ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΑ


Το θέμα της Μασονίας είναι πάντοτε επίκαιρο, δεδομένου ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της, πάντα στο σκοτεινό παρασκήνιο, καλυπτόμενη πίσω από το δήθεν προσωπείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού. Ωστόσο, διαρκής είναι και ο αγώνας, που γίνεται για την αποκάλυψη των πραγματικών δραστηριοτήτων των Μασονικών Στοών. Πρόσφατα μάλιστα, είχαμε την κατάθεση πλήρως τεκμηριωμένου υπομνήματος από τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με αίτημα την διάλυση της Μασονίας. Στα πλαίσια της συνεχούς ενασχόλησης με την Μασονία, δημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Καθολική» (φύλλο 16 Μαρτίου ε.έ.) των Παπικών, τη θέση των Λατίνων έναντι της Μασονίας, όπως αυτή καταγράφηκε στην στήλη «Σκέψεις και Γνώμες» του ανωτέρω φύλλου.

«Η θέση της Καθολικής Εκκλησίας έναντι της Μασονίας είναι ρητή, γραπτή και σαφέστατη: η χριστιανική ταυτότητα είναι ασυμβίβαστη με τη φιλοσοφία και την πράξη της μασονικής στοάς. Βασική αιτία αυτής της αρνητικής θέσεως είναι η άρνηση της Μασονίας να... "ανοίξει τα χαρτιά της", δηλαδή να διακηρύξει ανοικτά και ρητά ποια είναι η κοσμοθεωρία της, ποιοί είναι οι στόχοι της, ποιές είναι οι σκέψεις της και ποιές είναι οι δράσεις της... Όλα αυτά είναι αυστηρά κλειδωμένα στα άβατα των κτηρίων της, των τελετών της, των μυημένων της. Αυστηροί φρουροί περιφρουρούν κάθε συνάθροισή της, και αλίμονο στον μυημένο της, ο οποίος θα τολμήσει να "προδώσει" τα μυστικά της... Όλα αυτά και άλλα ανάλογα πως μπορούν να συμβιβασθούν με τον λόγο και τα έργα του Ιησού Χριστού, ο οποίος όταν ανακρίθηκε αυστηρότατα από τον Άννα, τον αρχιερέα του Ιουδαϊσμού, λίγο πριν από την Σταύρωσή Του, απάντησε: "Εγώ μίλησα φανερά στον κόσμο. Μιλούσα πάντοτε στις συναγωγές και στο ναό, όπου μαζεύονται πάντοτε οι Ιουδαίοι, κρυφά δε δίδαξα τίποτε. Γιατί ρωτάς εμένα; Ρώτησε αυτούς που άκουσαν τι τους είπα. Αυτοί ξέρουν όσα τους είπα εγώ" (Ιω. 18, 20-21).

Το βαθύ νόημα αυτών των λόγων φαίνεται ιδιαίτερα από τις γραμμές που ακολουθούν: "Μόλις είπε αυτά τα λόγια, ένας από τους φρουρούς, που ήταν εκεί κοντά, έδωσε ένα ράπισμα στον Ιησού και του είπε: ‘'Έσι απαντάς στον αρχιερέα;. Και ο Ιησούς απάντησε: ῾αν είπα κάτι κακό, πες ποιο ήταν αυτό, αν όμως μίλησα σωστά τότε γιατί με κτυπάς;. (Ιω. 18, 22-23)". Και στους αγαπημένους μαθητές της εποχής του, όπως και όλων των εποχών, ο Θείος Διδάσκαλος δεν είπε ποτέ να διδάσκουν η να ενεργούν στα κρυφά. Αντίθετα τους προειδοποίησε ότι "δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό, το οποίο να μη γίνει φανερό" (Μάτθ. 6,26) και τους παρότρυνε: "Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας" (Μάτθ. 5,16).

Η καταδίκη της Μασονίας από την Καθολική εκκλησία ανέρχεται στο 1738, όταν ο Πάπας Κλήμης ΙΒ΄, με την αποστολική επιστολή του "IN EMINENTI" έριξε τον αφορισμό "σε κάθε πιστό, κληρικό ή λαϊκό, ο οποίος, με οποιοδήποτε τρόπο ή πρόσχημα, ιδρύει, διαδίδει ή ευνοεί τις προαναφερόμενες Εταιρείες των Ελευθέρων Τεκτόνων ή Μασόνων... να τις φιλοξενεί ή να τις κρύβει στο σπίτι του ή αλλού, να γράφεται ως μέλος τους ή να συνεταιρίζεται μαζί τους..."

Ο αφορισμός αυτός ποτέ δεν αναιρέθηκε από κανένα διάδοχό του Επισκόπου Ρώμης. Αντίθετα, ο ίδιος αφορισμός επαναλήφθηκε από τον Μεγάλο Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ το 1884, από την εγκύκλιο του "HUMANUM GENUS".

Το 1917 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄, δημοσιεύοντας τον Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας, επανέλαβε τον αφορισμό κατά της μασονίας στους κανόνες 684 και 2335.

Τον Ιανουάριο του 1983, στη νέα και αναθεωρημένη έκδοση του ίδιου Κώδικα Κανονικού Δικαίου, μέσα στο πνεύμα της Β΄ Συνόδου του Βατικανού, δεν αναφερόταν το όνομα της Μασονίας, αλλά ο κανόνας 1374 έγραφε: "Όποιος εγγράφεται σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος πολεμά κατά της Εκκλησίας, να τιμωρείται με μία δίκαιη ποινή, όποιος προάγει η διευθύνει ένα τέτοιο σύνδεσμο, να τιμωρείται με αφορισμό".

Στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ιερά Σύνοδος για τη Διδασκαλία της Πίστεως, με πρόεδρο τον τότε Καρδινάλιο Ιωσήφ Ράτσιγκερ (τον σημερινό Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄), και με ειδική έγκριση του μεγάλου Πάπα Ιωάννου Παύλου Β΄, δήλωσε επίσημα: "Παραμένει απαράλλακτη αρνητική κρίση της Εκκλησίας έναντι μασονικών συνδέσμων, επειδή οι αρχές τους θεωρούνται πάντοτε ασυμβίβαστες με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και επομένως η εγγραφή σ αυτούς τους συνδέσμους παραμένει απαγορευμένη. Οι πιστοί που ανήκουν στους μασονικούς συνδέσμους βρίσκονται σε βαρύ αμάρτημα και δεν μπορούν να προσέλθουν στη Θεία Κοινωνία" (πρβλ. AAS.LXXVI [1984] 300)».



Σημ. Βlog:Τελικά όταν πρόκειται για κοινούς σκοπούς
Άσπρα σκυλιά μαύρα σκυλιά όλοι οι σκύλοι μια γενιά


Πηγή: Από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ (14/5/2010)