπρεπή και λιτό, προσέγγισε την διοίκηση του πανεπιστημίου και με ένα τρόπο ιδιαίτερα γενναιόδωρο αποφάσισε να διαθέσει από τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία ένα κομμάτι για να προσφέρει στο πανεπιστήμιο, για να τονώσει το κύρος του και για να δώσει το μέτρο της λογικής της χορηγίας που δυστυχώς στον καιρό μας λείπει. Ο κ. Μανέας είναι ένας γνωστός πολίτης, ως δικηγόρος έχει δώσει πολλές και ενδιαφέρουσες μάχες στην καθημερινότητα των δικαστηρίων και να ότι τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο εδώ και καιρό, πριν από την πρόταση μου και την αποδοχή εκ μέρους της συγκλήτου να τον ανακηρύξουμε σε φίλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».
Ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. φόρεσε στον Χρήστο Μανέα το χαρακτηριστικά διάσημα που απαιτεί η τελετή και διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του πανεπιστημίου, να δημιουργηθεί μία κοινή πινακοθήκη με τον δήμο Κομοτηνής, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα έργα τέχνης που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο φορείς.