ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΛΦΟΙ (12 Ιουνίου 2017)


ΘΕΜΑ: Εκδήλωση Ομιλία του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας[1] αδ. Christophe Habas με θέμα « Ο Ανθρωπισμός βρίσκεται σήμερα σε κρίση; »

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και τεκτονικής αγάπης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 σε μία κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace, στο κέντρο των Αθηνών, πανηγυρική εκδήλωση και ομιλία με θέμα « Ο Ανθρωπισμός βρίσκεται σήμερα σε κρίση; » από το Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδ. Christophe Habas (Κριστόφ  Αμπάς), παρουσία του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος «ΔΕΛΦΟΙ»[2] - αδ. Παναγιώτη Μουτζουράκη, εκπροσώπων άλλων Τεκτονικών δυνάμεων της χώρας μας, καθώς και πλήθους τεκτόνων. Την εκδήλωση παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός μη τεκτόνων, εφόσον ήταν ανοικτή στο κοινό, ώστε να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με τα αντικείμενα ενδιαφερόντων των Ελευθεροτεκτόνων.

Ο αδελφός Habas ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Διεθνούς Τεκτονικού Τάγματος «ΔΕΛΦΟΙ», το οποίο είναι το μεγαλύτερο Φιλελεύθερο και Μικτό[3] Ελληνικό Τεκτονικό Τάγμα. Το εν λόγω Τάγμα διοργανώνει εκδηλώσεις με απώτερο σκοπό την προβολή και γνωριμία του Τεκτονισμού με πολίτες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο αλλά και γενικότερα με στόχο την προβολή του Φιλελεύθερου Ελευθεροτεκτονισμού στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία. 

Στην παρουσίαση του υψηλού προσκεκλημένου ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος αδ. Π. Μουτζουράκης τόνισε ότι «οι τέκτονες ως ενεργό μέρος της κοινωνίας μας ενδιαφέρονται διακαώς για την ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη».

Στο πρώτο μέρος ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στο  φιλοσοφικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το κίνημα του Ανθρωπισμού στο πλαίσιο του οποίου εργάζονται οι Ελευθεροτέκτονες. Αναφέρθηκε στην απαρχή του Ανθρωπισμού κατά το διαφωτισμό μέχρι την εμφάνιση του μεγάλου φιλοσόφου Εμμανουέλ Καντ και την σύλληψη της ιδέας «Sapere Aude» που σε ελεύθερη μετάφραση από τα λατινικά, σημαίνει «Τολμώ να σκεφτώ από μόνος μου». Περιδιαβαίνοντας το αντικείμενο, περιέγραψε τις διαδοχικές κρίσεις που έχει διέλθει το κίνημα του Ανθρωπισμού και ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε την αποικιοκρατία, τη δουλεία, τις γενοκτονίες στην Αφρική, τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, τη ρίψη των ατομικών βομβών, την ανάπτυξη των θρησκευτικών πολέμων και του εξτρεμισμού για να καταλήξει στις μέρες μας όπου παρατηρείται η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. «Η κρίση είναι κρίση αξιών και ο ατομισμός χαρακτηρίζει τις σημερινές κοινωνίες» τόνισε ο αδ. Habas που εμφατικά είπε ότι «το γεγονός αυτό είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τα πιστεύω και τις αρχές που πρεσβεύουν και υπηρετούν οι Ελευθεροτέκτονες». Στη συνέχεια ο αδ. Habas κάλεσε το ακροατήριο να αντιληφθεί ότι ο νέο-φιλελευθερισμός μας οδήγησε σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία, η οποία σε αντίθεση με τον κλασσικό ανθρωπισμό των παρελθόντων αιώνων, προβάλει σήμερα έναν ανθρωπισμό χωρίς ανθρωπιστική έννοια. Συγχρόνως έκανε τον άνθρωπο να αναπτύξει την αντίληψη του μετανθρωπισμού (transhumanism). Στο τέλος ο ομιλητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία του σύγχρονου αντι-ανθρωπισμού είναι η σωστή και σφαιρική εκπαίδευση και όχι η παρεχόμενη σήμερα εξειδικευμένη εκπαίδευση η οποία αναπτύσσει την εργαλειακή σκέψη. Στο πέρας  της ομιλίας του ο  Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας αδ. Christophe Habas δέχτηκε ερωτήσεις από τους παριστάμενους.

Κατά την αποφώνηση του ο Μεγάλος Διδάσκαλος  της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδας, αδ. Π. Μουτζουράκης  ευχαρίστησε τον επισκέπτη ομιλητή προσφέροντάς του ένα συμβολικό δώρο και τόνισε την  ελευθερία που όπως χαρακτηριστικά είπε, έδινε η ομιλία του προσκεκλημένου στον κάθε ακροατή της να αναπτύξει νοητικά τον προβληματισμό του. Ο αδ. Π. Μουτζουράκης έκανε τη θλιβερή διαπίστωση ότι «είναι φοβερά δύσκολο ο άνθρωπος να απαλλαγεί από το πρόβλημα της ανθρώπινης φύσης που είναι ο ανταγωνισμός και η φιλαυτία». «Η μόρφωση είναι  ο παράγοντας που θα συμβάλλει στην άρση αυτών των συνθηκών αν και» όπως εμφαντικά τόνισε, «ακόμα και στις εποχές της πολύ μεγάλης πνευματικής ανάπτυξης δεν έπαψαν να γίνονται και πολύ μεγάλοι πόλεμοι». «Πιθανόν να είναι στη φύση μας να συμβαίνουν όλα μαζί»  είπε ο αδ. Μουτζουρακης για να καταλήξει, «Το πιο σημαντικό θα ήταν σήμερα να αποφύγουμε την μεγάλη στεναχώρια η οποία προκύπτει από τα όσα συμβαίνουν τόσο στην  Ευρώπη όσο και στις υπόλοιπες χώρες διότι είναι ένας ανεπίσημος πόλεμος που θέτει σε πάρα πολύ μεγάλα αδιέξοδα όλα τα κράτη και βεβαίως εξυπηρετεί τα πολύ μεγάλα συμφέροντα, συγκεκριμένων κρατών φέρνοντας επίσης σε αδιέξοδο όλους όσους υγιώς σκέπτονται και τους κάνει να αναρωτιούνται ότι αφού δεν έχουμε πόλεμο γιατί να τον ζούμε; »

Οι εκδηλώσεις αυτές του Δ. Τ. Τ. «ΔΕΛΦΟΙ» θα συνεχιστούν με στόχο την προβολή του Ελευθεροτεκτονισμού στην ευρύτερη κοινωνία .    
Για περαιτέρω πληροφορίες ή συνεντεύξεις παρακαλούνται οι δημοσιογράφοι να αποτείνονται στο e-mail glhellas@delphiorder.org





[1] Η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας (Grand Orient de France) είναι η πολυπληθέστερη Γαλλική Τεκτονική Δύναμη και η μεγαλύτερη Φιλελεύθερη Τεκτονική Δύναμη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα διατηρεί Συνθήκη Φιλίας  με το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα «ΔΕΛΦΟΙ».
[2] Το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα «ΔΕΛΦΟΙ» είναι το μοναδικό αμιγώς Ελληνικό Τεκτονικό Τάγμα με Διεθνή παρουσία.
[3] Δέχεται ισότιμα ως μέλη άνδρες και γυναίκες.