ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ναζί και Τεκτονισμός


Στις  αρχές του 1934 ο επικεφαλής του Ναζιστικού Κόμματος της Γερμανίας ανακοινώνει ότι όσοι Τέκτονες δεν παρατηθούν από τις Στοές τους δεν θα γίνονται δεκτοί στο Ναζιστικό Κόμμα. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ την ίδια χρονιά οργανώνει εθελοντικές ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν να διαλύσουν τις Στοές σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι Τέκτονες δέχονται μεγάλες πιέσεις  και πολλοί χάνουν τις θέσεις τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακόμη και τις συντάξεις τους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1934 η Γκεστάπο αναλαμβάνει να κλείσει τις Στοές , τις βιβλιοθήκες ακόμη και τα αρχεία.
Στις 28 Οκτώβρη 1934, Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ  Wilhelm Frick εξέδωσε διάταγμα στο οποίο αναφέρονταν ότι οι Τέκτονες είναι εχθροί του έθνους και προχώρησε σε κατάσχεση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.  Ο Heydrich δημιούργησε ένα ειδικό τμήμα των SS ,Υπηρεσίας Ασφαλείας, (Sicherheitsdienst - SD), τμήμα II/111,το οποίο ασχολείτο  ειδικά με τον Τεκτονισμό. Τα μέλη της  SD πίστευαν ότι οι Τέκτονες ήλεγχαν τον τύπο , άρα και την κοινή γνώμη , επομένως ήταν σε θέση να προκαλέσουν πολιτική ανατροπή.
Ως μέρος της εκστρατείας -προπαγάνδα εναντίων των Τεκτόνων , οι Ναζί και άλλες τοπικές δεξιές οργανώσεις διοργάνωσαν αντιτεκτονικές  εκθέσεις σε όλη την  κατεχόμενη Ευρώπη. Στο Παρίσι (1940) και στις Βρυξέλλες το 1941 οργανώνονται οι δύο πρώτες τέτοιες εκθέσεις.  Η προπαγάνδα είναι τόσο έντονη όπου δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε ότι οι Τέκτονες προκάλεσαν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί βάζουν στο <<παιχνίδι>> και τις κατοχικές κυβερνήσεις. Έτσι τον Αύγουστο του 1940,ο Vichy στη  Γαλλία εκδίδει διάταγμα που κηρύσσει τους Τέκτονες ότι είναι εχθροί του κράτους . Οι Γαλλικές αρχές δημιουργούν αρχείο με όλα τα μέλη της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας.
Με το τέλος του πολέμου πολλά κειμήλια αλλά και Τεκτονικά αρχεία πέφτουν στα χέρια των Ρώσων και των Αμερικανών όπου κρατούνται για χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό .Με το πέρας του ψυχρού πολέμου πολλά από αυτά επεστράφησαν στις χώρες που ανήκαν. 
Διαφάνεια από το 1ο μέρος  μιας σειράς διαλέξεων που δημηουργήθηκε από το "Der Reichsfuehrer SS (1936)
 
 Αφίσα από αντιτεκτονική έκθεση στο Βέλγιο (1941)
Από την αντιτεκτονική έκθεση στο Μόναχο "Der ewige Jude'' (1937)
 Από αντιτεκτονική έκθεση στη Νυρεμβέργη που πραγματοποιήθηκε σε πρώην Στοά (1938)

Από αντιτεκτονική έκθεση στο Βερολίνο με θέμα "British Freemasonry" (1941)