ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

O Τεκτονισμός στην Αργεντινη


 Ο Ελευεθεροτεκτονισμός εμφανίστηκε στο Μπουένος Άιρες στα 1975 με την ομάδα Logia Independencia. Αποτελούταν κυρίως από νεαρούς διανοούμενους οι οποίοι είχαν υψηλή μόρφωση από τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Μερικά από τα εξέχοντα μέλη ήταν ο Juan JoseCastelli Juan José Paso, Feliciano Chiclana, Matías Irigoyen, Nicolás Rodríguez Peña, Hipólito Vieytes, Juan Larrea, Domingo Matheu και Antonio Luis Berutti.

 Στις 25 Μαϊου του 1808 ο Don Jose de San Martin δημιουργεί την πρώτη Στοά με το όνομα Integridad με πρώτο Μεγάλο Διδάσκαλο το Στρατηγό Francisco Solano Γενικό Διοικητή της Ανδαλουσίας. Ήταν η στιγμή όπου ο Saint Martin ήλθε σε επαφή με τον Λόρδο Mac Duff, έναν ευγενή Σκωτσέζο ο οποίος συνέβαλε στο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Νοτίου Αμερικής.


Ο Σαν Μάρτιν ταξίδεψε στην Αγγλία όπου ήλθε σε επαφή με τους Alvear, Zapiola, Berro και Cuido οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της Στοάς Lautaro που είχε δημιουργηθεί από τον Francisco de Miranda o οποίος μαζί με τον Bolivar αγωνίζονταν ήδη για την απελευθέρωση της Βενεζουέλας.

Στις 9 Μαρτίου του 1812 ο Σαν Μαρτιν καταφθάνει στο Μπουένος Άιρες με τη Βρετανική Φρεγάτα George Canning και συνοδεύεται από υψηλούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς όπως οι Chilavert, Zapiola, Carlos de Alvear, Arellano και ο Βαρόνος Olambert.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στο Tucumán το 1816, η Συντακτική Συνέλευση το 1853 και τη συνέλευση του 1860 ήταν ως επί το πλείστον έργο των Τεκτόνων.

 Ήδη είχε αρχίσει ένα μεταναστευτικό κύμα από την Βρετανία προς το Μπουένος Άιρες .Έτσι ως φυσική συνέπεια , δημιουργείται στις 10 Ιουνίου του 1853 η πρώτη η αγγλική Στοά , "Excelsior Lodge" η οποία εργάζονταν σύμφωνα με το αγγλικό τυπικό. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1861 η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας αναγνωρίζει την Μεγάλη Ανατολή της Αργεντινής ως κανονική Τεκτονική δύναμη.
Το 1861 ανοίγει η Στοά Silver River Lodge No. 876 στο Montevideo, το 1864 Star of the South Lodge No. 1025, και το 1872 Lodge of Harmony No. 1411 στο Valparaíso.

 Ο Ελευθεροτεκτονισμός υφίσταται στην Αργεντινή έως σήμερα και Στοές λειτουργούν στις πόλεις Buenos Aires, Rosario, Μεντόζα, Tucumán, Κόρδοβα, Bahía Blanca, Campana, Quilmes, Villa Devoto, Hurlingham, Lomas de Zamora και Tigre.