ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στοά ΠΛΑΤΩΝ αρ 63 - ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ




(Σημ. blog:Αναδημοσίευση από το site της Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ 63 εν Ανατολή Καβάλας.)

ην Παρασκευή το βράδυ της 18 Μαϊου πραγματοποιήσαμε Κοινές Εργασίες με την πρεσβυγενή Σ.΄. ΣΤ.΄. της Θεσ/νίκης «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» με εγκαθίδρυση το έτος 1907 ! σε τόσο χαλεπούς καιρούς για την Ελλάδα αλλά και τη Μακεδονία.

Τότε με όλα τα Βαλκάνια σε αναβρασμό και την πατρίδα να τυραννιέται βάναυσα , κατάφεραν Αδελφοί να ιδρύσουν τον «ΦΙΛΙΠΠΟ» και ως μέλη πρόσφεραν σημαντικότατες υπηρεσίες στον αγώνα της εποχής για την πατρίδα και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

36 Αδελφοί του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» οδοιπόρησαν στην πόλη μας και άλλοι τόσοι του «ΠΛΑΤΩΝΟΣ» συμμετείχαν σε μια πανδαισία πνευματικής τροφής που άφησε ανεξίτηλες αναμνήσεις. Παρόντες και Μέλη της μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εκ των οποίων ο Μ.΄.Ελ.΄. εκφώνησε την ομιλία του με θέμα «Περί Μυήσεως» όπου γλαφυρότατα εξήγησε, για τους νέους βασικά Αδελφούς, τη μεθοδολογία της με τους συμβολισμούς και τις παρομοιώσεις αλλά και τις παραβολές που για τους λογικούς ανθρώπους και τους Τέκτονες , ουδέποτε είχαν ή έχουν σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία ή οποιαδήποτε δοξασία.

Πλήθος Θεσσαλονικέων ακαδημαϊκών πολιτών , επιτυχημένων νοικοκυραίων που προσφέρουν συχνά κάθε συμπαράσταση όπου δει, εκλεκτοί Τέκτονες πρόσφεραν με την παρουσία τους στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσής μας.

Ο Αδ.΄. Σεβάσμιος του «ΠΛΑΤΩΝΟΣ» μεταξύ άλλων είπε : « Αδελφοί του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» εμείς οι ΠΛΑΤΩΝΙΔΕΙΣ είμαστε κυριολεκτικά χαρούμενοι διότι αυτές οι Κοινές Εργασίες των Στοών σφυρηλατούν δεσμούς Τεκτονικής Αγάπης, γίνονται αρχές φιλικών σχέσεων και η πνευματική τροφή, την οποία τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς , θα είναι μια καλή ανάμνηση μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Ο γεραρός «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» από το 1907 διακόνησε τον Τεκτονισμό με σοβαρότητα και πλούσιο Πατριωτικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο, γνωστό στη Θεσσαλονίκη. Με σεβασμό στην παράδοση και στις υποθήκες των αειμνήστων ιδρυτών του, το συνεχίζει επεκτείνοντας, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντάς το».

filipposΟ Αδ.΄. Σεβάσμιος του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» ανταπαντών είπε : « Είμαι υπερήφανος που μυήθηκα εδώ στον «ΠΛΑΤΩΝΑ» ενθυμούμενος με συγκίνηση το έτος 1985 και βλέπω γνωστούς Αδελφούς της Καβάλας. Πράγματι ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στην 105ετή ζωή του έχει προσφέρει πάρα πολλά με μέλη του δραστήριους Θεσσαλονικείς αλληλέγγυους στην Κοινωνία μας».

Ήταν μια αξέχαστη ημέρα πνευματικής ανάτασης, μυσταγωγίας, Αδελφικής αλληλογνωριμίας, και Τιμής προς τα Μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για την παρουσία τους και για ό,τι προσφέρουν στον Ελληνικό Τεκτονισμό και στην κοινωνία.

            Εμείς οι Τέκτονες, που πιστεύουμε στον Άνθρωπο και ιδιαίτερα στο συνάνθρωπο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η εφαρμογή των Αρχών μας, των αναλλοίωτων Αρχών της Ελευθερίας, της Ισότητος και της Αδελφοσύνης , αλλά και της Δικαιοσύνης αναδεικνύονται και με αυτή την ανάπλαση και ανάπτυξη των προσωπικών Αδελφικών σχέσεων, δηλαδή της στενής και ουσιαστικής μεταξύ μας επικοινωνίας και σχέσεων αληθινά ανθρώπινων που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται μέσα στο χρόνο…