ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Στοά BENEFICENZA - ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ

 
 Η Στοά BENEFICENZA - ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ είναι η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στον χώρο της σημερινής Ελληνικής επικράτειας, ιδρυθείσα στην Κέρκυρα το έτος 1742. Γλώσσα των εργασιών της ήταν η Ιταλική.
Δεν επρόκειτο όμως περί αμιγούς Ιταλικής Στοάς διότι μεταξύ των μελών της περιλαμβάνονταν πολλοί επιφανείς Έλληνες Κερκυραίοι, εξέχοντα μέλη της τότε Κερκυραϊκής κοινωνίας.

 Η Στοά αυτή διέκοπτε τη λειτουργία της και επαναλειτουργούσε. Το 1781 έλαβε Τεκτονικά Συντάγματα, (Άδεια Λειτουργίας) από τη Μεγάλη Στοά της VERONA που έδρευε στην Πάδοβα. Διέκοψε τις εργασίες της το 1785 συνεπεία των διωγμών που επέβαλε η Ενετική Γερουσία για να αναχαιτιστεί  η δράση της μυστικής εταιρίας των «Πεφωτισμένων των Βαυαρίας» (Illuminati).
 
 Επαναλειτούργησε το έτος 1806 υπό την καθοδήγηση του Σεβασμίου Διδασκάλου της, Κόμη Διονυσίου Ρώμα. Κατά το έτος, 1810 ετέθη υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας (Grand Orient de France).
Κατόπιν προτάσεως του Κόμη Διονυσίου Ρώμα, στις 26 Απριλίου 1816 αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες και δραστηριότητες της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργείτο κάποιο ίδρυμα στο όνομα της Ελλάδος χωρίς να υπάρχει Ελλάδα.

Έπαυσε οριστικά να λειτουργεί το έτος 1857 και έκτοτε παρέμεινε για 140 χρόνια αδρανής. Το 1997 ορισμένοι Αδελφοί Διδάσκαλοι Τέκτονες προερχόμενοι από Κερκυραϊκές Στοές, αποτόλμησαν την αναβίωσή της, αφού προηγουμένως είχαν υποβάλει σχετική προς αυτό αίτηση στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία και την ενέκρινε, εκδίδοντας την 21ην Φεβρουαρίου 1997 τον υπ αρίθ. 53 Χάρτη Αναβιώσεως Παλαιφάτου Στοάς.
 
 
 πηγη:http://www.beneficenza.gr